GDC 2008: Szövetség alakult a PC-s játékért

  • Írta: fojesz
  • 2008. február 20.
  • Bejelentés
Link másolása
Hivatalosan is bejelentették a PC Gaming Alliance megalakulását. A nagy cégekből álló non-profit szervezet a PC-s játékipar megsegítésére jött létre.
Hivatalosan is bejelentették a PC Gaming Alliance megalakulását. A nagy cégekből álló non-profit szervezet a PC-s játékipar megsegítésére jött létre.

A Microsoft, az Intel, az AMD, az Nvidia, a Dell, az Acer, az Activision, az Epic Games és a Razer szövetségének célja, hogy segítse a PC-s játékipart a konzolokkal szemben és olyan problémákkal vegye fel a harcot, mint a kalózkodás, a játékbeli csalás illetve a rossz optimalizáció.

Felejtsük el, hogy a PC-s játékipar haldoklik! - ezt hallhattuk a bejelentésben, melyet számokkal is alátámasztottak. Amerikában tavaly 2,76 milliárd dollár folyt be a PC-vel foglalkozó cégek konyhájára, sőt Európában és Ázsiában is jobb a helyzet, mint valaha - az idei év során pedig mindez fokozódni fog. A PCGA felmérései szerint körülbelül 263 millió játékos játszik online, számítógép segítségével.

A szövetség igyekszik majd a fejlesztőket arra bíztatni, hogy felmérjék a készülő játék közönségének igényeit, s aszerint alakítsák a produktumot, hiszen a későbbiekben ők fognak fizetni érte - meg kell felelni az ízlésüknek, illetve igyekezni kell úgy optimalizálni a játékokat, hogy a lehető legtöbb gépen fussanak. Nem szabad hagyni azt sem, hogy eltűnjön a kreativitás a játékokból, csak mert a készítők a grafikával foglalkoztak, a kész számítógépeket forgalmazó cégekeket pedig arra bíztatják, hogy játékra alkalmas gépeket állítsanak össze. Szép célok ezek, bízzunk benne, hogy sikeres legyen a szövetség munkája!
33.
33.
t.roli
Én ehez azt fűzném hozzá, h behalt az alaplapom multhéten (a játékos gépemen).

Van benne egy p4 3ghz 1gb ddr400 as ram, 7600 GT (AGP) stb...

Ha most, fejleszteni akarok gépet, mert nem akarok még egyszer AGP -s alaplapot venni, mert akkor ott tartok mint két éve, akkor a gépem 46 500 Ft ba kerülne, úgy h videókártyár még nem is vettem, márpedig az AGP-s kártya nem jó PCI os -ba, szal majdhogynem kidobhatom a fél éves jó kis kártyámat. Na amikor én ezt megtudtam, h a nem satás vinyóm és dvd íróm miatt nem vehetek akármilyen alaplapot mert azokat is kidobhatnám, akkor arra jutottam, veszek egy régi AGP-s alaplapot, és letojom mivana gépemmel, nem akarok 100 000 Ft-ot bukni egy pc miatt, szal nálam a Pc halott, ami eddig elindult rajta az ezután is elfog, nem fogok itt crisys 23 mat már pc- n játszani mert egy nagyon gazdaságtalan dolog a Pc, ráadásúl rossz korszakban vok, mert az ATA->SATA és az AGP->PCI korszak után döglött bele. Túl sokat bukok, a gépem jelenleg alig ér valamit , amikor tök jó gép ma i napig is
32.
32.
Hablaty
igen érthertő és átlátható is, de meglátszik, hogy a konzol felé húz a szíved.
31.
31.
yousif
hm.. nem volt olyan hosszú.... maximálisan egyetértek... ennyi
30.
30.
PS Fan
Hát remélem a cseppet sem rövid előadásom átlátható volt(sajnos egyben nem fért volna ki,ezért külön elnézést kérek)és most már mindenki átlátja a PC helyzetét 2008-ban.Remélem sokan akadnak,akik elolvassák,szerintem nagyon tanulságos és ennek segítségével sok mindent megérthetnétek a konzolok vs PC közti rivalizálásról,s a felesleges értelméről.

Hát,mára belőlem ennyi,remélem a "cikket"elolvassátok és tanulni is fogtok belőle,addig is én elköszönnék!

Utóirat:Admin: a 2,76 milliárd befolyt pénzösszeg nem a PC videójátékiparból szerzett bevételeire utal-benne van persze az is,meg az értékesített PC-k árának bevétele,szóval az EGÉSZ PC-iparból befolyt összeg!!

a 263 millió online PC játékos pedig NEM Európára vonatkozik,hanem az egész világra,ezt kérlek azért ne felejtsétek el!!(és vegyétek figyelembe)

Röviden ennyi,sziasztok!
29.
29.
PS Fan
Végszóként pedig:Mí EA az EA,és míg léteznek ekkora cégek mindig is lesznek PC-s játékok,ám azt se felejtsük el,hogy miért nem áll egy cég sem egyedüliként,de sziklaszilárdan a PC,mint platform mellé!

Jó dolog ez a szövetség,mert több tagja van,s egyenként kevesebbet kell költeniük a platform támogatására,de annyira már egyiküknek sem éri meg,hogy egyedüliként támogassák a számítógépet,mint videójáték platformot,ezért nem is fog soha állni egyetlen cég csak és kizárólag a Personal Computer mögött(lásd a Linux,mint operációs rendszer történetét,támogatottságát)

Támogatottság mellet pedig ne olyan cégekre gondoljatok,akik komplett PC komfigurációkat gyártanak (pl Dell),hanem a támogatottsághoz a videójátékokkal foglalkozó cégek értendők,olyan PC gyártó pedig nincs ami kettő lenne egy személyben.

Ami manapság különösen megéri(mint játékstílus)a PC-n azok (még) az FPS-ek,Rpg-k,MMORPG-k,szerepjátékok,esetleg még a point 'n'click játékok és a szimulátorok.Nem hiába ezekből van a legtöbb manapság PC(nomeg a sportjátékok persze)
28.
28.
PS Fan
Összefoglalva a lényeget:a számítógépekre valószínűsíthetően soha nem fognak eltűnni a játékok teljesen,hiszen amíg egy adott cégnek van profitja a PC-re kiadott játékokból,addig fog is kiadni kalózkodás ide vagy oda.Bár azt se felejtsük el,hogy TÉNY:PC-re évről-évre egyre kevesebb játékot adnak ki/fejlesztenek,ezt bizonyára már ti is tapasztalhattátok.Csak 2 cég létezik már a világon(nem számítva a PC exklúzív fejlesztőket persze)akik multiplatform fejlesztőcégek,s évről évre jelentkeznek PC-s játékokkal: Az Electronic Arts és az Activision Blizzard.Rajtuk kívűl még a Ubisoft fejleszt rendszeresen számítógépekre,mivel ez a 3 cég a legnagyobb fejlesztő-kiadó cég a játékiparban,s a kisebb cégeknek egyszerűen nem éri meg PC-re fejleszteni,mivel az elterjedt kalózkodásnak hála túl sok bevételtől esnek el(pl Atari vagy a volt Acclaim).De addig,míg létezik cég,akinek egy kicsi kis bevételt is jelent számítógépre játékokat kiadni,mindig is lesznek PC-s játékok,hiszen az árdek úgy kívánja náluk(lásd ATI-nVidia pl).
27.
27.
PS Fan
Tehát amit mondani szeretnék:A PC-k,mint eszközök soha nem fognak eltűnni az életünkből,maximum is csak átalakulni fognak esetleg kisebb szerkezetekké,de eltűnni semmiképpen.

Hogy a videójátékiparból eltűnnének-e?Na ez már más kérdés.Tény,hogy a PC a létező legöregebb videójátékplatform,igen ám,csak az egyetlen probléma az vele,hogy nem áll mögötte egyetlen igazi cég,aki sajátjaként támogatná a PC-t,mint platformot,mint ugye a 3 konzolgyártó esetében saját platformuknál.De ugyanakkor azt se felejtsük el,hogy a videójátékok piaca évről-évre csak növekszik,s az igényeket ki kell elégíteni,s ennek egy fontos kulcseleme a PC is,hiszen saját kizárólagos felhasználóbázissal rendelkezik csakúgy,mint a konzolok,habár (sajnos)ez a szám nem növekszik,sőt inkább csökken a konzolok felhasználóbarát kezelőfelülete miatt,s ezért van az,hogy olyan "kevés"(pár millió)igazi és örök PC-s játékos maradt csak már a mai világban,még az átlagos PC-s játékosok száma folyamatosan csökken,addig ráadásul a konzolos táboré évről-évre a többszörösére nő(jelenleg 6-700 millió konzolfelhasználó él a Földön,ebből 60-70 millió megrögzött konzoltulajdonos).
26.
26.
FeroxX
hát érdekes dolog ez..én is kb 2 éve hagytam fel a gépfejlesztéssel..egyszerűen nem tudtak olyan játékot mutatni (a grafikát leszámítva), amire azt tudtam volna mondani, hogy na ez van annyira jó hogy beruházzak egy jobb alkatrészre !



lehet amugy ez a korral jár, és az ujszülöttnek minden poén uj ugye, de igy a 19. évet koptatva nem sok ujdonságot tudnak az embernek mutatni..."sajnos"..



amugy meg hát paradoxon, de én is a napokban elővettem a régi gameket 'mafia, cnc' ilyesmik...



low-grafon viszont utálok uj játékokkal játszani, mert olyan érzetem van, hogy igy nem tom objektivan megítélni a játékot, mert egyszerűen nem azt látom amit a fejlesztők megálmodtak :$..és ez zavar...de igaz amit valaki itt mondott előzőleg is -> régen több idő volt a váltásra...



na meg az is ocsmány, hogy igazából a PC-nk teljesítménye sokkal többre lenne képes csak egyszerűen (szándékosan?) iszonyatosan optimalizálatlanul van kihasználva a játékok által...



konzolt meg több okbol nem vennék ->



1. ennyi pénzből egy jobb PC-re is tellne

2. HD tv nélkül elvileg nem nagy szám..az meg ugye méregdrága

3. RTS-FPS-hez nekem SZÜKSÉGEM van egérre meg bill-re..(tom hogy lehet venni elvileg konzolokhoz is, de elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban..)

4. szeretem ha mindenem egy helyen van (MSN,ZENE,FILM,JÁTÉK,NET,GAME..)

5. a PC-nek szerintem személyisége van a saját magad által összeválogatott alkatrészek és az általad telepített programok stb. miatt ^^v

6. szeretem szerelni a PC-t :D még ha néha megörülök is ha bekrepál valami, de amikor sikerül megcsinálni, mindig kellemes emlékként gondolok vissza rá ^^

7. nincs pénzem játékokra..sajnos warezzal kárositom a PC játék gyártókat :/
25.
25.
PS Fan
A PC először is-mint egyike a videójáték célplatformoknak-nem játékgépként "született meg",de ezt mindannyian tudjátok.Az,hogy a PC-nek leáldozott butaság,mivel a mai informatika-centrikus világunk a számítógépekre épül,s ezen számítógépekhez tartoznak a PC-k is,a szerverek is,az úgynevezett computerek is(a számítógép,mint computer téves fordítás,a computerek a szerver gépek felett álló szuper teljesítményű számítógépek,mellyeket pl.időjóslásra is használnak),így az,hogy a PC-k hamarosan eltűnnek a mindennaoi életből ki van zárva.Először is a PC-k otthoni használatra készült munkagépek,mellyek alkalmazhatóak szórakoztatóközpontként is természetesen,de akár használhatjuk őket játékra is,DE az nagyon téves,hogy erre készültek volna,bár tény,hogy néhány cég(pl:nVidia)a PC-kre írt játékokból él,ezeknélkül szinte biztos,hogy csődbe menne a cég is(ezért tagja természetesen ennek a szövetségnek is).Az pedig megint csak téves,miszerint PC-kről optimalizálnák a konzolokra a játékokat-a a-nem PC-kről,hanem szerver gépekről készít a videójátékokat,még a kornak megfelelő legerősebb High-End PC-ről sem tudnának konzolra fejleszteni,főleg amikor(még )jelenleg az új konzolok erősebbek,mint ezek a High-End PC-k.

24.
24.
PS Fan
Hát akkor Kedves Olvasók én is megosztom a véleményem ezzel a témával kapcsolatban.

Az a mondat,amit már oly'régóta hallok,hogy "haldoklik a PC"nem teljesen alaptalan,DE nem is teljesen igaz.Most pártatlan emberként szólok hozzátok,szeretném tehát ha figyelembe vennétek,ugyanis leírnám nektek az igazat(egyben ajánlom az adminisztrátorok figyelmébe is!!)
21.
21.
Optimus Prime
A Pc olyan játékok miatt haldoklik, mint a Crysis, olyan hardverek miatt, mint a GF8800, és olyan op-k miatt, mint a Vista.

Anno több idő volt a váltásra, ma már gyakorta egy-egy széria may 1 év. Erőltetik a Vista-t (Halo 2 PC), a DX10-zel vagy mert éppen a játék csak azon fut. És csak 8800-on fut, vagy csak azon szép. Na meg itt a quad-core. Szerintem egy év és itt lesz a 8-core.



A másik ok a játékok silánysága és emelett a mags gépigény. Hol vannak már az olyan játékok, mint az Age of Empires? Vagy a Jedi Knight? Annyira rámentek minden játéknál a fotorealizmusra. Sajnos már a régen alacsony gépigényekről híres RTS-eket is megfertőzte.



A gépfejlesztés meg nálam 2 éve stagnál. Tavaly vettem plusz 1 GB RAM-ot. Akinek nem mániája a max beállítás annak nem is kell százezrekkel etetni a gépet. Én anno örültem ha minimumen elfut a játék, csak fusson. Mostanság is classic játéokat gyűjtök. Jobban futnak, olcsóbbak és sokkal szórkoztatóbbak, mint a maiak.
20.
20.
Gula
Az utóbbihoz csak annyit fűznék hozzá hogy manapság többnyire ami megjelenik konzolra megjelenik pc re és fordítva is és az hogy "csúnya" vagy "nex-t gen grafot" kapsz azon múlik hogy mennyit áldozol rá

de amint az egyik kommentelő már kiszámolta naggyábol ugyanott vagy mindkettővel sőt a pc én olcsobbak a játékok sőtt..... :D
19.
19.
westZsolt
ígyvan,csak a ha csunya akkor nem kell,legalább is nekem nem kéne,mert aki eccer megszokja a NEX-t gen grafott annak már minden gyengébb csúnya lessz,de majd nem eggyet értek,de azért valahogy nézen is ki:P
18.
18.
Hablaty
14: Azt hiszem el fog jönni egy kor, amikor vagy olyan technikát találnak fel, ami kicsi gépigénnyel is el fog futtatni teljesen élethű játékokat, vagy pedig megjelennek az olyan hardverek, amik bár nem tudnak mindent elfuttatni, de nem tudnak már olyan részletes játékot csinálni, ami kofogna rajtuk.Tehát gyakorlatilag lesz határ, csak senki se tudja majd hol.És ekkor, és csak akkor, a konzol meg szűnik létezni, mert minden ami abban volt belekerül a pcbe.Lehet, hogy ez csak 100 év múlva fog bekövetkezni, de elkerülhetetlen lesz.Addig a pcnek nem a grafban kell újítania, hanem az ötletek terén.

Másrészt én egy játékot nem azért játszok, hogy meg tudja számolni az ellenség orrszőrszálait, és csak negyon ritkán szoktam feljebb vinni a grafot.A lényeg az, hogy menjen szaggatásmentesen, mert a szaggatás tönkreteszi az élményt.Az is fontos, hogy könnyen kezelhető legyen, mert, ha nem az akkor megint rossz élmény.Ha jó a játékélmény, akkor jó a játék.És a szépség csak a negyedik.
17.
17.
westZsolt
Sokba kerűl fejleszteni 1 Normál vagy kicsit jobb PC-t, Ne csodálkozanak ha haldoklik, olcsobb mint pl a X360 vagy PS3 játék,de nem mindig ojan a minősége,és valjukbe nem mindenkinek telik évente Ramot meg szir szart venni a gépbe csak hogy fussson valami komoly game.
16.
16.
Hablaty
5: Sztem iaza van, mert az Nividiának tényleg nem érdeke az optimizálás, mert akkor senki se veszi meg a méregdrága karijukat.Az igaz, hogy az optimizáljást nem ők csinálják, de ha a Szövetség célja csak az lenne, nem álltak volna be.
14.
14.
tommckay
12: A konzol azoknak avó akiknek nem gond a pénz és nem akarnak folyton új gépet venni meg a grafikai beállításokkal szöszölni úgyis minden játék kijön konzolra. Én kitartok a pc mellett! Szerintem konzolon FPS-el játszani hülyeség, stratégiai és MMO játékok is PC-re vannak kitalálva! Nem "haldokolna" ez a platform ha visszavennének egy kicsit a gépigényből, a crisys gépigénye röhej alig van gép amin egyáltalán elfut nem ám maximális beállításokkal! Pl: A CnC 3 gépigénye egész alacsony a Supreme Commanderrel szemben meg is látszik melyik volt nagyobb siker
13.
13.
torolaci
12.
12.
Danyell86
11: Szóval, ha így számolunk, mégse jössz ki annyira jól egy konzolból, pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy 17 eze egy új játék rá, pc-re max. 12. Konzol azoknak való, aki segg hülye a számítógéphez, tisztelet a kívételnek.
11.
11.
Danyell86
Teljesen evidens, hogy ezek a cégek fognak kiállni a PC mellett, persze valaki csak a pénz miatt (pl.: Microsoft). Ha a PC nem lenne, akkor most a konzolosok is sz*phatnának, mert nem lenne NextGen, mert az összes fejlesztés elöszőr pc-én folyik, és abból indulnak ki a konzolos gépigénbyek is. Másrészt a PC az úgynevezett Elit szórakozás mert drágább, viszont sokkal többet kapsz egy géptől mint egy fixhardware-es konzoltál, ami előbb-utóbbb, úgyis el fog avulni, és a PC meg tartja a vonalat, persze csak annak aki megtudja fizetni. Amúgyis, ha most valaki vesz egy PS3at, 109 ezerért, ahhóz amúgyis kell egy HD-és vagy egy Full HD-és tv, ami még 150-200 ezer forint minimum, ami összesen legjobb esetben 250000 forint, azért ebből már össze állítok egy elég bika gépet, de már a feléből is, ami legalább másfél évig fogja tuira bírni a játékok korszerű megjelenítését...amúgy egy jobb widescreen monior, már kapható, 50-60 ezer forintért...
10.
10.
koffein
mióta megjelentek a nextgen játékok, én azóta akarok play3at venni.Nekem a tavalyi év végével meghalt a pc-n való játszás mert elegem lett, hogy kb 15éve játszom pc-n és, hogy egyszer ne volt olyan konfigom még, amin a legujjabb játékok "kis része" ment volna maximum beállításokkal.

Amikor halottam, hogy a Ps3 és a Box is múködik már majdnem teljes pc-ként, na akkor döntöttem úgy fejben, hogy szarok a pc-s játszásra.

Ps3at veszek, fát nevelek éshameg szöveget kell szerkeszteni, szkennelni, nyomtatni na, akkor ittvan a 2004ben vásárolt pc-m.A többire meg csak a plastation 3.
9.
9.
Racsika
Valójában a játékipar volt, és lesz is az, ami a hardwareipar húzza. Egy word elfut 500mhz-s 256mb ramos gépen is, nem kell ahoz dualcore meg dx10. Csak igen, itt a túl nagy falat, nvidia kidobta a 8800at, senki nem vett, mert drága, perkált egy kis pénzt néhány cégnek, azok "véletlenül" elrontották az optimalzálást, hopika, vegyél 8800at ha játszani akarsz. Ez húzta az egészet kb. Nem biztos, hogy így volt, simán lehet, hogy tényleg idióták a játékgyártók. Mert nem az a lényeg hogy hányan játszanak, hanem hogy "hűűű ez most jobban néz ki mint a crysis akkor biztos megveszik"... Mondok egy jó példát. Curse of the Monkey island. Kézzel rajzolt, 2d, visítva röhögök, amikor játszom, Monkey island 4, felraktam, első két perc után uninstall, semmi vicc, csak a 3d élmény. Se...
8.
8.
FeroxX
..egyszerűen nem bírta el a piac..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...