Logitech PowerShell teszt

  • Írta: fojesz
  • 2014. február 10.
  • iphone, ipod touch, logitech, mobil, powershell, teszt
Link másolása
Imádom az iPhone-omat, és imádok rajta játszani is, viszont mégis az őrületbe tud kergetni, mikor eltűnik a markomban a telefon, és mindent egy kis képernyőről kell irányítanom.

Lássuk be, hiába nagyszerű a találmány az érintőkijelző, a játékok egy jelentős részénél használhatatlan. Persze poén rángatni a csúzlit az Angry Birds-ben, meg akkor is jól jön, ha point & click kalandjátékot vagy stratégiát játszunk, viszont kis túlzással minden máshoz kevés, kezdve az akciójátékoktól egészen a sportjátékokig. Nyilván, a virtuális gombok enyhítenek a problémán, de ez is csak átmeneti megoldás: nekem ne mondja senki, hogy nem zavarja, hogy az ujjaival mindig kitakarja a képernyő egy részét, és hogy annyira kényelmes tartósan bökdösni egy üvegfelületet - és akkor a visszacsatolás teljes hiányát még nem is említettem.


Ráadásul az iPhone-ok esetében még többet panaszkodhatunk, mert az iPhone 5 vagy az iPhone 5S ugyan baromi jól néz ki, de pici és a képernyője is mindössze 4 hüvelykes. Engem ez a hétköznapokban nem igazán zavar, játéknál viszont nagyon kényelmetlen: úgy érzem, mintha nem lenne a kezemben semmi, és a kicsi, de viszonylag nagy felbontású kijelzőn is úgy tudok csak megnyomni egy-egy gombot, hogy előtte fejben három percen keresztül szerkesztem a mozdulatot.


Nem véletlen, hogy egyre több perifériagyártó rukkol elő olyan kiegészítőkkel, amelyek gyakorlatilag a kontrollereket imitálják: sokszor konkrétan úgy néznek ki, mint egy gamepad, és a telefont az orrukra kell ültetni vagy ki kell támasztani eléjük, máskor a kompakt utat választják a tervezők, ilyenkor a kiegészítők komplett kézikonzolt varázsolnak a mobilból. Ez utóbbi irányt követi a Logitech PowerShell is: mint ismert, az iOS csak a hetedik főverziója óta támogatja az efféle kütyüket, így a PowerShell is az első hullámban érkezett, és ez bizony érződik is rajta.


Megjegyzendő, hogy iOS 7 ide vagy oda, a kiegészítő csak az iPhone 5-tel, az iPhone 5S-sel és az ötödik generációs iPod touch-csal hajlandó együttműködni. Negatívumként ez nehezen emlegethető fel, a kompakt kivitelezés ára, hogy nem visel el túl sok méretbeli és formatervi különbséget a fogadott készülék részéről: a PowerShellbe éppen bele tudtam pattintani az iPhone 5-ömet, ami így biztonságosan meg is fogta. Forgathattam bárhogy, rázhattam, meg sem mozdult, ami mindenképpen jó dolog. Ezen kívül a kiegészítőn több olyan részt is megfigyelhetünk, amit abszolút ezekhez a modellekhez igazítottak: hagytak helyet a némító és a hangerőt szabályozó gomboknak, illetve a hátsó kamerának, a kontrollerre is került egy pici mechanikus “kallantyú”, amivel fel tudjuk ébreszteni a kütyüt. Fontos kiemelni a Lightning-csatlakozót is, a PowerShell ugyanis nem használ Bluetooth-t, de ennek más szempontból is lesz jelentősége.


Kezdetben óvatos az ember: ahhoz, hogy a telefont beültesse a kagylóba, erőt kell kifejteni, kivételkor pedig hátulról, a kamera nyílásán keresztül kell kilökni onnan. Érthető, ha eleinte furcsának találod; félted a kontrollert, félted az iPhone-t, na meg a kifelé lökdöséskor sem akarod letörni a Lightning fülét, de harmadik alkalommal már rutinszerűen megy a dolog. Ha minden sikerült, a végeredmény egy 200 milliméter hosszú, 63 milliméter széles és 21 milliméter vastag kézikonzol lesz, ami a telefonnal együtt 232 grammot nyom a mérlegen. Igen, a kinézete sem megszokott a cuccnak, de igazság szerint abszolút kényelmes, a hosszúkás forma inkább annak köszönhető, hogy a Logitech igyekezett a lehető legkisebb mértékben megnövelni a telefonon méretét. A tömege kissé zavaró lehet, de ha ölben tartjuk a kezeinket, hosszabb játékidő alatt is vállalható. A PowerShell kizárólag fekete színben kapható, összességében tetszetős, a hátulja pedig gumírozott, csak a peremén körbefutó, ujjlenyomat vonzó felület volt érthetetlen számomra - gyakorlatilag ez találkozik a legtöbbet a tenyerünkkel, így garantált, hogy mocskos lesz.


Mit ad a PowerShell kontrollerként? Nos, sajnos éppen ezen a ponton vérzik el a kiegészítő. A szokásos négy akciógomb került rá, továbbá kaptunk egy nyolcállású D-padet, két vállgombot és egy Pause-gombot, de igazság szerint ez még mindig kevés, ami pedig van, sokszor rosszul használható. Alap például ma már, hogy nem adunk ki kontrollert analóg karok nélkül, ha kettő nem is fér bele a tervekbe, legalább egyre minimum szükség lenne. Ezek híján viszont kénytelenek vagyunk a D-padre hagyatkozni, ami kivételesen rossz minőségű: a koronggal érzésem szerint a Logitech azt akarta imitálni, hogy úgy tologathassuk rajta az ujjunkat, mintha analóg karral játszanánk, a végeredmény viszont katasztrofális, nehéz eltalálni vele a megfelelő irányt, ami borzasztó frusztráló játék közben. A vállgombok ugyan óriásiak, de ne higgyük, hogy bárhol megnyomhatjuk őket; határozott ujjmozdulatra van szükség, ha jót akarunk magunknak, az egész mutatóujjunkat ráfektetjük mindkettőre, és úgy játszunk. A Pause-gomb viszont kellemes csalódás volt, szándékosan el van rejtve, mégis jól használható, ha szükség van rá.


Zárójelben azt is meg kell jegyezni - és ez nem feltétlenül a Logitech hibája -, de a kütyü által támogatott játékok lista igen szűkös. Viszonylag sokat játszom iPhone-on, de gyakorlatilag alig találtam a telefonomon olyan címet, ami kihasználja a képességeit, úgy kellett utánakeresnem a hivatalos listának a gyártó weboldalán. Szúrópróbaszerűen választottam ki néhányat közülük, de még így is belefutottam olyan anyagokba, amihez vagy teljesen felesleges ilyen cuccot vásárolni, vagy ami nem is támogatja teljes mértékben a kütyüt. A kedvenc példám az Into the Dead című játék esete: bár az alapirányítás átültethető a kontrollerre, lőni továbbra is csak az érintőkijelzőn lehet. Ha tehát úgy döntök, hogy kontrolleren játszom, választhatok: egész funkciókat ignorálok játék közben, vagy benyúlkálok a kijelzőhöz, ami - mondanom sem kell - egy húszcentis holminál kissé szórakoztató feladat.


Két ponton viszont nagyon praktikus eszköz a PowerShell. Egyrészt maga is beépített akkumulátorral rendelkezik (ezért is a Lightning-csatlakozó), ha rákapcsoljuk az iPhone-ra, olyan mintha töltené azt, ami nagyon hasznos. Az egység 1500 mAh kapacitású, ergo megduplázza az iPhone kakaóját, ha valaki játszott már huzamosabb ideig valami erőforrásigényesebb játékkal, életmentőnek fogja találni. A kütyü töltöttségét a hátulján lévő “G” betű jelzi: ha fel van töltve kéken világít, ha merülőben van, villog, utána pedig vörösre vált. Természetesen tölthető, ehhez mellékeli is a gyártó a microUSB kábelt. Másfelől érdemes kiemelni a hangzást: ha iPhone-on játszom, mindig ráfogok a hangszórókra, ezzel pedig nyilván tompítom a hangerőt, itt viszont nincs ilyen hiba. A hangszórók saját csatornát kaptak, amik az akciógombok mellett vezetik ki a hangot, ha pedig ez kevés, még mindig köthetsz rá fejhallgatót.


Bár elsőre szimpatikus eszköznek tűnt a PowerShell, sajnos csalódtam benne. Borzasztóan érződik rajta, hogy egy átmeneti időszak közepén járunk: még csak most jöttek ki az első ilyen kiegészítők, a játékok alig támogatják, és látható, hogy a gyártók fejében is ezerféle elképzelés él arról, hogyan kellene űzni ezt a műfajt. A PowerShell szép, kényelmes és kompakt, továbbá bír néhány hasznos funkcióval, viszont a játékok irányításánál sokszor elvérzik, pedig ugye pont ezért vennénk meg. 32 ezer jó magyar forintot kell fizetni érte amúgy - én most, hogy kipróbálhattam, biztosan nem költenék rá.

Kapcsolódó cikkek

22.
22.
fabot
annyian írtátok hogy milyen jó a vita meg jött a kedvem hozzá:D
21.
21.
fojesz
#20: Ez így van, de azt kell látni, hogy a mobiljátékok piaca minden korábbinál erősebb, az érintőkijelző pedig nagyon sok területen visszafogja a lehetőségeket.

Nem mondom, hogy ezek a kísérletek nem tűnnek majd el nyomtalanul, de a kényszer sokkal nagyobb a váltásra, mint korábban. Főleg akkor ugye, ha hiszünk abban az elméletben, hogy a közeljövőben mindent a mobilunkról csinálunk majd, csak a specifikus tevékenységekhez használunk mindenféle kiegészítőket.
20.
20.
gnossos
#19: A pót-gamepad problémái pedig maradtak szinte ugyanazok :)
19.
19.
fojesz
#18: Mind a mobiljátékok, mind a telefonok sokat változtak az EGB-10 óta.
18.
18.
gnossos
kb 10 éve van sony ericcson telókhoz hasonló szerkezetem (EGB-10), sőt azóta több gyártó is folyamatosan kísérletezett hasonó perifériával. úgyhogy a mostani egyáltalán nem átmeneti időszak. ennyit tudnak max kihozni belőle. ennél jobb sosem lesz, hacsak nem kötelezik a szoftverfejlesztőket, hogy fejlesztés közben gondoljanak ezekre a kontrollerekre is.
17.
17.
cannondale
Psp-t soha nem adtam volna el, ha nem csak egy balos joystick lett volna rajta...de ezen meg egy sincs 30ezerert....pfff
15.
15.
RangerFox
#9: Igazad van, csak átfutottam a tesztet, de attól még igazam van, nem bír annyit egy telefon, mint egy Vita, még a + akksival sem. A játékélmény pedig analóg karok nélkül nem valami jó. Vagy az újabb SONY telefonokhoz hozzá lehet csatlakoztatni a DS3/DS4 kontrollereket is, így sokkal olcsóbban kijössz egy jobb játékélményt adó kiegészítővel. Erről ennyit. (amúgy így utólag tüzetesen elolvastam minden egyes szót...)
mestermagyar: Lehet, de már 10k-ért dobálják az egy magos, 1 Ghz-s fél giga ramos telókat, amiken vígan elfut a Subway, temple Run, Minecraft, Angry Birds és hasonló játékok, a komolyabbakra meg a Vita.
13.
13.
PaulBlake
#10: Most ezt nemértem. Én abszolútt nemírtam hogy van Xperia-m vagy hogy volt. Azt meg tudom hogy Sony telefonra automatikussan benne van a DS3 support.
12.
12.
mestermagyar
#8: De a ps vita nem telefon.
11.
11.
mestermagyar
#8: Tervezek egy moga pro-t az új telómhoz, arról is megérne készíteni egy tesztet, az kicsit talán több embert is érint, és olyan jól néz ki. :D
10.
10.
#6: Vegyél újabb Xperiát. Arra rálehet kötni a DS3-at (hivatalosan) és máris van kontroller a telefonodhoz ami nem a képernyő.
9.
9.
InGen
#8: ha elolvastad volna, tudnád, hogy van a cuccban egy rakás akksi
8.
8.
RangerFox
Phujjj. A telóknak az akksija fél óra alatt lemerül egy komolyabb játék alatt, és drága is... Inkább a Vitám..
7.
7.
walaki
És akkor most nézzük fejlesztői szemmel a fenti izét. Melyik fejlesztőnek is éri meg.
Ugye jellemzően a fejlesztő célja, hogy minél többen használják a játékát (megvegyék, vagy a reklámbevétel miatt csak játsszanak vele), tehát igyekszik úgy alakítani, hogy minél többen tudják kényelmesen használni. És mivel csak egy igen szűk réteg vásárol ilyen kontrollert, így értelemszerűen jobban megéri érintésre optimalizálni a játékot. Persze lehet támogatni ezen eszközöket, de ha egy játék az alap kontrollerrel (érintőképernyő) csak kompromisszumokkal játszható, akkor annak úgyis rövid pályafutása lesz. Innentől kezdve ezeknek az eszközöknek nagy jövőt nem jósolok.
6.
6.
PaulBlake
#4: Én nem nyavajgok :D Ha rám értetted :D 3évig volt PSP-m amíg suliba jártam. Tudom mien érzés az ha akárhová mész ottvan veled a konzolod :P
Amit írtam, azoknak írtam akik netán szeretnének olyan kontrollert.
Én abszolútt Sony fan vagyok :
2x volt PS1-esem ( az a szappanos verzió XD )
2x PSP ( Fehér, Fekete )
1x PS3 ( Uncharted Bundle)
1x PS4 ( Killzone Bundle)

Bárcsak megvehetném a PSVIta-t is, de úgyse használnám mert nagyon nemutazok, munkahelyem is ittvan a városba, így csak itthon porosodna :/
De ha ingyen kapnám, biztos vinném :D
5.
5.
cannondale
#4: Ja kártyával volt ennyiért.
4.
4.
cannondale
PsVitat használtan fél év garanciával karacsony elott szereztem be akciósan wifis 30ezer 3g-s pedig 35ezer ft volt.
Nem bántam meg:)
Most már vannak rá játékok is (netrol letoltheto) csak az nyavajog, aki nem tetriszen nőtt fel.
Ami erdekes, h azota a PS4 kirakatban nezelodes se erdekel annyira. Sőt. Inkább nyaralós utazáson gondolkozok pl ps4 vs Málta. Angolul beszélnek és sut a nap....h újra visszamegyek oda Vitázni:)
3.
3.
Sun9us
Én inkább moga párti vagyok, de mióta van PS Vitám, azóta nevetségesnek tűnnek a legjobb mobilos játékok is. ( emulátorokat nem kell idevenni :D )
2.
2.
PaulBlake
Én most vettem Samsung GS3-ra ilyesmi BT Controllert ( Ípega ).
Pont mint ennél, a játékok korlátozottak!!! De csak az Android/iOS játékok.
De az összes emulátor amit próbaltam ( N64oid, DraStic,ePSXe, FPse, GBA Emulátor, etc) ezeken műkszik. Persze egy app le kell hozzá tölteni, de működik. Én 32 Euróért vettem itt Szlovákián, nem a legolcsóbb, de jó vele nosztalgiázni :))
Szóval aki a Android/iOS játékok végett akarja megvenni, az inkább netegye.
Ha viszont vissza akarsz térni a gyerekkorod játékjaidhoz, akkor ajánlom !! :) na Peace ! :)
1.
1.
keiji maeda
enyi pénzért akkor már egy analóg irányítógomb is elfért volna szerintem , de akkor már megpótolom egy 10-15 ezerrel és veszek egy psVita-t :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...