A legjobb Playstation 4 nyitócímek

Link másolása
Már csak néhányat kell aludni a Playstation 4 amerikai megjelenéséig, így lassan letisztul az is, hogy milyen játékok közül válogathatunk majd a masina itteni megjelenésekor. Nézzük a felhozatalt!

A Sony legújabb fekete monolitja november 15-ödikén kerül fel Amerikában a boltok polcaira, aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy Joe nagybácsi küld neki egyet ajándékba, természetesen már napokon belül csapathatja. A tervek szerint, ha a lehetőség adott is, nem nagyon lesznek régiózáras játékok a platformra, így az import technikai problémákat sem vet fel. A hivatalos hazai megjelenés december 13-ra esik, így az Xbox One-nal szemben a karácsonyfa alá még mindenkinél könnyedén becsusszanhat, amennyiben nem lép fel készlethiány. Mint minden konzolmegjelenéskor, természetesen itt is különösen fontos a kezdő játékkínálat, mivel a masina a hardverből adódóan sem kompatibilis hátrafelé, és valamivel mégis csak etetni kell. Jelen állás szerint az alábbiak közül válogathatunk a kinti premier napján, de még ezek sem teljesen betonba öntött információk.

A Sony ernyője alól érkezik Jenova Chen (Thatgamecompany) unortodox alkotása, a zsáknyi díjjal kitüntetett, magyar vonatkozással is rendelkező flOw, ami ingyenes Flash játékként kezdte meg annak idején a pályafutását, és egy meglehetősen absztrakt „nagy hal megeszi a kis halakat” életjáték volt. Ez PlayStation 3-ra és PlayStation Portable-re régóta elérhető digitálisan, a géppremiertől kezdve PS4-re is meg lehet majd vásárolni, amikor egy füst alatt Vitán is bemutatkozik. A játék hasonlóképp nagy elismertségnek örvendő szellemi folytatása, a már eredetileg PS3-ra fejlesztett, lényegesen látványosabb, háromdimenziós, virágszirmokat idomító Flower szintén kifut most PS4-re és Vitára. Nyilván nem ezek lesznek a legkapósabb anyagok, de aki művészi környezetben szeretne lelazulni a konzoljával, és esetleg némi zöld segítségével, ezeket keresse.

Borítékolható, hogy a Killzone Shadow Fall lesz az egyik legkapósabb exkluzív nyitócím, amit sokan hazavisznek a gép doboza mellett. A demoscene-gyökerekkel rendelkező Guerrilla Games etalonnak számító sorozata régóta kötelező vétel a Sony gépeivel rendelkező FPS-rajongók számára (illetve a Killzone: Liberation ugye más nézetű lövölde volt). A széria immár hatodik része 30 évvel a Killzone 3 eseményei után, a Helghan bolygó kiürítését és pusztulásra ítélését követően a Vekta planétán játszódik, ahol a helyi lakosok nem fogadják szívélyesen a helghast menekülteket, és ahogy lenni szokott, a három évtizedes forrongás és hidegháború után végül kitör a csetepaté. Mi a Shadow Marshals egység egy elitkatonájával, Lucas Kellannal azt a feladatot kapjuk, hogy próbáljunk békét teremteni a káosz közepén, természetesen a játék hagyományait követve nem szép szavakkal vagy más diplomácia eszközökkel, hanem alaposan odapörkölve, ahova „köll”.

Látszólag a fiatalabb korosztályt célozza meg a teljesen új szereplőként versenybe lépő Knack, de biztos vagyok benne, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki számára remek szórakozást nyújt majd. A játék mögött a PS4 és a Vita „főépítésze”, a már 49 évesen is hatalmas fejlesztőveterán Mark Cerny áll. Mivel állandóan demózzák a géppel, nagyjából kivehető, hogy egy Crash Bandicoot és Ratchet and Clank jellegű platformjáték lesz, amiben egy Raymanhez hasonlóan lebegő darabokból összeálló gólemet irányíthatunk, aki gyűjtögetéssel növekedni is tud, mint egy Katamari, igazán gigászi méreteket is elérhet, a különböző anyagok pedig változatos képességekkel is felruházzák. Lemezen is megjelenik, ugyanakkor digitálisan is megvásárolható lesz, ugyanez áll a Killzone-ra is.

A csak digitálisan terjesztett Resogun a szintén demoscene-ből kinőtt, finn Housemarque lövöldözős játéka lesz, a PlayStation Plus előfizetők ráadásul ingyen juthatnak hozzá. Alapvetően egy Defender-variánsnak tekinthető, a kétdimenziós kontrollal minkét irányba repülhetünk, a természetesen háromdimenziós játéktér pedig egy nagy henger külső felületére lesz felfeszítve, így körbeér. Az anyag cikázó fényekkel és részecske-hegyekkel csalogatja magához a régimódi lövöldék rajongóit, bizonyára jó móka lesz, de a videók alapján azért nem látszik olyan határozottan, hogy a PS3 nem bírta volna el ugyanezt.

A szintén digitális terjesztésű Sound Shapes már egy ideje elérhető PS3-ra és Vitára, a Superbrothers: Sword & Sworcery EP képi világát idéző, Deadmau5, Beck és más jófajta zenékre időzített, némileg Super Meat Boy jellegű, pályaszerkesztővel is felvértezett kétdimenziós platformjáték valószínűleg nem sok újdonságot tud kisajtolni a PS4-ből, hiszen eleve a minimalista pixelgrafikára lett kihegyezve, ugyanakkor, aki eddig kihagyta, és vevő az ilyesmire, bizonyára értékelni fogja. A Sony-exkluzív, saját kínálatát elvileg a csak letölthető Escape Plan zárja, ami szintén nem teljesen új versenyző, Vitára már régóta elérhető, és nem technikai újításokkal próbálja lenyűgözni a játékost, inkább az indie irányt célozza meg. Alapvetően ez is kétdimenziós irányítású platformjáték, de a két karakteres figurával, a háromdimenziós, fekete-fehér megjelenítéssel, a rengeteg fejtörővel, a tapipadra optimalizált kontrollal, továbbá a Tim Burton és Edward Gorey munkásságát idéző grafikával azért egészen egyedi darab.

Ezzel a kizárólagos címek sajnos el is fogytak, a többi már nagyrészt multiplatform anyag, de aki előre betervezte a PS4-et, bizonyára nem szerezte még be őket másra. A két FPS-gigász természetesen a Sony új masináján is összecsap, a DICE által fejlesztett Battlefield 4 és az Infinity Ward boszorkánykonyhájából érkező Call of Duty: Ghosts ugyan már megjelent PC-re, PS3-ra, X360-ra és az utóbbi Wii U-ra is, de vélhetően az új generációs konzolok hozzák ki belőlük a maximumot, sőt az első körben le is zárhatják a vitát, hogy a PS4 vagy az Xbox One lesz-e a játékgépek új királya. Képek és videók alapján jó ideje méricskélik őket az emberek, de élesben lesz igazán izgalmas az összeeresztésük. Az Electronic Arts még a FIFA 14-et, a Madden NFL 25-öt, az NBA Live 14-et és a Need for Speed: Rivals-t virítja, az első kettő már számos gépen kering, de az utóbbiak PS4-en debütálnak, ahol néhány nap előnyt is kapnak más platformokkal szemben.

A Ubisoft a Just Dance 2014-et és az Assassin's Creed IV: Black Flag-et állítja csatasorba, mindkettő köröz már más vasakon, ugyanakkor aki nem bírta ki, hogy ez utóbbit ne vegye meg PS3-ra, korlátozott ideig kedvezményesen, 3035 forintért magához szólíthatja a PS4-es digitális változatot is. Hasonló akció azonos árakon áll a feljebb említett Battlefield 4-re és Call of Duty: Ghosts-ra is, a szintén nyitócím NBA 2K14-et ugyanakkor kicsit drágábban, 4550-ért lehet felfrissíteni. A Warner a már kevésbé frissnek számító Injustice: Gods Among Us-al, valamint a másutt is még ropogós Lego Marvel Super Heroes-al rukkol elő, az Activision pedig még az Angry Birds Star Wars-t és a Skylanders: Swap Force-t tolja ki, inkább a fiatalabb korosztályra célozva.

Olybá tűnik, a mobilok és táblagépek után az új nagykonzolokon is gyakrabban találkozhatunk majd free-to-play játékokkal, melyekbe ingyenesen belevághatunk, és a mikrotranzakciók segítségével előnyöket vásárolhatunk, vagy éppen béklyókat vetethetünk le, nyilván lesznek lehúzósabbak, de a fejlesztők érdeke is, hogy működjenek, így remélhetően a többség megtalálja a korrekt középutat. Nyitáskor indul PS4-en a Zombie Studios PC-ről már ismert Blacklight: Retribution-je, a Blacklight: Tango Down folytatása, egy meglehetősen látványos FPS. Hasonló modellben köszön vissza a PC-t és PS3-at már megjárt, főleg a képregények szerelmeseinek készült MMORPG, a DC Universe Online. A Gaijin Entertainment repülőgép-szimulátora, a War Thunder is így működik majd, PC-n és Mac OS X-en jelenleg nyílt béta üzemben van, valószínűleg most kapja meg a végleges pecsétet. Hasonló cipőben jár a Digital Extremes parkour elemekkel gazdagon megfejelt Warframe-je is, ami viszont a külső nézetes sci-fi lövöldék sorát szaporítja majd. Továbbá valamennyire ide sorolható még az exkluzív, sőt előre telepített The Playroom, ami a PS4 kamerás kiterjesztett valóság technikai demója és amolyan mini-játékos keretrendszere lesz, ehhez nyitáskor érkezik egy ingyenes DLC a Double Fine-tól, nagyjából a kinectes Happy Action Theater és Kinect Party fejlesztése során hátra maradt, jópofa melléktermékekre számíthatunk.

A hosszú sort a független játékok zárják, ezeknél az utolsó napokban is volt változás, akár e sorok írása után is bővülhet az egyelőre még nem annyira gazdag kínálat, ahogy halasztottak is pár biztosra bejelentett címet (pl. Pinball Arcade, Tiny Brains, Minecraft). A kanadai Compulsion Games első játéka, az akciókra és fejtörőkre épülő, sötét kabaré témájú, fényekkel és sziluettekkel játszó, ütős zenével érdekes hangulatot ígérő Contrast is PS4-en debütál, igaz nem exkluzívként, és nem kap előnyt a platformon, azonnal elérhető lesz PC-n, PS3-on és X360-on is, ugyanakkor a PlayStation Plus előfizetők ezt is ajándékba kapják. A több játékosra kihegyezett Dig Dug variánsnak ígérkező Super Motherload is kint lesz időben, ami ugyan már a sorára vár egy ideje PC-n, de a jelek szerint átmenetileg PS4 exkluzív marad. Az utolsó cím, amit elő sikerült ásnom, és még teljesen biztos, hogy nem kési le a 15-ödikét, a Trine 2: The Complete Story a Frozenbyte-tól, ami nem új darab, számos platformon kering, PS3-ra is megjelent már két éve, de még így is bizonyára akad olyan, aki üdvözölni fogja.

Ti melyik játékra mozdultok rá az első körben?

Kapcsolódó cikkek

40.
40.
kriszvandaar
En cod:ghost-ot es az AC4et valasztottam elso korben. Sokat gondolkodtam hogy a killzonet fogom de vegul cod lett. Aztan kiprobaltam a killzonet mert ingyenes volt 4 napig es azt kell mondjam hogy jo nagy barom voltam hogy nem a killzonet valasztottam mert az tenyleg egy nextgen gamma
39.
39.
#33: Majd jön rá csomó cucc, 2-3 hónapot megéri várni, addig ott a BF4 meg az NFL :)
38.
38.
mamgu
Hát nekem ez a felhozatal kivéve a már ps3-on meg vitán is megjelent, és már jó régen végigjátszott játékokon meg talán a Killzone-on kívül egy netto 0 . Az első értelmes játékok majd később jönnek mint az a szigeten játszódó Myst féle puzzle vagy az a Zeldába oltott ICO-szerü játék a pontos címekre nem emlékszem.
37.
37.
amd33
Én boxot veszek elsőnek a forza 5 miatt leginkább az a mindenem ,másodsorban meg a ryse miatt viszont lesz majd ps4-em is mindem bizonnyal csak mondjuk fél 1 évre rá így történt ez az előző generációnál is és szerintem mindkét konzol fasza lesz a maga jó kis exklúzív címeivel...
36.
36.
gyerecske
#35: Igen, pont erre gondoltam az exkluzivitásnak van a legnagyobb szerepe mind a 2 konzolnál.A legtöbben szerintem az alapján döntenek és azok a címek általában sokkal ütősebbek is szoktak lenni.
35.
35.
markoci555
azt hittem csak a ps-re megjelenő címeket írjátok ide...
ha csináltok xboxra is ilyet, szinte az egész átkerül oda is
34.
34.
crashpipi
#33: Én sem hiszek a csodákban, de elvileg a launch éjjelén lesz még több meglepetés bejelentés. Most hogy ez már kész, de eltitkolt címeket takar vagy csak hamarosan elkészülő, de eddig titokban tartottakat, azt nem tudni. :) Majd kiderül. Aki mindenképp be akarta szerezni, úgyis megveszi a gépet, bármilyenek is lesznek a tesztek, aki meg nem, az úgyis csak ezzel vigasztalja magát, hogy úgysem olyan jók a játékok, stb.
Ha 4-es értékelést kapott volna a KZ, akkor sem mondanák le az előrendelők szerintem. ;)
33.
33.
Angelwing
Szégyelje magát a SONY!!! Semmi jó játékot nem hoznak amit a playstation képvisel.Ezeket elvárja az ember új konzolra,nyitó címként,mindegyikből új részként: Gran Turismo, Tekken, Metal Gear Solid, Time Crisis, Ridge Racer, GTA V,stb stb... Mi az hogy késnek az igéretes játékok??? DriveClub,Infamous,Watch Dogs.Nem éri megvenni még,mert nincs rá egy normális játék cím.Co-op játékokat kérünk minél többet,arra van a konzol kitalálva,hogy többen tudjanak játszani vele egy szobában.Jó lenne akár egy új grafikába bújtatott logikai stratégiai játék: Doctor Mario,2-4 játékos támogatással.,vagy Crash Bandicoot racing.
32.
32.
maktub
#30: A Gamespoton még annyit se, csupán 4 pontot, és a Killzone is csak 7-et. Hmmm, így igazából nincs semmi az exkluzív nyitócímek közül, amiért rohannék megvenni a gépet.
30.
30.
Unknown
Ha lehet hinni az IGN nek akkor a killzone csak egy kozepes shooter, a knck meg csak 5.9 et kapott tolunk.....
29.
29.
drakecsaj
"...de aki művészi környezetben szeretne lelazulni a konzoljával, és esetleg némi zöld segítségével..."
Okeee ertettuk a celzast :D
28.
28.
Downpour
#26: Én magam is a PS4et fogom megvenni, de szerintem ez a felhozatal halvány gyenge..akármennyire nem kedvelem az MS -t, az ő felhozataluk erősebb lesz... killzone ide vagy oda
27.
27.
petred
Bf4 tuti már nem is tudok aludni, na meg persze az AC4 :)
26.
26.
Gery8922
A Sony több mint valószínű meg mutatta!!!!4
hogy van még szufla a japánokban
szerintem ilyen nyitó címek mellett ilyen hátértámogatással a microsoft könnyen nem kerül ki győztesen ebből a harcból max 2. helyen
24.
24.
BadSector
Bízzunk benne, hogy nem lesz "Killzone: Shadow Fail"! :D (Holnap lesz kint az első teszt GameSpoton, akkor kiderül. :) )
23.
23.
crashpipi
Nagyon örülök, hogy kint pár nap múlva megjelenik. Alig várom már a sok infót és tesztet. :)
21.
21.
SzatiX360
Én a Watch_Dogs-ot rendeltem elő, de mivel csúszik, így Killzone lett belőle, meg a Lego Marvel, hogy a párom is tudjon örülni az új masinának! :)
20.
20.
Ra1D3n
#19: OFF: Az AC3 számomra is hihetetlenül unalmas volt, viszont a Black Flag már-már AC2 magasságokba emelkedett nálam. Nálam az egyik legélvezetesebb AC epizód, kár lenne kihagyni a 3. rész tükrében, tuti tetszene neked is szerintem...
19.
19.
crashpipi
Nekem is Killzone jön, meg egy NFS: Rivals, amit gyorsan kipróbálok, aztán unokaöcsémnek megy a fa alá! :D
Sajna a Ghost + BF még pc-n se érdekel, az Ac-től meg tartok mivel a 3 is gyászosan unalmas volt számomra. :( Egyedül a sztori miatt játszottam végig, de túl tagolt volt, semmi kihívás... szóval felejtős.
Remélem lesz valami idétlenség, amivel az asszony kipróbálhatja a kamerát!
17.
17.
kovacsmartin5
FIFA 14 jön a géppel együtt, aztán AC4-re nagyon kíváncsi vagyok, meg persze jövőre Watch Dogs.
16.
16.
Részemről a BF4 tuti, és még vacilálok, hogy mi legyen a második: Injustice? Lego Marvel? Nem igazán tudom...
15.
15.
KeXxX
Ha még idén sikerül akkor:
Killzone a géppel együtt, Battlefield 4, az összes free to play és az összes PS+ játék. Majd az inFamous, Knack (ha jó lesz) és a többi exkluzív..
14.
14.
zenmaster
Szerintem nem baj, ha nincs nagy durrogás a nyitócímek tekintetében, nem kell rögtön fejest ugrani a mélyvízbe. :) Ez egy teljesen korrekt ajánlat az első napokra. Bár még mindig nem tudom, hogy milyen konzollal fogok generációt váltani... Mondjuk vagy BF-fel, vagy AC-vel kezdenék, az biztos.
12.
12.
Sid3481
A Killzone jön a géppel egyenlőre. Amit még szeretnék beszerezni idén ,az a BF4 és az AC4, a többit meg majd jövőre.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...