Hivatalosan is elbúcsúztatta a Wii U-t a Nintendo

  • Írta: fojesz
  • 2017. február 1.
  • Biznisz
Link másolása
Tartalmas pénzügyi jelentést tett közzé a Nintendo, a cég profitja kilőtt az elmúlt negyedévben, miután megszabadult a baseballcsapatától és a Pokémonnak is rendkívül jól ment. A Wii U katasztrofális számokkal búcsúzott.

A Nintendo jelentése ezúttal is kumulált számokat vonultat fel, és a cég az üzleti évének első kilenc hónapja alapján számolt be a teljesítményéről. Eszerint az árbevétele 2,7 milliárd milliárd dollár volt, ami 27 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten, a nettó nyereség azonban kilőtt: a 904 millió dollár 154 százalékos növekedést jelent.

A teljes kép kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ez a kiugrás egy rendkívüli tételnek köszönhető: a Nintendo az elmúlt hónapokban 558 millió dollárért szabadult meg a Seattle Mariners nevű baseballcsapatától. Ha ez az eladás nincs, a profitja lényegében stagnált volna.

A 3DS köszöni, jól van

Azonban a világért sem becsülnénk alá a Nintendo teljesítményét, a kiotóiaknak igenis van okuk büszkeségre. A Nintendo 3DS-nek például igen jól ment, 6,45 millió darabot adtak el belőle az elmúlt kilenc hónapban, és 46,8 millió 3DS-es játék fogyott - ez 10, illetve 20 százalékos erősödés éves szinten.

Az aktuális slágercím a Pokémon Sun & Moon volt természetesen, amiből 14,7 millió (!) példány fogyott a novemberi megjelenése óta, ezzel pedig a kézikonzol harmadik legsikeresebb címe. Továbbra is kelendő a Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire (1,8 millió példány) és a Pokémon X & Y (1,3 millió), de a 3DS-es Super Mario Maker (2 millió), a Mario Kart 7 (1,5 millió) és a Kirby: Planet Robobot (1,3 millió) is a kiemelt címek listáján szerepel.

Köszi, Pokémon!

A Pokémon-mániát részben a Pokémon GO hajtotta, amely elemzők szerint már több mint 1 milliárd dollárt termelt, ráadásul ezt az összeget rekordidő, alig hét hónap alatt hozta össze a játék. A The Pokémon Companyből 147 millió dollárnyi nyereség csorgott vissza a Nintendo zsebébe.

A Super Mario Run teljesítménye azonban nem ilyen rózsás. Habár a játék elérése továbbra is óriási, ahogy azt a Nintendo elnöke, Tatsumi Kimishima megerősítette, a 78 millió letöltőből csupán 4 millió vásárolta meg a játékot, ami 40 millió dolláros bevételt jelent.

Ennek ellenére a kiotóiak láthatóan erősödnek az okostelefonos szegmensben: habár a 94 millió dolláros bevétel még mindig csak a töredéke a nagy egésznek, így is több mint kétszerese az előző év hasonló időszakában elért eredménynek. A Nintendo ráadásul nem ül a babérjain, a Fire Emblem Heroes holnap érkezik, és készül már a mobilos Animal Crossing is. Rossz hír, hogy ez utóbbi ebben az üzleti évben (vagyis március végéig) már nem jelenik meg.

Búcsúzik a Wii U

Habár a Nintendo már novemberben megerősítette, hogy hamarosan leállítják a Wii U gyártását, a formális búcsút a pénzügyi jelentéssel párhuzamosan ejtette meg. A döntés a világon mindenhol érvényes, a legutóbbi beszámoló alapján a konzolból 13,56 millió példány talált gazdára összesen.

Miután a Nintendo masszívan hanyagolta a konzolt az elmúlt évben, és a Switch érkezése is a nyakunkon van, annyira nem meglepő, a Wii U utolsó hónapjai borzalmasra sikerültek. A játékeladások 45 százalékkal estek vissza, összesen 12,48 millió szoftver fogyott az elmúlt kilenc hónapban, míg a hardvereladások 76 százalékkal csökkentek, így alig 760 ezer Wii U-t vittek haza a boltokból.

A kiotóiak ezzel együtt egyébként azt is elárulták, hogy a NES Miniből 1,5 millió egység kelt el - ez a szám persze lehetett volna izmosabb is, csak éppen a Nintendo nem tudott/nem akart többet gyártani a masinából.

Közeleg a Switch

A cég most megerősítette, hogy felpörgeti a gyárszalagokat, sőt a Switch esetében is tett ilyen ígéretet. A Nintendo Switch ugye sok helyen már most hiánycikk, ami a Nintendo számára biztató hír, azonban a készlethiánynak csak egy darabig örülhetnek a marketingesek, az akár könnyen vissza is üthet.

A Switch 300 dolláros áron kerül majd boltokba, és már a kezdetektől fogva nyereségesen fogják árulni. Itt érdemes megemlíteni, hogy hiába adná magát a lehetőség, a Nintendo azért nem csomagol játékot a Switch mellé, mert állítása szerint csak így tudja tartani a 300 dolláros árcédulát.

A vállalat 790 millió dollár profitra számít az üzleti év végén. 

46.
46.
DON GONDOCS
#26: +1 Hordozható és asztali konzol egyben mozgásérzékelős irányítóval. Tudom én hogy kauzár réteget akarják ezzel megszólítani, de arra nem elég a 3ds?
45.
45.
Csoki80
Jó kis gép, ha tehetem veszek egyet. Sok jó játék van rá :-)
44.
44.
delphijos
#42: "Megnézném azért hogy hány exkluzív cím jött ki Ps2-re a Ps3 érkezése után..."

A ps2 mondjuk pont nem jó példa, mert arra szerintem a japánok ontották az rpg-ket, szerintem bőven a ps3 megjelenése után is. Mondjuk ezek nem belsős fejlesztések voltak, de többnyire exkuzívok.
43.
43.
delphijos
#33: Ez mondjuk alap. :)

Egyébként arról beszélek amikor érvként jön elő hogy persze mert itthon csórók az emberek , de bezzeg "nyugaton" semmi sem számít, mindent megvesznek, mert "fussa". Na ez ami baromira nem igaz.....
42.
42.
RangerFox
#25: Még most is támogatva van, a Just Dance aktuális része kijött rá. A Nintendo kibaszottul más üzletpolitikát gyakorol, mint a Sony (vagy az MS), ők védekeznek, nézd csak meg a grafikonokat. Üzleti szempontból ez a legbiztonságosabb dolog. Megnézném azért hogy hány exkluzív cím jött ki Ps2-re a Ps3 érkezése után...
33.
33.
user101
Milyen "nyugat-kártya" ? Meg vagytok szédülve ? Nem tudtátok, tegnap este is elmentem sz@rni és közben is Magyarország erősödött !!! Rég lehagytuk a hanyatló nyugati imperialista csőcseléket, akik amúgy is belepusztultak a mirgáncs válságba!!! Éjjen Rákosi! öööm.. inkább NE ! :(((

Egyébként nálunk is iskolai kötelező tananyag lesz a switch, szóval óriási siker !!! Arról, hogy hogyan NEM szabad egy konzolt kiadni... :)))
31.
31.
delphijos
#28: Térjünk erre vissza mondjuk fél év múlva. Jelenleg én azt látom, hogy egy valóban tesztetős készüléket elavult hardverrel, nevetségesen kis tárhellyel , ehhez képest magas áron, borzasztó kevés nyitócímmel , a felhasználási lehetőségeket eröltetett élethelyzetekben bemutatva karnak eladni. Handheld-nek 2.5 óra Zelda-zás nagyon karcsú, asztalinak megy a 900p felbontás kevés. Vagyis egyiknek sem igazán jó.
Imádom amikor mindíg előjön a "nyugat kártya". Hidd el, nem okozna gondot a megvétele, csak egyszerűen nem vagyok meggyőzve. A Zelda-n meg az 1-2-Switch -en ( ami a fene se tudja milyen lesz ) mondj már nyitócímeket amik miatt érdemes a boltba rohanni.... Szerintem ( főleg hogy a WiiU-ra való fejlesztésekben nem törték magukat össze az utóbbi időben ) vérciki hogy launch-ra nem lesz kész a Mario Kart 8 remaster , és a Splatoon 2 ami az összes reklámban benne van, is csak Q3-ra jön. Nekem ez a véleményem. Mint mondtam vannak gyerekeim, meggyőzhető vagyok, nem N ellenes, csak nem így, és nem ezzel a felhozatallal. Amit Te innovatívnak mondasz, az lekesítő az elején ( mint ahogy a WiiU irányiító is az volt ) de ez a lendület szépen meg is áll. Én semmi korszakalkotót nem látok ebben, A 3DS-t is a csilliárd játék viszi előre, csak a "korszakalkotó" 3D-től már rég megdöglött volna.
29.
29.
delphijos
#26: "Ez miben más?"

Erre az szokott lenni a válasz, hogy erre jönnek Nintendo játékok. Ugyanakkor a Sega Saturn és a Dreamcast ( de akár mondhatom a WiiU-t is ) példája is mutatja hogy hiába a jó saját címek, erős 3rd party támogatás nélkül egyszerűen nem lehet eltartani egy ököszisztémát.
28.
28.
ilovenancythompson
#15: valószínűleg túlságosan magyar aggyal gondolkodsz ami nem hiba, csak egy jelenség. hatalmas piaca van a switchnek mint handhol és home stand egyben, mint másodlagos és mint alternatív konzol. A fejlett régiókban venni fogják minta cukrot, USA JAPÁN UK s-KOREA, tuti siker. friss , innovatív, fun, dual function és alegtöbb gamer még mindig nem a technikai specifikációkat nézi hanema játékélményt. pacsi.
27.
27.
ilovenancythompson
#26: ott keresgál hogy milyen picai szegmenst elégít ki. otta siker kulcsa.
Brutál siker lesz.
26.
26.
Cipo3
A fejlesztők már most nem látnak benne fantáziát.
Egyetlen AAA cím a Skyrim átírása. Az se újdonság egy 6 éves játék!!!!
Egy 6 évvel ezelötti játékot talán tudnak rá portolni.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nintendo_Switch_games

Nézd meg a listát mi fog rá megjelenni. Semmi. Rengeteg belsős cím. Dehát ez egy telefon hardware kicsit jobb VGA-val. Csodát nem lehet rá csinálni.

Csak az a baj, hogy sokaknak jobb telefonjuk van mint amit ez tud, de azért majd vesznek mellé egy ilyet is.

Ez olyan giga bukta lesz, hogy nincs rá szó.
Ahogy nincs kereslet az Nvidia Shield-re vagy a PS vitára, erre se lesz. Ez miben más? Semmiben. Ha valaki azt mondja, hogy ennek sikere lesz akkor mondja meg mitől jobb ez mint a PS Vita vagy a Shield. A kis HW különbség még nem csinál nyarat.
25.
25.
daenath
#23: A PS3 megjelenese utan meg hany evig tamogata a Sony a PS2-t? Hmmmm....hmmmm....uzletpolitika!
24.
24.
#23: Néhányan itt akkora megmondóemberek, csak közben meg hülyeségeket beszélnek minden szempontból. Norbi csak annyit mondott, hogy támogathatták volna még egy-két évig a Wii-t, hiszen 100 millióan megvették, te meg azzal érvelsz, hogy ez üzleti szempontból hülyeség lett volna. Tényleg? Hát pont most beszélünk a Wii U oltári bukásáról, meg hogy ezt is gyorsan leállítják, ha annyira jogos lett volna üzleti szempontból megérteném, de pont nem volt az. Ami utána jött az bukott...
23.
23.
RangerFox
#18: Az életbe nem szóltam ellened egy rossz szót se az oldalon, most se tettem. Ésszerű érveket hoztam fel, hogy miért nem támogatták a sikeres Wii-t az U megjelenése után, a WiiU támogatásának megvonását meg nem kell taglalnom.
22.
22.
zozo76hun
hat ami azt illeti nem sokat tokolodott a wiiu-val a nintendo a tamogatas szempontjabol. jo omen igy ez a switch elott... :)
18.
18.
Norbiii
#14: Már múltkor is, de nekem most ment el a kedvem a kommenteléstől, az ember leírja a véleményét, amiben semmi bántó, sértő nincs, de egyből ugranak, meg ez az "elvetemült" személyeskedő kioktatás, Azuron már meg sem lepődök, de én vagyok a hülye, hogy kommentelek, egyszerűen már elmegy a kedvem, hogy írjak bármit is, mert ugyanazok mindig jönnek......

Amit szerettem volna érdemlegesen mondani az pedig, hogy én ÉRTEM, hogy üzletpolitikailag mit írtok, és sikertelen a Wii U, és nem érné meg, de én, mint JÁTÉKOS nézem a helyzetet, de ha szerintetek az normális dolog JÁTÉKOS szemszögből, hogy hanyagolnak egy konzolt, amikor még az új meg sem jelent, én kérek elnézést, hogy kommenteltem.
16.
16.
Don Mattrick dr Phil Spencer
#12: Már ne is haragudj de miért támogassanak egy olyan gépet ami alig fogyott és már az elmúlt másfél 2 évben is alig jelent meg rá játék.
15.
15.
delphijos
#8: "sokkal komolyabb koncepció vana switch mögött, szerintem brutál siker lesz"

Isten bizony nem flame-t akarok vagy kötözködni, de én tényleg nem értem honnan van ez Nálad és pár másik embernél ez a vakhit. Mert az amit tudunk szerintem egyáltalán nem indokolja. Sose mondtam ( és most sem teszem ) hogy nem LEHET sikeres, de én egszerűen nem látom hogy ez a nem "vér" Nintendosokon kívűl mivel csábítaná el a vásárlókat. És amit mindíg mondok, hogy ha csak azok veszik majd, akkor nem hogy nem lesz brutál siker, hanem WiiU-s bukás lesz. Nekem is vannak gyerekeim, én is szivesen vennék, nem "fikázásról" van szó. De gyengus nyitócímek ( kivéve Zelda ) késöbb egy-két jó cucc ( Mario, Fire Emblem) de semmi egetrengető. Még egy nyavajás Mario Kart 9-re se futotta, jön helyette egy 8 remaster. És a hardver se rengeti meg a világot, azért 2017-ben egy asztali konzol tudjon már legalább FHD-t, mégha 30fps-el is, bár erre mindíg az a válasz hogy a "Nintendo nem erről szól". Majd meglátjuk hogy a piac is így gondolja majd. Tényleg ez a "komoly" koncepció?
14.
14.
RangerFox
#12: Igen, pont te nem, a legelvetemültebb N fan nem érti. Nincs semmi bajom veled, de az üzletpolitikához semmit nem konyítasz (meg a játékfejlesztéshez, illetve annak hátteréhez sem). Csak egyszerű felhasználói szinten vagy benne a témában. Ezzel nincsen semmi baj.

A Wii akkor már megérett a cserére, várható, és teljes mértékben indokolt is volt az újabb generációs konzol bejelentése. A Wii tényleg nagy sikereket ért el, ahogy írtad 100 milkát elpasszoltak belőle. Igen ám, de ennél nagyobb felhasználói bázist már nem szerzett volna magának, hiába tartották volna még pár évig kint a piacon. Nagy bevételt hozott, de ennyi. Az, hogy miért nem jött ki rá utána játék, annak három oka van (ebből kettő simán helytálló, egy meg elfogadható).
1.: Valamivel el kellett adni a WiiU-t nyitáskor (Ha pl Wii-re is megjelent volna a NintendoLand meg a Super Mario U, akkor senki nem vett volna új konzolt).
2.: Hardverileg a Wii nem lett volna képes a játékokat elvárt minőségben (720p 60fps) futtatni. (Most konkrétan az oldalnézetes Marioról beszélek, de a legtöbb belsőfejlesztésű játékuk hasonló paraméterekkel fut).
3.: Ha még képes is lett volna rá, a fejlesztőknek akkor is tartaniuk kellett az időkeretet, hogy a startra készen legyenek a nyitócímek, így elég volt egyetlen egy platformra elkészíteni azokat.
Mellesleg minden Wii játék és a kiegészítők 90%-a kompatibilis az U-val is, tehát a Wii tulajokat így támogatták az N-ék: Vegyél új konzolt, mert az eddigi játékaidat tudod játszani, de az újakkal már csak ezen tudsz majd. Ami szerintem teljesen rendben való dolog. Tehát az N nem szart a Wii tulajokra, csak erőszakosan kényszerítette őket a generációváltásra. Üzletpolitika. És mellé még jöttek Wii-re is játékok (Skylanders, Just Dance meg ilyesmik), és új kiegészítők (átszínezett kontrollerek) is. Szívesen írnék még, de más dolgom van, bocsika ^^
13.
13.
Norbiii
#12: Félreértés ne essék, előbb-utóbb át kell állni a Switch-re, de olyat, hogy az új gép még meg sem jelent, és már ekkor leveszik a kezüket az adott konzolról, nekem ez a dolog nem szimpatikus, de mint mondtam, ezt csinálták a sikeres Wii-vel is....:(
12.
12.
Norbiii
#11: Persze pont én nem. :) Akkor kérdezek valamit, a 100 milliós Wii-ről miért vették le a kezüket azonnal, amikor megjelent a Wii U? Erre senki nem mondhatja, hogy azért, mert sikertelen volt, mint a Wii U....

Azért mert a Wii U rosszul fogyott, és azért mert sokaknak nem szimpatikus, még van kb 13 millió ember, aki megvette, kiadta a pénzt, ezeket az embereket azért megbecsülhetnék, de annyit mond a Nintendo a Switch ELŐTT, hogy bocsi ennyi volt. 1-2 évet támogathatta volna még...
11.
11.
RangerFox
10.
10.
kopic
Bőven ideje volt hogy elbucsuztassak azt a hulladek gepet. Siralmas amit nyujtott.

Amúgy a switchnek is keményen bukás szaga van.
Okok:
Irtó gyenge hardver
Ehhez párosul hogy pofátlanul drágán árulják
Kritikán aluli felhozatal, 0 új ipvel, csak a biztonsági játék a 100000-ik Márió, Zeldaval
Kevés a 3rd party támogatás, mint a wiiu esetében is
9.
9.
ilovenancythompson
8.
8.
ilovenancythompson
#3: figyelj Norbesz, ők is tudták már rövid idővel a U megjelenése után hogy bukta. Semmi koncepció nem volt a U ban, nem is értem hogy merték legyártani...kicsit el voltaka szállva a realitástól a wii sikere miatt...sokkal komolyabb koncepció vana switch mögött, szerintem brutál siker lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...