Húszéves a BioWare

  • Írta: fojesz
  • 2015. május 24.
  • Hír
Link másolása
Pénteken ünnepelte a huszadik születésnapját a BioWare, amelynek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Baldur's Gate, a Neverwinter Nights, a Jade Empire, a Mass Effect vagy a Dragon Age.

1995. május 22-én, három frissen végzett orvostanhallgató (Ray Muzyka, Greg Zeschuk és Augustine Yip) játékfejlesztőcéget alapított: ez volt a BioWare, melynek első játéka Shattered Steel néven vonult be a köztudatba 1996-ban.


A csapat azóta ontja magából a jobbnál jobb játékokat: nekik köszönhetjük a Baldur's Gate-sorozatot, az MDK2-t, a Neverwinter Nightsot, a Star Wars: The Old Republicot (illetve a Knights of the Old Republicot), a Jade Empire-t, a Mass Effectet és a Dragon Age-játékokat is.

Habár mostanra mindegyik alapító elhagyta a csapatot, az továbbra is töretlenül működik: az Electronic Arts (amely 2007-ben vásárolta fel a céget) stratégiai divízióként tekint a BioWare-re, ahol jelenleg a Mass Effect folytatása és egy eddig be nem jelentett Star Wars-játék is készül. A srácok tavaly egy Shadow Realms nevű címet is bemutattak, ennek a fejlesztését viszont lelőtték.

A kötelező kommentvadász kérdés: melyik a kedvenc BioWare-játékod?

29.
29.
Összességében és élmény tekintetében szigorúan az első Mass Effect. Ha csak a mellékszálakat és a régi arcokkal való újra találkozást nézem a kötetlen lövöldözéssel akkor a második. "Arkangyal" a valaha volt legzseniálisabb visszatérés volt és nagyon tetszett. Garrus amúgy is egy baromi szimpatikus arc. A ME3 nekem nagy csalódás volt, a DA-k egyszerűen nem tetszettek, a BG-t meg a nosztalgia mondatná velem és különben is a LandsOfLore, EyeOfTheBeholder sokkal inkább az én világom...
28.
28.
Thor Vath
Nálam holtversenyben a Mass Effectek és az MDK2: az mekkora egy játék volt! Azzal kezdtem rákattanni a játékokra. Illetve az első MDK-val, de a második is brutál jó volt :D
27.
27.
Roly
hogy válasszak az (időrendben): Baldurs Gate 2 - Kotor 2 - DA: Origins közül kedvencet? lehetetlen.
ezeken a címeken kívül csak a Falloutok és a Blizzard ért el hasonló játékidőt. a top 5 gamemből ~3-at ők csináltak...
26.
26.
thernielle
#4: Megfogalmaztad a véleményemet. A Mass Effectnél komplexebb, átérzősebb játékélményt nekem nem adott az ipar. A Dragon Age első része már majdnem megközelítette ezt, a másodikkal is elpötyörésztem, az Inquisition viszont olyan nyögvenyelős és unalmas nekem, hogy már két hónapja szenvedek vele, kínlódva ülök elé és most már igyekszem csak a fő szálra koncentrálni, csak hogy vége legyen végre és elmondhassam, hogy "na ez is megvolt". És ezt baromira sajnálom. Őszintén remélem, hogy a következő Mass Effect még csak véletlenül sem erre a rendszerre fog építeni, mert akkor elsírom magam :)
25.
25.
neroxi
Baldur's Gate sorozat , KotOR, DA sorozat és természetesen a ME sorozat,
24.
24.
redsovi
23.
23.
DON GONDOCS
#22: Nyugodtan kezdj neki, elég rövid.
22.
22.
godach
Érdekes, hogy nekem ez a Jade Empire mennyire kimaradt.
Egyébként duma ide-vagy oda, eddig azért mindegyik címükre emlékeznek a gamerek.
21.
21.
SLi
#3: inkább mint hogy húszévesek legyenek?
20.
20.
crytek
Jade Empire-nek jöhetne valami frosbite-os HD Remakae verziója igazán vagy akkor már 2. rész!
19.
19.
Kocsis92
hajajj nehéz kérdés, ME:2 vagy ME:3 :)
18.
18.
arcadia
Olyanok már sosem lesznek mint régen:( baldurs gate egy hatalmas cím! Retró gamernek és gyűjtőnek lenni jó dolog de egyben szomorú is hisz az elmúlásnál nincs rosszabb. Isten éltessen Bioware:)
17.
17.
arcadia
kimoderált üzenet
15.
15.
aRkye
Nem tudnék igazán kedvencet kiemelni. A Mass Effect lenyűgözött, mint ahogy a Dragon Age is, de e két alkotás nem egy időben és térben zajlik. A Baldur's Gate is magával ragadt anno, és a Star Wars is, de e négy címet nem lehet egy kalap alá venni.
Minden esetre nagyon jó alkotásai vannak a csapatnak, és még sok hasonlót várok tőlük.
Boldogat BioWare!
13.
13.
Spectrum
Mass Effect Trilogy, KotOR.
12.
12.
Red-E-Kamp Van
10.
10.
logic5
A Mirror's Edge.. Ja boccs nem ide...
7.
7.
Szelenas
Természetesen a ME széria, és az Inquisition. A többi Dragon Age is nagyon jó. Meg a SW-k is nagyon jók. Minden rohadt jó:D
6.
6.
Nicodemus
Kotor 1 es a Jade Empire. Ezek kepeztek a studio Aranykorat, meg az elkurvulas elott.
5.
5.
DON GONDOCS
Végigjátszottam a DAO és ME1, egynek jó volt de nem nyűgözött le. Tudom a folytatások jobbak. De elismerem nagyon értenek az egyedi rpg-khez.
4.
4.
N!ghtmare
Egyértelműen a ME-trilógia. Az atmoszféra, a scifi-jelleg, a karakterek, a történet, a grafika, a játékmenet, szóval minden részlete olyan élményt nyújt amit még nem kaptam játéktól. Rengeteget gondoltam az univerzumára, karaktereire játékon kívül is, ami talán kicsit már ijesztő is. Ezért az élményért örökké hálás leszek nekik, s remélem a további részekkel újra átélhetem ezt a csodát.

Mondom ezt úgy, hogy a DA játékot is legalább 5x végigvittem, az is nagy kedvenc.
3.
3.
randall13
Inkább jönne az ME3 steamre...
1.
1.
Shannaro
Dragon Age. Még a másodikat is kedvelem. A világa magába szippantott.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...