Kiábrándítóak a legutóbbi GTA-játékok eladásai

  • Írta: fojesz
  • 2009. december 8.
  • Biznisz
Link másolása
Hiába viselik a Grand Theft Auto nevét, hiába kaptak jó kritikákat, a legutóbbi GTA-játékok eladásai kiábrándítóak a negyedik rész keresletéhez képest.
Hiába viselik a Grand Theft Auto nevét, hiába kaptak jó kritikákat, a legutóbbi GTA-játékok eladásai kiábrándítóak a negyedik rész keresletéhez képest.



A kizárólag Xbox 360-ra megjelent Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City-ből és a kézikonzolos Chinatown Warsból összesen durván másfélmillió példány kelt el, ami a tavaly megjelent negyedik részhez képest komoly üzleti bukásnak tűnik: a Grand Theft Auto IV-ből körülbelül tízszer ennyi kópiát adtak el, s még csak azt sem mondhatjuk, hogy az új részek rosszabbul sikerültek, ugyanis a kritikusok rendre közel maximális pontszámokkal jutalmazták őket.

Elemzők szerint mindez komoly fejfájást okozhat majd a Grand Theft Auto jogait birtokló Take-Two-nak: a kiadó várhatóan nem zár túl jó évet még így, több GTA-cím megjelenésével a háta mögött sem. Felvetődik a kérdés, hogy jövőre (immáron GTA-megjelenés nélkül) tud-e egyáltalán profitot termelni a cég; hiába jön 2010-ben a BioShock, a Mafia, a Max Payne és a Red Dead folytatása, a kiadóra komoly nehézségek várnak.

A napokban egy másik érdekes elemzés is napvilágot látott: szakértők úgy vélik, megfelelő kezekben a Grand Theft Auto-sorozat akár 1 milliárd dollárt is hozhatna a konyhára, akárcsak a szintén aranybányának számító World of Warcraft.
27.
27.
Quent1n
Nekem totál nem jött be a SA.... Nagyon SIMS es lett sztem, meg ez a getto-s feeling nem jött át, evvan. Egy next-gen Vice City jöhetne. Új városok tekintetében ötleteim: Vegas, London, Párizs, Moszkva, Dallas :), így első blikkre, de Budapest is jó lenne :D.
26.
26.
X-Master
SAN ANDREAS 2-t akarunk!!!!!!!
25.
25.
packson
Most jöhetne majd egy San Andreas-os rész!!Ha legalább annyia kidolgozzák a várost moint a 4-be akor az is elég nagy példányszámban fog elkelni
24.
24.
JcGross
21# Így már világos. De azért nem hiszem, hogy félteni kéne őket. A GTA is csak egy játék.

Szerintem azért nem vették olyan sokan, mert egy új városra számítottak, pedig attól, hogy térképen mind ugyanaz a város, mégis teljesen más a 3 játékban (vagy egy játékban?).
23.
23.
rapfan
Én bírom a GTA sorozatot és játszanék a legújabbakkal is (GTA4+DLCkel is),de miért kell egy várost nyomatni ezerrel (Liberty City) 5*ör!!!pspre kiadhatnának egy San Andreas Storiest,nextgen gépekre Vice Cityt/San Andreast jó hangulattal,kiváló graffal,nincs igazam?
22.
22.
dzsiádzsó
Feletébb érdekes hír, bár GTA IV jól ment, pedig pocsék volt számomra, és jópár emberkének még, ahogy néztem a visszhangokat.

Logikus lenne a csalódás miatt ilyenek az emberek, de ez sem igaz mert a L&D DLC óriási siker volt, tudtommal 4 millió letöltése volt, de ebben nem vagyok biztos lehet, hogy keverem, de az tuti hogy siker volt!



Tehát adott egy játék amit le is lehet tölteni, meg talán még L&D is sokkal jobb, sőt maga a koncepció is jobb mint az alapjátéké a storyt, és annak a realitáshoz való viszonyát tekintve és nem veszik :(.



Egy biztos ha önálló lemezen veszed meg a Gay Tony-t arra számíts, hogy elég durván visszavettek a grafikából, de még ez sem indokolja az alacsony eladásokat, még azt se mondhatnánk rosszkor jött, a szeptemberi nagyágyúk még nem voltak kint d&l....
21.
21.
fojesz
#16:



Nem vagy tisztában a háttérinformációkkal:



"Gondolom, mivel annyi nintendo DS (és talán PSP) tulajdonos sincsen mint Xbox tulaj"



Rosszul gondolod. Xbox 360-ból kb. 35 milliót adtak el durván eddig, míg csak PSP-ből 50-et, DS-ből pedig 115-öt. Ugye érzed a különbséget? Egyszerűen nevetséges, hogy nem tudtak 1 millió példányt eladni egy olyan konzolra, amelynek ráadásul olyan rajongói tábora van, ami igenis rajong azért, ha valami unikumot gyártanak neki. A Chinatown Wars ilyen volt, jó értékeléseket is kapott, viszont szar volt a marketing, a többi GTA-fannak pedig annyira nem nyerte meg a tetszését a csilivili látványvilág és a fullextrás játékmenet után, hogy DS-t vegyen miatta.



"A kiegészítők meg még csak konzolon vannak, és aki meg már megvette a 2 kieget külön az minek venné meg az Episodes-ot?"



Ebben igazad van, viszont a kiegészítők önálló eladásai sem közelítették meg a korábbi GTA-két. Messze nem. Az pedig, hogy így - DLC formában, szar időzítéssel, egy platformra - adták ki őket, jól tükrözi a cikk lényegét: a Take-Two rontotta el.



"BTW érdekes, a Hardwireden pont ennek az ellenkezőét írják. "



Elolvastam a cikket, eleve egész másról van szó, de mindegy. Ők utalást tettek arra, hogy "dől a lé" az új kiegészítők miatt, ami - függetlenül attól, hogy tényleges számok híján megkérdőjelezhető állítás - nyilvánvalóan egy kiadói nyilatkozatot tükröz, itt pedig egy független elemzésről olvashattál.



És ahogy említettem: az elemzés lényege pedig az volt, hogy mi lesz a Take-Two-val ha már a legnagyobb fejőstehenéből sem tud pénzt kihozni.
20.
20.
ThomasKoller
Csatlakozom az előttem szólóhoz,szerintem sem volt sok értelme ezt így leírni....Mert nyilván Live!on megvette akinek nagyon kellett...És most DVD-n nagyon keveseknek kellett...

Ha jól emlékszem pont valahol én is olvastam,hogy óriási siker a kiegészítő....
19.
19.
Binder
Hát lehet nem kéne hanyagolni/halasztgatni a PC-t...
18.
18.
bzsp
hát nem csak only x360 kellett volna. ha kidobják ps3-ra is a játékot, akkor jobbak lennének az eladások.
17.
17.
TJJJ
Ki kellett volna dobni PSre is a kiegeket... na ott fogyott volna... kérdés, hogy többet hozott volna mint amennyit a MS tejelt... -_-
16.
16.
JcGross
A Gamekapocs mindig mindent ELTÚLOZ! Gondolom, mivel annyi nintendo DS (és talán PSP) tulajdonos sincsen mint Xbox tulaj, és azoknak is csak egy százaléka veszi meg a játékot. Én se vettem volna meg ha lenne sem (mert megvan a PC verzió). A kiegészítők meg még csak konzolon vannak, és aki meg már megvette a 2 kieget külön az minek venné meg az Episodes-ot?

BTW érdekes, a Hardwireden pont ennek az ellenkezőét írják.
15.
15.
hakydakillah
8. csatlakozom hozzád. A GTAIV az első olyan, amit nem vittem végig. Unalmas volt, agyamra ment a sok kocsikázás a térkép végéről a másik végébe, ahol kiderül, hogy nem ide kellett jönnöd, ezért irány a térkép újabb végébe.... Nem akartam a haveri kört elrontani a játékban, de a kocsmázás, komédiákra járás stb is rohadt unalmas volt idővel.

Manapság már eltúlozzák a szabad teret a játékokban, legyen az akció, RPG, sport... Hát jobb volt régen.

Most is sokkal jobban élvezem, ha olyanokkal játszhatok, mint a Killzone, Gears of War, God of war, CAll od duty, Uncharted... Még ha 10órásak is, de csöpögnek az akciótól, élvezem a játék minden egyes percét... Nem úgy mint a GTA 50órájából 40et vezetsz, és hülyeségekkel telik az idő. Remélem a Mafia 2t nem rontják igy el. Az 1esről vehetnének példát a GTA-sok. Volt szabad tered, akkora, amekkorát még élveztél, és akció dús, jól kitalált története volt. :-)
14.
14.
mmokus
mit várnak a gta 4 pcre fogyott a legjobban a kiegek meg nincsenek pcre!!!!szerintem 1 teljesen uj város lesz az 5ik részben

13.
13.
Mathia$
#8: így van ez sajnos :(



bár nekem abszolút nem tetszett a SA.

A vice city viszont nagyon bejöt anno, remélem ott lesz a következő rész.
12.
12.
bencsizy
#11: San Andreas kell GTA 4 újításaival!

San Andreas Remake! :D
11.
11.
Giga0509
#8: Jaja igaz.Vice City 2 vagy San Andreas 2 kéne.Rohadt unalmas már liberty city...
10.
10.
ACDC 4ever
sztem marhaság ez a nehézségek várnak a kiadóra mert BioShock, a Mafia, a Max Payne és a Red Dead kibaszott nagy játékok és simán hozzák a 2010-et a take two-nak
9.
9.
ps3
1: 4:

Csatlakozom! Ez világos hogy azért annyi az eladás amennyi,ebből következik hogy ha nem voltak képesek nekünk ki adni akkor basszák meg!
8.
8.
X-Master
Talán ha megcsinálnák a San Andreas 2-t akkor talpra állnának.Szerintem meg a GTA 4-ből nem azér adtak el több milliót, mert annyira jó, hanem mert egy név, és velem együtt sokan hitték hogy egy GTA-ban nem csalódhatnak.Azt gondolták sokan hogy GTA=tuti jó, pedig szerintem nem.A GTA 3-nál jobb a 4, ezért a név jogos, de a vice cityt vagy a san andreast meg se közelíti.
7.
7.
bencsizy
#6:

a Microsoft 25 000 000 dollárt tejelt kiegészítöként, tehát összesen 50 millió dollárt fizetett a 2 DLC-ért! :)
6.
6.
Mathia$
#2: igazad van teljesen de "sajnos" arról nem kaptunk infot hogy mennyit tejelt nekik az MS az exklúzívitásért. :D



#3: mi?
5.
5.
krisztian93
ha kijött volna pc -re fogadok hogy akkor megint a warezra fogták volna
4.
4.
zoli12i
hát ha kijött volna ps3-ra azonnal megvettem volna !!! Így meg baszák meg.........
3.
3.
CD klon
Szerintem is az elözö DLC kötül sem jötek ki csak egy coonsolra ami általáb PC , PS2 vagy PSP
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...