A burok - filmajánló

  • Írta: InGen
  • 2013. március 30.
  • a burok, cooltúra, mozi
Szeretjük a sci-fiket, nyilván. Stephanie Meyert nem szeretjük, nyilván. Kíváncsiak voltunk tehát, mi történik, amikor a két dolog keresztezi egymást, és a vámpíros-dugós regényeiről ismert írónő új műfajban próbálkozik.

Mielőtt belevágunk, el kell mondanom, hogy sosem láttam a Twilight-filmeket. Ez egy olyan dolog az életemben, amire még soha senki nem tudott rávenni, Stephanie Meyer nevének említésére pedig kiráz a hideg. Egyszer egy házibuli utolsó szakaszában, amikor a nappaliban kómáztunk páran, többen pedig összevissza aludtak, ahol éppen helyet találtak, valaki úgy gondolta, hogy a polcon található DVD-k közül jó ötlet lenne berakni a Twilight első részét. Mivel ezen a ponton már annyira be voltam rúgva, hogy nem igazán éreztem úgy, hogy mozogni tudnék annyit, hogy kikerüljek a tévé hatóköréből, inkább kényszerítettem magam, hogy elaludjak. Mint kiderült, annyira jól sikerült betenni a DVD-t, hogy ismételve ment reggelig a film, így ébredés után gyorsan felszívódtam, nehogy túl sokat lássak belőle.


Hónapokkal később aztán öcsémnél véletlenül láttam egy jelenetet a harmadik epizódból, amiben két szereplő meredt egymásra, majd mindenki ment a dolgára. Egészen kiváló volt. Így boldogan éltem a Twilight- és Meyer-mentes életemet, egészen múlt péntekig, amikor a barátnőm úgy gondolta, el kellene mennünk moziba, mert szívesen megtekintené A burok című filmet. Mivel viszonylag sietve kellett jegyet foglalni, a Cinema City oldalán csak gyorsan beleolvastam a tartalmi összefoglalóba. Idegenek, megszállás, harc ellenük, frankón hangzik, végre egy kis sci-fi.  Egészen addig hangzott frankón, míg ki nem fizettem a jegyet, majd a csajom megjegyezte, hogy „amúgy tudtad, hogy ez a Stephanie Meyer regényéből készült?”. A WTF-fej tankönyvi definícióját vágtam le, három percig nem tudtam megszólalni, sírógörcsöt kaptam, és megkérdeztem, hogy ugye ilyenkor már nem váltják vissza a jegyet?


Nem váltották, úgyhogy nem volt más választás. Alaposan feltankoltam nachosszal, és felkészültem a legrosszabbra, gondolván, hogy akkor biztos kellemes meglepetés fog érni. Nos, nem ért, sőt, még rosszabb volt, mint amire számítottam. Az alaptörténet szerint létezik egy szellemszerű idegen faj, akik kizárólag becsületesen tudnak viselkedni, sosem hazudnak, mindig kedvesek, nem lopnak, és nem is ölnek vagy háborúznak. Ennek ellenére bolygóról bolygóra járnak az univerzumban, és elfoglalják más fajok testét, hogy abban éljenek tovább, kiirtva ezzel a test tulajdonosának eredeti szellemét és személyiséget. Így érkeztek meg a Földre is, a film pedig ott kezdődik, hogy gyakorlatilag majdnem teljes sikerrel jártak: az emberi faj 99%-át meghódították, pusztán néhány túlélő rejtőzködik még szerte a világban. Hogy őket is megtalálják, a hajtók kutatnak utánuk elég agresszívan, és ha sikerrel járnak, elkapják őket, és beléjük költöztetnek egy idegent. Igen, békés nép, meg minden, ne keressétek a logikát.


Főhősnőnk szokás szerint egy tinédzser kiscsaj; a Saoirse Ronan által eljátszott Melanie éppen egy ilyen hajtó elől menekül, ám elkapják, és persze beleköltözik a Vándor néven futó idegen. Melanie azonban nem adja fel, és belső hangként viaskodik az idegennel, majd akaratát rákényszerítve követi öccsét és egykori szerelmét egy emberek által lakott titkos menedékhelyre. Innentől aztán beindul a teljes katasztrófa, és minden idiótaságot elsüt a történet, amiről reméljük, hogy nem fogja: a két szellem viaskodása egy testben olyan, mintha egy rossz stand-up comedyt néznénk, az ebből eredő humorforrást azonban nem használja ki, minden poénkísérletet rettenetesen sül el. Romantikus vonalon természetesen a két lélek két külön srácba zúg bele, hogy aztán erre arcpirítóan borzalmas szituációkat építsen az író, mert persze mi sem természetesebb annál, mint hogy egy többezer éves idegen beleszeret egy random földi fiúba. Annyira förtelmesen negédes fos az egész, olyan megdöbbentően, sokkolóan rosszul, erőtlenül és ötlettelenül megírva, hogy a film felénél úgy éreztem, ki kell mennem rágyújtani, mert idegileg nem bírom.


Mivel bunkóságnak tartom a film közbeni mozgást, így maradtam, és inkább kipróbáltam, hogy lehetséges-e saját akaratommal megölni magam.  Innentől aztán a film egyre csak rosszabbá válik, pedig nem gondolnánk, hogy ez bekövetkezhet. Mivel a Vándor szökésben van (Melanie befolyása miatt), a Diane Kruger által játszott hajtó legfontosabb feladata, hogy megtalálja, és egyúttal ráakadjon az emberek rejtekhelyére. A láthatóan modern technológiát használó, tucatnyi bolygót meghódított idegenek azonban képtelenek lokalizálni egy fajtársukat? Vagy, ha már kutatják eltűnt társukat, nem tudták volna „wanted” poszterekkel teleaggatni a kommunista vágyálomként működő alien-boltokat, hogy amikor főhősnőnk besétál, felismerjék? Vagy a kórházat? Aztán ott van a tény, hogy a megszállott embereket onnan lehet felismerni, hogy kéken világít a szemük. Ezért mit csinálnak az emberi ellenállók? Napszemüveget vesznek fel! Ennyivel sikerül is átverni a galaxisok átutazására képes idegeneket. Nyilván.


Ezen a ponton el kell mondanom, hogy engem általában nem szoktak zavarni az apróbb hibák, figyelmetlenségek egy filmben, ha az egyébként jó. A „szakértők” szerint hibáktól és lehetetlenségektől hemzsegő Armageddont is imádon, mert kevés menőbb dolog létezik annál, mint hogy Bruce Willis megmenti a világot egy aszteroidától, miközben lerágom a körmöm az izgalomtól. Amikor azonban egy film ilyen rossz, mint a Burok, sajnos van idő figyelni apróságokra is. Például arra, hogy a számítógépeket kicserélték, hogy ne lehessen ráismerni az iMac-re, azonban megmaradt az Apple wireless billentyűzet és Magic Trackpad. Biztos kompatibilis volt az idegen rendszerrel. 


Ne legyenek kétségeink, a Burok egy rettenetes sci-fi. Hiába a már sokak által megfilmesített testrablós sztori, nincs egyetlen pontja sem, ahol ez az egész fikció valahol értelmet nyerhetne. Romantikus filmnek azonban még rosszabb, erőtlen, fantáziátlan sablonjelenetekkel, fizikai fájdalmat okozó párbeszédekkel, és vékony, jellemtelen karakterekkel. Azért, hogy teljesen korrektek legyünk, hozzá kell tenni, hogy a zseniális rendezés, és a lenyűgöző színészi játék két olyan dolog, amivel a Burok nem rendelkezik. Valójában, ha tudni akarod, milyen egy igazán alulrendezett film, tanulságként érdemes lehet megtekinteni, de szerintem kevésbé fájdalmas, ha inkább elolvasol egy könyvet, vagy tanulmányt a témában.


Mivel a mozi alapjául szolgáló regényt nyilvánvalóan nem olvastam, gyorsan körbekérdeztem az ismerősök között, hogy kinek mi a véleménye róla. Sajnos senki nem tudott komolyabb összefoglalást adni, mert érdekes módon még azok sem voltak képesek végigszenvedni magukat a könyvön, akik egyébként a Twilight fanatikus rajongói. A burok tehát minden téren rossz. Komolyan, ritka, hogy egy filmmel kapcsolatban nem tudok egyetlen pozitívumot sem felhozni. Oké, ha nagyon megerőltetem magam, Diane Kruger azért még mindig dugható, és a hajtók által használt, krómszínűre festett Lotusok sem néztek ki rosszul. De ennyi. Kerüljétek el, biztos vagyok benne, hogy a Twilight utolsó része után ez is tetemes mennyiségű Arany Málnát visz majd haza.

Rendezte: Andrew Niccol
Forgatókönyv: Andrew Niccol (Stephanie Meyer regénye alapján)
Szereplők: Saoirse Ronan, Max Irons, Diane Kruger, William Hurt, Jake Abel
Játékidő: 125 perc
IMDB: 5.8
Metascore: 36/100
Saját vélemény: 2/10

59.
Gabor14
Tökéletes ez a film én 24x néztem meg és nem unalmas hanem érdekes és el lehet rajta gondolkozni h mi lenne ha minket megszálnak meg azon is el lehet gondolkozni h az első lélek hogyan került bele a testbe
58.
Bogoj
én egyszer kezdtem el olvasni a könyvet, de nem jutottam vele sokra. lehet, hogy még egyszer bepróbálkozom vele...
viszont az írónő nem stephanie, hanem stephenie meyer.
de felőlem béla is lehet...
56.
Extol
Részemről jókat derülök a kommenteken, egyik ok amiért évek óta olvasom az oldalakat :D Ha van értelme ha nincs.
Egyébként akármennyire furcsákat írnak GK emberei, ne vitatkozzatok, nehogy lesújtson villámok közepette a banhammer. :D
53.
Jinbobo
#42: Ha már így szóba került a Die Hard, én is elmondom véleményem.
Az első három rész egyszerűen zseniális, főleg a 3. A 4. rész még elment, az 5.dik viszont....pfff. Nagyot csalódtam benne. Mint akciófilm egyszer meg lehet nézni, de mint Die Hard nagyon gyenge lett. Egy deka Die hard feelingje nem volt, nem volt benne igazi főellenfél, nem volt yippi ka yee... csak gyenge poénok. Ne legyen 6.rész inkább.
52.
Raziel
#46: Meyer sztorijai dióhéjban: Van egy fiatal lány. Minimális személyiséggel minél kevesebb annál jobb. Fogj két erősen torzított "férfi ideált". Aztán keverd bele őket valahogy a levesbe. A háttér tűnjön érdekesnek, de ne vonja el lényegről magyarul a szerelmi szálról a figyelmet. Voila! Máris kész egy Meyer sztori. Én erről órákat beszélgettem Meyer rajongókkal is. Meglepő módon nem egy nem két egyén értett egyet, hogy ezek nem éppen elgondolkodtató és mély művek. Szórakoztatónak sem igazán mondanám, de a célközönség talán élvezi. A baj ott kezdődik, hogy a legnagyobb fogyasztói tábor az éppen kibontakozni készülő tinik még értelmet is próbálnak benne találni. Meg azt hiszik a filmek/könyvek üzenete egyenesen jó. Hát nem! Nagyon nem az egyik szériában egy szimpla bunkó csaj van aki két srácot hülyít folyamat végül elveszi a gazdag gyerek. A másikban meg egy skizo csaj van aki szintén két srácba szerelmes. Bár ezt a történetet nem ismerem annyira mint a Twilightot. Valahogy már az összefoglalására sem voltam képes annyira figyelni, de gyakorlatilag minden Twilight karakter megvan itt is. Ugyanazok a szerepek vannak betöltve kb ugyanazzal a mondanivalóval. Könyörgöm ne! Ne többször!
51.
Raziel
#36: Igenis nem ártana cenzúrázni az ilyen mozikat. Mert nincsenek jó hatással a célcsoportra. Se ez se a twilight. MIvel a célcsoport a 12-15 éves tinilányok. Akiknek ilyen szarral tömni a fejét nem éppen áldásos dolog. Látható hova süllyed tőle a világ. Nem kis részben az ilyenen felnőtt emberek miatt tartunk ott ahol tartunk.
49.
SLi
#45: mindig is ezt a tahó proli stílust hozta, mondjuk szerintem szórakoztató a sokszor kicsit sótlan cikkek között.
48.
GodGamer
Pedig érdekelt a film, de ezek után... Kihagyom.
47.
Quent1n
#43: De ha ajánló a rovat neve akkor inkább ajánljatok filmeket csak jobb volna :)

Erre a stílusra meg nem tudom mi szükség, nem lehet ezt kinőni/mellőzni/levetkőzni? Persze vagy amilyen vagy de akkor is talán lehetne kicsit türtőztetni magad ha már szerkesztő vagy bár nyilván ha a cikkeknél nem sikerül akkor itt hiába is várja az ember.

Amúgy ez egy egész hangulatos kis élménybeszámoló lett ez tény.
46.
biolencse
Kibaszott gyökérnek nevezni valakit, csak mert más a véleménye, mint neked, nem helyes. Ezt most nem azért mondom, mert szerintem ez jó film volt és megsértődtem, vagy magamra vettem volna. Nekem tetszett a Burok és a könyvet is elolvasom majd, mert érdekel. A barátnőm már olvasta és jókat mesélt róla. Plusz rengeteget nevetett rajta, mert bizony tele van komikus jelenetekkel ... a könyv. A filmben nem sok ilyen volt. Én minden esetre jól szórakoztam a moziban. Nem zavar, ha valaki más véleményen van, ettől szép az élet. Csak tudjátok, úgy veszem észre, hogy Meyert már divat lett leszólni és mindenkit debilnek, idiótának bélyegezni, akinek tetszenek a könyvei és az azok alapján készült filmek. Ha nem ismerek valamit, mielőtt véleményt alkotok, előtte tájékozódom. Elolvasom és/vagy megnézem. Kár, hogy nagyon sokan nem így vannak ezzel.
Az egyéni véleményt becsülöm és tiszteletben tartom, így a tiédet is, Ingen. ;) De te se mondj/írj másokról ilyeneket!
Arra azért kíváncsi lennék, azok az emberek, akik most szidják a filmet, mit mondanának róla, ha nem tudnák, ki írta a sztorit...
45.
Ecneb
#43: Szerkesztőként szép válogatott a stílusod :P
44.
Eltiron
#43: "Sorry, de aki szerint ez jó/tűrhető film, az egy kibaszott gyökér. Még a csajom is hányt tőle."
LOL :D
Andrew Niccol-tól azért ne vegyük el a Gattacát (személy szerint a kedvenc SF-filmem), meg a Lord of War-t (szintén 10/10-es darab), de úgy látszik pénzért már tényleg minden mehet, kivétel nélkül (nem mintha ezen meglepődnék.)
A "kritika" roppant szórakoztató volt :)
43.
InGen
#31: Gyakorlatilag megnéztem, hogy nektek már ne kelljen :D

Sorry, de aki szerint ez jó/tűrhető film, az egy kibaszott gyökér. Még a csajom is hányt tőle.
42.
benjo6
#41: Szerintem a 4. nem méltó az első 3-hoz, de az 5-nél nagyságrendekkel jobb:)
41.
Giggsy
#40: A Die Hard 5 az nem jó akciófilm. A Die Hard 5 egy B kategóriás, DVD only film. Ha nem Die Hard címen adják ki a kutyát nem érdekli. Kifejezetten rossznak nem mondanám, de nem méltó a sorozathoz. Gyakorlatilag semmi nincs benne, ami az első 3 részt zseniálissá, a 4-et pedig még a szériához illő folytatássá tette.
39.
ArrowCross
HollywoodNewsAgency Stephenie Meyer Visszavág! http://www.youtube.com/watch?v=johA3kRg9uc
38.
benjo6
Nem rökönyödtem meg a cikkíró véleményét olvasván. A Twilight könyvek első részébe való belekacsintgatásom után, tisztián kikristályosodott előttem a kép, miszerint Meyer egy teljesen érdektelen, közepes író. Az oldalanként 5l nyálon kívül mást nem nagyon tudott termelni, a sztorijában lévő érdekes szálakat (pl: ősvámpírok) nem bontogatta ki, helyettük hasznosabbnak találta az antipatikus szereplők nulla jellemfejlődéssel bíró "szenvedéseit" a papírra ültetni.... nos ilyen alapanyagból elvárhatatlan volt a jó film.... a Buroknál sincs ez másképp...
37.
Ecneb
Tegnap megnéztem és bánom, hogy nem hamarabb jött ki ez a kritika, csúnyán beleszaladtam ebbe a twilight utánzatba. Akinek barátnője van, csak ajánlani tudom, mert a csajok többségének tuti bejön, enyémnek viszont el nem mondom, hogy van ilyen, mert még1x kizárt, hogy élve kibírjam!
36.
Extol
Szerintem meg akkor sem kell fikázni egy filmet se, ha szar ha nem. Valakinek tetszeni fog biztos, a többiek mint jómagam is, inkább továbblépünk és kész.
34.
Jinbobo
Ezt a filmet amúgy sem néztem volna meg, de így ezek után már biztos hogy nem!
A szereplők túl unszimpatikusak. Jöhetne már az új Evil Dead és Ironman3. Ezeket várom nagyon.
33.
Batman
Különb fanfictionöket olvasok mint ez a film.
32.
mestermagyar
#31: Én is pont ezt akartam.
ajánlott, és 2/10 elég ritka társak. XD
De valakinek nagy a tűrőhatára.
31.
adriano28
Ingen most mi a frászért ajánlod ha egy nagy kalap szar a film?
28.
Giggsy
Most lehet megkövezni, szerintem nem volt vészes. Jónak nem mondanám, de legalább nem fájt fizikailag. Saoirse Ronan pedig nagyon jó színésznő, ezt már a Hannah óta tudom.

Ajánlani tiszta szívvel nem ajánlanám senkinek, de barátnő kedvéért bevállalható film (a Twilightról még ez sem mondható el) Maga az alapötlet jó volt, és félórányi romantika mínusszal még akár ki is lehetett volna hozni valamit a dologból (hisz ott van az a csavar, hogy a testrabló idegenek nem feltétlen vérgecik)
27.
KőbányaKispest
#3: Ezt sokan mondják, csak nem tudom, mi volt benne ennyire awesome. Az, hogy belerugnak egymásba és hátrarepül 50 métert? Meg lekapják egymás fejét, mint egy bábúnak, én nevettem az egészen kb.

Amikor megszülte Bella a gyereket, na az volt gusztustalan, a 20 kilóval az élen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...