PSN leállás: a hitelkártya adatok is veszélyben

  • Írta: zoenn
  • 2011. április 26.
  • Hír
Link másolása
A Sony elismerte: a felhasználók személyes adatai is veszélybe kerülhettek a PlayStation Networkon, miután már öt napja áll a rendszer külső támadás eredményeképpen. Mindez érintheti a vásárlók hitelkártya adatait is, bár ennek kockázata "nem jelentős". Az újraindulás időpontját még mindig nem tudjuk.

A SCE Japan szóvivője, Satoshi Fukuoka biztosította a felhasználókat afelől, hogy haladéktalanul tájékoztatja őket, ha bizonyossá válik, hogy hitelkártyáik adatai rossz kezekbe kerültek. A SCE még mindig alapos vizsgálatot tart, s ezért további kiesések várhatóak. Eközben a SCEA kommunikációs vezetője, Patrick Seybold is kiadott egy helyzetjelentést a PSN leállásáról:

"Tudom, hogy sokan további információkat várnak, hogy mikor indul újra a PlayStation Network és annak szolgáltatásai. Sajnos nincs további fejlemény vagy időpont, amiről jelenleg beszámolhatunk. Ahogy azt korábban megjegyeztük, ez egy időigényes folyamat, mi azon dolgozunk, hogy minél hamarabb újra elinduljon a rendszer. Mindenki kísérje figyelemmel a rendelkezésre álló naprakész információkat. Még egyszer köszönjük a türelmet!"

A PSN ugyanazt az SSL rendszert használja a szerverek közti bizalmas információk átadására, mint a nagyobb online kereskedők vásárlásokra szakosodott weboldalai. A fő kockázat azokat érinti, akik korábban módosított (feltört) firmware-eket telepítettek PS3 konzoljukra. Akik e mellett a PSN-en vásárolnak is, azoknak veszélyben lehetnek a hitelkártya adatai, hiszen adatokat a PSN szerverére érkezését megelőzően egy harmadik fél szerverére továbbíthatták, ahonnan a hackerek könnyedén visszafejthetik őket.

A Sony szerint a kockázatok nem jelentősek azok számára, akik nem futtatnak konzoljukon homebrew programokat, magyarán nincs feltörve a rendszerük.

46.
46.
dareal
#45: a használt játékok vásárlását ne tekintsd legális beszerzési forrásnak, mert nem az. ezt ugyanúgy elveti az eula, mint a másolást (mivel az adott játék így csak egyszer kerül megvásárlásra, de több kézen megy át)
42.
42.
ogysamson
Miért ölitek egymást? Inkább vegye elő mindenki a Commodor 64-et meg egy kis csavar húzót oszt lehet tolni a gamet!! :)
41.
41.
pari45
Ha felmentek a PSN hivatalos blogjára és egy kicsit jobban átnézitek a gyakori kérdések kategriában majdnem mindenhez ugyan azt a választ adta meg a Sony de őszerintük 19-én történt a behatolás de csak 20-án csapták le a biztosítékot. Szóval itt valami nagy sunyulás van. Vagy csak későn reagáltak de a beszámolók szerint azonnal észre vették a behatolást szóval most ki nem mond őszintét?
39.
39.
Quent1n
#38: Azt, hogy ilyen fajsúlyú támadást megkíséreltek e az MS Live ellen azt nem tudjuk, amit tudunk, hogy ekkora balhé még nem volt online rendszer körül mint most. Szerintem ha összefognak a hackerek akkor szinte bármelyik online rendszert meg tudják törni/zavarni akár banki akár másmilyen. Ha pedig a Sony most mégse mond hülyeséget és tleg csak azoknak vannak veszélybe az adataik akik moddolt firmware-el vásároltak azokat nem is sajnálom.

Egyébként én személy szerint nem engedném, hogy a konzolon keresztül lehessen vásárolgatni bankkártyával. Ott csak a feltöltőkártyás rendszert engedélyezném, a bankkártyás tranzakciókat pedig csak PC-n.

Az a baj, hogy lószar konkrétumot nem tudunk az ügyről csak a találgatás megy. A bűnözők nem vállalják a tettüket a Sony meg inkább csöndbe marad.

A Live -ből befolyó pénzt pedig nagyon nem csak a biztonságra költi a MS, tui hogy a zsebükbe is marad. :) Én egyébként amondó vagyok, hogy a Sony lévén japán vállalat teljesen máshogy viszonyul az ilyesmihez mint mondjuk egy MS. Totál más kultúra. Ne is tudom mintha kicsit konzervatívan közelítenék meg ezt a dolgot.
38.
38.
rapapa
Ez nagyon gáz, és nem a heckerek szégyene ami történt. Az, hogy a sony a felhasználók adatait egy ilyen sérülékeny rendszeren tárolta, tipikusan az "olcsó húsnak híg a leve" esete. Senki ne gondolja, hogy a live-ra az utóbbi 10 évben nem volt millió hasonló betörési kísérlet. Nem véletlen az a havi előfizetési díj. A biztonság nem kevés anyagi vonzattal jár.
36.
36.
simon 555
#17: Gondolkozz mielőtt beszélsz.Szerinted a LIVE miért olyan jó?Azért mert fizetnek érte és a pénz egy részét belefektetik a rendszerbe.
Ahhoz képest,hogy a PSN ingyenes semmi baj nincs vele.Ez egy kis kellemetlenség.Ugyan ez megtörténhetett volna a LIVE-al is.
És,hogy a kérdésedre is válaszoljak.Igen elkérhetnének ugyan annyit érte mert ha fizetőssé tennék akkor valszeg sokkal stabilabbá is tennék.Nem piára költenék a pénzt....
35.
35.
Yami
#34: Reach-ben valamelyik játékos a szerver, ha az ő nete laggol akkor nálad is fog. Ez nem a Live-on múlik.
34.
34.
NinjaNorb
Hát az xbox live sem olyan istenkirály dolog halo reachnél firefightban elég sűrűn laggol nem tudom hogy ez azért van mert valakinek szar a nete vagy nekem de nem hiszem mivel akkor máshol vagy mindig szaggatna szóval vannak ám ott is érdekes dolgok az is elégé messze van a hibátlan szolgáltatástól hiába kérnek el annyit érte...
33.
33.
danez11
egyébként(szerintem), ha fizetős is lesz( MÁRPEDIG BIZTOS HOGY NEM ), akkor max az lesz, hogy mindenkinek elő kell majd fizetni erre a plusszos baromságra, aki multizni akar, és nemhiszem, hogy évi 10ezer forintért fogják majd osztogatni, mint az xboxnál

de felőlem lehet fizetős, DE akkor egy kurva játék se laggoljon, és egy kurva csítert se engedjenek fel, akkor lehet
29.
29.
AnimeWarlord
Nagy volt a kísértés, mégis jól döntöttem, hogy nem hekkeltem szét a gépem x )
26.
26.
Jinbobo
szerintem 1-2nap és minden ok lesz. Ezt egy belső hang mondta...
24.
24.
rizsa10
#18: neked lehet h nem hiányzik a PSN, de aki mindennap játszik online annak mint pl nekem annak hiányzik és kellemetlenül érinti ez a dolog :S
22.
22.
Apostol360
#20: ez így van,de sztem azokat a gépeket simán kilehet húzni netből...
21.
21.
molnarlolo
#18: Nah egy okos ember.... :D Épp ez az!!! Eddig nem volt csak nem lesz most az...
20.
20.
#19: De azt is olvasd el azért, hogy mire válaszolt a srác...mert így kiragadva, persze. Igaz. De ő azt kommentelte, hogy minden "hacker" jóságos, és csak azért töröget, hogy a szegény ártatlan nincstelen gamerek hagy játszhassanak ingyen. Azt ugyanakkor tagadta, hogy bizony vannak olyan "hackerek" akik jól átbasznak azzal, hogy futtass valami általuk kreált cuccot a tört gépeden, és ennek segítségével ők bejárnak a gépedre, ha már voltál olyan hülye, hogy törted. És mindezt a hír alapján, amiben azt írták, lehetséges, hogy sérülékenyebb egy olyan gép ami tört.
18.
18.
shatterhand
meglepő, de vhogy nem hiányzik a psn
ha fizetős lenne akkor meg pláne nem fog hiányozni

mindenesetre szép és jó volt eddig, meg ingyenes
ásítózás,hogy fizetőssé akarják tenni
ps4-nél talán lesz ilyen terv, de félúton a ps3-nál? jó reggelt
17.
17.
Raidermeister
de mégis mennyit kérhetnének el egy ilyen "minőségű" netért mint a PSN? Csak mert hogy annyit mint az XBOX LIVE-ért annyit biztos hogy nem.
16.
16.
ogysamson
Majd akkor fizettek ha jó lesz a szolgáltatás???? Mikor volt rossz? Tudtommal amióta működik a Network ez az első komolyabb leállás! Meg akkor nem játszok,meg xbox-ot veszek,bla-bla-bla! Az a baj nálunk,hogy Tesco gazdaságos lett mindenki! Sejtem filmet se lehetne leszedni azonnal perelnéd a KIT?? Ha fizetős lesz fizetős lesz a box-ért is kell csengetni,és nem tuti biztos hogy őket nem találja be senki!! Türelem csak lesz valahogy!
15.
15.
pari45
A trophykat nem lehet valahogy kimenteni egy adat hordozóra? Nem hiszem el hogy csak úgy elveszne az összes mint ahogy Jinbobo is mondta hogy vért izzadt érte szóval.
14.
14.
Jinbobo
hát ha fizetős lesz a network akkor inkább nyomom singliben! Inkább csak a tekken 6-al nyomtam online-on, de azzal rengeteget. Remélem a Sony megoldja ezt a problémát, és nem a TISZTESSÉGES játékosokról akarják lehúzni a "bőrt". Azért most elég nagy gáz lehet a Sonynál, de bízok bennük. Jó lenne ha a trophyk is megmaradnának, némelyikért vért izzadtam.
13.
13.
pari45
Na hát annak marhára foguk örülni hogyha fizetnie is kell majd az embernek. Majd ha olyan minőségű szolgáltatást nyújtanak amiért megéri fizetni majd akkor. ÉS aki csóró ? De néha multizna egyett? Az majd pislog hogy hoppá?...
11.
11.
tonilittle82
#9: Figyi nem akarok vészmadár lenni de már magyar sony "benfentesek" is biztosra mondják hogy fizetős lessz a psn!!!!!
Jobb ha mindenki késziti magát!
10.
10.
kevinbutler
Ennyit arról, hogy a szent hackerek a szerencsétlen felhasználók miatt csinálják ezt akiket kizsákmányol a gonosz hataloméhes sony.
9.
9.
pari45
Ez is csak egy újabb kifogás hogy miért nem megy még mindíg ez a rohadt szerver. Valamiért napok óta az a gondolat jár a fejemben hogy mivan ha a PSN-t is fizetőssé akarják tenni mint az Xbox Live-ot? És tiszta logikus is lenne. Elöszőr kiéheztetik a népet, majd miután vissza kapcsolják a kiéhezett fanok már lefogják tojni hogy mi mennyi csak had nyomhassák a kedvenc játékukat. Ezzel a trükkel ha vesztenek pár százezer embert. De ezt a kiesett bevételt be tudják húzni azokon akik bármit megadnak a játék élményért. EZ NEM EGY HÍR!!! Ez csak egy eszme futtatás mielőtt még valaki komolyan veszi és kivágja a gépét.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...