Fear the Walking Dead - 4. évad sorozatkritika

  • Írta: zoenn
  • 2018. október 13.
Lehetett sejteni, hogy új irányba megy el a negyedik évad, de ilyen radikális változásokra nem számítottunk. Az új showrunner kvázi rebootolta a Fear the Walking Deadet, alaposan megritkítva a korábbi szereplőket.

Figyelem! A cikk enyhe spoilereket tartalmaz!

Az áprilisi startkor csak pislogtam, rá sem ismertem a The Walking Dead testvérsorozatára, ami nem véletlen: Dave Ericksont Andrew Chambliss (a Vámpírnaplók és az Egyszer volt, hol nem volt írója), valamint Ian Goldberg váltotta a showrunneri székben, akik szépen hozzá is kezdtek a reformokhoz. Lényegében a felperzselt föld taktikáját választották, miközben teljesen új narratív elemeket és képi világot alkalmaztak. Nem is vártam erre, hiszen a tavalyi harmadik évad minden szempontból az anyasorozat nyakára nőtt: nem volt tökéletes, ám végig izgalmas etap lett, jó arányban tálalva a drámát és az akciót. A finálé után azonban tiszta lap következett, Chamblissék pedig tele is rajzolták azt ismeretlen motívumokkal, és csak az új évad felénél kerültek helyre a kirakó darabkái.


Az írók érdekes csavarral indítottak. A nagytestvérből ismerős Morgan Jones a Negannal való összetűzés után otthagyta Rickéket, és meg sem állt a nyugati partig, ahol a Clark-család erősen megfogyatkozott tagjaival találkozott - kiegészülve Lucianával, Victor Stranddel, és a többi friss szereplővel. Al, aki még a zombiapokalipszis után sem hagyott fel a videóriportjaival, páncélozott SWAT-járműjével járja az utcákat. Már a nyitány első perceiben feltűnik John, a jóravaló revolverhős, aki eltűnt kedvesét keresi. Naná, hogy a nő is a csapathoz verődik, ám June múltja mellett eleinte még nagy kérdőjel van. Az évad első fele lényegében két idősíkon fut, a jelen már-már fekete-fehér, depressziós képekkel operál, míg a múltbéli szál színes – érdekes a kontraszt a kettő között. A visszaemlékezésekből nyolc rész alatt derül ki, hogy mi történt pontosan Madisonékkal, és hol vannak azok, akik valamiért távol maradtak. Mérget vehetünk rá, hogy a sors ismétli önmagát, és a régiek nem tudják megtartani az újdonsült menedéküket.

Már rögtön az első epizódokban kinyírnak egy oszlopos szereplőt, és a tisztogatás nem áll meg itt. Csak nyolc rész után érünk el teljesen a jelen eseményeihez, de addigra szívünkbe zárjuk a friss arcokat – az alkotok kétségkívül velük képzelik el a sorozat jövőjét. Ebbe az új irányba pedig csak néhány korábbi arc fér bele. Ám közülük nem mindenki fejlődött úgy, ahogy azt elvárnánk. Talán Alicia az, aki egyre jobban az anyjára hajaz, igaz, neki még valahol a helyén van a szíve – naná, hogy a végletekig pacifista, Morgan nyitja fel a szemét, aki a sorozat katalizátorává érik. Strand többnyire passzív marad, Lucianának jutott egy-két fontosabb jelenet csak. Kétségkívül nem ők a negyedik évad mozgatórúgói.


Dicsérendő pozitívum, hogy a szereplőink szinte végig mozgásban voltak 16 epizódon át, így sokkal jobban átjön az a kilátástalanság, amiről a sorozatnak lényegében szólnia kellene. Folyamatos veszélyhelyzet van, hiszen a járkálókkal teli vidéken, kamionparkolókban, ipartelepeken, kórházban és vízzel elárasztott erdőkben soha nem tudni, kivel vagy mivel találkoznak a következő sarkon. A nyári szünet után egy hatalmas vihar szétszórja a gárdát, és a hátralévő epizódokban már az a cél, hogy újra egymásra találjanak.

Addig persze számos többé-kevésbé érdekes mellékszálat és szereplőt hoznak be az alkotók – utóbbiak közül kiemelkedik Sarah és a mozgássérült Wendell, akik kamionnal járják a vidéket. Életfelfogásuk alapja a folyamatos jókedély, amiből nekünk, nézőknek is kijut nem kevés; elképesztő, mennyi poént szállít Mo Collins és Daryl Mitchell a legbizarrabb pillanatokban. Ami a főgonoszokat illeti, egyiknél sem érezzük a tényleges fenyegetést. A visszaemlékezésekben szereplő, tizenkettő egy tucat csoport, szó szerint a kivárásra gyúr, addig a jelen őrült asszonya - akit egy múltbeli tragédia alakított ilyenné - nem csak azért került a fókuszba, hogy Morgannek legyen egy nemezise, hanem azért is, hogy túlélőink nehogy már háborítatlanul vigyék véghez terveiket. Már messziről látszott, hogy jelenléte erőltetett, ráadásul kínosan elcsépelt sablonokból építették fel a karaktert. Dühítő, hogy hőseink többször is meg tudták volna védeni magukat ellene, de képtelen húzásokkal mindig kiengedték a kezükből.


A Fear the Walking Dead talán legnagyobb problémája az, hogy az írók nehezen engedik el azt a képet, amilyennek kezdetekben lefestették a szereplőket. Hagyhatták volna egy kicsit megőrülni Morgant például. Látszik, hogy meghúztak egy határt egy adott karakternél,  de máskor nagyon is jól működik, ha valakit engednek kibontakozni. Blőd jelenetekből idén is kijutott nekünk, leginkább akkor, ha csapatunk tagjai csapdába esnek. Hihetetlen, hogy ilyenkor megáll a kreativitás, és csak az olcsó húzások, hihetetlen véletlenek jönnek elő. Máskor a kritikus jeleneteket se perc alatt letudták.

Már az anyasorozat is akkor ingott meg a leginkább, amikor a túlzásba vitt lelkizéssel próbáltak nagyobb hangsúlyt adni egy-egy szereplő halálának, és itt is előfordul ilyesmi. Vannak jobban sikerült „üresjáratok”, John és June saját epizódját ide lehet sorolni, dacára annak, hogy egy lépést sem tett előre a cselekmény. Garret Dillahunt és Jenna Elfman színészi kvalitás terén amúgy is kiemelkedik a sorból, míg a Morgant alakító Lennie James csak a The Walking Deadben megszokott arcát mutatja. Idén sajnos Strandet, azaz Colman Domingót sem engedték sziporkázni. Talán ez betudható annak, hogy mindenki kedvenc Victora belefáradt a szaladgálásba, ehelyett a könnyebb élvezeteket hajszolja.


Tegyük félre a kínos butaságokat és félresikerült finálét! A negyedik évad igenis járható út a Fear the Walking Dead számára. A régi arcok elvesztésének traumáján gyorsan túl leszünk, mivel a helyüket pótló arcokban is van annyi potenciál, ha nem több! A sikerhez mindössze annyi kell, hogy szereplőink életszerűbb helyzetekbe csöppenjenek, hagyjanak nekik mozgásteret, és ne legyenek már szuperképességű főgonoszok. Vagy egyszerűen csak fektessék le az írók a sarokpontokat és helyszíneket, és az odáig tartó út során nélkülözzék a logikai buktatók tömkelegét. Az évad végén a készítők megint ott tartanak, ahol egy éve, jöhet az újabb tiszta lap. Ezúttal viszont sokkal több az izgalmas szereplő, amire csuda jó dolgokat lehet építeni tökösebb forgatókönyvvel.

Gamekapocs értékelés: 7.5

Fear the Walking Dead
Alkotók: Andrew Chambliss, Ian Goldberg
Rendezők: Michael E. Satrazemis, Magnus Martens, David Barrett és mások
Írók: Charlie Adlard, Dave Erickson, Robert Kirkman, Tony Moore, Alex Delyle, Richard Naing, Andrew Chambliss, Ian Goldberg és mások
Szereplők: Lennie James, Kim Dickens, Frank Dillane, Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Maggie Grace, Danay Garcia, Garret Dillahunt, Jenna Elfman, Daryl Mitchell, Mo Collins
Zene: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Fényképezte: Cort Fey, Adam Suschitzky
Évadok száma: 4
Epizódok száma: 16

17.
godach
Na mi most fejeztük be az évadot. Eszméletlen jóra sikerült és az új karakterek tényleg annyira feldobták, hogy igazából még is feledkeztél a régiekről.
Olyan szinten, hogy az embernek kicsit még bűntudata is van, mintha nem szentelne elég figyelmet valakire aki amúgy megérdemli, de mégis a háttérbe szorul.
16.
godach
#15: Szerintem nem veled van a gond. Én pl előszeretettel nézek Aftermath, Population Zero, Mi történne ha... És hasonló dokumentum/ismeretterjesztő filmeket.
Az alap sorozat első 7 évadjában talán két olyan rész volt, amikor azt éreztem mint a Dragon Ball-nál, hogy részeken keresztül nézegetik egymást és nem történik semmi.
Én itt ebben a sorozatban megtaláltam azt amit mindig is kerestem. Gyermekkorom óta szeretem sőt rajongok Romero klasszikus zombijaiért, imádom a világvégét és a többi.
Itt a rajongók hatására kezdett el kicsit akciódúsabb lenni a sorozat ami nekem személy szerint annyira nem jött be hogy a nyolcadik évadtól nem is nézzük. A Fear kicsit nyugisabb így jobban tetszik de igazából egy dokumentumsorozatot szívesebben néznék belőle.
15.
delphijos
Hát lehet hogy másik állatfajhoz tartozom, de én elkezdtem az eredetit, végigszenvedtem magam 2 évadon, de ennyi elég volt. Nekem folyamatosan olyan érzésem volt mintha egy filmre való történetet húznának mint a rétestésztát, egy csomó dolog feleslegesen “órákig” húzódik. Persze nem gond ha másnak bejön, de ez nem az én sorozatom.
14.
godach
#13: Kösz a spoiler, király vagy :/
13.
KratoS
Az első 3 évad jobb volt mint az anyasorozat. A 4. évadtól az új főszereplőkkel már csak egy buta lejtmenet.
11.
godach
Sem a kommenteket sem pedig a hsz-eket nem olvastam el, csak kíváncsi voltam a pontazámra.
A The Last of Us 2 miatt kapott még egy esélyt a sorozat, amit marhára imádtam az első évadban, de a másodikban abbahagytuk az első pár rész után, mert elegem lett a homoszexuális tartalomból. Két napja kezdtük a második évad újrázását és most az évzáró epizódot nézzük. Ismét bebizonyosodott, hogy változik az ízlésem amit nem bánok.
Nekem ez a második évad is tetszik a negyedik 7,5-ös pontja pedig egyenesen ösztönöz hogy tovább nézzem. Szerencsémre, tévedtem.
10.
#8: Az mekkora volt amikor felvonultak ezek a barmok es ott volt rickek elott neagan szinte egyedul ok meg (alig van loszer) kivegeztek a badogbol keszult gyarcsarnokot ahelyett, hogy kokuszon lotte volna valamelyik.

Az 5. szeria ota csak itt ott neztem de itt fehagytam vele.
Vagy a fear-ben amikor jonnek a buszosok hogy elzavarjak oket.
Nem azert mert kell nekik a tabor, csak ugy.
Ott ul a fofasz es senkinek nincs annyi esze, hogy homlokon lojje.
Edes istenem....
9.
Ez a ket sorozat egy olyan ostoba fos, hogy az ember esze megall.
Nem tudom eldonteni, a forgatoknyv iro(k) total kretenek, vagy a nezot nezik csatak hulyenek.
Iszonyu bargyu, bugyutasag lett az egesz
8.
markoci555
#4: és ez csak az egyik bődületes hülyeség, mind a walking dead-ben, mind itt, állandóan fogom a fejem, hogy most miért nem ezt vagy azt csinálják, és hogy a készítők mi a fenét gondoltak?
6.
Szelenas
#4: S aztán a sebesült Morgan lekaratézta a kint lévők 23127 zombit és behozta a varázssört 20 másodperc alatt
5.
ollie92
#4: Ó, bazmeg ! Ott én is fogtam a fejem. !De a sok "nindzsa" zombis jelenetnél is igazán kínosan éreztem magam, mikor körülnéznek és hopp valahonnan harapás.
4.
mestermagyar
[SPOILER]

*kilyukad a hatalmas, idézem "teli", tartálykocsi és elkezd belőle folyni az ethanol*

??

*A benzinkannás néger, 2m-re az ömlő ethanoltól, kifáradva lepihen a földre*

???

"Odaveszett az összes ethanol és ezért mérgezésben fogunk meghalni"


Köszönöm szépen még jó hogy 1 évet kell várni hogy kipihenjem ezeket a faszságokat.
1.
Anti4730
Amugy nem rossz ez a sorozat, de pont az lett volna az eredeti elkepzeles, hogy a kezdeteket mutatja be, hogyan tort ki a virus, a kaosz a kezdetekben stb errefel idoben maris ott vannak ahol rickék. Pont azert szerettem ezt mert nem volt benne az a vergodes mint a sima walking deadben, errefel csinalnak a negyedik evadra egy szinte meg hangulatban is ugyanolyat mint az eredeti, es probaljak osszemosni azzal...na menjenek a jó
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...