Resident Evil 4

  • Írta: Chocho
  • 2006. március 4.
Link másolása
Akik ismernek egy kicsit, azok mind tudják, mily elkötelezett híve vagyok a PC-nek. Mikor egy-egy vita a szokásos (ám itt leszögezendően ostoba és értelmetlen) háborúba torkollik, mégis mindig tudom, mi az, ami a konzolos közönség legnagyobb érve, s mellyel eszem ágában sincs vitatkozni... Resident Evil 4 PC-s előzetes következik.
Nevezetesen az igen tartalmas és változatos (igaz, minőségben is ingadozó) játékválasztékról van szó. PC-re sajnos egyre kevesebb az exkluzív cím, és amikor az Év játéka díjat már sokadszorra is egy Playstation cím szerzi meg, el kell gondolkodni, helyes-e ez, és hová fog vezetni. Nem hiszem, hogy az oly divatosan terjedő „A PC-s játékvilágnak befellegzett!" vélemény egy hangyányit is igaz lehet, de az biztos, hogy az ipar átalakulóban van. Hogy mi is a köze mindennek a cikk címéhez? Szerintem mi sem egyszerűbb. Ismét egy olyan név készül elárasztani a monitorokat, mely eleve konzolokon kezdte tündöklését, mégis mániákusan, vöröslő szemekkel várjuk, hogy rávethessük magunkat. Igen, azok számára, akik még nem hallották volna, itt is leírom, hogy a Capcom még ez év tavaszán több olyan konzolos játékot jelenteti meg számítógépekre, melyeket hosszú ideig dörgöltek az orrunk alá. Ezek közül természetesen a Resident Evil hangzik legjobban (és legismerősebben), hisz eddig az alapsorozat (konzolokon rengeteg mellékvonal és egy 0. epizód is megjelent) összes része összes része napvilágot látott kedvenc masináinkra is. Lássuk, mi az, amivel a Capcom már 2004-ben az intenzívre zavarta a Gamecube tulajokat!


Leon visszatér

Akik végigjátszották a Resident Evil 2-t, szinte mindnyájan szívükbe zárták Leon-t, a különösen szimpatikus zsaru főhőst, aki Racoon City élőhalottaktól hemzsegő utcáin kereste a kiutat pályáról pályára. Nos, itt ismét őt kapjuk kézhez, immár hat év elteltével. Miután a T-vírus elszabadult, az amerikai kormány ráébredt, hogy a lakosságot lehetetlen megmenteni, és atombombával végleg eltörölte Racoon City kísértetvárosát a Föld színéről. Hősünket, (kinek becsületes neve Leon S. Kennedy) a kormány beépítette, és magasan képzett szuperügynököt kreált belőle. Legújabb küldetése élete legnagyobb vállalkozása: el kell mennie Európába, hogy egy spanyol faluból visszahozza az elnök elrabolt lányát. A baj csak annyi, hogy a falut már hetek óta lehetetlen elérni…



Hát igen, a történet koránt sem kezdődik kecsegtetően, és a folytatás sem lesz rózsákkal kikövezett, sárga út, mégis úgy érzem, nem volna értelme többet felfedni a sztoriból, pláne úgy, hogy az RE játékok egyik legvonzóbb eleme mindig is ez volt. Ami már azonnal feltűnhet, hogy eseményeink ezúttal távoli vidékre kalauzolnak minket, és ez egész más atmoszférát követel magának. A város poszt-apokaliptikus romjait felváltották a sejtelmesen susogó erdők, a roncsautók helyén most széttört szénásszekér van, és  az éjszaka is sokkal félelmetesebb, hangulatosabb, mint eddig valaha. Ellenségeink sem zombik többé, hisz az Umrellának már befellegzett. Megőrült, állat módjára ránk szabadult falusiak rontanak ránk a sötét sarkokból, vasvillával és egyéb kellemes hátmasszírozó eszközökkel a kezükben. Ennél keményebb változtatást már elképzelni sem tudok, ám bejött, hisz a Capcom máris klasszikust faragott a játékból, holott az még két éves sincs.



Ugyan mindez hatalmas átalakítás, a játékmenetre nem kellene, hogy különösebb hatással legyen, mégis. A program sokkal pergősebb lesz elődeinél. Mivel az ellenfelek már nem lassan ténfergő élőholtak, minden egyes lövést pontosan és gyorsan kell bevinnünk a túlélés érdekében. Ugyan megmarad a rengeteg logikai fejtörő, az egész inkább hasonlít a Resident Evil filmekre, mint a játékokra. Nem lesz üresjárat, mindig fel kell készülni a harcra, és sokkal több lesz a rögtönzött videó bejátszás is. Újdonságként bevezették még a fegyver árusokat is, akik bizonyos pontokon megjelenve lehetővé teszik számunkra a jobbnál jobb eszközök közti mazsolázást, de vigyázat! Lőszert nem fognak árulni, szóval tessék spórolni!




Külcsín és belbecs


Mikor először megláttam az RE4 Gamecube bemutatóját, elismerően néztem végig, és számból a „gyönyörű render" mondat bukott ki elsőnek. Estem is pofára, amikor kiderült, hogy az ott látott akció nem render volt, hanem ízig-vérig ingame felvétel, a játék saját, poligon alapú motorjával. Nem is igazán értettem, hogy tudták ezt véghezvinni. A GC-n még hagyján, hisz arról a gépről én mindig váltig állítottam, hogy többet tud, mint amit mutat, de a PS2 változat minősége tényleg megdöbbentett. Nem csak, hogy felzárkózott nintendos testvére mellé, de még túl is szárnyalta, pláne, hogy a Sony jótékony kezének hála a Playstation 2 tulajdonosok egy kibővített változathoz juthattak hozzá. A kérdés azonban adott: mi mindent turbóznak a PC-s közönségnek? Mert igaz ugyan, hogy már az alapjáték is gyönyörű, egy két dolgot azért javíthatnak majd, pl. a DirectX 9 shaderek kezelését szívesen látnám viszont. Amiért én aggódok, az viszont nem is annyirta a látvány, hanem az ára. Nem volt még olyan rég a borzalmas Onimusha 3 átirat, mely szépnek szép volt ugyan, de annyira koránt sem, hogy ne lehessen találni egy olyan gépet, amin szaggatásmentesen játszhattuk volna. Remélem, egy ilyen névnek azért megadják azt a tiszteletet, hogy optimalizálva tálalják a várakozó játékosonak.



A hangokra és a zenére már nem lehet panasz. Utóbbi minden egyes alkalommal tökéletes volt, előbbi pedig most igazi kuriózumnak ígérkezik. Mivel ellenségeink immár húsvér emberek lesznek, nem hörgést és nyöszörgést fogunk hallani tőlük folyton, hanem spanyol beszólásokat, kiabálásokat. Már alig várom, hogy meghallgasam, mit mond egy felbőszített, elmebeteg spanyol!



Összességében elmondhatom, hogy a Resident Evil 4 nagyon jó játék lesz. Ha kiküszöbölik azt a nagyon kevés hibáját, és nem rontják el a portot, biztos vagyok benne, hogy az utóbbi évek legjobb horror játéka lesz, függetlenül konzolos múltjától. Most, hogy így visszaolvasom a cikket, kicsit furcsának látom az időbeli ugrásaimat. Ezt nézzétek el nekem, hisz tény, hogy a PC-re csupán előzetes a teszt, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a játék már másfél éve megjelent konzolokra. A kicsit unszimpatikus bevezetőt pedig oldanám azzal a kijelentéssel, hogy mindegy, ki mit mond, mégis csak jelent valamit, hogy a multiplatformosodás (fúúú, ez de csúnya volt) nem csak a PC-t sújtja.

Kapcsolódó cikkek

3.
3.
BDK1997
Nagyon szupi játék!!!! :D

IMÁDOM! :)))
2.
2.
Splinter
Valaki segítene?Szeretném megtudni pc-re milyen gombokat lehet használni a játékban.A mozgáson kívűl nem tudok többet.Lehet e futni és amit játék közben kiír 1-5-6 gomb,klaviatúrán mik tartoznk hozzá.Köszönöm.
1.
1.
dik
Tuti a játék csak az az eggy bajom vele hogy nem lehet az egeret beállítani benne meg a billenytyűt sem ahogy én akarom.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...