Nem bizonyított, hogy árt a szemnek a 3D-s játék

  • Írta: fojesz
  • 2010. augusztus 12.
  • Hír
Link másolása
Egy Los Angeles-i szemész szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy árthat a szemnek a 3D-s megjelenítés, noha a 3D-vel foglalkozó konzolgyártók külön figyelmeztetnek, hogy kisgyerekeknek nem ajánlják az újfajta tévéket és kütyüket.

Bár a Nintendo és a Sony térbeli megjelenítése alapvetően különbözik (a 3DS-hez nem kell szemüveg, míg a PlayStation 3-as játékokhoz igen), a két konzolgyártó ugyanúgy fenntartásokkal ajánlja a 3D-t: a Sony az orvosokkal történő egyeztetést javasolja, a Nintendo pedig bizonyos kor alatt kikapcsoltatná a szülőkkel a 3D-t a 3DS-en, mert az esetleg káros lehet a szemnek.

Mark Borchert, Los Angeles-i szemész szerint azonban valószínűleg nem okozhat komoly károkat az új trend: "Néhányaknak kényelmetlen lehet, megerőltetik a szemüket és fájni fog a fejük, esetleg hányingerük lehet, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy tartós károsodást szenvedhet a szem miatta."

A kisgyerekek esetében Borchert sem zárja ki, hogy járhat némi negatív hatással a 3D, azonban ő ezt nem tartja égető problémának: "A térlátást főleg az első három év során sajátítják el a gyerekek, az pedig nem valószínű, hogy ebben az időszakban ilyen játékokkal játszanának." Borchert szerint a szemészek nem tudják, hogy a későbbiekben hogyan hat a gyerekek látására a 3D, de ő úgy gondolja, hogy négy éves kor felett, nem történhet semmi baj.

9.
9.
zsilvolgyi
Egy bajom van a 3D vel: szemüveges vagyok...
8.
8.
noswear
szerintetek a szemüveg befolyásolhatja a 3d hatást?
7.
7.
Turekk
#6: Miert? A gt5-nél pl a mélységérzet sokkal jobb, távolságot jobban be lehet lőni.
6.
6.
abydos
Abban biztos vagyok, hogy bizonyos játékoknál (versenyjátékokra gonolok) hátrány a 3D, de az szinte tuti, hogy élvezetesebb így jó pár cím.

A kisgyerekeket meg úgyis beültetik az ilyenek elé a buta szülők és akkor majd nem fog látni a gyerek, vagy kancsal lesz... Az viszont már tényleg problémás...
5.
5.
bzsp
az elején tényleg nem lehet majd játszani a 3d gémekkel huzamosabb ideig, de sztem majd hozzászokunk.
4.
4.
benc00
Remélem a jövőben nem fogják erőltetni a 3d-t minden játékban [bár nekem nem okozott eddig különösebb problémát].
3.
3.
hakydakillah
hát ha a 3d-s mozifilmek már megterhelik az ember szemét, akkor a játékoknál, amiknél erős koncentrációra lesz szükség, szerintem a károsodás biztosra vehető...
2.
2.
greenmelon
Sokaknak a szimpla tévénézéstől vagy a számítógépezéstől is megfájdul egy idő után.
1.
1.
Iwashi
Az egy dolog, hogy nem árt a szemnek, de attól még huzamosabb idő után megfájdul...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...