Az EA nyitott a valós történetű háborús játékokra

  • Írta: zoenn
  • 2011. december 6.
  • Érdekesség
Link másolása
Az EA Labels elnöke, Frank Gibeau elmondta, hogy nem riadnak vissza egy olyan shooter fejlesztésétől, amely olyan konfliktusban zajlana, ami jelenleg is tart a világban. Egy valós történetet elmondani tényleg nagy kihívás, s minden bizonnyal egyedi alkotás lenne a piacon.

Gibeau teljesen nyitott lenne egy olyan felvetésre, amely valós konfliktusról szólna, még akkor is, ha a folyamatban lévő háború még nem is fejeződött be. A Medal of Honor tényleg egy őszinte alkotás volt tavaly, mely a SEALs történetét mesélte el és valódi katonák segítették a játék készültét.

Volt egy koncepció arról, hogy milyen lenne egy mezei tengerészgyalogos élete egy nagy esemény részeként. Nagyon fontos számukra, hogy igazi érzelmeket közvetítsen a cím, egy olyan háborúban, ahol egy ember élete még kevés. A Konami anno visszalépett a Six Days of Fallujah befejezésétől, mert állítólag sérthette volna az elhunyt katonák özvegyeinek és szüleinek érzelmeit. Az EA ilyen szempontból bátrabb.

Az EA-főnök elmondta, hogy a történelmi hűség nagyon fontos pont a játék fejlesztése során, valós felvételek és hiteles beszámolók szükségesek a csatatérről, de a narratívának meg kell maradnia úgy, hogy megfeleljen egy játéknak. Gibeau szerint képesek lennének kreatívan folytatni egy történetet.

Sőt, nagyon is elképzelhető, hogy a realitás szempontjából akár meleg katonákkal is találkozzunk a képernyőkön - nem lát benne problémát, hogy egy játékban szerepeljenek. Ha van értelme a realitás szempontjából - látva a Bioware példáját a Mass Effectben -, nincs akadálya egy meleg katona szerepeltetésének.

22.
22.
Muveszur
21.
21.
Giggsy
#20: A következő a nagy helyzet, amit nem veszel észre: az Amerikaiak úgy vonultak be Irakba, hogy SENKI nem kérte őket erre. Ismétlem, NEM kaptak felhatalmazást az ENSZ BT-től, hogy bevonuljanak oda. Iraki parasztok sem könyörögtek a Fehér ház gyepén, hogy ugyan üldözzék már el Szaddam-ot. Egy köcsög diktátor volt? Igen. Voltak/vannak rajta kívül ilyenek, akiket az USA le sem szar? Igen. Elég csak az apartheid több évtizedes uralmát nézni Dél-Afrikában, vagy Mubarak elnöklését Egyiptomban (ő legjobb emlékeim szerint talán 40 évig uralkodott választások nélkül és tett ez ellen lépéseket az USA?). Soroljam még?
Kicsi voltál, nem emlékezhetsz, de az a bizonyos háború indítás úgy ment, hogy Irak nem engedte be az AMERIKAI fegyverzetellenőröket. Mindenki mást igen, csak az amcsikat zárták ki. Az ENSZ által küldött különféle nemzetiségű fegyverzetellenőrök lóf@szt sem találtak (ja de igen mégis, egy rakétát, aminek a hatótávolsága száz kilométerrel meghaladta az Irak számára engedélyezettet, ami nagyobb hatótávolságú rakéták esetében lófütty eltérésnek számít), de Bokor W György ezt nem fogadta el, hanem azonnali hatállyal KIPARANCSOLTA az ENSZ fegyverzetellenőreit Irakból. Ismétlem, az ENSZ nem kérte, de még jóvá sem hagyta az Irak elleni inváziót. És végül mi derült ki? Hogy sem A sem B sem V (atom-biológiai-vegyi) fegyvere nem volt az országnak, még kezdetleges szinten sem. Még az előállítás kísérletének nyomait sem találták sehol.

Jobb lesz így az iraki embereknek? Lehet. Lehetséges, de egyáltalán nem magától értetődő. A diktatórikus vezetési modell az ország kultúrájából ered, így csak azért, mert már lehet szavazni, még nem lesz kevésbé kötött, vagy merev az ottaniak élete. Ehhez szoktak hozzá, nekik ez a természetes. És, nagy kérdés, hogy lesz-e egyáltalán beleszólásuk a saját országuk irányításába... Egy hangyaf@sznyi sem. Csak nem gondolod, hogy az USA beleölt többszáz milliárdot a hadműveletbe, aztán tétlenül nézik, hogy olyan kerüljön hatalomra, aki esetleg elzárná a feléjük irányuló olajcsapot?
Szóval vannak ott, akik örülnek Szaddam elűzésének, de azok sincsenek kevesen, akik nem. Az a nagy büdös helyzet, hogy ami Irakban volt, az maximálisan az ország BELÜGYÉNEK számított (és lepődj meg, ezt még a Szaddamot gyűlölő irakiak igen nagy része is így tartja). Az USA megpróbált mindent, hogy a nemzetközi békére (sic!) veszélyesnek állítsa be az országot, de nem volt az. Az első Öbölháborút követően nem volt több egy fogatlan oroszlánnál.
Csak úgy érdekességképpen nézz utána, hogy hány afrikai országban is van jelen az USA akárcsak tizedakkora erővel, mint Irakban. Tudod arrafelé sem épp a demokratikus úton történő választás a menő, sőt a gyerekmunka, 8-10 évesek katonának történő rögtönzött besorozása (értsd: kiirtják a családját, őt meg magukkal viszik és ha ellenkezni mer, hát kap egy golyót ő is) meg módszeres népirtás igen rendszeresen van terítéken (miheztartás végett, Irakban volt faji tisztogatás, de lényegesen kisebb mértékben, a többi dolog pedig nyomokban sem létezett). CSAKHOGY! Amíg azon a környéken áll a balhé, a kutya nem figyeli, hogy milyen mértékben lopják szét az országok természeti kincseit. Ha rendezett lenne a helyzet, akkor talán az ottaniak megkérdeznék, hogy ugyan mi a kénköves lóf@szért nem részesül a nép mondjuk a dollármilliárdos értékben kibányászott gyémántokból.

Az összeesküvés elméletekben való hit az egy dolog. Összerakni a képet és levonni a logikus konzekvenciákat már egy másik. És minden sértegetési szándék nélkül ez az utóbbihoz te még túl fiatal vagy. Ezeket a konfliktusokat még a TV-n keresztül sem igazán élted meg, arra pedig lusta vagy, hogy utánaolvass a dolgoknak. (ezért nem hibáztatlak, mert én is az vagyok, csak a különbség, hogy én emlékszem ezekre a történtekre)
20.
20.
simon 555
#19: az egy dolog,hogy ők azt hitték,de szerintem kétségtelen,hogy így ezzel sokkal jobb lett ott az élet mint eddig.igen voltak áldozatai,de végül sikerült bevinni a demokráciát és ugyebár most már ott tartunk,hogy kivonnak minden katonát.(amúgy tudtommal Irakban voltak kint Magyar katonák is vagy tévedek?tehát nem csak Amerikaiak voltak kint)
18:
nem tudom ezzel mire célzol.nekem meg van az egészről a véleményem.nem hiszek az összeesküvés elméletekben mert ha igazak lennének akkor nem is tudnánk róluk....
19.
19.
CmdJohnMatrix
16:
Pontosan azt a félig odafigyelő, túlzottan általánosító nézetet képviseled, amit szerintem az EA is ki akar szolgálni. A honvédőt végig csak terroristákra használod. De tudod nem csak azok a honvédők, akik terrortámadást követtek el, hanem azok is, akik mondjuk az otthonukat védték.

Igen, elnyomásban éltek a sivatagban. És akkor hirtelen megjelent egy inváziós sereg. Akár hiszed, akár nem, az iraki parasztok nem tudták, hogy a tankok a demokráciát hozzák. Nekik úgy tűnt, hogy a tankok fegyvereket és halált hoznak. Valószínűleg a legtöbben azért fogtak fegyvert, mert féltek az eddig csak propagandából ismert nyugattól.

És ez az, amit az EA nem fog megmutatni. Minden barna "honvédőből" terrorista lesz, nem kell kockáztatni azzal, hogy emberként ábrázoljuk őket.
18.
18.
The Lone Drow
#16: Ez most komoly? Jól megmosták a fejed az egyszer fix :).

#5:

Delta Force: Black Hawk Down
17.
17.
simon 555
Ja és,hogy a játékhoz is hozzászóljak:)
Én nagyon örülnék ha tényleges harcokat mutatnák be Irakban vagy Afganisztánban.A MoH nagyon reálisan előadta szerintem,hogy mi tényleg csak egy jelentéktelen katonát alakítunk aki sebezhető és nem menti meg egyedül a világot.A végén még meg is hatódtam:(
16.
16.
simon 555
#14: látom megint kezdődik...
mond meg nekem pls,hogy mégis Irakban miért volt jobb Saddam uralma alatt az ottaniaknak mint most amikor kezd "kivirágozni" a demokrácia ott is?Nézz meg néhány dokumentum filmet,hasznosak tudnak lenni:)
"az a másiknak honvédő hazafi."
Ja honvédő hazafik azok is akik leszarnak mindenkit és akár a város központjába is bombát raknak mert azzal "védik" a hazájukat...
Volt egy dokumentum film az Iraki háborúról amiben épp azt mutatták be amikor megtörtént Irakban az első szavazás.Az úgy nevezett "honvédők" bombázták a várost amíg a civilek mentek szavazni és ez nem érdekelte őket.Mármint a civileket,hogy lövik őket.Ennek ellenére elmentek szavazni és örömmel tették.És egy kérdés.Te mit tennél ha egy olyan országban élnél ahol egy diktátor van hatalmon?Harcolnál az USA ellen akik próbálják felszabadítani az országot és bevinni a demokráciát vagy támogatnád őket?(most tekintsünk el az olaj felől,mert igaz,hogy az is szerepet játszott benne,de attól még felszabadították az országot és elkezdődött a demokrácia kiépítése)
Én nem védeni akarom az USA-t,de ha logikusan nézzük akkor az ottaniaknak sokkal jobb lett most mint azelőtt,hogy bevonultak volna az Amerikaiak.
15.
15.
Giggsy
#12: Ne jöjjünk már hülyeségekkel légyszíves... Ez csak egy rajongói munka, egy hack eredménye. A Mass Effect-ben NINCS alapból azonos neműek románca. Az, hogy egyesek ezt egy mod-dal lehetővé tették, még nem változtat semmit (amúgy ha megnézed Miranda ruhája van Shepard-ön, ami szintén nem lehetséges ha nincs moddolva a játék). Egyébként volt tervben, Miranda lett volna az egyik romácolható leszbi kapcsolat (gondolom akkor már Jack is), de a végső játékba aztán nem került bele.
14.
14.
Rapid
Ott kezdődik a probléma, hogy SZERINTÜK mi a valós. Például egy iraki konfliktust kinek a szemszögéből tálalnának? Nem hinném, hogy mindkét fél nézőpontját megismerhetnénk. Nagy valószínűséggel csak a zusa szemszögét látnánk, hogy a csúnya irakiak gonosz terrorpisták, stb. Minden éremnek két oldala van. Ami az egyiknek terrorista, az a másiknak honvédő hazafi.
12.
12.
shifteeh
#11: *SPOILER*
http://www.youtube.com/watch?v=1fmilek-zuU
:D
11.
11.
Giggsy
Eeeeh... A Mass Effect-ben nincsenek melegek... Minden karakter csak ellenkező nemű Shepard-del románcolható (már aki egyáltalán) És igen, az aszárik nőnek néznek ki, de egyneműek, szóval ők nem számítanak.

Amúgy harctéri helyzetben lófüttyöt nem számít, hogy kinek milyen a nemi beállítottsága. Szóval ez bukta. Arról nem is beszélve, hogy a heteró katonákról sem tolják az arcunkba, hogy ők bizony a lányokat szeretik. Mégis egy MoH-ban hogyan terveznék ezt érvényesíteni? Az egy SEALs-es lesmárolja valamelyik Deltást egy jól végrehajtott túszmentés után? (ez persze lehetetlen, mert a társai nem azért ruháznák mert meleg, hanem mert egy Deltással állt össze :)))
Szóval kész hülyeség az ötlet, egy FPS-ben ennek nincs létjogosultsága. Egy RPG-ben igen, esetleg a kettő keverékében is, de a MoH és társai világ életükben kőkemény FPS-ek voltak, minden mellékzönge nélkül.
9.
9.
D-day
Hát egy valós háborúról szoló történetben játszódo játék sokal jobban megtudja fogni az embert sztem mint az ilyen MW story.Főleg azokat akik harcoltak is ott, ahol játszódna a játék.A MoH nak is anyi baja volt, hogy rövidre sikerült.De várom a folytatását!
8.
8.
Hubert Cumberdale
#4: Engem is jobban megfogott azoknál
7.
7.
Shadowsomi
#4: Én is imádom a MoH-t, pont a múlthéten játszottam végig hatodjára :D Valami hasonlót én is szívesen fogadnék, szerintem az elég jól sikerült.
6.
6.
Raam989
Meleg katona... igen, a harctéren ez fontos tényező... Istenem...
5.
5.
Yetikee
Egy sólyom végveszélyben-t szívesen lejátszanék : P
4.
4.
NoRush
A legutóbbi Medal of Honor engem teljesen megfogott... nagyon tetszett a grafika, a sztori, a fizika, meg minden :D Szerintem a BF3 és a CoD MW3 szintjét is megütötte :) Imádtam, várom a következőt és lexarom h milyen lesz, nekem moh kell ^^
3.
3.
goblinfing
A probléma az hogy 1 valós történetben nem csak lövöldöznek az emberek..
1.
1.
SSJ Gábriel
Nos,meglátjuk mi sül ki az ötletből...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...