HWSW: A Microsoft még mindig nem hisz a 3D-ben

  • Írta: fojesz
  • 2010. október 21.
  • Érdekesség
Link másolása
Egyelőre ne álmodjanak kifejezetten térhatású megjelenítőkre optimalizált játékokról az Xbox 360-tulajok, legalábbis ezt lehet kiolvasni a Microsoft játékfejlesztő részlegét vezető alelnök szavaiból. Phil Spencer a CNN-nek nyilatkozott a legújabb divatról - a HWSW tolmácsolása következik.

Phil Spencer, a Microsoft Game Studios első embere egy a CNN-nek adott nyilatkozatában a teljes, térhatású élményt nyújtó játékok megjelenését egyértelműen korainak ítélte, jópofa tudományos kísérletnek titulálva az elérhető címeket. A szakember szerint a 3D-s megjelenítők gyér forgalma és az alkalmazott technológia a legfőbb gátja annak, hogy a fejlesztők komolyan számoljanak a térhatású élményt nyújtó tartalmakkal.

Tény, hogy bár a játékkonzolok eladási mutatói az idén eddig eltelt időszakban jelentős pluszba értek, mindezt nem követi a térhatású megjelenítésre alkalmas tévékészülékek forgalmának a növekedése. A DisplaySearch legutóbbi statisztikái szerint idén év végére a vártnál kevesebb 3D-s televízió fogy majd. A kutatócég október közepén közzétett kimutatása azt prognosztizálja, hogy idén mindössze 3,2 millió 3D-s tévékészüléket szállítanak a gyártók, ami minden bizonnyal rossz hír lehet a technológia iránt erősen elkötelezett vállalatoknak, így elsősorban a Sonynak.

Érdekelnek a Microsoft további érvei?

Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

42.
42.
spitfire
#37: SAMSUNG PS50C490, MM-ben 250e. Igaz nem FULL HD, csak HD-READY, de szerintem top pick. SAMSUNG LE46C750 már kapható az általad említett árkategóriában.
37.
37.
tabu3x
#36: Így van, lesz a 3D még jobb is, és mikor egy ~46"-os 3D megjelenítő ára lemegy 300-350k HUF-ra, akkor lehet arról beszélni, hogy viszonylagosan nagy tömeghez is elérhet a technológia (mondjuk hozzám is):-) Nyilván sokkal nagyobb lesz addigra a tartalomknínálat is.
Tényleg hihetetlenül sok játékot adnak ki mostanában, és nehéz hátrasorolni egyiket, másikat. Bezzeg a nyáron uborkaszezon volt...
36.
36.
Ra1D3n
#34: Melyik adót? Csupán csak olvastam 3D tv tesztet, ahol kitérnek minden ilyen kis apróságra. Példának okáért a Samsung 2D>3D konverzióval oldotta meg a legtöbb film és tv műsör 3D-be konvertálását, és ez a 3D-s élmény sokszor elég gyenge, néhány esetben, viszont kiemelkedő, de én úgy gondolom lesz ez még jobb is, meg hagyom, hogy jobban elterjedjen, jobban beérjen. Jelenleg inkább arra próbálok koncentrálni, hogy a nagy őszi játékdömpingben mit érdemes megvenni, és mit nem, ugyanis zsákszámra jönnek a jobbnál jobb játékok(Star Wars The Force Unleashed 2, Fable 3, Fallout New Vegas stb...), és már eddig is igen jó játékokat adtak ki(Spider-man Shattered dimensions, Rock Band 3, a lélegzetelállító Castlevania Lords of Shadow). Én most még nem élek a 3D-s megjelenítés örömeivel, ülök még rajta és várok vele, de a 31-es hozzászólásomban le is írtam, hogy aki szeretné, az nyugodtan ruházzon be egyre, mert akármennyire is hihetetlen, a legtöbb esetben nem a külső emberek hozzászólásai fognak egy embert arra ösztönözni, hogy vegyen egyet, hanem a pénztárcája és az elszántsága.
35.
35.
spitfire
#31: A következő észrevételeim vannak a hozzászólásoddal kapcsolatban:

Abban egyetértek Veled, hogy nem ez a konzol generáció fogja 3D élményben megváltani a világot.

Ugyanakkor azt állítani, hogy a 3D gyerekcipőben jár, véleményem szerint nem teljesen igaz. Mondom ezt úgy, hogy PC-n is használom az NVIDIA megoldását, illetve a PS3-hoz is 3D-s plazmát használok. Egy szó, mint száz: tapasztalatból beszélek.
Az előbbi megoldás szerintem hibátlan élményt nyújt abban az esetben, ha valakit nem zavar a szemüveg viselése. Ha valaki még azt is megengedheti magának, h 3D képes projektorral használja, az maga az eufória. :) Nyilvánvalóan az erőforrások nem alacsony árkategóriásak, ez idővel változni fog. Aki még nem látott, vagy nem használt, tapasztalt ilyen rendszert működés közben, úgysem tudja elképzelni. Nem találkoztam még senkivel, akinek az első (majd később is) alkalommal ne esett volna le az ála.
Konzolok esetében, bármelyikről legyen is szó az erőforrások nem elegendőek a tökéletes 3D-s megjelenítéshez. Áthidaló megoldásként én a TV-m 2D->3D konverzó funkcióját használom. Nem állítom, hogy minden esetben tökéletes, de élvezhető, sokat ad a játék élményhez. Tény, hogy a megjelenítő nem olcsó. Egyetértek abban, hogy a technológia még fejlődni fog. Azonban, ha valaki megengedheti magának, nem fog csalódni.

A játékkiadó foglalkoznak a valós 3D megjelenítéssel. PC-re több száz játék esetében elérhető a funkció, egyre több olyan cím is megjelenik, amit már kifejezetten így is fejlesztettek. Konzolra, azt gondolom a fent említett okok miatt kár is erőltetni, habár kíváncsian várom, mit tudnak kihozni a korosodó vasakból.

A 3D filmek is folyamatosan érkeznek a piacra. Nem csak egy cím érhető el, jóval több. Továbbá ez a szám folyamatosan csak bővülni fog.
Itt is érdemes használni HD forrás esetén a már korábban említett 2D->3D konverziót 2D-s források esetén is. Meglepően szép eredményt lehet elérni.

Összegezve: Léteznek élvezhető, egyáltalán nem gyerekcipőben járó megoldások 3D megjelenítésre. Egyelőre nem olcsóak ez tény. A technológia fejlődni fog, de ha mindig erre várnék, katódsugaras TV-n videóznék. Nyilván lesznek majd szemüveg nélküli megoldások is, de nem holnap az biztos. Véleményem szerint a jelenleg piacon lévő technológiák életképesek.

A Microsoft eddig a Kinectre koncentrált. Szerintem hatalmas potenciál van benne. A következő generációs konzol esetében pedig biztos vagyok benne, hogy a 3D megjelenítés már zászlóvivő lesz.
34.
34.
tabu3x
#31: Bocs, de melyik adót nézted?:-) Itt és most majdnem mindenki arról regél, h mennyire feleslegesnek érzi a 3d-t jelenleg. És azt is meg kell mondjam Neked, h ennyire fanboymentes hozzászólásokat elég régen láttam. Viszont, a Te hozzászólásod egyértleműen flame annak ellenére, h az első bekezdéssel akár egyet is lehet érteni.
33.
33.
TEEBEEX360
#31: Ez pontosan így van ahogy mondod.Elég undorító mind két tábornak a fanboy emberkéi.Egyébként javítsatok ki ha tévedek lehet nagy marhaságot mondok most.DE!Sztem először azt érjék el hogy az összes jövőben megjelenő játékok támogassák az 1080p-t.Mert egyik gém se 1080p-s hanem 720p-s.És ha ez megvan utánna jöhet a 3D.Mert ha jól tudom amelyik játék a közeljövőben támogatja a 3D-t,annak a játéknak gyengébb felbotása lesz.De lehet rosszul tájékozódok.És én már ültem 3D-s moziban és nem voltam hanyatt vágva tőle.Engem kifejezetten idegesített a szemüveg viselése.
32.
32.
zoli12i
jó ez a 3D de még kell idő neki.
Nem tom mit kell itt sírni hogy felesleges az egész blablabla.....tiszta ovi ami itt megy !
31.
31.
Ra1D3n
Pfuh te jó ég, ennyi fanboyt egy helyen rég láttam már :O.

Mégis, hogy valami érdemlegeset hozzászóljak, szerintem nem ez lesz az a generáció, ami a 3D-s dolgokkal hódítani fog. Oké, most itt van egy halom PS3 fanboy, akik már csak azért is foggal-körömmel kiállnak a 3D-s megjelenítés mellett, mert biza a kedves Sony konzolja és új tv-i képesek a 3D-s megjelenítésre(utóbbiból a 3D-s megjelenítésre képtelen LCD tévék is horror áron vannak, csak azért mert Sony). Van PS3-am, van X360-anam, saját erőből, saját pénzből, ha nagyon akarnék, vehetnék 3D-s tv-t, de úgy gondolom, hogy ennek még nagyon nincs itt az ideje, bár aki késztetést érez rá, tessék csak, vegyen 3D tv-t, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy beruház egyre vagy sem. Egyenlőre jó sok pénzt kikérnek érte, és véleményem szerint a 3D-s megjelenítésre képes tv-k még bőven rengeteget fognak fejlődni technikai téren a következő 1-2-3 évben ahhoz, hogy akik eddig megvették 3D-s tv-iket, azok lecseréljék azokat az újabbakra. Hagyom, hogy megérjenek a tv-k a 3D-s korszakra, de szerintem ez majd csak kb 2 év múlva fog bekövetkezni, mert jelenleg 3D-s filmből csak egy van piacon(Szörnyek az űrlények ellen), a játékkiadók java része jelenleg még nem foglalkozik a 3D-vel(ha annyira itt lenne az idő erre a technológiára, még a legutolsó és legszarabb DLC is 3D-sen jelenne meg), és az elérhető egyik csatorna sem ad 3D-s filmet, vagy műsort.

Nem kell itt a nagy arcoskodás senki részéről, hogy így fúj MS, úgy fúj MS... Tököm tele van ezzel a beszűkült látószöggel amellyel a legtöbb fanboy rendelkezik. Véleményem szerint a 3D-s piac majd csak a következő konzolgenerációnál fog kibontakozni, elég csak abba belegondolni, hogy a 3D-s megjelenítés mekkora teljesítményt követel akár csak a Killzone 3 esetében is a PS3-tól(és már tudom, hogy fanboyoknak itt a támadó felület arra, hogy a PS3 ilyen bika meg olyan bika, az X360 meg egy kalap kaki, de azt vegyétek figyelembe, hogy az X360 több mint egy évvel a PS3 előtt volt piacon, ezért teljesen értelmetlen az erőfölényről halandzsázni, mert ez mindenki számára teljesen egyértelmű aki egy picit is képben van a dolgokkal).
27.
27.
tabu3x
#25: Nos, ha kinectet eredetinek tartod, akkor bizonyára nem tudod, hogy az egészet úgy ahogy van szinte készen vásárolta az MS:-)
26.
26.
demon68
az MS a blu-ray-ben sem hitt, jól meg is szívtam hogy nincs blu-ray meghajtó az xboxomban, vehetek külön blu-ray lejátszót.
25.
25.
Josiix
#7: Hát ennek pont az ellenkezője a kinect mert ugyebár ez sincs kiforva és lényegében a microsoft fogja bevezetni, tehá szerintem rosszul látod a marketing tervét.
Egyébként még szerintem is teljesen felesleges 3d tv-t vásárolni játékra, majd ha már jó minőségbe átlágos fogyasztói árron lehet kapni hozzá tv-t akkor majd más lessz erről a véleményem.
24.
24.
Exinor
Azt felejtik el sokan, hogy Mo ilyen téren teljes mértékben elhanyagolható számukra nekünk drága, az amerika meg japán viszont megveszi. Engem érdekel a dolog, mert nagyon bejött, néztem filmet IMAX 3D-ben és próbáltam 3D tv (egyébként bárki megteheti egy media markt-ban, vagy márkakereskedésben ahol van ilyen tv kiállítva), de én is csak akkor vennék, ha lemenne az ára, mint a mostani FullHD LCD meg plazma tvknek. Itt a másik dolog, amikor a plazma meg az LCD tvk bejöttek a piacra, azok sem úgy néztek ki, mint a mostaniak, méreg drágák voltak, mint a mostani 3D tvk (bár ahogy nézem a 3D tvknek gyorsabban esik az ára, mint anno a másik kettőnek, van már 250ezer környékén is).
Valahol el kell kezdeni valami újnak a bevezetését, ha a Microsoft is gyártana tvket, akkor őket is érdekelné a dolog...
23.
23.
kevinbutler
#19: Az igaz, hogy drága még nekünk, viszont honnét tudod, hogy milyen ha még moziban és tv-nél alkalmazva se láttad?
22.
22.
BloodyDeath
#20: Hmm.....
Tulajdon képp fogalmazhatunk ugy is. De nem hiszem, hogy ha lenne pénzem, avagy a fizetségem megfelelöen arányos lenne az árrakal, akkor rohanék érte. Mert mint már irtam, számomra nem anyira kifort technologia, és ahogy emlitettem nem is tapasztaltam még a külnbséget. ergo amit irtam az csak meglátás, mert ugyebár teljesmértékű véleményem nem lehet róla, ha még nem is probáltam.
20.
20.
Lachgas
#19: "Ezért irtam azt, hogy tök jó, hogy van, de mint már emlitették ez hatalmas nagy paraszt vakítás, és ténylegesn mire kiforr ez a technologia, sokkal fejlettebb lesz, akkor viszonylag barátságosabb árat fognak érte kérni." E szerint minden paraszt vakitás mert minden leértékelödik idövel és olcsóbb lesz, ... lényegébe téged csak az ára bosszant!?
19.
19.
BloodyDeath
Vytros-al tökéletesen egyet kell értenem. Tök fölösleges még. Mármint jónak jó, hogy van meg tök szép( legyen olyan. Én sosem láttam, se tv-n se moziban). De a mai árak alapján elérhetetlenek ezek a dolgok számunkra. Mert azt nem akarom elhinni, hogy az itt forumozok közül akárki megtehetné, hogy vesz egy TV-t 600-800e ft-kért.
Ezért irtam azt, hogy tök jó, hogy van, de mint már emlitették ez hatalmas nagy paraszt vakítás, és ténylegesn mire kiforr ez a technologia, sokkal fejlettebb lesz, akkor viszonylag barátságosabb árat fognak érte kérni.
Akkor majd talán már fog érdekelni, de igy nem, mert ez nem 3D, csak a tv-nek egy ugyszolván kivetülése. Mert ettöl nem lesz neki megfelelö mélyésge.
No mindegy ehez nem értek, de tökéletessen megfelel a mostani gém felhozata.
18.
18.
vytros
#17: Lehet rosszul fogalmaztam, de én inkább a 3D feleslegességét emelném ki :)
17.
17.
kevinbutler
Arra kíváncsi vagyok, hogy akik a 3D-t szidják azok néztek-e már 3D-s tévét vagy játszottak-e már 3D-s játékokkal mert aki kipróbálta az eddig csak jót mond róla.
14.
14.
vytros
#12: Igaz, de az kicsit mondjuk más...xD

3: És komolyan, ki a francnak kell? x) Nyugodtan fizessen százezreket a technológiáért, a játékért még többet 1-2 ezer forinttal, és még az irritáló szemüveget is hordhatja, nekem nyolc, nekem tökéletesen megfelel a sima 3D megjelenítés (mert ugye a Fable vagy a CoD vagy a BF vagy bármi ami az ízlésednek megfelel sem 2D-s), nem akarok én pacsizni az afgán katonával aki előttem lohol, legalábbis nincs szükségem erre a dologra. Amíg nem érzem, hogy mellettem vannak a dolgok, addig nem ér sokat, hogy látom milyen szépen domborul a kerítés, inkább bezavar, hogy kicsit oldalra nézek és látom a különbséget. 3D megjelenítésért menjetek ki a szabadba :)
10.
10.
Norbi-wan
Én se hiszek bennük, még a moziban se szeretem nemhogy még Tv-be, sőt játékba.
9.
9.
Top Secret
Minek 3D manapság már semmi nincs 2D-ben.
7.
7.
tabu3x
Ez csak a szokásos MS stratégia. Az új dolgok kitalálásával és piaci bevezetésével nem foglalkoznak, majd mikor a széles közönség is elfogadta azt amit más bevezetett, akkor csillió dollárokat elköltve megpróbálja magához csábítani a felhasználókat...
6.
6.
chris360
#5: bocsesz 3. hsz re ment
5.
5.
chris360
#2: és ha nem kell nekünk?:P
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...