E3 2018: Íme, az expó legjei - szerintünk

Link másolása
A tavalyi évhez hasonlóan idén is összeszedtük az E3 legjeit: a Gamekapocs szerkesztői egyenként mondják el, melyik volt szerintük az expó legjobb játéka, melyik volt a legnagyobb csalódás, és min lepődtünk meg a leginkább.

Az E3-as hírtengert követően jöjjön egy kis szubjektív tartalom levezetésként. Íme, a szerkesztőség legjei!

barackostej

A legjobb játék az E3-on: Cyberpunk 2077 és The Last of Us-folytatás ide vagy oda, számomra a legjobb játék mégis a The Division 2 volt. Azok közé tartozom, akiknek nagyon tetszett a Ubisoft játékának az első része, így nagyon kíváncsi voltam már a régóta pletykált folytatásra. A bemutató alapján bizakodó vagyok, a helyszín nagyon tetszik, az ingyenes kiegészítők pedig jó ötletnek tűnnek.

A legnagyobb csalódás: Hatalmas rajongója vagyok a Command & Conquer-szériának, így elképesztően nagy csalódásként értem meg, hogy a 2013-ban lelőtt PC-s változat után egy mobilos címmel tudott csak előállni az EA. Bizonyára nem fogom kibírni, és ránézek majd a cuccra, de mennyivel jobban örültem volna egy Red Alert 4-bejelentésnek.

A legnagyobb meglepetés: Az új Fallout-játék mellett egyáltalán nem számítottam az
The Elder Scrolls VI leleplezésére, még ha a rövidke trailer túl sokat nem is árult el a játékról. Sajnos még odébb van a megjelenés, de azért a teaser alapján is össze lehetett már szedni némi információt.

Daks

A legjobb játék az E3-on: Vakon beadtam a derekam. Az idei E3 legjobb játéka számomra úgy lett a Cyberpunk 2077, hogy rendes, magát teljes valójában megmutató gameplay helyett képeket, trailereket és zárt ajtók mögül kiszűrődő, apró információkat csepegtettek csak róla. Lehet, hogy mérhetetlenül megbízom a CD Projekt RED munkásságában, vagy egyszerűen csak telibe talált a játék atmoszférája, de teljesen bezsongtam. Páncélba zárt szellem, Szárnyas fejvadász, Emlékmás, Ötödik elem - imádom a témában játszódó filmeket, és ha minden igaz lesz, amit Los Angelesben hallottunk, akkor nekem már meg is van a legújabb kedvenc játékom.

A legnagyobb csalódás: Ugyanez. De tényleg. Az idei E3-on csak úgy záporoztak a gameplay videók, minden játék mozgott legalább tíz, vagy húsz percet, miközben a görög Assassin's Creedet szinte a szemünk előtt játszották végig, a show legjobban várt címe pedig csak egy megrendezett előzetest kapott. Jó, a Cyberpunk 2077 ettől függetlenül baromi jó lesz, az biztos. De hogy nem tudtak róla összerakni valami megmutatható dolgot, azt nem tudom felfogni.

A legnagyobb meglepetés: Idén nem konkrét játékbejelentésen lepődtem meg. Hiszen abból tudtuk előre, hogy lesz sok. Inkább azon, hogy mennyi minőségi, felső kategóriás cím van készülőben, és azok a következő hónapokban, években mennyi új élményt és izgalmat hoznak majd az életünkbe. Cyberpunk 2077, Assassin's Creed: Odyssey, Fallout 76, Battlefield V, Metro Exodus, Ghost of Tsushima, Control, Death Stranding, Shadow of the Tomb Raider, Rage 2, Forza Horizon 4 - ezeket látva érzem igazán, hogy megéri játékosnak lenni.

fojesz

A legjobb játék az E3-on: Sokat nem láttunk belőle, de az eddigi kedvcsinálók és a zárt ajtós bemutatók alapján készült beszámolók után nálam egyértelműen a Cyberpunk 2077 a favorit. Éveket böjtöltünk érte, és nem kizárt, hogy legalább ennyit kell még várnunk rá, de hiszem, hogy megéri: elvégre az a csapat épít új világot nekünk, ami a The Witcher-sorozatot is összepattintotta.

A legnagyobb csalódás: Hová tűnt Sam Fisher? Nem mintha nem érdekelne az új Assassin's Creed, de idén komolyan bíztam benne, hogy az új Splinter Cellt is előrántja a Ubisoft a farzsebéből. A Ghost Recon: Wildlandsben tett cameója és a számtalan pletyka után szinte biztos voltam benne, hogy Samu visszatér, ehhez képest óriási csalódás volt, hogy a kiadó különösebb meglepetés nélkül zárta a konferenciáját.

A legnagyobb meglepetés: Úgy tűnik, a Microsoft belátta, hogy elúszott ez a generáció, cserébe aggresszív nyomulásba kezdett. Az egy dolog, hogy összelapátolt a konferenciájára vagy ötven játékot, és gőzerővel pörgeti az Xbox Game Passt, de szokatlan módon már most belengette az új Xboxok érkezését, felvásárolt négy stúdiót és nyitott egy teljesen újat, továbbá egy felhős játékszolgáltatáson is dolgozik már. Az üzenet egyértelmű: nem adják fel.

iNKARNATE

A legjobb játék az E3-on: Megérte várni a Cyberpunk 2077-re, egyelőre pontosan azt mutatja, amit látni szerettem volna tőle: darkos, tökös old-school cyberpunk stílust - látszik, hogy épít az eredeti Cyberpunk 2020 asztali szerepjátékra. Az anyagokat áttekintve én nem gondolom, hogy a CD Projekt csalódást okozna, és egyelőre a when it's done-mentalitással sincs gondom. Nálam abszolút ellopta a show-t!

A legnagyobb csalódás: A legnagyobb csalódást azok a címek okozták, amelyek nem is szerepeltek az E3-on, illetve hiányosan... A The Elder Scrolls VI-előzetes például totál felesleges volt ebben a formában, nyilván mindenki tudta, hogy készül. A Splinter Cell nem tért vissza. Hol a Borderlands 3? A Respawn-féle új Star Wars-matéria, a Fallen Order bejelentése mennyire volt gyenge? Square Enix, hogy álltok az Avengersszel? De ilyen a Rocksteady egy ideje már készülő, titokzatos játéka is. Nyilván ezek egy részéről tudtuk, hogy nem szerepelnek majd, vagy csak érintőlegesen, de azt hiszem, nem csak nekem hiányoztak.

A legnagyobb meglepetés: Holtversenyben a Fallout 76 és a Gears (of War) Tactics. Mindkettő egészen meghökkentő, szinte semmiből érkező mellékág, melyek alapvető játékmenetbeli (sőt stílusbeli) különbségekkel érkeznek a forrásanyaghoz képest. A Fallout nagyon messze került onnan, ahonnan indult, és hogy ez jó-e mindenki döntse el maga, de talán jobban járunk most egy Fallout 76-tal, mint egy teljes epizóddal. A Gears Tactics tipikusan egy olyan sör melletti, heuréka!-pillanatnak tűnik, hogy szinte szégyellem is, hogy nem én találtam ki... Na jó, az is meglepett, hogy a Microsoft prezentációja remekül sikerült!

Sirdani

A legjobb játék az E3-on: A Twin Mirror E3 előtti leleplezése miatt nem is igazán mertem reménykedni abban, hogy a Dontnod új infókkal ajándékozza meg a Life is Strange-fanokat. Nagy örömömre tévedtem, és a készítők egy teljesen új, a Life is Strange-univerzumában játszódó alkotás bejelentésével leptek meg mindenkit. A Dontnod atmoszférateremtésben és narratív építkezésben fényévekkel jár a legtöbb stúdió előtt, a trailer alapján pedig úgy érzem, hogy a The Awesome Adventures of Captain Spirit képes lesz megőrizni mindazt, amit a Life is Strange-ben szerettünk.

A legnagyobb csalódás: A Mound and Blade II: Bannerlord távolmaradása az idei E3-tól. Ugyan nem a világ legnépszerűbb játéka, ám a kategóriájában egyeduralkodó franchise folytatását már 2012-ben bejelentették, és a rajongók – így köztük én is – azóta várják E3-ról E3-ra, hogy végre fény derüljön a megjelenés konkrét időpontjára. Szóval újból várhatunk egy évet…

A legnagyobb meglepetés: A Microsoft bemutatója rendkívüli meglepetés volt számomra. Ahelyett, hogy végig egy-két címre fókuszáltak volna – legyen szó akár a Gears of War következő részéről, vagy egy új Halo-játékról – másfél órán keresztül folyamatosan újabb és újabb címeket mutattak be. Különösen boldoggá tett az, hogy a játékok rendkívül sokszínűek voltak, a gördeszkáktól a zombikon át, egészen a szamurájokig mindennel találkozhattunk. És akkor még meg sem említettem, hogy mekkorát robbantottak a show zárásaként a Cyberpunk 2077-tel.

Szlav

A legjobb játék az E3-on: Kár lenne elkiabálni, de a Cyberpunk 2077 borzasztóan ígéretesnek tűnik. Habár a CD Projekt RED múltjából fakadóan kezdetben én is egy hátulnézetes akció-RPG-re számítottam, de a látottak alapján biztos vagyok benne, hogy Night City belső nézetből szemlélve sem fog csalódást okozni. Ha a lengyel stúdió valamihez igazán ért, akkor az egy érdekes alapkoncepció zseniális feldolgozása, a játék gerincét szolgáltató Cyberpunk 2020 szerepjáték pedig körítés szempontjából nem egy gyenge választás.

A legnagyobb csalódás: Elég kiábrándító volt számomra a Square Enix prezentációja. Persze, a Shadow of the Tomb Raider és a Just Cause 4 hozták a papírformát, de az alig harmincperces show ezen felül nem sok újat mutatott. Egyedül a The Awesome Adventures of Captain Spirit előzetesénél kaptam fel a fejem, s habár nem sokat tudtunk meg a The Quiet Manről, lehet, hogy érdemes lesz rajta tartani a szemünket.

A legnagyobb meglepetés: Abszolút váratlanul ért a Gears Tactics bejelentése. Az első rész óta követem a sorozatot, és a mai napig mosolyt csal az arcomra a locust-fűrészelés. Ettől függetlenül nem gondoltam volna, hogy egy XCOM-jellegű taktikai játékként kaphat mellékágat a Gears - habár a cover-shooter alapokból kiindulva talán ez nem is akkora meglepetés. Mindenképpen figyelemmel követem majd a Gears Tactics alakulását.

Zoenn

A legjobb játék az E3-on: Egyértelműen a Cyberpunk 2077, és nemcsak azért, mert már hat éve várom, hanem mert az első gameplay előzetes alapján nagyon úgy tűnik, hogy tényleg nem lőnek mellé a CD Projekt RED srácai. Ha ilyen látványt kapunk, és ennyire át fog jönni a klasszikus cyberpunk hangulat, akkor a lengyelek újra lehozzák a csillagokat az égből. A kérdés: meddig maradunk emberek, ha testünket különféle mesterséges implantokkal turbózzuk fel? Játszhatunk-e istent, amikor mesterséges intelligenciákat és androidokat alkotunk? Van még szufla a témában. Remélem, a belemenős, összetett mellékküldetések is jelen lesznek. A The Witcher 3-féle Bloody Baron után ez a minimum.

A legnagyobb csalódás: Több ilyen is van, elsősorban a Ubisoft műsorát hozom fel példának. Hiányzott a csattanó, az új Splinter Cell bejelentése elmaradt, nem tudni, mikor készül el a Beyond Good & Evil 2, és hiába lett összetettebb az Assassin's Creed: Odyssey, ezt elsőre nem nagyon látszik rajta. A The Sinking City csúszásán is megorroltam; talán idén befut a Call of Cthullhu, de a Cyanide korábbi munkáit látva, azért a pulzusom nem emelkedett meg túlzottan tőle.

A legnagyobb meglepetés: Milyen jól néz ki már a Resident Evil 2 remake-je! Ez lesz a Capcom Shadow of the Colossusa, a nulláról építik fel az egész klasszikus horrort, aminek nagyon jót tesz a váll fölötti, külső kameranézet. A másik a The Last of Us: Part II és a Ghost of Tsushima. Sejtettem, hogy a Sony-exkluzívok odavernek rendesen, de hogy ennyire, arra nem számítottam.

És most ti jöttök, halljuk a ti véleményeteket is!

Kapcsolódó cikkek

54.
54.
Legjobb jatek nekem a DMC5 volt, vegre egy normalis folytatas, nem mellékág vagy online ize. Valamint a REmake 2! Allat lesz, akárcsak a Just Cause 4. A csalódást a Cyberpunk semmilyen előzetese jelentette, gameplayt szerettem volna latni!!! Es meglepően szar volt a Gears 5 bemutató...
53.
53.
Őrnagy
Tetris, senki???
Én nagyon várom. Remélem, lesz benne sniper, és tuningolási lehetőség!
52.
52.
DeKor
Ritkán szoktam az ilyen "butítás-nem butítás" témába beleszólni, mivel 15 éve vagyok hivatásos 3D grafikus, azon belül pedig 4 éve játékgrafikus, és az én szemem annyira rá van már állva az ilyesmire, hogy megtanultam, hogy sokszor felesleges vitába bocsátkozni.
De itt annyi valótlanság hangzott el, hogy nem tudom megállni. A Naughty Dog-nál nem történt downgrade, ez a Napnál is világosabb.
Downgrade-nek, vagy butításnak azt hívjuk, amikor egy bemutatón nagyobb felbontású textúrákat és felturbózott effekteket használnak, általában sokkal erősebb géppel meghajtva, mint ami a végeleges játék ajánlott gépigénye. A megjelensére viszont alacsonyabb felbontású textúrákat, kevésbé részletes effekteket, egyszerűbb bevilágítást, és nagyon ritkán kevesebb poligonból álló modelleket kap a játék. Na, ilyenről a Naughty Dog játékok esetében szó sincs.
Ha valaki veszi a fáradtságot, és alaposan megnéz egy összehasonlító videót, általában azt látja, hogy a bevilágításon változatnak megjelenésre, minden pálya az adott hangulathoz megfelelő fényeket kap. Ezenkívül a textúák szoktak változni, de azok nagy része inkább részletesebb szokott lenni a végleges játékban, mint az E3-on. Igen, van, ahol visszavesznek, de azért, hogy máshová több jusson, mert a művészeti vezető úgy látja jobbnak. A linkelt vidókon ez abszolút tetten érhető, több helyen részletgazdagabb képekkel találkozunk a végleges verzióban.
51.
51.
Ra1D3n
#44: Huh, vannak bajok. Vedd már a le a Sonys szemüveget kérlek... Konkrétan annyira elfogult vagy, hogy saját magadból csinálsz nem hülyét, hanem egyenesen idiótát. Jó, mondjuk nincs min meglepődni, a fanbotok mindig is a gamer társadalom legalját képviselték... Amúgy a Jancsi által linkelt videó a PS4 remastered, és azon konkrétan szembetűnően rondább mint az E3-as promón, és akkor még csak nem is a PS3-as eredetiről beszéltünk, ahol még szembetűnőbb az egész(nem mintha nem baszná ki alapból az ember szemét a PS4 remastered kiadásnál sem)...

Amúgy elég sokan siránkoznak itt, konkrétan nem értem miért. Magánvélemények lettek leközölve, ezzel lehet egyet lehet érteni, vagy sem, mindenki eltudja dönteni magának, hogy kinek mi jött be a legjobban. Én csak beállok a sorba és azt mondom, hogy összességében a CP2077-ből látott mozgóanyag volt az, ami a legjobban felcsigázott az egész E3 alatt, szóval csak egyetérteni tudok. Tetszett még a Gears 5 és Tactics is, ezeket kíváncsian várom a jövőben, a Tactics meg konkrétan hatalmas meglepetés volt számomra, mert rohadtul nem láttam jönni. TLOU2 se volt rossz, de kissé túltolták a bemutatóban látottakat szerintem.
49.
49.
DeKor
#48: Akkor lehetett volna "akinek egy cinematic trailer alapján legjobban elhisszük, hogy jó lesz" kategória. :D :D :D
48.
48.
hadzsime
#47: Megbíznak a készítőkben, ütős volt a trailer és azoknak, akik kipróbálhatták a játékot zárt ajtók mögött tetszett a dolog.
47.
47.
DeKor
Azt valaki magyarázza már el, hogy lehet a legtöbb ember szerint a Cyberpunk 2077 a legjobb JÁTÉK az E3-on??? Láttatok játékot? Mert én csak egy trailert.
46.
46.
kamgecam
#45: Oké értelek csak én inkább a pozitívumokat szoktam kiemelni de a Te szemszögedből is igazad van. A Cyberpunknál meg csak jelent valamit hogy akik látták a demot azt mondták, ilyet még nem láttak annyira durva. Szóval nem hinném hogy csalódni fogunk a CD projet játéka áll leejtős lesz.
45.
45.
Stranger
#33: "TLoU2-nél a gameplayre mondta pár nagyokos (strangerel az élen..."

Általánosítottam az E3-ra ("túlrendezett, in-engine és CGI csodák"), így valóban benne van a TLOU2, de konkrétan nem mondtam a játékmenetére hogy fake lenne.

Az biztos, hogy túl volt koreografálva az egész, de ha nem lépik meg, a többi játék között középszerűbbnek tűntek volna.

Cyberpunk-nál hasonló. Fostak rendes játékmenetet mutatni a publikumnak. Ilyen címeknél már túl nagy a hájp.

Aki nem hazudott ilyen-olyan módon, arról nincs is annyi szó. Pl. új Tomb Raider. Még a grafika is felemás volt az előzetesben, ők tényleg félkész állapotot mutathattak.
43.
43.
kamgecam
#42: Kösz hogy megkerested, nosztalgikus élményt adtál és durva hogy milyen jol nézz még mindig ki ez a játék! Le a kalappal az ND előtt. Szerintem ki is nyomom a uc2 remaster verzát! :)
42.
42.
PaprikaJancsi
#38: Itt a cutscene, tényleg így néz ki, ha tetszik, ha nem.
https://youtu.be/jKtMV3vuotQ
40.
40.
PaprikaJancsi
#39: A Resident Evil is mennyivel szebb volt mikor megjelent. :D
https://youtu.be/L1YwYD1YUvY
39.
39.
kamgecam
#34: :D attol még jobban nézz ki! :)
34.
34.
PaprikaJancsi
#33: Megint alkottál XDDDDDD Hatalmas felfedezés, hogy egy PS3-ra bemutatott játék jobban néz ki Remastered PS4 játékként :D
29.
29.
almaspite
#27: Overkill's Walking-ből ha jól emlékszem valami x mennyiségű trailer jött ki(azok is jobban néznek ki mint a játék). Utána adtak egy gameplay ami megmutatta, hogy milyen állapotba van az anyag. Nem véletlenül szidták le a sárga földig. Meg ha tudták milyen állapotba van a játék akkor miért mutogatták? Dolgoztak volna inkább rajta még, úgy is van még pár hónapjuk októberig.

Azt szeretném kérdezni a GTFO hol hordták le a sárga földig???
https://www.youtube.com/watch?v=r-y_N-3t7tI
Szinte mindenki nagyon pozitívan beszél a játékról. Sőt mondok neked még ellenpéldát is a battlefield trailerét mindenki szidta mint a bokrot. Femilista, történelem csúfoló szenny gyárnak ordították ki. Kiadtak róla pár gameplay és szinte mindenki lenyugodott.

Szerinted az emberek szeretik azt ha valamit szebben mutogatnak nekik utána kiderül, hogy egy hazugság volt? Hülyék biztos, de maradjunk annyiban CD redprojectnek szerintem nem véletlenül szavaztak bizalmat. A másik részről gondolj bele egy kicsit abba, hogy a srácokon szerintem most elégé nagy a nyomás van, hogy meg is feleljenek az embereknek.
28.
28.
kamgecam
#27: Csak egy olyan játékot említs a Naughty Dog-tol ami nem úgy nézett ki megjelenéskor mint amikor bemutatták.Sőt a legtöb esetben még jobb volt megjelenéskor. Tudom hogy sok fejlesztő eljátszotta a játékosok bizalmát és nem is szabad naívnak lenni de az ND nem szarral gurigázik.Rászolgáltak a bizalomra, ez pedig nem naivitás hanem tapasztalat és jozan következtetés.
27.
27.
Stranger
#17: Nem fogy úgy kinézni, hagyjuk már ezt... szted miért írták oda hogy engine trailer? És pont azt emelték ki, hogy a valós demo nem nézett ki olyan jól és persze bugokat is lehetett látni. De ez a normális...

#4
TLOU-nál pontosan ugyan azt játszottak le closed doors amit publikusan is mutattak. Csak kaptak kommentárt.
https://metro.co.uk/2018/06/15/last-us-part-ii-preview-never-ending-violence-7633004/

http://www.playstationlifestyle.net/2018/06/19/the-last-of-us-part-2-preview/#/slide/1


Sajnos senki sem mer valós állapotot mutatni, mert a túlrendezett, in-engine és CGI csodák mellett hülyén néznének ki. Aki pedig valós demót mutat, pl. Overkill's Walking Dead, GTFO, stb azt legagyizzák. Hát igen, mert még nincs kész, az a valós félkész állapot nem a Cyberpunk trailer.

Persze egy külön élet az E3 és hogy utána mit kapunk. Az új Elder Scrolls játéknak néztem vmelyik nap az előzetesét és mintha Terragennel készítették volna az egészet. Persze csak hangulatfokozó...
26.
26.
Zoli0507
A cikk cìmèt àt lehetne ìrni "......Ìme az expò legje-Cyberpunk 2077

A cìkk tartalmàt pedig 1mondatra szűketeni; mindent nyert a Cyberpunk 2077.

A CdPR kb 5èvvel ezelőtt azt mondta hogy a Cyberpunk 2077-et majd csak akkor fogjàk megmutatni ha kèszen van a jàtèk. Azzal indokoltàk, hogy szeretnènek mindent a nyakunkba zùdìtani egyszerre tömènyen gamplay, cinematic trailerek egyszerre. Ehez kèpest a "rajongòik", jàtèkosok lòfaszt sem kaptak.
25.
25.
Lizard0828
Egy ember tudta megemlíteni a Resident Evil 2-őt....GRATULÁLOK!!
24.
24.
mephi
Furcsa dolog ez a CCP2077. Totál be vagyok zsongva tőle, és nálam is a legjobban várt játék. Egyszerűen a Gwent és Witcher játékok nekem annyira tetszettek, hogy nem tudom elképzelni, hogy ebben a játékban hibázzanak.
Természetesen megértem, ha más másképp látja ezt a dolgot. Azzal sincs vita, hogy megérdemeltük volna mi is a 45 percnyi betekintést a játékba, neme csak a kiválasztottak, de természetesen ennek is megvolt a maga oka.
Bízom benne, hogy a kölni GamesCom után már mi is többet fogunk látni a játékból.
23.
23.
zoenn
#17: Igen, tényleg az engine-nel készített videóról van szó, amely átvezető jeleneteket és más, hangulatfokozó pillanatokat mutatott be Night Cityről. Ergó, simán nevezhetjük gameplay-nek, attól függetlenül, hogy nem igazi játékmenetet mutatott, csupán összevágott montázsokat.
Az már más kérdés, hogy erősen fel van tupírozva, és nem így kinézni a jelenlegi generációs konzolokon.
22.
22.
Yanez
#7: Ja tényleg, a Ghost of Tsushima is mászthev! Egyelőre.
17.
17.
SL89
#4: Kicsit utána olvastam a dolognak és a Cyberpunk 2077 trailere teljes mértékben a Red Enginnel volt készitve, vagyis nem CGI. Az a pár ember aki már látott gameplay-t
azt állitja, hogy a trailer meg a gameplay grafikája teljesen megegyezik. Az egy másik dolog hogy PC-n futott a játék egy GTX 1080Ti videókártyán. Úgy, hogy valószínű, hogy a konzolok nem fogják elérni ezt a szintet. Na de 2019 vége előtt tuti nem jön ki a játék, talán csak 2020-ban. Addig még sok víz lefolyik a Dunán.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...