HWSW: Ár/teljesítmény király lett a Radeon RX 480

  • Írta: zoenn
  • 2016. június 30.
  • Hardver
Link másolása
Nincs több mézesmadzag, megérkezett a régóta ígért Radeon RX 480. Az AMD vadi új videokártyájának legnagyobb erőssége a kedvező ár/teljesítmény mutató, amivel elvesztett piacának egy részét próbálja visszaszerezni a vállalat.

Végre megjelent a Radeon RX 480 videokártya, az AMD új terméke mostantól hivatalosan is megvásárolható. Ezzel párhuzamosan az első tesztek is felbukkantak, amikből kiderül, hogy pontosan mik a termék erősségei és gyengeségei, melyekből egyaránt felvonultat néhányat az RX 480.

Egyelőre csak az AMD tervezésű referenciakártya került forgalomba, ezt próbálta ki a TechPowerUp is. Ebben a tesztben az AMD új grafikus kártyájának legfőbb konkurense a GeForce GTX 970, a két termék játéktól függően passzolgatja egymásnak a labdát, az összesítésekben pedig felbontástól függően nagyjából 4-10 százalék a Radeon előnye. Házon belül az R9 290X-hez, illetve az R9 390-hez áll legközelebb az újdonság, miközben mindkettőnél lényegesen kevesebbet fogyaszt. A címek többségében karnyújtásnyira van egymástól a GeForce és a Radeon, de néhány esetben el tud húzni az RX 480, mely elsősorban DirectX 12-es játékok alatt számottevően erősebb konkurensénél.

Az említett oldal tesztje alapján a referenciatermékre bizonyos helyeken érezhetően rányomta bélyegét az alacsony árazás. Az egyik ilyen kirívó pont a hűtés, ami a mai mezőnyben hangosnak számít. Eközben a hőmérséklet sem éppen alacsony, a tesztben könnyen értek el 80 °C-os GPU-hőmérsékletet, erre alapozva pedig a kártya leggyengébb pontjának nevezték a láthatóan költséghatékony hőelvezetési konstrukciót. Természetesen idővel saját tervezésű megoldásokkal jelentkeznek majd a partnerek, melyek nagyot javíthatnak a hűtés hatékonyságán.

Érdekel a Radeon RX 480 többi teszteredménye is? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

50.
50.
CitromH
#43: Így van. Minek is cseréljem le, ha ugyanazt hozza? Ha olcsóbb lenne akkor sem lenne értelme. Még 1080-ra sem fogom, hiába jobb. (Pedig gondolkodtam rajta, csak eszembe jutott mit mondott az asszony mikor a 980ti-t megvettem) Majd a következő generációnál váltok.
970-ről viszont mindenképpen érdemes 1070-re váltani.
49.
49.
CitromH
#28: Hűha... kicsit túl érzékenyek vagyunk nem? Senki sem akart bántani, csak nem értettek egyet veled, ahogy én sem. Miért baj a jobbra való törekvés?
Ettől függetlenül elfogadom "másságod".

Patchet pedig nyilván nem tudsz eltávolítani, de reinstall létezik nem? Ha online auto frissít akkor meg blokkolod a netet és kész.
48.
48.
CitromH
#12: Igazad van. Egy háromkerekű trabanttal is lehet munkába járni, csak nem akar senki :)
47.
47.
CitromH
#14: Szóval ja, jobb lenne a több RAM, de nekem a jobb driver támogatás fontosabb.

Mit értessz jobb drivertámogatás alatt? Én AMDről váltottam 980Ti-re, és valóban repkednek az NV driverek. Szerintem parasztvakítás, mert pl a Tomb Raider alatt minden második drivernél grafikai hibák tömkelege lépett fel. AMDnél én nem találkoztam még ilyennel. Mondjuk ők nem is adnak ki kéthetente új drivert. Szép dolog, hogy az NV minden új játékhoz kiad egy új drivert, csak hogy jól fusson, de a gyakorlatban mást mutat a kép sajnos.
46.
46.
CitromH
#8: "Persze dupla annyi ram van benne, de nem igazán használják ki még a 4-et sem legtöbb esetben." Dehogynem. 4Gb alatt nem érdemes kártyát venni.

45.
45.
simon 555
#43: De, olcsóbb már most is az 1070 mint a 980 Ti.
980 Ti-t kb 550€-ért lehet szerválni, az 1070 pedig 500€.
44.
44.
simon 555
#19: Már ne haragudj, de az AMD driver hozzáállása siralmas.
Az NV minden nagyobb játékmegjelenésnél kidob egy direkt a játékhoz készített drivert, ilyet az AMD mikor csinált? Jó ha félévente kidobnak egy drivert....
43.
43.
Heldengeist
#39: Ettől még a kutya nem fogja 1070-re cserélni a 980 Ti-ját és MOST nem is olcsóbb. Ahogy MOST az RX is az ajánlott fogyasztói ára fölött van, de az is ugyanúgy fog lejjebb menni, mint a 1070-é. A nem referencia hűtésűek pedig nem szoktak drágábbak lenni a referenciánál. Sőt, rendszerint a Gigabyte, MSI (és AMD-nél a Sapphire, Nvidiánál a Gainward) szokott a legolcsóbb megoldásokkal jönni. Ha az egyiknél hozol egy olyan érvet, ami a másikra is ugyanúgy áll, akkor légy már szíves a másiknál nem megfeledkezni róla.
42.
42.
Heldengeist
#40: Igen, legtöbben a Steam szerint GTX970-et használnak. Mennyi az a legtöbb? Nem egész 5%, ha ehhez hozzáadjuk az ugyanolyan erős és erősebb mérhető részesedéssel rendelkező desktop kártyákat, az kiad 8%-ot. Marad cirka 92% a piacból, DE ha még csak az alatta viszonylag közel álló desktop kártyák arányát nézem, mint potenciális vásárlóközönséget, az is a piac 13%-a, két és félszer annyi, mint amennyi GTX970 a steam szerint a játékosoknál van. Ez az a piac, amit meg kell győznie, hogy ne GTX970-et vegyen és ne várjon a 1060-ra.

Egyébként szarok én az AMD-re, én sem azt vennék, ha most fejlesztenék, se procit, se videokártyát, de a fanboyságot hanyagoljuk már, mert csak vitaképtelennek tűnsz tőle, és nagyon megerőltettem magam, hogy ne írjak csúnyábbat.
41.
41.
Mekee85
#40: De lényegében mindegy nekem, mindenki vegyen amd-t, bár gyanítom, hogy az itt annyira védőknek sem az van, ugyanis akkor lenne némi eladásuk és nem itt tartanának, hogy épphogy eldegélnek valahogyan és kapálóznak az életben maradásért.
Semmiképp nem örülök ennek, mert ha lenne verseny, az az árakban is meglátszana, viszont mivel nincs, na hát ez meg is látszik jelenleg az 1080 árán.
40.
40.
Mekee85
#38: Akkor kiket céloz? azt a pár százalékot? Steam és még sokminden más statisztika alapján a legtöbben 970-el játszanak, ami egy középkategória. Namármost ha az amd nagy szarban van, akkor mivel jön ki? hát persze hogy nem egy ilyen kategóriás kártyával.
Nem a képességeivel van bajom, hanem a félrement üzleti stratégiájukkal.
pl ennek már egy jó évvel ezelőtt jönnie kellett volna, akkor lett volna értelme.
De most hogy yitt az nvidia, és hamarosan megjön az 1060-1050, amik közül legalább az 1050 ebben az árban jön.
39.
39.
Derivel
#38: Csakhogy az a különbség, hogy a GTX 1070 jóval olcsóbb (lesz, majd ha jön utánpótlás), mint jelenleg a 980Ti, és sokkal kevesebbet is fogyaszt (150W vs 250W).
Az RX 480 viszont kb ugyanolyan teljesítménnyel és fogyasztással jött, mint a 970, viszont kb 280 dollár helyett 200-ért (viszont ez csak a referencia, a külsős kártyák szerintem 220-250 dollárba kerülnek majd).
38.
38.
Heldengeist
#31: Ez nem változtat azon, hogy ez a kártya nem azokat célozza, akik már rendelkeznek 970-nel vagy jobbal, hanem azok, akik még nem és erre a szintre terveznek fejleszteni. A logikádat követve a GTX1070 is szar kártya, mert a 980 Ti is tudja azt a szintet és két évvel hamarabb piacon volt.
37.
37.
xanatos0911
#36: És persze ezzel teljesen egyet lehet érteni, mert a fejlesztők nem érdekeltek abban, hogy egy évekkel ezelőtt "lejárt" komponens miatt úgy alakítsanak egy modern játékot, hogy annak is jó legyen ám feltétlen, aki hajjajj de tiltakozik a mai fogyasztói trendek ellen és csakazértsem vesz egy hangyányival jobb VGA-t sem, hogy élvezhesse azt amiért (remélhetőleg) fizetett. Szóval ez valahol öngól, kéremszépen. Nem kell vagyonokat adni a nagy cégeknek ha nem akarsz, de ma akár használtan is fillérekért be lehet szerezni valamit amivel játszhatóan tudod tolni azt amit jelenleg nem (lásd: TW3). Písz
36.
36.
xanatos0911
#28: Abban egyetértek Veled, hogy nem kell mindig az újat és a jobbat hajszolni, mert nem éri meg hosszútávon. VISZONT azzal nem értek egyet, hogy a fejlesztő hibás lenne pl. a Witcher 3, de bármilyen más játék esetében akár... de maradjunk akkor a TW3-nál a példa okáért: Egy ilyen koros hardverrel már az is irreális, hogy az első 1-2 patch alatt jól teljesített a játék anno. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy a játék változott, kibővült és fejlődött minden szempontból. Ráadásul egy Open World játékról beszélünk, amiknek köztudottan nagyobb lehet a gépigénye, mint egy átlagos, lineáris "mészéslőszvagymeghalsz" programnak. A patch pedig nem garancia a javulásra, ha valaki idejét múlt, kevés memóriával és régi architektúrával rendelkező hardverrel tolja... nem vagyok expert, de az újabb VGA-k annyi mindenben másak már, hogy amíg egy gtx 700-as vagy 900-as széria esetében a patch javulást eredményez, addig a 200-as vagy akár a 400-as esetében simán okozhat romlást (triviális példa csupán).
35.
35.
noblem1983
#33: Majd igazából akkor lesz releváns ez a hozzászólás ha kijönnek a custom kártyák és nem felvert áron mennek az 1 napos újdonságok idehaza. Ez csak a jelenlegi helyzet amiből itthon nagyot akarnak kaszálni az éhes boltok. És persze gyári kinézetű 970-et se tudsz már venni szerintem sehol
34.
34.
Galdech
Ez egy középkategóriás kártya és sokan azért fröcsögnek, mert csak most érte be az AMD a 970-et. Nagy a képzavar úgy érzem :)
33.
33.
Mekee85
#27: Tök mindegy mi minek az utódja, ha bemegyek a boltba, ezt kapom 100k ért, vagyegy 970-et, és abból viszek is haza, ennyi a lényeg. Teljesítményben ugyanaz kb. Sajnos az amd most érte el azt a szinvonalat amit az nvidia 2 éve. lehet ezt szépíteni meg csavargatni
32.
32.
Mekee85
#31: *szerinted *statisztikák
31.
31.
Mekee85
#25: Szerinted, steam stisztikák szerint pedíg messze a 970-et használják a legtöbben.
29.
29.
l4cyk4
#26: A "haladjunk a korral" logika miatt nagyon könnyen sebezhetővé válik az egyszeri fogyasztó, ha nem figyel oda. Szerintem Red-E-Kamp Van nagyon jól megragadta a lényeget. A gazdaságnak és a cégeknek csak jót tesz, ha társadalom tele van konzumidiótákkal. És tudjuk, hogy anno a UbiSoft egyik magasabb beosztású fejlesztője szólta el magát, miszerint: Ha azt akarod, hogy jól fusson, akkor vegyél új hardvert. Persze később helyesbítettek, de mi a garancia arra, hogy a második és nem az első nyilatkozat tükrözi a valós szándékot!?
28.
28.
Red-E-Kamp Van
#26: Nem érzem, hogy badarságot írtam volna.
Abban pedig egyetértek, hogy több mint abszurd lenne, ha problémám volna vele, hogy nem megy ezzel a kártyával tökéletesen. Hülye azért nem vagyok, ez azt hittem azért már nyilvánvaló az oldalon lévőknek.
Összeesküvést pedig még nem gyártottam, ezt minden nyílt és intelligens ember észrevenné, aki nem a profit hajszolásában és mások elnyomásában leli az örömét.Ahogy gondolom te sem.
Az viszont miért is nem a fejlesztő hibája, hogy még hónapokon át számomra kifogástalanul ment a játék, -amit írtam is- majd az állítólagos javító patch miatt tönkre is ment. Még ez sem zavarna, ha eltüntethetném a frissítést róla, de sajnos ez is kötelező és a patch nem eltávolítható. Tehát de, eddig jól kiszolgált, majd végül már nem.
Persze nem is úgy ültem le elé, "ha ez most nem megy, akkor kapják be a fejlesztők," inkább leesett az állam, hogy ilyen jól futott az elején.
De te már a második vagy, akit zavar hogy írok valamiféle sajátos nézetet, mit sem valami "jaj de jó, már nagyon várom a kártyát" félét. Hát most mit tehetek, ha még egy harmadik embertől is megkapom, akkor bizonyára téveszméim vannak és elhagyom az oldalt.
27.
27.
Benjago
Ennyi baromságot rég olvastam, mint ezen a fórumon :D
A 480 a 380 utódja, még a nevében is benne van, és annak a teljesítményét kb. 45%-ban túlszárnyalja. És akkor nincsen fejlődés? Miért a 970/290x kártyákkal kell összehasonlítani, amikor azok felsőkategóriás kártyák amik megjelenésükkor 140k körül nyitottak, az áruk az ért lett kevesebb, mert már régiek. Azt meg végképp nem értem, hogy miért van mindenki kiakadva a 100k-s magyar kezdőáron??? Németeknél 270 Eurótól kapható a 8GB modell, a nyitóár pedig mint tudni illik beáll 2-3 hét alatt. Amerikában, ami az elsődleges piac továbbra is 230 dolcsi ami ár/érték arány király.
980/Ti-két meggyalázó teljesítményt majd a 390/X modellektől kell várni.
Az AMD-t meg nem kell hibáztatni a magyar ÁFA és túlzó kereskedelmi haszon miatt.
26.
26.
hedzsooo
#17: Félreértettél. Arra akartam csak a kommentemmel reagálni a te korábbi kommenedre, hogy azért ennyire ne sarkítsunk már: "Én még mindig egy 512mbos sapphirel nyomom a witcher 3at.
talán majd pár év múlva újítok. bár mindig ezt mondom és jól kiszolgál." Azért egy 512 MB-os kari kétlem, hogy annyira jól kiszolgálna pl. a Witcher 3 esetében.

Ahogyan azt már írtam, nem kell a legújabb VGA-t, a legeslegjobbat megvenni kapásból szerintem sem, de azért a korral fejlődni, haladni kell, vagy ne anyázzuk a játékok készítőjét ha nem fut a vasunkon jól, + írkáljunk, kreáljunk már badarságokat, összeesküvés elméleteket a gyártókkal kapcsban... GTX770 4GB-os karival tolom én is még jelenleg, nem volt csillagászati áron, viszont a teljesítményére nem lehet gond Witcher 3-nál sem Full HD-ben. Aki pl. már most, napjainkban, 4k-t akar, v. VR-t, annak természetesen mélyebbre kell nyúlni a zsebébe a gamerek részéről rendszerint pusztán szórakozáshoz vásárolt fejlesztésekért, pl. új, erősebb VGA-ért.
25.
25.
Heldengeist
#24: Szerintem a piac viszonylag kis része használ 970-et, sokkal többen vásároltak be 960-ból. Ha ennek beáll az ára, azért lehet legalábbis alternatíva a 970, vagy akár a 1060 mellett. Ezzel a mostani közeljövőben akarja majd elcsábítani az AMD azokat, akik a GTX970 felé kacsintgatnak, nem pedig azokat, akiknek már megvan.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...