The Raid Redemption - filmajánló

  • Írta: zoenn
  • 2012. július 6.
  • cooltúra, mozi, the raid redemption
A filmes szubkultúrában megfigyelhető sznobizmus teljesen kirekeszti a populáris darabokat, sok helyütt az olyan egzotikus államok terméseiből szemezgetve találják meg a Valhallát, mint például Indonézia. Mondjál egy, az előbb említett országból származó bődületesen jó akciófilmet! Segítünk: The Raid Redemption. Most már tudod.

Amit a hazai forgalmazók erőltetnek le a torkunkon évek óta, biztosan nem egyezik meg az egyéni ízlésvilágoddal. Magadra ismersz? Ha viszont körültekintően válogatod meg az esti sziesztához való filmet, bizonyára belebotlottál már a The Raid Redemptionbe, melyről oda-vissza áradoznak a híresnek és mérvadónak titulált magazinok. A saját hitvallásod pedig úgy formálódhat, ha teret engedsz a ZS-kategóriás terméséről ismeretes indonéz alkotóknak is. Nem tudom, hogy hogyan csinálták, de most tényleg feltalálták a spanyolviaszt. Sírva röhögsz a nagypapakorú akciósztárok vergődésein Hollywoodban? Netán unod a német szerencsétlenkedést? Túl bunkó neked a brit szemlélet? Elismerem, súlyos olyan jelzőkkel dobálózni, mint a „legjobb” és a „legmaradandóbb”, de a tény az, hogy az alapanyag tényleg megérdemli, még a szőrösszívű kritikusok is néha megbicsaklanak. Még akkor is, ha később bánják döntésüket. Mi nem fogjuk.


A vágásért is felelős Gareth Evans már jó ideje megtalálta magának a távol-keleti országot, mint filmjeinek teret adó helyszínt, s a belterjes gazdálkodást kihasználva úgy vezényelte le a The Raid Redemptiont, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A jók tántoríthatatlanok, a gonoszak velejükig romlottak – az összecsapás elkerülhetetlen. A szembenálló felek egymással néznek farkasszemet – tudjuk, hogy itt csak egy győzhet. A harc pedig másfél órán keresztül megállíthatatlanul hömpölyög, s ahol már elfogyott a golyó, ott már csak a közelharc segíthet. Ha álmélkodtál a seggdugó Statham ütésvágásain a Szállítóban, ideje nyitott szemmel nézni a világra és befogadni a kertelés nélküli, igazi mannát. Mert megérdemled.


Hősünk egy fiatal rendőr, aki reggel elbúcsúzik várandós feleségétől, imádkozik, majd elindul az utóbbi évek legnagyobb rendőri akciójára, ahol az osztag feladata az, hogy a helyi kiskirály búvóhelyét megtisztítsák, és elkapják a korrupt honatyákat is kezében tartó gengszterfőnököt. A helyszín egy többszintes épület, ahol a maffiózó talpnyalói rejtőznek: a lakók különféle anyaszomorítók, drogosok és visszaesők. S bár a ház rendkívül védett, a kommandósok a meglepetés erejére hagyatkozva próbálnak meg végre pontot tenni az ügy végére. Mondanunk sem kell, hogy az akció nem lesz sétagalopp, hiszen ez már a rivális bandának sem sikerült, a zsernyákok pedig messziről elkerülték ezt a helyet, nem beszélve arról, hogy a rend őrei közül sokan le vannak fizetve. A kezdeti összehangolt akció nem várt fordulatot vesz, a csapat hibázik, mire minden a feje tetejére áll. A vadászból űzött vad válik, s mire feleszmélhetnek, már az életüket mentve menekülniük kell.


Még a legnagyobb akciófilmek esetében is előfordul, hogy a történet másodlagos szerepet kap, s a The Raid e szempontból nem is licitál rá a zsánerre. Egyszerűen túl kevés az idő egy ilyen profizmussal megkomponált csihi-puhi-parádé mellett még mondanivalóval is előrukkolni, igaz, a fogyasztók többsége nem is igényli ezt túlzottan.  Ami marad viszont, az minden képzeletünket felülmúlja és tobzódunk az adrenalinban. S mikor a skuló elfogy, hőseinknek minden leleményességüket latba kell vetniük, hogy mentsék az irhájukat. Csakhamar a koszos lakóház minden gyilkosa őket akarja elkapni, akik szintén nem az ellátottságukról híresek. Bozótvágó, kés, ököl és láb kerül előtérbe – minden harcművészet legjava, tízezres fordulatszámon pörögve. Ami külön öröm, hogy egyáltalán nincs eltúlozva. Simán elhisszük, hogy ez most így nem mond ellent Newton törvényeinek, egy edzett ember tényleg ki tud magából hozni ennyit. Nem kell hozzá hektószámra ömlő vér, sem unalmas lassított jelenetek, ahogy idegbeteg módon rángatózó kamera sem – csupán az emberi esendőség és fizikai lét határainak feszegetése. A túlzott hatásvadászat távol áll az alkotástól, egyszersmind megmarad a valóság talaján – soha nem nyúlnak el a bunyók, amikor pedig igen, akkor már elfogultak vagyunk, elvégre az egyik leggecibb testőr sorsának kimenetele forog fenn. 


Már ott nyert ügye van a filmnek, hogy a főhősként tetszelgő, kölyökképű, nyurga főhőst is egy csapásra megkedveljük. Ő csak belecsöppen az események sűrűjébe, inkább zöldfülű, mint veterán, akit otthon várja várandós felesége. Egyszerű emberi célokra kell építeni, nem kell folyton világmegváltó identitással felruházni hősöket. Az élet túl unalmas ahhoz, hogy nagy elvárásaink legyenek. Habár az egyik alapvető fordulat olyan, mintha egyenesen a strandon olvasható és könnyen felejthető leányregényből vettük volna át – szerencsére a játékidő legnagyobb hányadát a brutális akció teszi ki. S amíg megy a morálisnak szánt eszmecsere, addig legalább kiugorhatunk a konyhába a következő sörért és nasiért. Elismerjük, hogy lehetett volna tovább szőni a történetet, mely rövid idő után kiszámíthatóvá válik – meg is kapta érte a pontlevonást, meg aztán hagyni kell valamit a folytatásra is, már ha lesz ilyen.
 

Evans remek érzékkel vezeti végig az egész filmet, s ott próbál magyarázni, ahol feltétlenül szükséges. Ez egy akciófilm, abból is az egyik legjobb. Nem azért nézzük, hogy szerelmet lássunk és baráti beszélgetéseket, hanem vérontásra vágyunk, ahogy az ókorban gladiátorviadalra, a középkorban a kivégzésekre jártunk, most beérjük (vagy nem) a filmekkel. S akiben van egy szemernyi szimpátia a törött csontok és visongás iránt, annak száz százalékosan tetszeni fog, amit lát. S ezen nem javítana egy fokkal profibban megírt forgatókönyv sem – nem kell tovább ütlegelni a szerencsétlent, amikor már amúgy is halott. A rendezői munka tökéletessége pedig az arányok eltalálásában rejlik – ezért hasonszőrű szakma a direktor és a gyógyszerész. Igaz, az egyik a fájdalomra, a másik annak csillapítására épít. Ha pedig a zenei betétek minőségét vizsgáljuk, meg kell említenünk a Linkin Park zenészét, Mike Shinodát, aki igazi vérpezsdítő dallamokat írt a pofozkodás alá.


A The Raid Redemption nem kínál mást csak vért és verejtéket, s ami a legfőbb, még a kisujját sem kell mozdítania ahhoz, hogy korunk neves akciófilmjeit lazán kenterbe verje. Felkokszolt Stallone, az unalmasan kimért Willis, az idegesítően pattogó mitugrász Statham és társai mehetnek a levesbe – olcsó vásári mutatványosok Evans hősei mellett. Az ütésvágások pedig három-négy filmre is elegendőek lettek volna, nem mindennap láthatunk ilyen összetett, de teljesen hihető kunsztokat, úgy hogy az erőltetettség legkisebb gyanúja sem merül fel. Még napokig a hatása alatt leszünk, ezt garantáljuk. Az biztos, hogy ez után figyelemmel kísérjük a rendező és a szereplők további munkáit is. S a másik elismerés pedig az, hogy már készül a hollywoodi remake. Mi pedig ereszkedjünk fél térdre és adózzunk minden idők egyik legjobb akciófilmjének.

Rendezte: Gareth Evans
Forgatókönyv: Gareth Evans
Zene: Mike Shinoda
Szereplők: Iko Uwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Yayan Ruhian, Pierre Gruno, Ray Sahetapy, Tegar Satrya
Játékidő: 101 perc
IMDB: 8.0
Metascore: 73
Gamekapocs értékelés: 9

31.
dariusxslaith
Pharaoh bocsi csak szar volt aznap minden.
Mindenkinek meglehet a saját véleménye.
30.
markoci555
na pont az ilyen filmek nem érdekelnek, erőszakos f*s
29.
sasncore
#22: A hozzászolásod egy igazi barlangi trollra vall. Fogadd el mindenkinek van saját véleménye.... További jó trollkodást:)
28.
lackosor6
Sztem elég jó film volt és külön örültem, hogy nem az amcsik csinálták! Kicsit megcsömörlöttem már a lassítva sétálós kamu hőseiktől! A végén az epikus bunyó tényleg a film legrosszabb része, azt kár volt beletenni! Ettől függetlenül érdemes megnézni mindenkinek!
27.
Pharaoh
25-26#: Értem, nekem ez volt a véleményem, és lehet hogy tájékozatlan vagyok, de legalább a ti kommentetek sokkal barátságosabb hangvételű, mint a 21-22-es "úriemberé"!
26.
altF4
#25: Teljesen egyetértek ezzel. A legjobb harcosok nem kétajtós szekrények, inkább szálkásak mint nagyok...
25.
Josiix
#24: Akkor néz meg egy fekete öves harcművészt aki már profi bármelyik itt bemutatott harcművészetben vagy küzdősportban. Ezek az emberek általában nem kigyúrt 120kg-os emberek hanem 65-80 kiló között mozognak. Az pedig, hogy ennyi ütés után még vissza tud ütni csak annak lehet kamu aki élőben még nem látott ilyet.
Meny el valamilyen edzésre és élj be egy az egyik "50" kg-os mellé és utána kommentelj!
24.
Pharaoh
21-22#: Hú ezt de utálom, amikor látatlanban keménykedik valaki, tudva, hogy nincsenek következmények, érvek nélkül és ilyen lekezelő stílusban, mikor valaki csak elmondja a saját véleményét (és ezért megkapja hogy, idézem: "hülye", "balfasz" és "anyádék vernek minden nap")! A kedves moderátorok figyelmét remélem felkelti ez a sértő és méltatlan kommentpáros!
23.
InGen
Megnezem Zoenn, de valahogy nem hiszen, hogy a Die Hard 3-nal letezhet jobb akciofilm :))))
22.
dariusxslaith
Elfelejtettem: vagy anyádék vernek minden nap.
21.
dariusxslaith
Pharaoh.
sztem te hülye vagy az a kis vágott szemű legalább 75kg és kell neki a fájdalom. Ha röhögtél sztem az csak azert volt mert 1 balfasz vagy.
20.
Pharaoh
Én már csak röhögni tudtam a végén, amikor 5 percen keresztül kettő 20 centivel meg 30 kilóval nehezebb csávó, ütik-rúgják az 50 (!) kilós vágottszeműt, akinek állni is irreális lenne, nemhogy pontosan és erőteljesen ütni és amikor belezúznak a nyakába egy törött neoncsődarabot attól csak felbőszül és mégjobban osztja a kettő másikat, illetve minden létező testrészét ki kell törni, hogy elhalálozzon végre 10 perc után! Szerintem egy pöttyet túlzsúfolt lett a film és átesett a ló túloldalára! Top 10? Valami akció-kötőjel-?-s réteglistán talán, meg ha egy kicsit rágyúrnának a sztorira is! - kis hent és + kis értelem
19.
dariusxslaith
Most néztem meg és sztem naon jó.
18.
dariusxslaith
southbronx Nem tudom mi jó a kill bill-ben kb3x aludtam el az első részen meg vagy 4x a másodikon.
17.
giga321
#16: hááááááááát jah.
16.
Macifasz
#9: Nem beszélve arról, hogy Fincher régóta le akarta már forgatni a Tetovált lányt, csak aztán a facebook film miatt halasztotta. Szóval már csak ezért is sértő picit a remake kifejezés. Ő szimplán olvasott egy jó könyvet, amit meg akart filmesíteni, arról már nem ő tehet, hogy a svédek csinálták meg előbb.
15.
Macifasz
#9: Láttad te s svéd változatot? Mer rohadtul nem volt copy pasate az amcsi. Volt benne egy-két hasonló jelenet, de halkan jegyzem meg, hogy az amcsi változatnak sokkal több köze van a könyvhöz (tudom, mert olvastam). A svédben rengeteg mindent átírtak. Plusz, az a "nem tudom milyen rendező" David Fincher, aki a thriller műfaj legnagyobb zsenije, és egyben a legtehetségesebb rendező Hollywoodban. ;-)
13.
zoenn
#12: 83 a reviewek alapján, míg 93 a felhasználók szerint. :)
12.
FrankStark
Bitch, please!
Azt mondják meg mennyit kapott rottentomatoes-on, azt akkor megnyugszom
11.
zoenn
Tegyük hozzá, hogy eme alkotást egymillió dollárból hozták össze szemben a fent említetek tizensok miláival. Az írás cseppet sem elfogult, csak a tényeket írtam le. Az Empire magazin is maximális pontszámmal illette - ez azért elárul valamit.
10.
adriano28
HÁT IJJÁÁÁ MI EZ A SOK KÍNAI EHH
9.
giga321
#8: Élő példa rá a tetovált lány mozi , kb 1 év alatt megcsinálta a nem tudom milyen rendező daniel craiggel. És ugye full copy paste volt .
8.
altF4
A remake szerintem nem lesz jó, elég értelmetlen egy friss és jó filmből remaket gyártani, mert ez a film pont azért működik mert kicsit különbözik a többi akciófilmtől. Egyébként nekem is nagyon tetszett, rég láttam ilyen kemény és pörgős akciófilmet. Bár én azért villanyozva várom a "nagypapakorú akciósztárok vergődését", de tény hogy az utóbbi 1-2 év akciófilmjei közül ez a topban benne van. Meg hát ezzel a filmmel a készítők alaposan feladták a leckét a sok kis országnak akik nem képesek sok pénzt áldozni egy filmre, hogy igenis lehet dollármilliók nélkül is jó akciófilmet csinálni.
7.
Griewer
Maradjunk annyiban, ha ez minden idők EGYIK legjobb akció filmje, akkor bizony nagyon-nagyon hosszú a lista. =)
6.
Gt17
#4: Hát a film jó,de nem annyira...De hát zoenn és ingen írásai mindíg elfogultak és számomra igen pocsékak(már elnézést).....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...