Minden napra egy E3 - 1995

  • Írta: fojesz
  • 2010. május 30.
  • Érdekesség
Link másolása
Új sorozatunkban napról-napra vesszük végig az Electronic Entertainment Expo múltját - az első részben az 1995-ös kiállítást mutatjuk be Nektek.
Új sorozatunkban napról-napra vesszük végig az Electronic Entertainment Expo múltját - az első részben az 1995-ös kiállítást mutatjuk be Nektek.

Ha már nem is a világ legnagyobb játékkiállításaként beszélünk az E3-ról, mindenképpen az egyik legnagyobb múltú játékos rendezvény ez, már az első 1995-ös expón is óriási bejelentéseket hallottunk, amelyek kétségtelenül hozzájárultak ahhoz, hogy attól kezdve minden évben összejöjjenek a játékkiadók és a konzolgyártók a nagyközönséggel néhány napra.


Tizenöt éve annak, hogy a Sega a kiállításon bejelentette a Saturn nyugati premierjének időpontját: a konzol májusban jelent meg Amerikában és júliusban Európában. Hozzá kell tenni, hogy sokak nagy meglepődésére, ugyanis mindenki azt várta, hogy a gép csak ősszel startol el az első PlayStationnel együtt - a korai megjelenésnek ára volt, a Saturnért 400 dollárt kellett kifizetni, míg a Sony első játékgépe csak 300 zöldhasúba fájt.

És ha már PlayStation: 1995-ben mutatták be nyugaton is PlayStationt, ezzel pedig Sony megtette az első lépést a játékbiznisz felé. Ráadásul a japán cég már akkor is értett a kedvcsináláshoz: míg az akkori konzolgyártó veteránok körülbelül egy tucatnyi játékot jelentettek be akkor, a Sony már 200 készülő címről beszélt, noha a PlayStation még meg sem jelent. Nagyon fontos, hogy a konzolt CD-olvasóval szerelték, ami egyedülálló volt akkoriban.


A Nintendo a később N64-ként ismertté vált Ultra 64-et hozta ki a kiállításra. A vezető konzolgyártó új gépétől sokat vártunk, leginkább azért, mert 64 bites processzorának köszönhetően bivalyerősnek számított tizenöt éve. Ekkor leplezték le a később csúfosan megbukott Virtual Boyt is: a gigantikus - játékot futtató - szemüveget éppen a napokban sorolta a Time a világ 50 legrosszabb találmánya közé.

A 3DO szintén ekkortájt kísérletezett a 64 bites M2-vel, míg az SNK a Neo Geo CD megjelenését jelentette be akkor, mely mind a gép, mind pedig a játékok szempontjából a cég egyik legolcsóbb masinája volt. Az Atari a Jaguarhoz jelentett be új kiegészítőket, nevezetesen egy CD-olvasót és egy - a Virtual Boyhoz hasonló - kütyüt, a VR-t, amely a Nintendós próbálkozáshoz képest sokkal könnyebben mozgatható darab volt.


Játékok. Az akkor tízéves Capcom bejelentette PlayStationre a Darkstalkers-t, Saturnra a Night Warriors-t, SNES-re pedig a Breath of Fire II-t és a MegaMan X3-at. Bemutatták a Biohazardot, a Dungeons & Dragon: Tower of Doomot, és a film alapján készült Street Fighter: The Movie-t, amely jó adaptációhoz mérten minden platformra elkészült. A Nintendo a Killer Instinctet szánta a legnagyobb dobásának, de sokat beszéltek akkor Donkey Kongról is, a Donkey Kong Country 2 és a Donkey Kong Land révén, illetve bemutatták az Earthbound című klasszikust is. A néhai Pygnosis (ma a Sony liverpooli stúdiója) az első WipeOuttal és a Destruction Derby-vel rukkolt elő.

A Sega is egy raklapnyi játékkal készült, bemutatták a Daytonát, a Virtua Fightert és a Panzer Dragoont, egy csomó sportjátékot, a Virtua Copot, a Clockwork Knightot és a Bugot - mindet Saturnra, de a kiadó a régi gépeihez is hozott újdonságot: a Vectormant a Genesishez és a Kolibrit a 32X-hez. Az akkoriban még csak két saját stúdióval rendelkező Sony a Battle Arena Toshindent, a Warhawkot és a Twisted Metalt mutatta be PlayStationre. Az Interplay a Descenttel, a Squaresoft Chrono Triggerrel,a Bullfrog pedig a Syndicate-tel volt ott a kiállításon.

Legközelebb 1996-ot vesszük elő.
15.
15.
spikee576
#9: Szia letudnad irni nekem azt az N64 emulatort amit hasznaltal pc-n megkoszonnem mer en nemtalaltam egy jol mukodot nekem kifagytak.
14.
14.
Exinor
#12: az PS1 vagy PSone, a PSX egy teljesen más masina volt:)

http://interactive.usc.edu/archives/Sony-PSX.jpg


Chrono Trigger, az első Wipeout meg Twisted Metal, mennyire szerettem őket. Akkor még nem a grafika volt az elsődleges szempont és tartalmas játékokat készítettek.
13.
13.
Kochee
Azok voltak a jó játékok nekem személyszerint a Medievil 1,2 volt a kedvencem. Haverjaimmal mindig multiban toltuk a Medal Of Honort szerintem PS1 kiadot Medal of Honor-ok voltak a legjobbak.
12.
12.
K.G.
Mai szemmel milyen gagyi a PSX. Pedig én is azon kezdtem játszani még annó. (Spyro és Crash)
11.
11.
renato999
én is 95 ben születtem :D:D , emlékszem mennyit játszottunk, apámmal a PS1 en :D:D
10.
10.
Giga0509
#4: Nekem is apám vette :D Még Németországból hozta :D volt hogy egész éjjel fönt maradtunk Aliens: Trilogy-zni :D
9.
9.
zola2000
Hát az ultra64 számomra asszem a világ legjobb gépe marad, pedig nem is volt olyanom, csak mikor megkaptam 2001ben a számítógépem, és rájöttem hogy van rá emulátor, akkor utána nem is pc játékokkal játszottam hanem n64es játékokkal, az akkori pc kínálatban nem is volt talán olyan ami megközelítette volna az n64es zeldák minőségét...
8.
8.
tronlegacy
7.
7.
adam183
Uh, ez hatalmas ötlet volt! :)

Köszönjük GK! ;)
6.
6.
mephi
#3: Mennyire jól mondod! Nagyon jó játék volt;)
5.
5.
Hunlancer
Decent = Descent, egyik első játékom, hatalmas volt anno :D
4.
4.
The Lone Drow
Hú, mennyit nyűztem én annó a PSX-emet. Már arra sem emlékszem, hogy hány éve volt az, hogy megvette apum nekünk. '98 körül lehetett talán. Sok kellemes emlékem fűződik hozzá :).
3.
3.
InGen
Új Syndicate-et a népnek :)
2.
2.
Danyell86
Bullfrog, istenem, de jó játékai voltak :)
1.
1.
Giga0509
Ez tetszik,várom a következőt! :)



Nekem akkoriban PlayStationom volt (azon kezdtem el játszani).
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...