Falcon City teszt

Link másolása
Különösen nagy öröm, ha hazai játékot tesztelhet az ember, ez pedig még inkább igaz akkor, ha a végeredmény nemcsak a piros-fehér-zöld szemüvegen át tűnik jónak, hanem ettől elvonatkoztatva, a nagyok között is gond nélkül megállja a helyét.

A Falcon City pontosan egy ilyen alkotás, ami nem egy nagyobb fejlesztőcsapat istállójából futott ki, hanem egy igazi szerelemprojekt: két magyar egyetemista diplomamunkája, amiben később mások is meglátták a lehetőséget, majd beálltak a fejlesztés mögé, és felkarolták őket. Ezt követően felgyorsultak az események, majd jó pár munkával eltöltött éjszakát követően megjelent a kész játék. Ugyan nem lett hibátlan, de még így is játszi könnyedséggel elvarázsolja az embert, és elrepíti egy mára már letűnt korba. Oda, ahol nemcsak azon kell gondolkodnunk, hogy kit hagyunk életben, hanem azon is, hogy egy esernyővel, vagy egy ellopott tévékapcsolóval próbáljuk meg feltörni a lezárt ajtót.

Hősünk egy igazi, mára már jócskán megfáradt mesterdetektív, Kurt Tracker, aki az állatok uralta világában próbálja megzabolázni a bűnözőket kevesebb, de inkább több sikerrel. Ezúttal viszont egy olyan ügy kerül az asztalára, amire még ő maga sem volt felkészülve. „Sima állatrablás” – gondolhatnánk, a nyomozás szálai azonban jóval mélyebbre vezetnek, a végén pedig már azt sem tudjuk, hogy kiben bízhatunk meg igazán. Természetesen a viszontagságok alatt szerelem is szövődhet a rendőrkapitányságon, de hogy kivel, az csakis rajtunk áll, ahogy az is, hogy kit, miért és hogyan dugunk rács mögé. Döntéseink ellenben nemcsak a pillanat hevében váltanak ki reakciót a környezetünkből, hanem a játék végét is megváltoztathatjuk velük, így érve el korábban ismeretlen befejezéseket.

Feladatunk tehát megtalálni az elrabolt személyt, valamint kideríteni azt, hogy kik és miért próbáltak az életére törni. Ehhez helyszíneket bejárva kell mindent alaposan átfésülni, majd a felmerülő problémákat az adott lehetőségekhez képest a legjobban megoldani, végül pedig beszélni mindenkivel, aki él és mozog. Bár a point and click kalandjátékok mindig is hírhedtek voltak nyakatekert megoldásaikról, szerencsére ennek itt nyomát sem találjuk. Hősünk folyamatosan és hangosan kommentálja az eseményeket, ezáltal nem igazán lehet elakadni, azonban ha mégis sikerülne összekutyulni a dolgokat, akkor sincs minden veszve. Nyúldetektívünk ugyanis minden fontos információt leír a jegyzetfüzetébe, ahonnan nemcsak azt puskázhatjuk ki, hogy merre kell továbbhaladnunk, hanem még tippeket is kérhetünk, melyek aztán virágnyelven ugyan, de igyekeznek rávezetni minket a végső megoldásra.

Egyedül talán csak az inventory kezelése problémás kissé, ugyanis a korábban már felhasznált tárgyak nem tűnnek el belőle, azaz végig velünk maradnak a kalandunk során. Ennek hála később simán próbálkozhatunk olyan kombinációkkal, amelyek ugyan valamilyen szinten logikusnak tűnnek, azonban az ehhez igénybe vett retikül már régen értelmét vesztette, csak éppen a játék nem szólt róla nekünk. Természetesen ez csak kisebb kellemetlenség és idővel már fejben is tudjuk szelektálni a dolgokat, de amíg beleszokunk a rendszerbe, addig okozhat pár kellemetlen pillanatot.

Amire viszont nem lehet panasz, az maga a hangulat. A játék kézzel rajzolt látványvilága elsőre ugyan furcsának tűnhet, már-már a régi Flash-játékok képi világát idézi, azonban ez egyáltalán nem zavaró, sőt, miután rááll az ember szeme, már nem is tudja máshogy elképzelni ezt a füstös és intrikákkal teli nagyvárost. A noiros miliőnek hála tehát bőven kapunk krimit, amit a készítők remekül töltöttek fel humorral és megannyi emlékezetes karakterrel, akikhez ráadásul még szinkron is társul - természetesen alapból választható a magyar nyelv, igaz, csak felirat képében.

A Falcon Cityvel eltöltött minden percet élveztem, és ahogy vége lett, már vetettem is volna bele magam a következő ügybe, de sajnos csak a főmenü mosolygott vissza rám a monitorról. A játék elképesztően rövid, cserébe viszont legalább nem kerül valami sokba, a döntéseknek köszönhetően pedig simán újrajátszható párszor. Aki tehát hozzám hasonlóan imádja a noir hangulatot, nem veti meg a 90-es évek szellemét, valamint vevő a negyedik fal folyamatos döntögetésére, az bátran ugorjon fejest a nyúlkalandba, mert garantáltan nem fogja megbánni, még akkor sem, ha eddig ódzkodott a műfajtól! Ha pedig végigjátszották már minden lehetséges módon, úgy nincs is más dolgunk, mint megvárni a folytatást, hogy újra elmerülhessünk Falcon City hívogató világában.

A Falcon City kizárólag PC-re jelent meg.

2.
2.
Őrnagy
Király. Az előzetesből ítélve.
1.
1.
C0m1n65un
Megvettem néhány hete, mert jókat hallottam róla, ráadásul magyar fejlesztők készítették! Sajnos még nem volt időm rá, de már alig várom, hogy kitoljam.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...