Jönnek a fizetős modok a Steamre

  • Írta: fojesz
  • 2015. április 24.
  • Bejelentés
Új fícsörrel bővül bővül a Steam Workshop, mostantól a támogatott játékok modderei pénzt is kérhetnek a munkájukért. Az újdonság a Skyrimben debütál, ami ennek apropóján ingyenesen tolható a hétvégén.

Gabe Newell régi vágya, hogy közösségi piacteret csináljon a Steamből, megvalósulni látszik: a Team Fortress 2-höz és a DOTA 2-höz ugyan eddig is lehetett fizetős tárgyakat készíteni, ezt a fícsört azonban most a külsős fejlesztésekre is kiterjeszti a Valve, ráadásul valamivel kötetlenebb formában.

Ez azt jelenti, hogy a támogatott játékokhoz készített modjaidat, legyen az bármi, pénzért is árulhatod mostantól a Steamen: te lőheted be az árukat, leakciózhatod őket, sőt Humble Bundle módra a vásárlódra bízhatod, hogy mennyit költ a munkádra. Ha többen dolgoztatok a modon, természetesen az egész csapat osztozik a bevételeken (a pénzügyeket a Valve intézi), illetve egyéb követelményeket is beállíthatok: megszabhatjátok, hogy az alapjátékon túl mely DLC-kre vagy modokra van szükség a kiegészítőtök megvásárlásához. Természetesen a mezei játékosokat is védi a Valve: ha valami nem klappol az új szerzeményeddel, 24 órán belül még visszakérheted az árát!

A dolog szépséghibája egyelőre, hogy csak egy játékot támogat a rendszer, ez pedig a The Elder Scrolls V: Skyrim, amely a Steam egyik legnépszerűbb játéka a modderközösség számára - jelenleg több mint 24 ezer kiegészítő szerezhető be hozzá. Ennek apropóján a hétvégén ingyenesen tolható a játék, illetve szokás szerint jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a DLC-ivel együtt. A Valve hamarosan bővíti a támogatott felhozatalt.

Köszi, lesik20!

70.
Extol
#62: Ha belementek, akkor nincs gond. Talán egy igényesebb magasabb szintre húzza a modolást ez a kezdeményezés.
69.
hedzsooo
Nem fognak jönni azok, egy elvetélt ötlet volt csupán, hamar rá kellett döbbenniük.
68.
viktro
Mar nem is csodalkozok, lacikatol amugy sem vartam tobbet. Mar megint nem erti a vilagot :/
56.
Spectrum
Annak idején a fizetős DLC-re is azt mondták, hogy halott ügy. Az pont egy lópáncél volt az Oblivion-ba.
A fizetős mod játéktörténelmi pillanat, egyikünk sem tudja, merre billen a mérleg nyelve, de valószínűleg elterjed majd, mert pénz van benne.
55.
randall13
#53: Pénzt kérni más munkájáért még kevésbé tisztességes. Mert eddig ha akartál kis pénzt a modból, akkor azt jogilag nem tehetted meg. Ha 3 évig dolgoztál rajta, akkor sem.
Egyébként meg tök fölösleges ilyen marhaságokon vitázni, mert több 10.000 mod van Skyrimhoz. Egyszerű skinektől kezdve a profi minőségű tartalmakig. Az emberek meg fogják válogatni a modokat, és a legnépszerűbb lesz legfölül a találati listákon. Egy pénzes mod pedig nem népszerű. Márpedig a modderek a népszerűségért csinálják azt amit, csak mert jó érzés, hogy millióan játszanak a Te munkáddal.
51.
Formula1fanatic
#49: A te "gondolatmenetednek" az égvilágon semmi értelme. Miért kellene kényszerből bárkinek is elfogadnia egy ilyen ajánlatot?:D Miről beszélsz komolyan? Van más felület is nem csak a steam, nem mellesleg senki sem foglalkozik fő állásban mod készítéssel ebből nem lehet megélni, nem is arra találták ki és nem is ezért csinálja a többség. Több tízezer mod készült eddig amiért senki sem kért pénzt, nem gyanús ez neked egy kicsit?
49.
l4cyk4
#44: Én úgy látom te nem vagy képesek megérteni, hogy azon amin eddig sem termelődött profit, a javakat ilyen arányban elosztani tisztességtelen és akkor is az lesz ha a mod készítője ezt önként (de inkább kényszerből) elfogadja. Én sem szeretném leírni még egyszer.

#48: Ezt gondold át te is! És moderáld magad, mert nem az óvodában vagyunk! Köszönöm!
47.
Formula1fanatic
#39: Senki nem mondta, hogy ezentúl minden mod fizetős lesz, amúgy nem kötelező megvenned.
46.
Extol
Arra senki nem gondol h Bethesda-nak is lehet ehhez egy két szava, hiszen a Creation Kit az ő termékük amit ingyen biztosítanak a játékosok részére, de arra valsz nem gondoltak h ami alapjában véve az ő szellemi termékük azt úgy fogják használni hogy ők abból nem látnak részesedést. Én rohadtul félek h ennek az elkövetkező TES részek isszák meg a levét ha Bethesda úgy dönt hogy nem ad ki hozzá Creation Kit-et és akkor a modderek eléggé be lesznek határolva.
44.
Formula1fanatic
#36: Ha az illető mod készítő cég vagy magánszemély bevállalja a 25%-ot akkor mi ebben a tiszteségtelen a steam részéről? A modkészítő saját döntése, senki sem kötelezi, hogy a steamen értékesítse a termékét ha ebből pénzt akar csinálni. A steam ad egy ajánlatot/lehetőséget a modder vagy elfogadja vagy nem, mi ebben a rossz? Harmadjára már nem írom le ugyanazt. Ha nem érted nem érted.
41.
strike19
#11: Nem lesz.Akkor ennyi erővel már 4 éve kellene lenni DLC/en és DLC/hu kategóriának.
40.
strike19
#7: Meg megint majd megvesztegetik a játékosokat ,hogy jobb értékelés kapjon a módjuk.
Mint a múltkori játék ajánlós cikk.
39.
Extol
Az a baj hogy a modok nagy része nem úgy működik ahogy azt az ember elvárná és ezért fizessünk? Sztem ez felháborító, inkább a Nexus.
38.
randall13
Hát én marha sok ideig moddoltam, és tapasztalatból mondom, hogy az emberek szarér-húgyér képesek rengetek pénzt elkérni. A modderek többsége 15 év körüli, akik csinálnak egy modellt vagy valami tök primitív szkriptet és abból akarnak meggazdagodni. Steamen is ugyan ez lesz, nem kell aggódni.
A 75%-ot meg valószínűleg nem a Valve fogja egy az egyben bezsebelni. Amelyik játéknak van sdk-ja, annál le is van írva, hogy nem lehet pénzt kérni a moddolt tartalmakért. Feltételezem a kiadókat is meg kell győzni erről valahogy, azok meg csak a pénzből értenek.
Én bízom abban, hogy a közösség helyesen fogja megítélni a tartalmak reális értékét, és rövid idő alatt a modderek is rá fognak jönni, hogy az ingyenesség jóval nagyobb népszerűséggel jár. 100.000 letöltés, vagy 5€. Kinek melyik ér többet...
37.
l4cyk4
#36: Elnézést a dupláért, nem irányút, hanem arányút szerettem volna írni.
35.
Formula1fanatic
#23: Nem... A lényeg, hogy eddig is voltak jó modok INGYEN, ezután is lesznek mivel a készítőknek nem a pénz jelentette a motiváló erőt. Aki meg a pénz miatt akar modokat készíteni, de zavarja a 25% akkor ne tegye, keressen más pénzkereseti lehetőséget. Érdekes módon amig nem volt ez a lehetőség senki sem ugatott amiatt, hogy ingyen kapja a modokat.
30.
Spectrum
#28: "te lőheted be az árukat, leakciózhatod őket, sőt Humble Bundle módra a vásárlódra bízhatod, hogy mennyit költ a munkádra"

Nem bűzlik itt semmi, nyilvánvalóan azért vezeti be a Valve, mert ez az üzleti érdeke. A modder számára ez egy lehetőség, de csak akkor tud élni vele, ha minőségi munkát tesz le az asztalra, különben a vevőt semmi nem ösztönzi a vásárlásra, vagy refund lesz belőle. Ha viszont a modder elég jó munkát készít ahhoz, hogy keressen vele, miért ne használhatná ki? Dolgozzon vele munkán kívül, éjjelente, hogy mindenki ingyen játszhasson? A 25 % kevésnek tűnik, de a teljes infrastruktúrát a Valve teszi alá, és mindent intéz a modder helyett. Sajnos lehet, hogy lejár itt is a "mindent ingyér" előbb-utóbb.
26.
mestermagyar
#25: Hogy ne csak fizetős szart gyártsanak.*
25.
mestermagyar
Semmi gond, még nem vettem modot, és mostantól is csak warezolom. :)

Ez nekünk, torrenteseknek jó, mert minőségi tartalom gyártására ösztönzi a moddereket, mi meg ezt ingyen megkapjuk.

TROLL OFF:

Ez a free to play netovábbja. Kösz valve, most aztán nehéz lesz leállítani a moddereket, hogy kizárólag fizetős szart gyártsanak.
21.
Spectrum
Érdekes, ilyenkor milyen szemét a Valve, máskor meg a PC-s játékipar megmentője.
20.
anarchoid
Aki felnez a skyrim workshopban lathat p[ar erdekes modot, pl ahol meg kell olni Gabent a fizetos modok miatt, vagy ezt a masikat:


"Enjoy Gaben's Genitals with my new premium skyrim mod for the dirt cheap price of 100 dollars!

Your skyrim experience will never be the same! "
19.
Formula1fanatic
#5: Miről beszélsz, miféle kizsákmányolás? Hobbiból kezdtek el modokat gyártani, nem üzelti célból. Innentől arra is lesz lehetőség, hogy pénzt kérjenek érte, de nem kötelességük továbbra sem.
18.
kryszisz
#1: Egy könyv szerzője minden 100 Ft-ból körülbelül 10-15 Ft-ot tesz zsebre, a többi kiadó, nyomda, borító, terjesztés stb...ezek után a 25% már végső soron egész korrektnek mondható.
17.
anarchoid
Ha lehetne donate -olni a keszitoknek az oke lenne , de hogy a modokra rateszi a valve a kezet es ezert(is) nekik fizessek ? soha
15.
zozo76hun
jo dolog ez, legalabb lehet ezert is fizetni. lehet hogy idovel at is allnak majd szepen a modkeszitok a fizetos valtozatra. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...