Star Wars: The Force Unleashed 2 teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2010. november 6.
  • star wars: the force unleashed, teszt, xbox 360
Link másolása
Mindig kockázatos dolog egy olyan szép és kerek, de legfőképpen befejezett történetet folytatni, mint amilyet a Force Unleashed első részében láthattunk. Még kockázatosabb dolog agyon hype-olni, ígérgetni és jó előre beharangozni, hogy mennyire jó lesz majd a folytatás. A Lucasarts viszont bevállalós fajta.

Az ifjú jedi hőstetteiről legendák szóltak, példátlan önfeláldozása és minden képzeletet felülmúló ereje meghozta az eredményét: elindult a lázadás, egy mozgalom, melynek véget kell vetni mindenáron! Starkiller legendája rossz hatással van a Birodalomra, a rend széthullni látszik. Vader nagyúr kötődése ifjú tanítványához egészen különleges, nehezen volt képes megválni tőle, ezért egy ördögi tervet eszelt ki arra, hogyan tudna véget vetni ennek az egész nevetséges ügynek. Arra viszont még ő sem számított, hogy terve csúnyán kudarcba fog fulladni…


Mikor az első döbbenetesen élethű és hangulatos animációval találkozunk, már érezni fogjuk, hogy itt valami nagyon nagy baj készülődik. Persze jogosan tehetnénk fel a kérdést, miszerint hogyan lehet folytatni egy olyan játékot, mint a Force Unleashed? Erre igazából két lehetőséget lehetett csak elképzelni: az egyikben Vader nagyúr utódjaként a Császár oldalán harcolva írtjuk ki az összes maradék jedit, és vetünk véget a lázadás mozgalmának. Namost ez a vonal eleve halálra van ítélve egy amerikai piacon, ahol a szegény hambizabáló jenkik teljes letargiába estek volna egy ilyen folytatástól. Szóval maradt a másik lehetőség; kitalálni valami eszement idióta baromságot, amivel tovább lehet vinni mindenki kedvenc antihősének történetét. Ez sikerült a Lucasartsnak, s bár nem tudom, hogy Lucas mester olvasta-e a koncepciót, de ha erre rábólintott, akkor az még az Episode I-nél is nagyobb baklövésnek számít.


Szóval adott nekünk egy rettenetesen sablonos történet, ami sajnos idővel sem lesz képes kibontakozni, legfőképpen azért, mert a sztorival, ami egy vérbeli Star Warsnak mindig is az alapköve volt, nem is foglalkoztak a fejlesztők. Ezen kívül az a bő 5-6 óra, amit játékidőnek nevezni nem igazán lehet, de ennyit tudtak nekünk nyújtani a srácok ott a Skywalker ranchen, még arra se lenne elég, hogy egyáltalán beleéljük magunkat a történésekbe. Ezt a szembeköpősen pofátlan rövid időt viszont úgy próbálják nekünk ellensúlyozni, hogy a látott és átélt események minden képzeletet felülmúlóan állkapocsszaggatóak lettek. Köszönhető ez a szinte már filmszerű, fotorealisztikus grafikának, a remek fizikának és a több helyen is rendbeszedett, tökéletesen kézreálló irányításnak. Az utóbbi időkben sokat szidtuk a fejlesztőket, hogy egyszerűsíteni nem jó dolog, mert abból mindig csak baj van, szerencsére ezúttal magunkat kell meghazudtolni, mert az Erő elszabadulásának folytatásában az egyszerűsítés nagyon jól sikerült. Annyira élvezetes két fénykarddal, a számtalan lehetőség közül csukott szemmel válogatva hentelni a csúnya gonosz birodalmi erőket, hogy arra szavak nincsenek.


Aztán persze jön egyik pofon a másik után; eszünkbe jutnak azok a kellemetlen kis idegesítő bugok, amik szinte vésőként maródtak örökre az agyunkba, főleg, ha az első részt többször is kitoltuk. Megígérték, hogy ezeket javítani fogják, de ez nem történt meg. Sajnos, ami az első részben is bugos volt, az itt is az lesz, akárcsak a Crackdown 2 esetében, itt is sokat fogunk bosszankodni miattuk, főleg a nehezebb fokozatokon. Kezdve azzal, hogy az engine leginkább az ellenfelekre van kihegyezve, tehát ha mondjuk mi egy tereptárgyat szeretnék az ellennek vágni, akkor rendesen meg fogunk izzadni mire sikerülni is fog, eközben persze háromszor kinyírnak minket az Unleashed fokozaton. A szerencsétlen trooperek hajlamosak beleakadni tereptárgyakba, vagy éppenséggel nem is törődni velünk, ez legfőképpen a rettenetes AI-nak köszönhető, ahogyan az is, hogy gyakran egymást is szétlövik a marhák, ha éppen bajtársuk az útjukba kerül, de még hosszan sorolhatnám a kellemetlen bugokat.


Ha mindez nem lenne elég, akkor sajnos ezúttal sokkal kevesebb lett a helyszín is, amik gyakran még ismétlődnek is (összesen talán három van), ahogyan az ellenünk fellépő rosszarcúak típusaiból se kényeztettek el minket túlságosan. Hol vannak már az első részből megismert kőkemény trooperek, akik egyszerre támadtak minden speckó mozdulatot felvonultatva ellenünk? Hol vannak már a legendásan nehéz és változatos bossharcok? Ezúttal csak kellemetlenül hosszú, bosszantó és végtelenül unalmasak jutottak az egyszeri játékosnak, amik sokat elvesznek az összhatásból. Ez vonatkozik a nyúlfarknyi QTE részekre is, amik olyan röhejesen egyszerűek és szinte mindig ugyanazok, hogy a gyakorlott játékosok már jó előre lenyomogatják mindet… szégyen!


A henteléssel összegyűjtött Erő-pontokat ezúttal nem kell kombókra költenünk, mert a fénykardunkat hármas szintre gyúrva ezek mind használhatóvá válnak. Nagyon látványosan és hatékonyan tudjuk majd darabolni az ellent, és mindezt röccenésmentesen stabil FPS-el, fantasztikus látványorgiával párosítva. A pontokat csak a Jedi-képességekre kell majd elkölteni, amikből lesz egy új is; a mindtrick, avagy bárkit á tudunk állítani magunk mellé egy rövid időre, vagy egyszerűen csak arra sarkalni, hogy vessen véget hitvány életének.


Tény, hogy Starkiller nevéhez méltóan egy brutális mészárgép vagyunk, annyi képességünk van, és olyan szinten durván bánunk a fénykarddal, aminek még maga Mace Windu is a csodájára járna. Tény, hogy a látvány és a hollywoodi filmeket sarokba kényszerítő átvezető animációk döbbenetesek, tény, hogy a játék élvezetes, a hangulat remek. De sajnos mindez eltörpül a temérdek bug, a rövid játékidő, a fájdalmasan sablonos történet, de legfőképpen a csalódás mellett, amit érezni fogunk, mikor mennek majd felfelé a betűk a stáblistánál. Ennyi volt? Erre vártam olyan sokáig? Ez most a valóság? Vagy csak álmodok?


Persze az emberek majd vigasztalódni fognak a négy lehetséges nehézségi fokozattal, majd szépen lassan összeszedik a jópofa és ötletes acsikat, és végül lassan teljesítik az összes lehetséges kihívást (Challenge) is. De akkor is, egy olyan meglepően jól sikerült játék után, mint az első rész, sajnos mindenki szívében nagy lesz üresség. Vegyesek az érzések bennem, de dönteni kellett és pontozni. Nem kellett volna sok ahhoz, hogy méltó legyen a nevéhez, de sajnos a Lucasarts elszalasztotta a lehetőséget. Nem tudom fogják-e folytatni -tekintettel a végére, ezúttal ennek nincsen semmi akadálya-, de tény, hogy nagyon össze kell szedniük magukat, ha sikerre akarják vinni a címet, mert ezúttal egy csúnya foltot is tisztára kell majd mosniuk, aminek a címe Force Unleashed 2. Sej! Szomorú voltam…

Kapcsolódó cikk

231.
231.
ApexPredator
Nekem Xbox-on van meg és végigtoltam az össze snehézségi fokozaton nagyon hiányoztak a jó kombos bossharcok és rövid is.Remélem ha csinálnak 3 az ennél 3x jobb lesz
230.
230.
mugen
Nekem most sikerült beszereznem, az első résszel egyetemben és azt kell hogy mondjam, ez a második egész jól indult. Szép a grafika, látványos, hangulatos. De ahogy haladtam előre az amugy sem hosszú történetben, egyre rosszabb lett ez a kép. A végső bossfight már olyan szinten kínszenvedésnek tűnt, hogy az már fájt. A rövidséget ellesúlyozandó challange mission-ökhöz pedig a játék egyhangú ellenfelei és hentelése után egy szikrányi hangulatom nem maradt.Lyukasarts ez most nem jött össze...
228.
228.
aaylon
Hihetetlen,hogy nem tetszik nektek ez a fantasztikus játék.Nem i igaz,hogy null sztori.Akkor mi az a sok pálya elején?Egy kis ló.....Nagyon jó játék hihetetlen jó grafikával. Starkiller és a Gorog(nagy szörny)harca nagyon jól kivan dolgozva.
Úgyhogy ........... ........... ........... .......... vagytok
227.
227.
christopher24
#225: nem hiszem mert nekem se volt jó pedig a telepítésnél semmi gond nem volt.
amikor vader előtt álltam akkor kb fél másodpercig láttam a képernyőt amivel választani lehetne aztán berakta a light side endinget
226.
226.
davidsone
#221: szerintem baromság más véleményére alapozni...1próbát megér!!!
aztán lehúzhatod a sárgaföldig, ha te is ilyen star wars búza vagy...
225.
225.
toriell
#224: Hát ja..:S megkora szar már..vmit el izéltem v vmi?:S
224.
224.
christopher24
#223: elvileg akkor lehet választani mikor vadert legyőzöd és előtte állsz, de nekem is egyből berakta a klipet
223.
223.
toriell
Vki megtudja mondani ,hogy mi alpján dől el h a sötét v a jó oldalon kötünk ki?.Mert kivittem..és a vége annyi h megmentlyüka nőt+ Vader börtönbe marad ami sztem kibaszott nagy hülyeség..:D válasz?:D
222.
222.
Punker
Kapott ez a játék elég hideget. Egy star wars fan előbb vagy utóbb úgy is beszerzi a játékot. Akármennyire is szar. Én várok amíg le lesz értékelve olcsóra. :)
221.
221.
Joc1
kösz srácok ha 20 ból 18 szerint sz@r akko meg sem szerzem
217.
217.
Monty
Azzal nem értek egyet, hogy az első rész olyan nagyon jó volt, bár ENNÉL tényleg jobb... A mentési rendszer is vacak, a harcok szépen unalomba fulladnak, stb.
Elolvastam a regényt és a képregényt - mit mondjak, még mindig a képregény a legjobb, igaz, hogy az meg Boba Fett szemszögéből mutatja be a sztorit.

Részletes kritikám itt:
http://monty.blog.hu/2010/11/07/pc_star_wars_the_force_unleashed_2
216.
216.
kevinbutler
#210: SPOILER Ezis igaz, de csak annyit írt, hogy az egész sztori a csaj megmentéséről szól más nemis történik benne pedig érte csak a sztori felénél indulunk el és mellette ott vannak a lázadók is nekik is segítünk, a végén választanunk is kell, hogy megbosszoljuk Juno halálát vagy nem öljük meg és ezzel segítünk a lázadóknak. "menj oszt mentsd meg a csajt, ezt leszámítva semmi érdemleges nem történik benne"
215.
215.
kevinbutler
214.
214.
Macifasz
#213: Igen, a rögtön utána írt hsz-edből már lejön, hogy tisztában vagy te is vele, csak elsőre félreértelmezted, amit írtam.:-D
213.
213.
kevinbutler
#212: Ja igen az csak félreértelmeztem amit írtál, de ugyanazt mondjuk mindketten ő is egy klón pont ami Vadernek kellett.
212.
212.
Macifasz
#209: SPOILER

Leszúrja a mi klónunkat, halál nyugalommal sétál el Juno holteste mellett, az érzelem csöppnyi szikrája se fedezhető fel rajta. Magyarán olyan padavan, akit Vader mindig is akart. Végrehajtja a parancsait, minden ellenvetés nélkül. Semmi félreduma, kételkedés, csak vakon megy előre, mint egy gép. De sztem, ez tök egyértelmű, legalább is számomra az.

SPOILER OFF
211.
211.
kevinbutler
#209: A Challenge-s bónusz videókból nekem az jött le, hogy ezis egy klón az elején egy tartályból kel ki és Vader megmutatja neki az "eredeti" Starkillert.
210.
210.
Macifasz
#207: SPOILER

Az ok, hogy a csaj bajban léte csak a felénél derül ki, de az elején miatta kezdi el az örjöngő hadjáratát Starkiller, tehát végig Juno a mozgató rúgó. Legalább is az egyik. Amúgy itt jegyezném meg, hogy eszméletlen rusnya lett Juno, pedig az első részben, kimondottan szép volt.

SPOILER OFF
209.
209.
kevinbutler
208.
208.
Macifasz
#205: SPOILER

A sötét oldalas befejezésben az a Starkiller, aki leszúrja a miénket, aki irányítottunk, a tökéletes klón.

SPOILER OFF
203.
203.
amd33
Szerintem nagyon szar lett a game még az 1. rész is sokkal jobb volt.Nagyot csalódtam...
202.
202.
warn
Nekem ez a játék egy rakás szar, dög unalom, végig ugyanazt csinálod benne, és dettó tök ugyanaz mint az első rész,csak éppen kevesebbet eszik...pfff....
197.
197.
kevinbutler
#193: Játszottál már vele?
194.
194.
hakydakillah
193. elírtam véletlen :-) De látod, még így is értelmes szó jött ki belőle :-)
193.
193.
Mathia$
#183: direkt írtad hogy Black Cops? xD fekete rendőrök?

Am ahogy elnézem tényleg nincs sztorija a game-nek, a klónozott pali azért kellett h újra lehessünk starkillerrel. Yoda meg azért szerepel, mert nélküle még ennyi pontot se kapott volna a game.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...