Oddworld: New 'n' Tasty! teszt

  • Írta: Yanez
  • 2014. augusztus 11.
  • oddworld new n tasty, ps4, teszt
Link másolása
Lassan gyermekkorunk minden nagy címét visszahozzák, néha több, néha kevesebb sikerrel, a most következő remake viszont bátran kihúzhatja magát. Az Oddworld: New 'n' Tastynek ugyanis semmi szégyellnivalója nincs, sőt! Follow me!

Az Oddworld: Abe’s Oddysee tizenhét éve jelent meg Playstationre, majd nem sokkal később PC-n is tiszteletét tette. Akinek anno szerencséje volt hozzá, az csak jót tud mondani róla, a játék több díjat is bezsebelt a maga idejében. A divatba jött játékfelújítások zömében már csak idő kérdése volt, hogy mikor kap ráncfelvarrást, ez a nap viszont eljött. Az Oddworld: New 'n' Tasty megérkezett, egyetlen félelmünk csupán, hogy a játékmenet megállja-e a helyét még ennyi idő után is - a válasz a tesztben rejlik.


A New 'n' Tasty egy igazi remake, a készítők a régi játékmenethez hozzá se nyúltak. Ennek megfelelően a történet is megőrizte eredeti formáját, egy Oddworld nevű kitalált világban járunk, vagy holmi idegen bolygón, ha úgy tetszik. Főszereplőnk egy aranyos, gülüszemű ufóra emlékeztet leginkább, kinek sora nem megy olyan jól. Abe a neve, és a mudokon fajt képviseli. Abe, társaival együtt egy hatalmas húsfeldolgozó üzemben, a Rupture Farms-on dolgozik, mint rabszolga, egyik nap pedig épp a padlót takarítja, amikor egy új termék plakátját véli felfedezni a falon. A neve New ‘n’ Tasty. Nem messze innen egy nyitott ajtóra lesz figyelmes, ahova lábujjhegyen beoson, bent pedig a főgóré, Molluck tart éppen gyűlést. Az üzem már nem termeli a várt profitot, ezért van szükség valami újra. Hősünk sötét összeesküvésre bukkan, kiderül ugyanis, hogy a New ‘n’ Tasty hústerméket a mudokonokból akarják csinálni. Abe-et leleplezik, ártatlan hősünk pedig menekülésre kényszerül; célja kijutni a gyilkos farmról, ám a sors neki ennél sokkal nagyobb célt tűzött ki...


Kalandunk során nem csupán saját bőrünket kell menteni, hanem sorstársainkét is. A feladat nem pofonegyszerű, hisz majdnem 300 mudokon rabot dolgoztatnak az üzemben, s ha egyet is magunk mögött hagyunk, akkor a játéknak is negatív vége lesz. A történetnek két befejezése van ugyanis, ám nem kell félni, hisz Abe nem egy egyszerű alak, neki aztán minden esélye megvan a feladatok végrehajtására. Oldalnézetes kaland-akció-platformer játékhoz képest elég sok mindent csinálhatunk, legfőbb ‘’fegyverünk’’ az úgynevezett chant, egy speciális meditáció, amellyel több előnyre is szert tehetünk. Az egyik ilyen a slig lények testének teljes birtoklása, ők felügyelik a gürcölő rabokat. Robotszerű nadrágot viselnek és gépfegyverük van, amint átvesszük felettük az uralmat, mi is kedvünkre lövöldözhetünk. Emellett a chant képességgel nyithatjuk meg a mudokonok megmentésére szolgáló portálokat is, önzőnek lenni itt nem éri meg.


A játék másik fontos része a kommunikáció: társainkat megszólíthatjuk, és magunkkal hívhatjuk a legközelebbi portálhoz. Ezen kívül dallamokat fütyürészhetünk, jóízűeket nevethetünk, vagy akár (finoman szólva) pukizhatunk. És majdnem mindre szükségünk is lesz, még a szellentésre is! Továbbá kézibombákat, kavicsokat, meg érméket is hajigálhatunk, amelyek életmentő eszközök lehetnek egy-egy helyzetben. És még nincs vége! Egy érdekes lényen is lovagolnunk kell majd, aknákat aktíválni/deaktíválni, ugrálni, gurulni, vagy akár lábujjhegyen osonni. Lehetőségeink tára kényelmesen bőséges, ha elrontunk valamit, csakis magunkat okolhatjuk.


Hihetetlen, hogy a játékmenet abszolút nem avult el ennyi idő után, és még ma is képes beszippantani! A helyzetek sora megköveteli a logikus gondolkodást, a pályák többségén nem lehet csak úgy végigrohanni, némely helyszín valósággal megizzaszt, máskor meg nevetve gördülünk át az akadályokon. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a mudokonok nem tálcán felszolgálva fognak elénk kerülni, mert a legtöbbjük rejtett helyeken van, amiket olykor nem olyan könnyű felkutatni. Szerencsére a mentési rendszerrel nem spóroltak a fejlesztők. Az autosave/checkpoint funkció gyakran felbukkan, de ha ez nem lenne elég, bármikor csinálhatunk quicksave-et, mindössze egy gomb lenyomásával, még a játék sem áll le. Sőt, bármely teljesített fejezetet is újrajátszhatunk később.


A látvány művészi, mondhatni már-már tényleg gyönyörű. Stílusához mérten nem lesz panaszunk rá, és az eredeti Oddworldhöz képest a grafika újabb pontot tesz a játékélményhez. Csak úgy, mint a megújult hangok. A mudokonok és az ellen szövegei olykor nagyon mókásak tudnak lenni, például amikor egy sligbe próbálsz beköltözni, anyuciért kiált, az ő hangján pedig ez nem mindennapi. De a játék amúgy sincs szűkén a humornak, Abe már önmagában egy vicces figura, ahogyan oson, beszél, szinte minden megmozdulásán röhögni lehet.


A játék menüjében lépkedve találunk egy Extras menüpontot is, a már megtekintett cutscene-eken kívül itt viszont nem sok kecsegtető dolog vár ránk. Ha egy kicsit jobban a jelenhez igazítják a játékot, beleraktak volna valami plusz pályákat, kihívásokat, vagy legalább némi gyűjtögetnivalót. Azért nemsokára egy Alf’s Escape nevű DLC-t még kapunk…


Magabiztosan állíthatom, hogy az Oddworld: New ‘n’ Tasty remek példája annak, milyennek kell lennie egy jól sikerült remake-nek. A veteránok egy valóságos nosztalgia-élménnyel gazdagodhatnak, amely az új köntösében még szebbé varázsolja a múlt emlékeit. Akinél pedig eddig kimaradt a játék, az végre kaphat az alkalmon, hogy bepótolja, mert másodszorra is figyelmen kívül hagyni bűn lenne. Most már csak az a kérdés, felújítják-e az Oddworld: Abe's Exoddust is? Örülnénk neki! És ne felejtsétek: Abe testben, Abe lélek!

25.
25.
Yanez
#24: Ilyen árért kevés játék van, amely 1 hónapra is elég. :D A dlc-t se hagyd ki!
24.
24.
Scal
Egy kurva hónapba telt mire Hardon végigtoltam ezt a ... ezt a... ezt aa ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! Nagyon jó játék, kibaszottul jó játék, de hogy még egyszer nem kezdek neki az is biztos. Volt nap, hogy öt perc alatt úgy felbasztam magam rajta, hogy utána már elő se vettem, muszáj volt lenyugodjak. Pláne amikor kiderült, hogy kezdhetem újra az adott szakaszt, mert még 3 Mudokon valahol elbújt.

Meg azok a részek, ahol az Ellummal bombák meg minden közt kell nyargalászni, kész rémálom, igazán kár, hogy nem építettek be egy számlálót, ha 8000-szer nem haltam meg akkor egyszer se. És nincs mentés! Easyn viszont nincs benne kihívás.

A bajom leginkább az, hogy a Paramite és a Scarab részek túl hosszúak, ott alig van Mudokon akit meg lehet menteni, a Zulag 2-3-4-ben szinte elfogyott a fejlesztők ötlete a titkos helyeket illetően (és leszámítva a végső visszavágást az a három Zulag a két templom után kész vicc még Hardon is). Az pedig a pofátlanság netovábbja, hogy a Zulag 1-et kétszer is ki kell pucolnunk.

De ezek csak szőrözések, bár minden remake ilyen gyönyörű és tökéletesre sikeredne és nem csak arról szól, hogy akkor toljuk fel 1080 p-be, (pl Grim Fandango vagy a Heroes 3, Age of 2)
23.
23.
crashpipi
Akcióban 3600 Ft PS4-re! ;)
22.
22.
KopyAti
Meg is lepődtem volna, ha nem Yanez csinálja a tesztet. :) Jó lett!
21.
21.
Sechu
Nálam tuti vétel! :-)
20.
20.
mamgu
Ezek a remake dolgok kétesélyesek van amivel sikerül többedszerre is játszani, de van aminél hiába a szép grafika már elmúlt a "catch" az első három tomb raidert simán végigjátszottam a vitán hosszú évek után újra, de a jak széria már kifog rajtam, elunom pedig ugyanolyan jó.
19.
19.
andy976
Egyszer volt velem olyan, hogy játék miatt ledobtam a kontrollert és az a játék az Abe's oddysee volt. Nem ideges voltam hanem megijedtem nagyon, amikor először kergetett az a kézfejfejű pókizé. Nem bííírtam idegekkel... :D
18.
18.
Keszmate
Ma meg veszem Ps4 re kíváncsi vagyok milyen lett régi nagy kedvenc!
:)
17.
17.
meta7203
Egyik réges-régi nagy kedvenc! :)
Xbox One-ja is megjelent vagy még fog jelenni?
Ha igen, akkor tuti vétel nálam.
16.
16.
toriell
Kicsit sokallom a 9,3 mat,nekem elég monotonnak tűnik az egész,de egészíts ki ha tévedek..:).
15.
15.
_Botika_
Exodus remake-et a népnek! Hajrá Abe!
11.
11.
Gykrizsi
#8: Szerintem teljesen igaza van. Ezt mondom úgy, hogy PS4 tulaj vagyok. Kész vicc, hogy szinte már nincs más játék csak remake vagy indi cucc ( a legtöbbjével már mindenki játszot PC-n). Tény hogy a One gyengén kezdet, de az E3 után meggondoltam, hogy jól döntöttem-e. Ez saját vélemény, nem kívánok vele senkit bántani, a játékot sem szidni, csak már kezdem ezt unni.
10.
10.
RangerFox
Ha Vitára is megjelenik, veszem egyből megfele..
8.
8.
Mortician
#3: Ez egy kicsit több annál. Itt nem egy két éves játékot textúráztak újra.
6.
6.
Yanez
#5: Jonni fog PS3-ra is!
5.
5.
KeXxX
Hááá. .:D De tudtam, hogy te fogod írni majd a tesztet! :D Kár, hogy PS3-ra nincs :(
4.
4.
Berencsit
A Yanez akcióban cím találóbb lenne.
2.
2.
_Botika_
Sajna én csak az Exodussal játszottam, de lehet hogy bepótolom.
1.
1.
DON GONDOCS
Ha olcsó lesz a játék psn, lehet beruházok rá.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...