Scene It? Bright Lights! Big Screen!

  • Írta: Daks
  • 2009. december 19.
Link másolása
A Scene it? néhány évvel ezelőtt még a jó öreg táblás, dobókockás, kártyahúzogatós társasjátékok sorát erősítette. A résztvevőknek mindenféle kvízkérdésre kellett benne válaszolniuk, a játék varázsa pedig a hozzá járó DVD-ben rejlett, voltak ugyanis olyan fordulók, melyekhez kis filmrészleteket kellett levetíteni otthon. A játék hatalmas sikereket ért el, több mint húsz kiegészítő jelent meg hozzá, 2007-ben Lights, Camera, Action címmel pedig elkészült az Xbox 360-as változat is.
A konzolos verzióhoz természetesen már nem kellettek figurák és dobókockák, a játék maga látta el a bírói és pontozói feladatokat, nem utolsó sorban pedig gondoskodott arról is, hogy a meccs gördülékenyen, a szabályoknak megfelelően haladjon. A folytatásra nem kellett sokat várni, jött a Box Office Smash, a mobiltelefonos TV Edition és Movie Edition, az idei ünnepek idejére pedig boltokba került a jelen cikkünkben kielemezett Bright Lights! Big Screen is.


A csomag ezúttal távkapcsolók nélkül érkezett, de a régebbi részek kiegészítői megérdemlik, hogy vessünk rájuk egy gyors pillantást. A játékhoz eredetileg négy
Táblajáték
A Scene it táblajátékból rengeteg kiadás jelent meg, a legsikeresebbek pedig mindig az exkluzív epizódok voltak, úgy mint a Harry Potter, a James Bond, az HBO, a Friends (Jóbarátok), a Star Trek, a The Simpsons, vagy a Twilight Edition.
különleges kontroller járt, melyeken a hatalmas válaszjelző felül kapott helyet, alattuk pedig a négy lehetséges megoldáshoz tartozó gombokat találhattuk. A kontroller picike volt, és könnyen kézre állt, egyszerűségének köszönhetően pedig még az is beszállhatott a családi kvízjátékba, aki még soha életében nem látott játékkonzolt. Persze az igazi rajongóknak még nem késő beszerezniük egy ilyen kis szettet, de jó dolog, hogy az új Scene it-et irányíthatjuk a hagyományos kezelőkkel, illetve – mint InGen egyik múltkori házibuliján kiderült – GH gitárral is.


A játékmenet a megszokott rendszer szerint zajlik. Indítás után választhatunk, hogy rövid, vagy hosszú kvízt kívánunk-e nyomni, majd ha felkészült minden résztvevő, és összekapcsoltuk a nevünket a személyiségünkhöz leginkább illő szereplővel, akkor már kezdődhet is a show. A kvíz során kérdések egész armadája követi egymást, maga a meccs pedig pontokra megy, így aki a leghamarabb tud helyesen válaszolni a feladványokra, az kerül ki győztesen a csatából.


A Scene it? Bright Lights! Big Screenben közel 3000 új kérdés található, a feladványok pedig ezúttal is kizárólag filmes témákban készültek. Vannak új mozifilmek és régi klasszikusok is, a vegyes összeállításnak köszönhetően pedig a fiatalok és az idősek egyaránt nyeregben érezhetik magukat. Azért a tökéletes játékélményhez kell egy közepes angoltudás, illetve ugye nem árt az sem, ha ismerjük a filmek eredeti címét is, bár a mai tükörfordításoknak köszönhetően ezzel többnyire nem lesz gond.


Feladványból rengeteg van, és hogy a cikk ne váljon unalmas felsorolássá, éppen csak szemezgetünk a felhozatalból. A legegyszerűbb, amikor egy filmről kapunk kérdéseket, de van, amikor a színészt kell a karakterrel összepárosítani, vagy egy címet kitalálni néhány kép alapján. Jópofa még, amikor a játék egy több perces filmrészletet mutat be, és arról kérdez később, a kedvencem viszont, amikor egy elemenként megjelenő plakátról kell megfejteni, hogy mit reklámoz. InGen máig nem hiszi el, hogy a Mr. & Mrs. Smith-t kitaláltam egyetlen fehér háttér alapján, pedig lehetséges, ha kizárjuk a többi válaszlehetőséget – de ismeritek, magyarázhat neki az ember, foganatja nem sok van. Visszatérve a játékhoz, nagyon klassz az is, amikor 8-bites animáció formában látjuk a film egy jellemző részletét, illetve amikor kitörölnek tárgyakat vagy szereplőket a jelenetből, és ki kell találnunk, hogy mi hiányzik, vagy mit látunk. A repertoár tehát rendkívül széles, és bár nincs sok új típus, így is nagyon szórakoztató az egész.


Visszalépésnek számít viszont, hogy saját Xbox-os avatarunkat nem tudjuk betenni a játékba, pedig az előző részben volt erre lehetőség. Ezt a lehetőséget most azért törölhették el a készítők, mert a Microsoft konzolján kívül idén már Playstation 3-ra és Nintendo Wii-re is megjelent a játék, aztán gondolták úgy fair a dolog, ha mindenki ugyanazt a terméket kapja a pénzéért. Az alap karakterek amúgy mindig valami filmes stílushoz köthetőek, van szuperember, űrhajós, kalóz, disco lady, és westernhős, illetve lecserélték a műsorvezetőt is, az új bolondos producer forma pedig valószínűleg a Buzz legfőbb karakterét hivatott helyettesíteni – bár sejthetitek, hogy nem sok sikerrel.


A Scene it?-ben egy gépen legfeljebb négy ember mérheti össze a popkulturális ismereteit, de egyedül is lehet játszani, bár akkor értelemszerűen nincs olyan jó hangulat, mint társaságban. Az online multiplayer viszont teljes egészében kimaradt a játékból, pedig jó lett volna LIVE-on is nyomni a kérdéseket, már csak azért is, mert a net ugye mindig él, de az áthívható ismerősök már kevésbé sűrűn érnek rá. Ennek a játéknak pedig épp a többjátékos móka a lényege, össze kell kaparni néhány embert magunk mellé, aztán kvízezni egy jót, hogy a végén hangos röhögések közepette közösen jól kigúnyolhassuk a legbénábbat – vagy éljenezzük az első helyezettet.


Szomorúan láttam, hogy a csúnya, egyszínű hátterekkel megint nem csináltak semmit a készítők, és bár akadnak csillogások meg áttűnések, mégis olyan az egész, mintha valami vállalati belső használatra szánt PPT-t nézne az ember. Sehol egy érdekes részlet, egy jól megszerkesztett animáció, és akkor még nem is beszéltünk az átvezetőkről, melyek szintén botrányosan igénytelenek lettek. Ilyen körítés mellett pedig a játék sajnos hamar unalmassá tud válni!
A2M
A játék fejlesztője az A2M, mely első ránézésre az „ass to mouth" nevű szexuális aktus rövidítése lehetne, ám a név igazából az „Artifical Mind & Movement" szavak összerántásából jött létre. A stúdió egy 500 főt alkalmazó kanadai cég, melyet 1992-ben alapítottak, és melynek nevéhez olyan játékok fűződnek, mint a Teen Titans, a Happy Feet, az Indiana Jones and the Staff of Kings, vagy a nemrégiben megjelent WET.


Közepes értékelést érdemel a Scene it? Bright Lights! Big Screen, az előző részekhez képest semmit nem fejlődött, sőt néhol még visszalépést is produkált. Ettől függetlenül az alapkoncepció továbbra is remek, és el lehet vele hülyülni egy-két estét, de a Guitar Hero, a Singstar, az EyeToy és a többi nagy partyjáték mellett egy házibuliban még csak labdába sem rúghat. Kár érte, reméljük a következőnél már veszik a fáradtságot a tisztelt fejlesztő urak, és feldobják egy kicsit a részleteket, mert jelen formában csak egy unalmas vasárnap estékre szánt családi társasjáték, semmi más!

8.
8.
InGen
7.
7.
iNKARNATE
És nyertem is a gitárral :DD
5.
5.
Giga0509
#5: Előbb telepíteni kell :D
4.
4.
Daks
Start menü, programok, indítás :)
3.
3.
eleklaci93
Sztem nem lehet rossz szeretem az ilyesmi gameket bár kitudja. Egy nem ehez a témához kapcsolódó kérdésem lenne hogy a crysis warsot hogy kellene elindítani? addig ok h letöltöm és utána?
2.
2.
hakydakillah
Rádásul az a Karate Kid-es fotó, pont ugyanúgy kérdés volt az előző részben...



Se online multi, se avatarok, ezt nem előre haladásnak hivják. Pedig az előzővel rengeteget multiztam :-)



Amúgy jó cikk lett :-) Megspróloltál nekem egy kis pénzt, mert multi nélkül nem érdekel...
1.
1.
Daks
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...