LEGO Marvel's Avengers teszt

Link másolása
A 2013-as LEGO Marvel Super Heroes után újra a Marvel-képregények hősei kapják a főszerepet a Traveller's Tales játékában. A kitalált történet helyett ezúttal a Bosszúállók-, Vasember-, Thor- és Amerika Kapitány-filmek adják a körítést.

Emlékszem, mekkora újdonság volt még 2005-ben, amikor elindult a LEGO-széria a LEGO Star Warsszal. Elsőre mindenki butaságnak tartotta az ilyesféle feldolgozást, azonban a megjelenés után még a szkeptikusok is elismerően csettintettek. Egy könnyed, de mégis szórakoztató játékmenetet talált ki a Traveller’s Tales, mely remek kikapcsolódást nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fejlesztők ráadásul tisztelték az alapművet, és annak ellenére, hogy kiparodizálták az egész Star Wars-univerzumot, egy pillanatra se mentek át gagyiba. A játék sikeres lett és elindította a LEGO-játékok végeláthatatlan lavináját, így szinte már az összes híresebb univerzum megkapta kockásított változatát. A Marvel-szuperhősökkel már tettek egy kört a fejlesztők a LEGO Marvel Super Heroes képében, melyben egy saját maguk által kitalált történetet izgulhattunk végig. Az új epizódhoz azonban már az utóbbi évek Marvel-filmjei szolgáltatták az alapanyagot.

Ahogy a bevezetőben is írtam, egy valamit nem lehet elvitatni a Traveller’s Talestől: mindig tisztelettel nyúlnak az alapanyaghoz, és a játékaik után még a legelvetemültebb rajongók sem érezhetik úgy, hogy megerőszakolták kedvenc univerzumukat. Nincs ez másképp a LEGO Marvel’s Avengers esetében sem, mely annak ellenére, hogy mellőz bármiféle komolyságot vagy drámát, végig fenntartja a filmekből ismerős hangulatot.

A kezdő képsorok azonnal ismerősek lesznek az Ultron korából, de a cím ellenére nem csak a Bosszúállók-filmekből, hanem az Amerika Kapitány-, Thor- és Vasember-mozikból is feldolgoztak egy-egy jelenetet. Aki látta az összes filmet, és emlékszik az összes jelenetre, az imádni fogja az apró (bár néhol elképesztően gyerekes) poénokat. Ha kedveled a Marvel-univerzumot érdemes lehet ránézni a játékra, ha már nem jelent meg teljes értékű Bosszúállók-játék az utóbbi időben.

A LEGO-játékok egyre nagyobb rákfenéje a játékmenet elöregedése. Bár némelyik epizódban feltűnik egy-egy újdonság, az alapok immár több mint 10 éve ugyanazok. A játékban továbbra is több karaktert irányíthatunk, akiknek a különböző képességeik segítségével kell megoldani különféle könnyebb-nehezebb fejtörőket. Amerika Kapitány pajzsával például különféle kapcsolókat tudunk beindítani, míg Sólyomszemmel robbanó nyilakat lőhetünk, melyekkel az ezüstösen csillogó tárgyakat tudjuk felrobbantani. Ha éppen nem valamelyik fejtörőn gondolkodunk, akkor általában mindent és mindenkit darabokra szedünk.

Még mindig nagyrészt a jól megszokott és kissé unalmas egygombos harcrendszert fogjuk használni, melyet karakterspecifikus kivégzésekkel próbáltak feldobni. Ha az ellenfél feje fölött megjelenő gombra időben rátenyerelünk, akkor a karakterünk egy látványos kivégzéssel szedi darabjaira a rosszfiút. Jó időzítéssel a két karakter együtt is bevihet egy erős és hasonlóan látványos támadást, mellyel akár 4-5 ellenfelet is kiteríthetünk egyszerre.

Szerencsére az utóbbi évek újításai az LEG Marvel’s Avengersben is helyet kaptak, így a küldetések között ezúttal is kapunk egy egészen nagy bejárható területet, New Yorkot. Itt segíthetünk a városlakóknak, azaz elvállalhatunk mellékküldetéseket, beszállhatunk versenyekbe, valamint természetesen rengeteg gyűjthető cucc is vár ránk.

Azt bizony el kell ismerni, hogy a Traveller’s Tales játékai mindig meg vannak tömve kontenttel, így az amúgy hosszú sztoriszál mellett is akadnak bőven tennivalóink. Ha csak egy-egy LEGO-játékkal játszottál az utóbbi években, akkor a formula még mindig szórakoztató lehet. A pályák látványosak, az akció pedig folyamatosan pörög – ha találsz valakit magad mellé társnak, akkor akár órákig elszórakozhattok.

Szó szerint magad mellé, ugyanis az online kooperatív mód még mindig nincs a játékban. Igazából nem is értem, hogy hogyan maradhat ki egy ilyen funkció egy ennyire együttműködésre épülő játékban. Sajnos a LEGO Marvel’s Avengers sem kivétel: jelen van az összes hiba, ami az elmúlt évek LEGO-játékait sújtotta.

Hiába írunk 2016-ot, mégis olyan mintha egy PS2-es címmel játszanánk, mivel a játékmechanika megrekedt 2005-ben. Családbarát cím ellenére például piszkosul sok felirattal találkozunk, melyek a játék működését magyarázzák el. Ma már a fejlesztők sokkal ötletesebb és szórakoztatóbb módon vezetik rá a játékosokat, hogy éppen mit is kellene csinálni. Ráadásul hiába a sok szöveg, még így is meg lehet akadni egy-egy fejtörőnél, melyeket néhol röhejesen túlbonyolítottak a fejlesztők.

Annak ellenére, hogy a játék motorja elég öreg már, a grafika továbbra is szép. Persze, nem ez lesz az a cím, mely megizzasztja a PC-nket vagy konzolunkat, de az effektek látványosak, a LEGO-építmények pedig jól mutatnak. Technikai fronton egyetlen problémával találkoztam, ez pedig a hangok minősége. Ez sem új hiba, hiszen ezzel is találkoztam már a sorozat előző darabjainál. A szereplők szinkronjait nagyrészt a filmekből vették át, ezek minősége pedig olyan, mintha valamilyen agyonmásolt VHS-ről lettek volna átvéve. Egy-két játékbeli effektnél is hasonló a probléma, rosszabb a minőségük, mint a többi hangnak.

A LEGO Marvel’s Avengers legnagyobb erőssége és hibája egy és ugyanaz: szinte teljesen ugyanolyan, mint a többi LEGO-játék. Ha megnézzük, hogy a LEGO Jurassic World hogyan is sikerült, akkor kiderül, hogy a pozitívumok és negatívumok jelentős részét szinte egy az egyben átmásolhatnám ide is. Jól fogynak ezek a címek, így a fejlesztők nincsenek igazán rákényszerítve az újításra. Ha tetszettek az eddigi LEGO-játékok, akkor ezt is szeretni fogod, hiszen minden itt van benne, ami az előzőekben. Ha viszont nem kedvelted eddig sem a sorozatot, akkor nem a LEGO Marvel’s Avengersszel fogod megszeretni.

A LEGO Marvel's Avengers PC-re, PS4-re, Xbox One-ra, Wii U-ra, PS3-ra, Xbox 360-ra, 3DS-re és Vitára jelent meg. Mi PS4-en teszteltük a játékot.

3.
3.
B-Shaggy
#2: Igen, ez a mostani LEGO játékokban engem is nagyon zavar.

Amúgy valahányszor megjelenik egy LEGO játék mindig azt írjátok a tesztben, hogy nem javítanak régi hibákat, hogy nincs online multi, és hogy nincs újítás. Nyilván a pontszám nagyrészt azt tükrözi, hogy a tesztelö hogy érezte magát a játék közben, de így elég hülyén néz ki az egész. Ha nincs újítás és fejlödés, akkor vagy kapjon kevesebb pontot minden egyes rész után, vagy törödjünk bele hogy a LEGO játékokban sosem lesz online multi, mert pár óra alatt le lehet darálni a sztorit gyerekekkel, barátnövel, de nem hiszem, hogy teamspeak elé leülve komoly Red Skull Raideket akarna bárki is tolni a spanyol klántársával.
2.
2.
belaman
iszonyat idegesítő volt számomra a játékban, hogy a pályák 99%-ában folyamatosan verekedned kell, nem fogynak el az ellenfelek...
1.
1.
Seggeszkexkluzív
Hozza a papírformát és coop platformerek közt még most is verhetetlen, de kezd kipukkadni a lufi.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...