Ted - filmajánló

  • Írta: Daks
  • 2012. augusztus 27.
  • mozi, ted
Azt mondják, a varázslat rég kiveszett világunkból. De ha egy dologban biztosak lehetünk, az az, hogy semmi sem erősebb egy kisfiú vágyánál. Johnny sose számított népszerűnek, társai kiközösítették őt, szülein kívül senkije se volt, egyik karácsony este azonban különleges ajándékkal lepte meg a Jézuska.

A fa alatt Teddy várt rá. A játékmackót Johnny a szívébe fogadta, a kis jövevény érkezése boldoggá tette őt, s még aznap hatalmas kívánságot súgott barátja bundás kis fülébe. „Bárcsak tudnál beszélni hozzám” - mondta, s a medve reggelre életre kelt. Ettől a naptól kezdve Johnny sosem volt már szomorú, mindig számíthatott egy társra, történjen vele bármi.


Közel harminc éve volt mindez. A fiúból felnőtt lett, a medve viszont azóta is elválaszthatatlan mellőle, nagyvárosi életet élnek, hétköznap megy a robotolás, az este és a hétvége pedig a buliké, isznak, tépnek, kifulladásig. John szerencsésnek mondhatja magát, neki van a legkülönlegesebb barátja a világon, s ha ez se lenne elég, még egy gyönyörű barátnővel is megáldotta őt a sors. Lori imádja Johnt, szerelmük megszületésének negyedik évfordulóján viszont válaszút elé állítja őt, a vacsoránál nem vár tovább, kimondja. Tednek mennie kell.


Az ember néha kénytelen lezárni a múltját, hogy a jövőbe tekinthessen. Lori házasodni szeretne, gyereket vállalni, azt akarja, hogy John felnőjön végre, komolyan vegye a munkáját, és ne füvezzen állandóan, mint egy gimis tinédzserfiú. Új fejezetet kezdeni a medve mellett azonban képtelenség, komoly döntés előtt áll hát John, a barátját válassza, vagy a szerelmét, a legrosszabb dolog ez, ami férfiemberrel csak történhet.


Seth MacFarlane első mozifilmje ütős receptre épül. A Family Guy, az Amerikai Fater és a Cleveland Show mindegyikében bizonyított összetevők a sikert itt is meghozzák, adott egy nem teljesen normális, de mindenképpen imádnivaló főszereplő, egy gyönyörű, toleráns barátnő, s egy beszélő, piáló, káromkodó állat. Ennyi, meg egy jó adag poén, ami a rendező hamisítatlan stílusához kell, ha imádod a rajzfilmeket, akkor a moziban se fogsz csalódni, félrenyeled a nachost, kiköpöd a kólát, elképesztő, amit John, meg a mackója levág a másfél óra alatt.


A komédia központi szálát az elszakadás, és az új élet hozta változások alkotják. Ted elköltözik, munkát vállal, elkezd csajozni, miközben John megpróbál bizonyítani barátnőjének, mindez viszont nem könnyű, szívük egymáshoz húzza őket, ami csak még tovább nehezíti az egészet. Megbotlanak, félrecsúsznak, s feltűnik néhány nem várt szereplő is az események során, természetesen úgy, hogy a lehető legrosszabb pillanatra időzítsenek.


Mark Walhberg és Mila Kunis kiválóan alakítja a viharos életű párocskát, tökéletes választás volt mindkettő a filmhez, a legütősebb viszont a CGI által életre keltett Ted. A mozdulatai, a viselkedése, a dagadt kis szőrös teste, a poénjai, mind elképesztőek, a film angol nyelvű változatában maga Seth MacFarlane szólaltatja őt meg, míg a hazai mozikban szinkronosan megy a film, Nagypál Gábor beszél a hangján, remek munkát végezve. Csak az a poén nem érhető, amikor egyszer bedobja: „nem is hasonlít a hangom Peter Griffinére” - senki se röhögött rajta, az amcsi közönségnek szólt ez, nem nekünk.


A hangulat végig eszméletlen, egy dolog nem tetszett csupán, a cselekmény erőltetett iránya. Az egész olyan volt, mintha egy sorozatepizódot néznénk, egy kalandot a sok közül, persze volt nagyon jó eleje és vége a filmnek, de az események valahogy kicsúsztak a rendező kezéből. Úgy érezte, nem elég a barátnő ultimátuma által keltett helyzet, muszáj beletenni még néhány tetőpontot a filmbe, izgulhattunk John és Ted sorsáért, a vígjátékból dráma lett, a röhögésből pedig sírás. A kevesebb néha több, egy Adam Sandler filmekhez hasonló, kő egyszerű forgatókönyvet jobban el tudtam volna képzelni ide, meglessük hőseink életének egy részét, és ennyi, nem kell a feje tetejére állítani a világot.


Panaszkodok, de minek? A Ted fantasztikus film, hetek óta vártam rá, hogy végre itthon is elkezdjék vetíteni, s nem csalódtam, remek volt. Seth MacFarlane beteg fantáziavilága ismét megmutatta magát, eszméletlen egy csóka lehet, csak ne adja fel a filmkészítést, még sok mesét, és mozit akarunk, minden évre egy újat legalább, nem lehet őt nem imádni. Ja, és ha tetszett a Ted, akkor nézd meg a Pault is, nem ő csinálta, viszont az Amerikai Fater ihlette, feküdni fogsz azon is.


Rendezte: Seth MacFarlane
Írta: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Producer: Jason Clark, John Jacobs, Seth MacFarlane, Scott Stuber, Wellesley Wild
Szereplők: Mark Walhberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane, Joel McHale, 
Giovanni Ribisi, Aedin Mincks, Jessica Barth
Magyar szinkron: Stohl András, Nagypál Gábor, Pikali Gerda
Zene: Walter Murphy
Játékidő: 107 perc

IMDB értékelés: 7.6
Gamekapocs értékelés: 8.7

47.
47.
Dragonborn
46.
46.
Nomad010
#42: Nagyon ritkán nézek szinkronosan filmet, így az Avengers-t is eredeti nyelven néztem.
45.
45.
SLi
#40: Pedig, a maga primitív módján ugyan de jól írta. Tényleg ha nem is tilos de korlátozva van a dohányzás ábrázolása, azáltal hogy korhatárossá teszik a filmet sorozatot stb. Amiket te felsoroltál azok mind kábeles sorozatok amik alapból a felnőtteket célozzák meg, ráadásul más az amit egy kábeles adó megengedhet magának, meg más az amit egy nagy országos adó. Mivel a Ted a nyelvezete miatt már alapból R besorolást kapott, a dohányzás vagy a droghasználat ábrázolása már nem számít.
44.
44.
adam6751
Seth MacFarlane nem a Family Guy-os csávó az a Peter,Brian,Stewie szinkronhang ?
42.
42.
Gu3sT2
#38: Buci rég nincs börtönben.. nem tudom feltűnt e de Hawkeye-nek is ő a szinkronhangja az Avangers-ben.
41.
41.
Racsni1987
#39: Én ezzel nem dicsekednék!
40.
40.
simon 555
#35: Ezt hol hallottad?
Mármint,hogy az új filmekben nem szabad dohányozni?:D
Láttad már a Mad Men című sorozatnak valamelyik részét?Abban alig lehet látni a cigifüsttől.Na meg a drogokról felesleges is beszélni.
Ott a Breaking Bad amiben drogot főznek és szívnak is néha,vagy a Weeds amiben füvet termesztenek,szívnak és eladnak,és rengeteg sorozat van amiben szivaroznak.Sőt,szinte nincs is olyan sorozat/film amiben ne lenne valami dohány termék.
39.
39.
adriano28
ez olyan nagy film mint a faszom (+1)!!!!!!!!!!
38.
38.
Nomad010
Nna, hát a cikk hatására megnéztem gyors a filmet (harr). Seth MacFarlane-t ismerve nagyjából tudtam mire számítsak, és be is jöttek a számításaim. Szerintem a film nem jó, de nem is rossz szóval olyan... oké.
Végig kicsit olyan érzésem volt mintha egy másfél órás Family Guy részt néznék, amire ráerősítettek a flashbackek is. Ezzel önmagában baj még nem volna, elvégre a Family Guy-t mindenki szereti (vagy én legalábbis még nem találkoztam olyannal akinek ne tetszett volna), és erre meg is van az okuk hiszen az a show zseniális! Viszont ennél a filmnél ez nem működött igazán. A poénok bő 90%-át ellőtték a trailerekbe, ami volt új az nem ütött akkorát amekkorát elvárnánk tőle, és a filmbeli... "fordulat" is már az elején tudható. Ennek ellenére a film szerethető, és remek kikapcsolódást nyújt. Egyszer.
Mila Kunis meglepően jó színész, bár egy filmet nem tudna elvinni a hátán, de ilyen mellékszerepekre kiváló, és aaaannnnnyira jól néz ki!!!!! Mark Walhberg sem volt rossz, bár néha kicsit viccesen hatott a Tom Hardyt megszégyenítően kimunkált kezeivel.
Tedről csak pár szóban emlékezem meg, elvégre Ő Seth MacFarlane két lábon járó humora, nem hinném, hogy be kell mutatni bárkinek is. Füvezik, iszik, káromkodik, jók a beszólásai, és nem túlzottan kedveli az embereket, szóval mindenki imádni fogja, elvégre ahogy ő is mondja: "... egy plüss maci vagyok bazdmeg!"
Külön tetszett egyébként a rengeteg filmes utalás, némelyiken nagyon jót nevettem:)
Szinkronosan néztem a filmet, ééééés ez valószínűleg nagyban rányomja bélyegét az értékelésemre... Nevezettek sznobnak, piperkőcnek vagy aminek akartok, de a magyar szinkron egyre szarabb. Hol vannak már a Ponyvaregényhez hasonló mestermunkák?!?! (Egyébként tudatlan vagyok celeb téren, Buci most nem börtönbe van?)
Na akkor értékeljük: A filmet érdemes megnézni, lehetőség szerint eredeti nyelven, de pénzt nem adnék érte, haverokkal az igazi, de akár randifilmnek is elmegy, viszont ne várjatok tőle nagy csodát. Italnak ajánlok hozzá egy rekesz sört, ha haverokkal nézed el is fog fogyni, és még egy kicsit dob is a hangulaton.

65%
37.
37.
Papus
#16: Ez igaz,a játékiparra hatássál van a cod-pistikék nyavalygása,sajnos....
36.
36.
Papus
Én nem szeretem se Walhberget,,se a family guy-t,és még jobban utálom a wc-s,fingós,b@szos poénokat,szóval köszönet a kritikáért,én messzire kerülöm.
35.
35.
lackosor6
Tök jó, hogy dohányozni nem szabad az új filmekben/játékokban, mert rossz példát mutat! Ezzel szemben az összes új vígjátékban vannak ügyeletes füves köcsögök vagy beszívós, drogos poénok! Mert az nem rossz példa...
34.
34.
tupaccc
Hát a fiataloknál biztosan nagyot üt, de nálam olyan egyszer nézhető film volt. Lehetett rajta nevetni elég sokat, ezt nem is kritizálnám, de az egész film ugyanaz körül forgott - nőket kúrogató farok nélküli maci, rengeteg káromkodás, alkohol, drog, fingás. És ez ment körbe-körbe. A Pite filmeket pont ezért pontozták mindig le, ennél meg ezért vannak oda. A végén történt dolgok meg már az abszurd baromság kategória...
33.
33.
captain planet
nekem oriasi csalodas volt a film. nagyobb mint a diktator. arrol legalabb tudtam h szar lesz, de MacFarlane-tol tobbet vartam.
bar elnezve a szereposztast... marky mark te jo eg. nem is ertem miert eroltetik ezt az embert.
32.
32.
Emerico_HU
Szerintem jó film én ma meg néztem lehet rajta sokat nevetni
31.
31.
Cooper911
#29: Hagyd rá, aki pixar filmre azt mondja hogy trágyarakás, annak komoly izlésficama van.
30.
30.
Cooper911
Nem volt rossz, poén a maci benne, de a sztoryból kihozhattak volan többet is.
29.
29.
rics92
#27: Igen, valahogy én se vágom ezt az összehasonlítást.
28.
28.
Kreto
Elmondanám hogy a prológusban szó van róla hogy hogyan viselkednem a macival szemben az emberek és mivel ez nem egy akciófilm hanem egy könnyed vígjáték az FBI-t és egyéb szervezeteket kihagyták belőle.

#24 Ha nem tetszik nem kell megnézni ha meg nem nézed meg nincs jogod fikázni. Aki kicsit jártas Macfarlane alkotásaiban az tudja hogy milyen poénokra számíthat és ezek benne is vannak a filmben.

#15 A szinkron elég jó és a fordítás sem idegesítő. Nincsen benne olyan szójáték angolul ami zavaróan bugyuta lenne magyarul. A hangok is elég jók annyi hogy Macfarlane karakteres hangját elég nehéz utánozni de azt is megoldották.
25.
25.
elite_hun
#24: Nem értem miről beszélsz. Ami vicces az vicces, ami nem vicces az meg nem vicces. Ez a film meg nagyon vicces! Simán beülnék rá még egyszer
24.
24.
goblinfing
Már az előzetes alapján csak szánalmas altáji poénok vannak benne, akik ezen nevetni tudnak azoknak nincs sok elvárásuk 1 vígjátéktól.
23.
23.
Racsni1987
Nekem az amerikai fater nagyon ellenszenves, ezért ezt lehet hogy kihagyom. Maximum az alternatíva.
22.
22.
kukac450
Isteni volt, nem csalódtam. Még több ilyet akarok a magamévá tudni. :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...