Classified: France '44 teszt

  • Írta: szlav
  • 2024. február 28.
Link másolása
A D-napot megelőző hetekben a jedburgh kommandósok és a francia ellenállók rajtaütései ágyaztak meg a Szövetségesek partraszállásának. Mindezt most egy körökre osztott taktikai játék formájában élhetjük át.

1944. Hitler kegyetlen hadigépezete térdre kényszerítette Európát, ám a szörnyű világégés fontos fordulóponthoz érkezett. Kelet felől a Szovjetunió megállíthatatlan menetelése, Dél és Nyugat irányából pedig a gyülekező Szövetséges erők együttes offenzívája fenyegeti a náci védvonalakat. Az a szóbeszéd járja, hogy az amerikai, kanadai és brit csapatok egy hatalmas, mindent eldöntő invázióra készülnek Normandia partvonalai mentén, ám senki sem tudja pontosan, hogy mikor kerül sor arra a bizonyos D-napra.

Még a Maquis tagjai, a titkon szerveződő francia és belga ellenállók is csupán visszatartott lélegzettel hallgatják esténként a BBC rádióadásait, várva a támadást jelző rejtett üzeneteket. Franciaország felkelő cellái egymástól elszakadva, iránymutatás nélkül várják a felszabadulás óráját. Itt jön a képbe a Jedburgh-hadművelet: a brit, amerikai és francia titkosszolgálat bevetése, melynek keretei közt háromfős ejtőernyős osztagokat dobnak le mélyen az ellenség vonalai mögé. A kommandósok célja, hogy a francia ellenállókkal összedolgozva felpuhítsák a német vonalakat a D-nap hajnala előtt. Rajtaütés, szabotázs és orgyilkosság - ez a jedburghok mestersége.

Hasonló akciókat persze már számtalanszor láttunk videojátékokban (legfőképp a korai Medal of Honorokban!), ám az Absolutely Games egészen más megközelítésből nyúlt hozzá a történelmi témához. Leginkább a Piszkos tizenkettővel vagy a Becstelen Brigantykkal érdemes párhuzamba állítani a játék előadásmódját, hiszen a feladatunk az lesz, hogy egy színes, excentrikus szereplőgárdából kovácsoljunk tapasztalt, kiválóan együttműködő katonai egységet, mindezt egy X-COM-szerű körökre osztott játékban. Az osztagunkban megtalálható természetesen a kvintesszenciális amerikai ejtőernyős meg a klasszikus brit kommandós, de a döntéseinktől függően éppen olyan halálos fegyvert kovácsolhatunk a francia könyvtárosnőből, a kommunista diákból vagy a marokkói szabadságharcosból is, hogy csak néhányat említsek a lehetséges szövetségeseink közül.

Az óra pedig mindeközben ketyeg, hiszen egyre közeledik a D-nap, melynek sikere a mi hatékonyságunkon áll vagy bukik, eközben pedig a német katonai rendőrség, a Feldgendarmerie és a Gestapo is szüntelenül a lázadók felszámolásán dolgoznak. Nagyszabású nyílt ütközetek helyett tehát javarészt a hirtelen rajtaütések és a csendes szabotázs teszi ki a jedburghok bevetéseit, így erősítve a megszállt Franciaország hazai felkelőit. A játékban három frakcióval, a kommunista radikális diákokkal, Charles de Gaulle nacionalista követőivel és a francia bűnbandákkal dolgozunk együtt, hogy megyéről megyére kiépítsük az ellenállók ütőképes hálózatát.

Ez a premissza pedig kiválóan működik az X-COM által kitaposott keretrendszerben. A Franciaország térképére festett kampányprogresszió állandó döntés- és áldozathozatalra kényszerít bennünket, hiszen az osztagunk nem lehet egyszerre két helyen, a képernyő tetején megjelenő, a zsánerre jellemző “Doomsday Clock” pedig mindvégig a játékos szeme előtt tartja a végső célt. A bevetések során a hagyományos körökre osztott, négyzetrácson mozgós fedezékharcon alapuló rendszert kapjuk. A remekül festő és jól átgondolt pályafelépítésből, illetve a viszonylag egyszerű, de jól működő harcrendszerből világosan látszik, hogy a fejlesztők értették, hogy mitől működik igazán flottul az idegen lények elleni harc a Firaxis játékaiban, de egy extra rendszer behozásával vették a fáradtságot arra is, hogy csavarjanak még egyet a jól bevált formulán.

A katonáink testi egészsége mellett ugyanis a lelki moráljukat is érdemes rendben tartanunk, mind a csatatéren, mind pedig azon kívül. Két bevetés közt a tábortűznél melegedve válthatnak szót hőseink: itt amellett, hogy érdekes, néha meglepően árnyalt betekintést kaphatunk a különféle háttérből érkező szereplők személyes- és politikai nézeteibe, a bajtársi gondolatok szóvá tétele segíti a csapatkohéziót és a személyes morált is. Azt a morált, ami a csatatéren egy második erőforrás-csíkként jelenik meg, közvetlenül az egységeink életpontjai alatt és a mozgásra vagy támadásra használt Action Pointok mellett. Az életüket kockáztató katonák ebből a morálból nyernek lélekerőt a harcra, túlságosan heves tűz alatt azonban a morálcsík kimerülhet, ilyenkor pedig a legedzettebb kommandósnak is inába szállhat a bátorsága. A rendszert leginkább a Brothers in Arms-játékok Suppressive Fire-mechanikájához érdemes hasonlítani.

Az Absolutely Games tehát egészen ötletes, a témába remekül passzoló rendszerekkel bolondították meg a körökre osztott játékmenetet, ám akad egy-két olyan hiányosság, amit a zsáner rutinosabb nagyjai határozottan jobban csinálnak. A térképen való lépkedés aligha ér fel az X-COM bázisépítős és kutatós rendszereihez, ahogy a nevesített hősök is elveszik azt a jellegzetes élményt, hogy a barátaink saját kézzel alkotott hasonmásaival léphessünk pályára. Cserébe persze valódi szinkront és korrektül kidolgozott karaktereket kapunk, ami valljuk be, nem egy rossz kompromisszum.

Az egészen biztos, hogy az elsőjátékos guildfordi stúdió alkotása szilárd alapokon áll, így csak remélni lehet, hogy a Classified: France ‘44 kelt majd akkora visszhangot, hogy érdemesnek bizonyuljon a folytatásra. A játék audiovizuális tálalása abszolút a helyén van (csak a fegyverhangok hagynak kívánnivalót maguk után), a játékmenetnek és a használt mechanikáknak pedig legfeljebb csak azt róhatjuk fel, hogy kissé derivatívok. A zsáner és a korszak kedvelői biztos, hogy legalább 1-2 végigjátszás erejéig remekül fognak szórakozni vele, a Special Ops néven futó extra harci szcenáriók pedig még további néhány órával kitolják a játék szavatosságát. Talán csak egy többjátékos mód kellett volna még a tökéletesen komplett csomaghoz. 

Ha tehát kedvelitek a körökre osztott taktikai játékokat, rongyosra játszottátok már az X-COM-ot és társait, ráadásul még a második világháború titkos akcióit is érdekes témának tartjátok, akkor a Classified: France ‘44 a ti játékotok! Az Absolutely Games debütáló címe tartalmas, szórakoztató, összességében mindenképp figyelemre méltó, mi pedig csak szurkolni tudunk, hogy az egyébként csak 35 eurós áron kínált játék a kasszáknál is megfelelő sikert arasson!

A Classified: France '44 március 5-én érkezik PC-re, Xbox Series X/S-re és PlayStation 5-re. Mi Xbox Series X-en teszteltük a játékot.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...