Konami kontra EA: a FIFA másolja a PES-t

  • Írta: fojesz
  • 2012. június 15.
  • Hír
Link másolása
A Konami brit részlegének munkatársa egy interjúban éles hangon bírálta az EA Sports csapatát és a FIFA-sorozatot, állítása szerint a Pro Evolution Soccer elmaradásában nagyban közrejátszik, hogy az EA elhappolja a licenceket a japánok elől, ráadásul egy csomó ötletet át is emel tőlük.

Jon Murphy, a Konami brit részlegének munkatársa az Eurogamernek adott interjúban fakadt ki a Pro Evolution Soccer és a FIFA állandó csatározása kapcsán - nem csoda, hogy betelt neki a pohár, a jelenlegi konzolgenerációban a japánok focis játéka érezhetően másodhegedűssé vált az EA Sports sorozata mellett.

Seabasst felfelé buktatták

Murphy elmondta, ebben ők is hibásak, most viszont elkezdődhet a fellendülés: a játék eddigi producerét Seabasst és más kulcsembereket új projektekhez helyeztek át, mert a csapatnak alapvető vérfrissítésre volt szüksége, korábbi formájában erőtlen volt. Seabassen látszott, hogy maga sem tudta, mit kellene tennie a sikerhez, ő egy régivágású játékfejlesztő, a gondolkodása és hozzáállása nem tudta felvenni a ritmust a játékipar fejlődésével.

Az EA-nek csak pénze van

Most már tényleg feláll a PES, ígéri Murphy, aki mindenesetre nem tartja jogosnak a FIFA-sorozat vezetését. Kétségtelen, hogy a FIFA eladásokban elhúzott (ez mindig is így volt), de a minőségi előny korábban az övék volt, ami az EA Sports törekvéseinek és pénzének köszönhetően csorbult az utóbbi időben.

Ez pszichológia

Murphy szerint az EA óriási pénzt költ a licencekre és a marketingre, sőt néhány PR-es kifejezetten azon dolgozik, hogy felnagyítsa a két sorozat közötti szakadékot, így a játékosok már-már ösztönszerűen húznak a FIFA felé. Bár a PES minősége az utóbbi időben rendkívül sokat fejlődött, a rajongók még mindig a Konamit szidják: jó példa erre az online módok szapulása, miközben a FIFA esetében ez a rész legalább annyira problémás.

A FIFA másolja a PES-t

Murphy úgy gondolja, a Konami innovatívabb, viszont az EA Sports minden ötletüket átemeli. Persze ez lehet véletlen, de érdemes megnézni, hogy régen a FIFA teljesen elütött a PES-től, manapság pedig egyre inkább hasonlítanak egymásra. A másolás, mint olyan, egyre több területen érhető tetten.

A licencek nem a Konamitól függenek

Általános kritika a Pro Evolution Soccerrel szemben a licencek hiánya, noha az utóbbi időben rengeteget fejlődött ezen a területen a sorozat. A helyzet sejthető: az EA Sports a pénzével mindent elhappol, számtalan megállapodása van, amivel a Konami anyagi szempontból nem tudja felvenni a versenyt. A japánok csak reménykedni tudnak, hogy a jogtulajdonosok gondolnak egyet, és az exkluzivitás ellen döntenek, de addig is a játékosoknak is meg kell érteniük: ez egyáltalán nem a Konami hibája.

Ironikus, hogy Messi is éppen most nyergelt át a FIFA-hoz, nem? Kommentvadász kérdés: kinek van igaza?

28.
28.
shatterhand
#22: Nemtom, de mi a PES1 demóját fél évig játszottuk, míg meg nem vettük a teljest., majd rögtön a PES2-t is.Uátnna két évig le se tettük tesómmal (addig unalomig ment a fifa '98tól).
Következő a PES4 volt amit szintén 2 évig nyomtuk. Megunhatatlan volt és ezer meccs alatt sose volt deja vu érzésem. Minden meccs más volt.

Amit nem szerettem,hogy a konami mindig újított. Amit megszoktam azt szerettem használni és amíg meg nem szoktam az újat addig szidtam mint az állat. A legnagyobb baja így szerintem az ,hogy közel tökéletes volt (még ma is élvezetesek a régi PES részek!!) a kényszer viszont mindig ott volt,hogy újítani kell. És ez egy pont után már visszafelé sül el.

Pes12 is már kur..a jó, de bennehagynak olyan hülye hibát,hogy a kapus magától kirohan és nem gombnyomásra. Azóta lehet peccselték már ezt, nemtom.
27.
27.
shatterhand
#25: Az NFL jogokat 10évre EA-nak eladó tulajok is mocskok.
NFL2K magasan jobb volt minden évben és az EA úgy iktatta ki a konkurencuát,hogy megvette a jogokat. Eladásban addig is jól ment a madden, de kellett nekik a 2K közönsége is.
Azt ekkor próbálták megvenni az NBA,NHL jogokat is, de azok már nem adták el nekik. Mármint,hogy csak ők készítsenek.
26.
26.
mutu77
#25: maximálisan egyetértek veled.:)9-10 évig sehol nem volt a fifa a peshez képest.most kezd felzárkozni,mert tényleg haloványabb lett a pes.nagyon remélem,hogy idén újra rátalál a helyes útra a konami.
25.
25.
Giggsy
#23: az Winning Eleven, nem Winning in eleven :) Amúgy Japánban még most is ezen a néven fut. A PES elődje egyébként közvetlenül az ISS Pro Evolution volt. Nekem az volt az első találkozásom a szériával még PSX-en. Ocsmány volt, mint a bűn, de valami hihetetlenül élvezetes. Szerintem a PES széria is nagyon jó lett, amíg játszottam focis játékokkal, magasan verte a FIFA-t animációban és grafikában is. Igaz a stadionok és a gyep kicsit fakó volt, ellenben a játékosok kidolgozottsága sokkal jobb volt. A licenszek soha nem igazán érdekeltek, tekintve, hogy rendszerint egy-két hét után már letölthetőek a komplett modok amik beteszik a játékba az eredeti csapatokat. A játék szimulációja pedig valami eszméletlen jó volt. Mondjuk hogy most hogyan áll egymással a két széria, azt nem igazán tudom, mert a 2010-es évben játszottam velük utoljára, akkor a PES még magasan verte a FIFA-t minőségben.

Sajnos a licensz a rajongók többségének nagyon fontos. Egyértelműen ez adja csak el a FIFA-t. A sok vérpistike ugyan nem fog olyan játékkal játszani, ahol London FC van, meg Merseyside Red, még akkor sem, ha amúgy csak egyetlen plusz csomagot kellene letölteni a helyzet orvoslásához.

#14: persze, hogy a FIFA fejlődése feltűnőbb az utóbbi években. Adva van egy játék, ami 2002 óta csak a grafikájában javult éveken keresztül, a játék mechanikája ugyanaz a szar volt. És adva van egy játék, ami évről évre lépegetett előre színvonalában. Szerinted a kettő közül melyik tud látványosat fejlődni egyik évről a másikra? Amúgy az NBA 2k nem épp jó példa felhozni, hisz a 2k Sports nem szimplán jobb játékot tett le az asztalra, mint az EA, hanem a licenszekkel is rendelkeznek. Stern úr nem volt oly hülye, hogy exkluzívan csak az EA-nek adja el a jogokat. Ha ezt a megkövült gondolkodású faszkalap FIFA vezetők (előbbi két jelző nem az EA szerződés miatt jár, hanem a bármi nemű haladás kategorikus elutasítása miatt) is megtették volna, az EA itt is évekkel ezelőtt bukja ezt a háborút.
24.
24.
Itsuki
Pes6ig messze jobb volt a KONAMI... Majd kellett egy arculatváltás nagy változások és eközbe tényleg sokat másolt a FIFA (hát amit meg is lehet érteni...)de az arculatváltás kritikán alulira sikeredett... Amig szélről laposan beadom a PESben a labdát és a helyzetek 80% öngóllal végződik addig nincs miről beszélni... (mellesleg a PES6 számomra a jelenleg legjobb focis játék,utána a FIFA12...)
23.
23.
balazska01
#22: Hogy pontosítsak Japánban Winning in eleven, Európában ISS néven futottak a 90'-es évek utolsó éveiben megjelent ps1-es játékok...amik tartalmilag egyébként teljesen megegyeztek.....
22.
22.
balazska01
#21: Van némi csúsztatás abban amit írsz, de néhol, még egyet is értek. A kulcsszó valóban a folyamatos "átalakulás" volt a sorozat életében (igazából mindegy is, hogy melyik játék éppen milyen címmel jelent meg) azonban az első ps2-re megjelent pro evo (2001-ben ) totálisan az előző évek ps1-es (90-es évek vége) ISS winning in eleven (asszem pontosan ez volt a címük) játékaira épült, felturbózott az akkori új generációs grafikával és az előző évekhez képest kissé polírozott játékélménnyel. Valóban nehéz volt gólt lőni és valóban ez volt az első igazi foci szimulátor, számomra a konamitól az utolsó is. Imádtam ezt a részt és agyon játszottuk. Ha emlékszel innen az a bizonyos "Deján Skántovics"......Alig vártuk a 2002-ben megjelenő új részt ami abban az évben az e3 játéka lett első napos vétel volt és sajnos, óriási csalódás is....ott kezdődött a konami "árkád" mélyrepülése, legalábbis szerintem, ha érted mire gondolok....
21.
21.
shatterhand
#20: Hogy javítsam magam: kezdetben volt az ISS és a PES ennek a folytatása. De ez egy átalakulás volt a sorozatban. Az első 3 (vagy 4) winning eleven néven futó részt nem számolnám a kezdeti PEShez ,mert ahogy írtam akkoriban az árkád(!) foci volt.
A PES mint igazi fociszimulátor csak 2001ben indult el.
20.
20.
shatterhand
#19: PES sikere után álltak le az ISS-el
19.
19.
shatterhand
#18: Hát tesó közel sem ugyanaz.
Az Inetrnational Superstar Soccer full árkád focis játék. Még a játéktermekben is volt. Rengeteget játszottam vele már a '90es években. Ezért is örültem mikor megvettem a ps1et és kiderült,hogy arra is van.
Ps2 korszakban még a leglején kijött 1 rész.Aztán kiadták a hozzá képest full hardcore focit a Pro Evolution Soccer néven. ISShez köze nincs a két játéknak annyira elüt. Az egyik szórakoztató már egyből, míg a PES1 azért lett nagy kedvenc és azért kapott elismerést,mert hirtelen olyan focis játék lett a piacon ahol baromi nehéz volt gólt lőni.Kihívást adott az embernek. Ég és föld a különbség.
Akármelyik korabeli tesztet olvasol mindenhol ezt dícsérték benne. Nem működött a sablon "elfutok alul, beadom és 100%hogy gól lesz". A PES a kezdetektől a szenvedésről szólt, meg arról szólt,ha rúgsz egy góólt már istennek érzed magad.
18.
18.
balazska01
#17: Az ISS és a PES tesó egy és ugyan az játék! Csak Japánban a sorozat ISS néven futott egy ideig (kb. 2000-ig ebben igazad lehet) De ez a mondanivalóm lényegén (amit ahogy látom nem nagyon vágsz) semmit nem változtat....
17.
17.
shatterhand
#16: PES1ig max ISS-el játszottál ami meg a konami árkád focija. Az első pes 2001 vagy 2002ben jött ki.
Azt se mondhatom,hogy elírtad,mert 12évet is odaírtál.

Vmit csúnyán benéztél.
16.
16.
balazska01
Uraim! Ezt foci berkekben úgy mondják: Savanyú a szőlő!! Hatalmas PES rajongó voltam egészen 2000-ig. Csak ez úgy, ha jól számolok 12 éve volt már... Akkor még valóban sokkal jobb és realisztikusabb játék volt a pes...és egyáltalán nem zavart engem speciel, hogy a kommentátor "Deján Skántovics"-ot mond! Viszont ami azóta történt a sorozattal az egy vicc.... a tavalyi rész kivételével (ahol már valóban lehetett pozitív jeleket látni) a sorozat elmúlt tízen akárhány részének semmi köze nincs a foci szimulációhoz, és ezt az igazi foci fanok is gyorsan észrevették.....szerintem inkább a pes sorozat fejlesztőinek kellene lopni egy két jó ötletet a fifa játékokból gondolok itt például az idei rész manuál szekciójának megvalósítására, többek között....aki azt hiszi, hogy a licenszek miatt döntenek a rajongók egyik vagy másik játék között, az nagyon sötétben tapogatózik....
15.
15.
shatterhand
#14: Nem sikerült a generációváltás, ennyi történt.
Amúgy nincs nagy baj (max jó lenne a pénz eladások után). Ami fenn van a csúcson az elöbb utóbb visszaesik. Először a fifa volt jó (nem volt konkurenciája), aztán jött a pes és messze új színt vitt a szimpla 10-1es, meg 15-0ás meccsekbe. Kicsit reálisabb lett az egész. AMíg a PES topon volt, addig a fifa újraírta egész játékot és a generációváltásnál már le is előzték a pest. A pes meg persze csak kapkodott. Most van ott a konami,hogy kezd újra összeállni a pes, csak az a gond,hogy eladásban meg ég és föld a különbség. Ez most arra jó,hogy elpártolt pes rajongók visszatérjenek. De illúzióba kár esni. Ekkora sportmarketing gépezet ellen nem tudnak jól fellépni amíg nincs 100%os licenszük.

Annyi pénzt meg kár rááldozni,hogy ez meg legyen. A fifa napjaink egyik legkorruptabb szervezete. Hihetetlen,hogy egyszerűen nem tudnak vele mit kezdeni. Aki felemeli a szavát, kizárják, hogy korrupt és el van intézve. Ha vmit vizsgálni kéne, azt is saját maguk teszik (vicc!).
14.
14.
barackostej
#12: Igazad van, nem sokat játszottam a pessel, de a fifával sem, de az alapján a játék alapján az utóbbi 3 évben a fifa fejlesztései hatásosabbnak tűntek. Lehet, hogy csak a marketing kapott el, de én így éreztem. Szóval a pes fejlesztői ne hisztizzenek, hogy milyen gonosz az EA, hanem győzzenek meg arról, hogy az ő játékuk jobb. Az NBA2K-nek is sikerült meccset nyerni az EA-vel szemben.
12.
12.
shatterhand
#7: A másolás az nem lopás. Van különbség.
A pes-el meg játszottál volna akkor nem mondanál olyat,hogy egy helyben áll. Max eladásban toporog.
10.
10.
KeXxX
senkinek nincsen igaza. kapják be! miért kell minden szarból botrányt csinálni.... tulajdonképpen minden játékból szoktak másolni. fölösleges ennyi "újítás" a játékba. nézzenek meg egy mecset és arról szerezzenek információkat, ne pedig találjanak ki.
9.
9.
simon 555
szerintem egyértelmű,hogy az vezet akinek van pénze.ha az EA-nak van pénze megvenni a licenceket vegye,ha a KONAMI-nak nincs akkor ne,viszont licencek nélkül szerintem nem ugyan az az élmény játszani.egyszerűen nincs meg a hangulat.
(amúgy egy focis játékon mégis mit lehet másolni?ugyan az mind2 minden évben csak néha javítanak a grafikán meg a mozgáson...)
8.
8.
adamsumi
Licenszek hiánya Pes-nél vicces dolog a CL náluk van szóval nem értem mit sírnak ezen pedig régen ez is az EA-jé volt. A csapatoknak is benne van a rendes nevük.
Tavaly előtt még Messi volt a reklámarca a Pesnek most medig CR és erre az EA rácsapott. Az EA jobb. A FIFA 09 óta (kivétel Fifa 10) töretlen a fejlödésük. Az utolsó PES amivel játszottam az 2010-es volt.
7.
7.
barackostej
Ha tényleg másol a FIFA akkor miért nem perli be? Ennek megvan a jogi útja, ne csak a levegőbe beszéljen. Amúgy az utóbbi években szerintem a FIFA többet fejlődött mint a PES, az csak egy helyben téblábol.
6.
6.
shatterhand
Teljesen egyetértek az ürgével.
A mai fifa az egy az egybe régi pesekre épül. Az online rész a fifában annyiban volt jó,hogy quick mecsnél kapásból adott ellenfelet. Onnantól kezdve már inkább volt vicc az egész mint foci. Aki jól játszott az egy irreális focit adott elő (labdazsonglőrködéssel), aki meg vesztésre állt simán kilépett a végén. Akivel eyg szinten voltam azzal játszottam jót és örültem , ha nem lépett mégis ki.

A pes online nekem jó volt. Nulla lag,késés vagy kilépés. Aki jól nyomta az olyan focit adott elő mint az pl a tegnap esti spanyol-ír meccsen. Az összjáték volt pazar,meg a szinvonal. Meccs végén, alatt sokkal kúlturáltabb is az ellenfél. rendre megy a dícséret, elismerés, meccs végén meg a megköszönés külön ponttal.
Ami szar nekem, az a túlkomplikált menüje. Baromira zavar. ALig találok meg egy menüpontot szinte.

Licenszek. FIFA okés, PES meg nem. De hát a PES-et sose ezért szerettem, hanem a fociért amit adott.
5.
5.
Pityi0488
elégé vicc az egész persze, hogy a pénz az úr a mai világba..........!!! :)
4.
4.
Grabowsky30+
A Fifa nekem mindig jobban tetszett, mint a pes! Valahogy olyan bután mozogtak a pesben az emberek olyan darabos volt! Sokat nem játszottam vele, mert már az első benyomásaim is negatívak voltak, lehet ha több időt adok neki megszoktam volna! Miért csodálkozik azon az úr, hogy annak adják a jogokat aki többet fizet?
3.
3.
BrockSamson
Ha nem is ennyire sarkalatosan, de magam is hasonloan ereztem. Par eve a PES sokkal jobb elmenyt nyujtott, de utobbi FIFA-k nagyon magasra tettek a lecet.
1.
1.
LnB
Így működik a világ... ezen miért lepődnek meg?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...