Heroes of Dragon Age teszt

  • Írta: zoenn
  • 2014. január 9.
  • android, heroes of dragon age, teszt
Link másolása
A Dragon Age immáron mobilokon is a legkézenfekvőbb módon hódít, egy gyűjtögetős kártyajáték formájában. A játékmenet kissé lapos, így csak a vaskalapos rajongóknak ajánlhatjuk nyugodt szívvel.

Bele kell törődnünk a free-to-play játékok áradatába, fejest ugrasz a gyors sodrású folyóba, vagy a szárazföldön maradsz és éveket vársz, mire kedvenc sorozatot teljes értékű folyatása napvilágot lát. Az EA Swiss Sarl fejlesztése, a Heroes of Dragon Age (Android, iOS) nagy kanállal merít a szerepjáték és a már megjelent regények eseményeiből és karaktereiből, ami persze jó dolog a fanok számára, ám ha lehúzásoktól mentes, tényleg lehengerlő címet keresel mobilodra és táblagépedre, csak egy dolgot mondunk: várd meg a Blizzard-féle Hearthstone-t.


A Heroes of Dragon Age-ben tíz, nagy történelmi eseményt élhetsz át újra a már ismert univerzumban. A csaták során öt hős esik neki a szintén öt gonosz lényből álló kompániának, az ütközetek kevesebb, mint egy perc alatt lezajlanak, szóval, ha van némi szabadidőt, gyorsan előkaphatod a játékot, aztán indulhat a buli. A csapat tagjait neked kell összeállítanod, idővel egyre több hősre és lényre teszel szert. Meghatározhatod pozíciójukat a terepen, aztán már csak malmoznod kell, míg a Grey Wardens és a Darkspawn fenegyerekei egymásnak esnek. Az összetétel és a formáció tehát kulcsfontosságú tényező. Mikor elsőként betöltöd a címet egy aprólékos, ám dögunalmas oktatómód szépen végigvezet majd a jellegzetességeken: ide-oda kattantgatunk, követjük az utasításokat, mintha teljesen debilek lennénk. Alighanem az egyik legrosszabb és legvontatottabb tutoriallal van dolgunk. De semmi gond, hamarosan kézhez kapjuk az irányítást.


A harc automatikusan lezajlik, amikor rábökünk a startra, utána már nincs beleszólásunk az eseményekbe. Nem kell megijedni, az első néhány ütközet különösebb gond nélkül teljesíthető, a program folyamatosan tippekkel bombázza a tanácstalan és laikus kártyásokat, így ha csak most ismerkedsz a műfajjal, akkor a Heroes of Dragon Age remek kiindulópont lehet. A felhozatal ötven harcot tartalmaz, eseményenként tízet. A single karrierünket az energia mértéke határozza meg, ami idővel ugyan feltöltődik, de tény, hogy egy ültő helyünkben nem játszhatunk a végtelenségig. Minden csatát újrajátszhatjuk némi plusz XP és extra drágakő reményében. Ha kifutunk az Energy-ből, nem muszáj kilépnünk a programból, bepróbálkozhatunk a PvP-vel is. Mivel a csaták közben csak passzívan nézelődhetünk, így a multi során nem kell egyidejűleg online lennie a két résztvevő játékosnak. Sajnos nem sok tétje van a PvP-nek, ha a nyert és vesztett csaták aránya, a ranglistában elfoglalt helyezésünk és a trófeák száma nem izgat minket. Ha mi kerülünk ki győztesen, akkor némi arany és XP üti a markunkat, de ha kudarcot vallunk, akkor is kapunk egy kevés tapasztalati pontot. A PvP-vel tölthető időt a stamina mértéke határozza meg, így idő után – kb. hat csata után - elfogy.


Természetesen a siker kulcsa a megidézett hősök összetételében rejlik, fellelhetőségüket öt kategóriába sorolják: gyakori, nem gyakori, ritka, epikus és legendás. Ugyan véletlenszerű karaktereket is kapunk, ami lutri, potenciális taktikusként nem hagyatkozhatunk rájuk. A legdurvábbakért már nem is arannyal, hanem drágakővel kell fizetnünk. Több száz hős kapott helyet a játékban, amely mindenképpen elismerésre méltó, de ember legyen a talpán, aki megtalálja közülük a kedvencét. A szereplők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, mindegyiknek van erőssége és gyenge pontja – humanoid lényekből, sárkányokból, pókokból stb. áll a felhozatal, nem lesz hiányérzetünk. A tankok több ütés elbírnak, viszont lassan mozognak és még lassabban lépnek szintet. A hátsó résztvevők (íjászok, varázslők) akár duplán is sebezhetik az ellenfelet, de ha baj van, könnyedén padlót fognak és nem is kapnak annyi bónuszt, mint a frontvonalban harcolók. A mechanika szempontjából a Heroes of Dragon Age meg sem próbál egyedi lenni, jól bevált alapokra építkezik, amely kissé kevésnek tűnik a már amúgy is telített piacon.


A csaták végeredményét a hősük speciális képessége és a rúnák szerepeltetése is befolyásolja, utóbbiak korlátozott ideig némi boosttal vértezik fel a partyt, olykor szinte elengedhetetlenek a sikerhez. A szintlépések során a hősök életereje és hatékonysága némileg megnő, értelemszerűen a ritkább hősök sokkal használhatóbbak, mint a mezei társaik. Nem mellesleg a segítségükkel több aranyat és drágakövet is megtakaríthatunk a későbbi, nehezebb csatákra. Ha nem vagyunk ilyen türelmesek, akkor valódi pénzt is fordíthatunk gemek vásárlására – a határ a csillagos ég. Olykor szinte rá leszünk kényszerítve, hogy a legmagasabb idézési szinttel rendelkező hősökbe is beruházzunk, na, ott lehet, hogy a legkitartóbb játékosok is búcsút vesznek a játéktól.


Dacára annak, hogy a Heroes of Dragon Age remekül kinéző 3D-s, animált karaktereket vonultat fel, s a harcok során látványos effektekkel szembesülünk, még nem lesz addiktív program. Ez főleg a megkötések miatt van: a sikerünket a szerencse befolyásolja, semmint a játékkal eltöltött idő. Ha nem mondunk igent a mikrotranzakciókra, akkor az egész játékmenet átcsap unalmas grindelésbe, amely már a free-to-play játékok esetében is elvetélt elgondolás. Tartalomból és lore-ból nincs hiány a játékban, de ha hosszú távú kapcsolatra rendezkedsz be, vedd tudomásul, hogy nem kevés hiányosság felett kell szemet hunynod. Ha toleráns vagy, talán még jól is szórakozhatsz.

A Heroes of Dragon Age-et az ASUS PadFone 2 készülékén teszteltük, melyet az ASUS Magyarország biztosított számunkra.

12.
12.
DigitalEye
#11: Vagy hasonlóan jó humorú hozzászólásokat írok, akárcsak te.
11.
11.
taurenshamanlvl60
#10: felkötöd magad például, sokaknak bevált
10.
10.
DigitalEye
#7: Én csak leírtam a véleményemet, ami teljesen szubjektív. Persze, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy mit szeret, meg mit nem, én teljesen elfogadom, ha ez valakinek bejön. De én mindig a "hagyományok" híve voltam, mit is tehetnék ez ellen? :)
9.
9.
thernielle
Nagyon durván, BRUTÁLISAN elszállt ez a 6,5 pont. Hogy jött ez ki?! Ez a játék egy pofátlan koppintás, szikrányi intelligenciával rendelkező játékosok nagyjából másfél óra után, mosolyogva törlik le a büdös francba. Ha szeretsz heteket grindelni vagy 4-5 ezer Forintokat befizetni csak azért, hogy egyetlen küldetést megoldj kicsit magasabb szinteken, akkor midnenképpen javaslom, tuti vétel! :)
Nagyon haragszom erre a "játékra", annyira reménykedtem benne, hogy valami könnyed kis Dragon Age-es kikapcsolódást kapok a harmadik rész megjelenéséig, erre bosszantanak itt ezzel a negyedosztályú, olcsó (drága) parasztvakítással...
Első nap 5/10, a második naptól óránként fél ponttal csökken a játék értékelése :)
7.
7.
Adamknight
#5: Nem azt mondtam, hogy EZ a kártyajáték fog jó szórakozást nyújtani, hanem úgy általában véve a műfajon belül a jobbak. Ezt pedig azért írtam/írom le, mert úgy tűnik a hsz-id alapján, hogy te az egész műfajt nem kedveled. Mégis miért baj, ha digitalizálják a kártyajátékokat? Addig se foglalják el a helyet a sufniban :D.
6.
6.
siedrenn
Ezt mindennek értékelném, csak 6,5 pontosnak nem.
Túl kevés lehetőséget nyújt a taktikázásra, és ezt a keveset is a földbe tiporja az a random faktor, amit a játék a pofádba tol.
Egy idő után konkrétan rákényszerít arra, hogy fizess, mert elsatnyulnak az ellenfelek ellenében a hőseid, így ha kis vérfrissítést szeretnél, fizetned kell.
5.
5.
DigitalEye
#4: A kártyajáték az a HKK volt annak idején meg pl. a Hét tenger. Én csak azt nem értem, hogy minek kell már a kártyajátékokat digitalizálni? Mellesleg kipróbáltam a megjelenése másnapján, és egy rakás szar volt. Itt is csak arra megy ki az egész, hogy játsszál, fiam, aztán ha szeretnéd, hogy valami esélyed is legyen arra, hogy tovább tudj haladni egy bizonyos idő után, akkor fizess kőkeményen. Ennyiről szól az egész. Én úgy gondolom, hogy se nem fog jó időtöltést nyújtani sokaknak, pláne nem hosszú távon, és hiába ingyenes, amikor gyakorlatilag játszhatatlan lesz egy idő után, ha nem perkálsz.
4.
4.
Adamknight
#1: Egy igényesen összerakott tcg igenis sokak számára jó időtöltést nyújthat, szóval nem kell egyből temetni.
3.
3.
mestermagyar
#1: Letöltesz egy teljesen ingyenes kártyajátékot?
2.
2.
Sun9us
Ez egy szutyok, és még finoman fogalmaztam.
Ez viszont egy tényleg jó kártya játék:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stainlessgames.D14
1.
1.
DigitalEye
Imádni való. Új lehetőség a kiadók számára, hogy minél több pénzt kaszáljanak egy címen. Virtuális kártyajáték. Jézusom, mi lesz itt még...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...