SpongeBobs Truth or Square

  • Írta: Daks
  • 2009. december 15.
Link másolása
A Super Mario, a Donkey Kong és a Croc 2 színvonalával sokáig egyetlen cím sem ért fel, talán egyedül a LEGO sorozat volt az, ami a sok rettenetes animációs-film feldolgozás árnyékában tudott egy kis minőséget vinni a gyerekjátékok világába. Sokáig nem tudtam, hogy most én öregedtem meg, vagy tényleg ennyire rossz-e a helyzet, de most itt az új Spongyabob, és kiderült: nem lehetetlen igényesnek lenni a műfajban!
Stephen Hillenburg Emmy-díjas, Nickelodeon Kid's Choice Award nyertes rajzfilmsorozata, a Spongyabob Kockanadrág napjaink egyik legjobb és legszórakoztatóbb rajzfilmsorozata. Míg a South Park, a Family Guy, a Simpson család és az Amerikai fater a felnőtteknek készült, ez képes a gyerekeket, a tiniket és az idősebbeket egyaránt képernyő elé ültetni, ilyen képességekkel pedig bizony egyre kevesebb mese tud eldicsekedni, legyen az Cartoon Network, Nickelodeon vagy Disney Channel termék. De mitől is ilyen különleges a kis szivacs története?
 

Spongyabob gyerekes, idegesítő, hangosan visít, és bármibe is fogjon bele, az biztosan kudarccal végződik. De ezért imádjuk. Sorozatban megismerhetjük barátait, Tintás Tunyacsápot, Csillag Patrikot és Szandi Csovit, házi kedvencét, Csiguszt, és többet közt főnökét, Rák Jenőt is, aki a Rozsdás Rákolló bár tulajdonosa, és akinek örök ellenfele, Plankton éppen az ő étterme szomszédságában nyitotta meg a Nagy Fogás nevű helyet. A vendéglátósok harca immáron tíz éve folyik a Bikini-fenék mélyén, mi pedig ez idő alatt több egész estét tévéfilmet és egy mozi adaptációt is kaptunk, idén ősszel pedig a videojáték irány bővült egy újabb, Truth or Square alcímre hallgató résszel. Lássuk hát, hogy milyen lett a játék!
 

A THQ és a Scooby-Doo, The Incredibles, Wall-E, valamint Up játékokat is készítő Heavy Iron Studios legújabb közös produkciója, a Spongebobs Truth or Square az
Magyar fordítás
A Spongyabob rajzfilmsorozat magyar változatában több félrefordítás is történt. Mermaidman és Barnacleboy először Erőberőnek és Kobakának lett fordítva, majd Hopszi és Kobaka lett belőlük, később nevet cseréltek, majd a készítők valamiért megint visszatértek az Erőberőhöz, a fene se tudja, hogy miért. De az éttermek körül is voltak kavarások, a Krusty Krabs először Rozsdás Ráktanya, majd Rákolló, Rákcsáló, és megint Rákolló volt, a Chum Bucket pedig gyakorlatilag minden évadban más nevet viselt. Volt már Veszélyes Vödör, Nagy Fogás, Lyukas Vödör, Vödör és Csámcsogó is – a helyes elnevezést meg mindenki találja ki magának.
idén novemberben megjelent, hasonló című DVD-film eseményeire épül. A Bikini-fenék lakói a Rozsdás Rákolló 117 éves szülinapját ünneplik éppen, hőseink pedig visszaemlékeznek, mi is történt velük az elmúlt idők alatt. Ám míg a filmben az ábrándozást egy véletlen összezártság idézi elő, addig a játékban Spongyabob elveszíti a híres herkentyűburger receptjét, és ezért kénytelen beletúrni egy kicsit a múlt eseményeibe. Hősünk boldog emlékeket akar felidézni, szerinte ugyanis amíg szomorú, addig biztosan nem fog eszébe jutni a recept rejtekhelye, Spongyabobék beszélgetését viszont meghallja Plankton is, aki persze azonnal felajánlja a segítségét. A konkurencia viszont nem hazudtolja meg magát, főszereplőnket egy emlékolvasó gépbe ülteti, a memóriájába pedig gyilkos robotokat táplál, amik tervei szerint képesek megszerezni a recept pontos helyét.
 

A történet igazából nem valami kreatív, de valljuk be, kellett valamit kitalálni, hogy legyenek a kis szivacsnak ellenfelei a játékban. A sztori mód alatt Spongyabobot külső nézetből irányítva a célunk nem más, mint megtisztítani a fejünket a gonosz emléklopó robotoktól, hogy felidézve életünk legkellemesebb pillanatait, végül eljussunk a recepthez. A játékban minden pálya végén eszünkbe jut egy emlék, nekünk pedig igyekeznünk kell, hiszen vészesen közeleg az esti buli ideje, a vendégek pedig nem maradhatnak herkentyűburger nélkül.
 

A játék fő helyszíne a Rozsdás Rákolló, melybe a történet folyamán egyre több éhes vendég látogat el. Az étteremben találkozhatunk Patrikkal, Szandival, Rák Úrral és a többi régi ismerősünkkel, akik mindig adnak nekünk egy újabb küldetést, ily módon közelebb juttatva a célhoz. Többek közt itt lehet még az emléktárgyakat nézegetni, illetve itt költhetjük el a kalandjaink során összeszedett aranyakat is. Vehetünk mindenféle berendezési tárgyat, festményt, életet, illetve alternatív kosztümöket is, ha véletlenül megunnánk a klasszikus kockanadrágot. Az étterem egyes helyiségei amúgy folyamatosan nyílnak meg előttünk, és ami nekem nagyon tetszett, hogy a töltések alatt egy mini kvízjátékban vehetünk részt, próbára téve ily módon azt is, hogy mekkora Spongyabob rajongók vagyunk valójában.
 

Az irányítás a megszokott formulára épül. A bal karral lehet terelgetni a karakterünket, a jobb kar szolgál a kamera forgatására, míg a gombokkal ugrani, illetve támadni tudunk. Hősünk feje az Y megnyomására ágyúvá alakul át és hatalmas vizes lufit lő ki, az X-re óriás spatula lesz belőle, míg a B gombbal forogni tud, elsodorva minden körülötte állót. A játékmenet során több különleges képességet is használhatunk, Spongyabob tud például vizet magába szívni, és azt kifújni, de van egy adrenalin update is, ami az első bekapott ütésig izmos szuperhőssé változtat minket. Emellett néhányszor barátainkat is segítségül hívhatjuk, Patrik például eszméletlen tempóban tudja szétcsapni velünk a robotokat, míg Tunyacsáp rettenetes trombitálással üríti ki a pályát.
A hang
Spongyabob eredeti hangja Tom Kenny amerikai zenész, aki olyan híres rajzfilmekben is szerepelt már, mint a Rocko élete, a Dexter laboratóriuma, a Boci és Pipi, az Én vagyok Menyus, a Macseb, a Pindúr pandúrok, a Spyro, a Futurama, a Johnny Bravo, a Tini titánok, a Mókusfiú és a Klónok háborúja. A sorozat magyar változatában három szinkronja is van a főszereplőnek, az első két évadban Minárovits Péter, majd később Baráth István hallható Spongyabob szerepében, míg az éneklős jelenetekben Seszták Szabolcsot hallhatjuk.


A megvalósítás egyszerűen remek lett. A környezet színes és vidám, a robotok nem félelmetesek, úgyhogy a kisebbek is nyugodtan szembe szállhatnak velük, de ami a legjobb, hogy technikailag szinte nem tudok belekötni a játékba. Hősünket nagyon könnyű irányítani, gyorsan üt és fürgén mozog, jó nagyokat ugrik, mindig eltalálja az ellenfeleit, és még a különböző szétszórt tárgyakba sem ragad bele.
 

A tökéletes harmóniát egyedül talán csak a látvány tudja összetörni, az összkép ugyanis nem a legszebb, nagyon elnagyolt az egész, és cell-shaded grafika híján a játék nem is hasonlít nagyon a rajzfilmre. Pedig egy jó kis képregényes effekttel sokkal jobban bele tudtuk volna élni magunkat a kalandokba, de nem lett volna rossz egy 2D-s karaktereket felvonultató The Simpsons Game-es megoldás sem, anno az a játék is nagyon eredetit alkotott a maga műfajában. De a hangok legalább jók lettek, a zene fantasztikus hangulatot áraszt, Spongyabob pedig még folyton ujjong is, és minden kis apróságnak örül, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy nem tartja bennünk a lelket a nehéz időkben. Igazi élmény így akciózni!
 

Szuper játék lett a Spongebobs Truth or Square, sajnos nagyon hamar végigjátszható, de neki köszönhetően újra gyereknek érezhettem magam. Tökéletes választás karácsonyra, vidám és élvezetes játék, oly sok év után szinte az egyetlen, melyet tiszta szívből javasolok az első évtizedét taposó korosztály számára!
Az alkotó
Stephen Hillenburg, a Spongyabob sorozat megalkotója eredetileg tengerbiológus volt, a rajzfilmkészítői pályára pedig akkor tévedt, mikor 1984-ben gyerekeket kezdett oktatni óceántanból. Képregényekkel és rövid animációkkal kezdte, a nevéhez köthető a The Intertidal Zone is, 1987-ben pedig végleg otthagyta a kutatói pályát, hogy megvalósíthassa álmát. Beiratkozott a Kaliforniai Művészeti Intézetbe, majd a diploma után a Nickelodeonnál helyezkedett el, ahol a Rocko élete cím sorozat felett bábáskodott. A kenguru kalandjai után 1996-ban több rajzfilmkészítő veteránnal közösen elkezdett dolgozni a Spongyabobon, mely végül 1999-ben már meg is jelent a csatorna képernyőin.

17.
17.
Giga0509
#16: A kommentedet elnézve pont az olyan korúaknak mint te! :)
16.
16.
suigetsu
XD

8.0-egészet kapottXXDDD

nem semmi most veri az avatart és a aboteurtXD

EZT HÁNY ÉVESEKNEK CSINÁLTÁK????!!!!!!XXXXDDDDDXXDDDXXD

15.
15.
x360player
Szerintem nagyon jó a játék! Spongyabobot mindenki szereti!:)
14.
14.
eckero
4 éves tesómnak jó lesz xD
13.
13.
Giga0509
Egyébként a kinti képen olyan mintha 1 pattanás lenne spongyabobon :D:D:D
12.
12.
Batri
#11: gratulálok az értelmes megnyilvánuláshoz... az ilyenek miatt nézik le ezt a korosztályt...
11.
11.
zoli12i
A mesék közül spongyaBOB a kedvencem! :) a grafika elég gyengének néz ki! :( ja a japán mesék a legsz@rabak és a legbetegebek......
10.
10.
Mathia$
#10: hoppsz, jóhogy szólsz :S én sem akartam "leszedem"-t írni.



Szóval akkor javítok: beszerzem-re ;)
9.
9.
TJJJ
#9: Mármint hozza a postás ugye? Ez nem az az oldal ám... -_-
8.
8.
Mathia$
Én nagyon szeretem, a kedvencem xDDD 3 nyelven szoktam nézni...



A játékot meg leszedem tesómnak, hadd örüljön.
7.
7.
Jocilus
Én szeretem ezt mesét.Bár ritkán szoktam nézni... Nagyon beteg egy mese... :DD
6.
6.
Giga0509
Patrik powaa :D hamarosan adják az MTV-n is :)
5.
5.
SWBF2
A Croc 2 jó lenne? Nem az egyre gondoltatok? Csak mert a kettő vitte le a sorozatot a mélybe (tudomásom szerint)

Még a Banjo jó mászkálós.
3.
3.
Csokis
#1: Ezzel pontosan én is így vagyok!



Egyébként milyen gépen lett tesztelve a játék? Sehol nem látom írva. Jó, nem olyan fontos, de én szeretem tudni. :)
2.
2.
Game Fan
Simpson család RULZZZ!! De ez se rossz :D
1.
1.
K2 The Highest
A Cikk pazar...

Én szeretem a meséket...De ezt gyűlölöm a legjobban...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...