Ellophatták az Xbox Series X GPU-információit

  • Írta: nodae
  • 2020. március 26.
  • Hardver
Kritikus, a GPU tervezését érintő forrásfájlok kerültek ki az AMD-től egy hacker tevékenysége nyomán. A hamarosan érkező Xbox Series X is érintett lehet az ügyben. Az AMD maga számolt be az ellenük elkövetett bűncselekményről.

Az AMD szűkszavú közleményt adott ki az ipari kémkedés tényéről, mely december óta tartja nyomás alatt a vállalatot. Ekkor ugyanis egy illető vette fel a kapcsolatot velük, és azt állította, hogy birtokába kerültek tesztfájlok, melyek jelenlegi és jövőbeli termékek tervezéséhez hasznosíthatóak. Ezeket az interneten tette közzé valaki, így jutott hozzá a neve elhallgatását kérő informátor. Az adatokat azóta eltávolították az azt közlő GitHubról a cég nyomatékos kérésére.

Az érintett GPU-k között egészen biztosan ott van a Navi 10, a Navi 21 és az Arden. Utóbbi fedőnév elvileg az újgenerációs Xbox GPU-ját takarja, és már korábban is kerültek ki az internetre a típust érintő bizalmas információk.

A hackerek természetesen nem szórakozásból emelték el az AMD szellemi tulajdonát, és a céljuk egyértelműen az, hogy vevőt találjanak rá. Azonban ha ez nem sikerül, félő, hogy egyszerűen nyilvánosságra hoznak mindent, amit birtokolnak. Innen nézve már nem pusztán üzleti károkat, hanem a biztonság szempontjából hátrányos helyzetet okozhatnak a cégnek.

Az AMD igyekszik higgadtan kezelni a helyzetet, és bízik benne, hogy az ügy nem jelent valódi fenyegetést rájuk nézve, noha nem tudják, pontosan mit birtokolnak az elkövetők. A jogi lépéseket megtették, és a hatóságokkal együttműködve igyekeznek felgöngyölíteni a jogsértést.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a híreket.

A RedGamingTech YouTube-on taglalja a hírt, ez a videóban 4:56-tól hallható:

23.
MűszálasLőrinc
#1: Biztosítási csalásnak hívják felénk az ilyet.
22.
Neotechtr
#19: Azt nem vágom, hogy miért lettél ennyire tiszta ideg, azt meg sehogy nem jön ide, hogy te havonta 1000/744 órát ülsz a gép előtt. Amit írok azt meg nem érted, mert nincs lövésed róla. Én azt sem vágom, hogy hogy jött ide most a Sony? Te PS-es vagy? XD
20.
Crow77
Mível emeltem ki,hogy sok lövésem nincs róla? Ugye nem kezdünk Sony mosdatásba egy ilyen hír alatt is?
19.
Crow77
#17: De vannak társas kapcsolataim nem csak egy fos előtt remegek,térdelek vazze!
Azt írtam játékra! Ettől függetlenül lehet havonta annyit használom a pc t mint te 1 ev alatt.
17.
Neotechtr
Márpedig megnyugodhattok, ha a játék eladásokat nézzük, azok nőnek, főleg most, de egyébként is.

#Crow77
Szerinted még sok PC-snek szentírás, hogy single játékokért nem fizet. De ez csak szerinted van és nem a valóságban. És most odaírod mellé, hogy x éve nem használtok PC-t játékra, amivel meg kiemeled, hogy nagyon sok lövésed nincs is róla.

Általánosságban véve folyamatosan nőnek a PC eladások már pár éve és esetenként pont az olyan címek szaladnak hatalmasat, amik single, de jó játékok. A Witcher -en még DRM sem volt és mégis inkább megvették. Játékeladásoknál meg a lényeg az, hogy az egész bevétel, ami egy adott multiplatform játékból jön az egy torta, amiben a ps, x és pc is benne van. És ez a PC-s szelet növekszik annyira, hogy már nem nagyon kicsi, hanem egész méretes. A Micro rég belépett rá az xbox dologgal, de lám, már a Horizon játék is érkezik. (Itt külön el lehet gondolkodni rajta, hogy miért jön és hogy fognak-e még akkor jönni más játékok is.)
És abból a szempontból, hogy Konzolon a használt adásvétel miatt 15 ember lejátszik egy játékot és az a cégnek akkor is csak egy eladás, elég szimpatikus lehet bárkinek a PC-s piac, ahol évtized óta egy ember-egy játék örökre a szabály.
14.
Nyarlako
#13: Vagyis lesz, csak ilyen free to play lószar, multi only, mobil meg társaik.
13.
Nyarlako
#12: Megjelenés után egy éven belül szinte minden van már féláron vagy még olcsóbban.
De kinek mi.
Ha nem lesznek vásárlók nem lesz játékipar se.
12.
Crow77
Vagy dolgozik és úgy van vele fas.om fog 15-20 ezret pl kiadni érte,inkább elpendülöm a haverokkal aztán ha unatkozom letudom valamikor.
Már akinek nem élettársa egy játék vagy bármelyik konzol!
11.
Nyarlako
#8: Én azt látom hogy ma már tényleg csak az warezol aki koldusszegény vagy végtelenül szarrágó.
Egyiken se segít a világ össze DRM-je sem mert az egyik akkor sem tudja megvenni ha nincs feltörve, a másik meg olyan sóher inkább elcseszné a pénzt másra.
10.
SLi
#7: leginkább az online multi, esport, twitch stb előretörésének köszönhető szerintem, hihetetlen népszerű lett ez az ága a játékiparnak, jobb szó híján divat lett PC-snek lenni, ezért is szinte minden játék valamilyen formában igyekezett online tartalmat becsempészni a játékaikba ez meg magával vonta a warez visszaszorulását
9.
Crow77
Mekkora :) :) PC helyett PS t írt,de nagyjából korrekt pár napot kivéve x évenként.
8.
Crow77
#7: Azért szerintem még sok pc s nek szentírás,hogy szingle játékokért nem fizetünk!
Hozzáteszem már x éve nem használunk ps t játékra,de elengedhetetlen ha csak nem integrálja be valamilyen szinten a windows t is az MS a konzolba :)
7.
Nyarlako
#5: Akkor ennyi erövel mindenki csak warezolna mindent pc-n is ami megint nem igaz, nagyok kifehéredett ez az ipar is.
6.
Crow77
Off...
Kwada az Ign es Cut85?
Vagy Duken 3-4 ill 30.-40. regje?
5.
Lorthirash
#3: Amint lenne lehetőség ingyen játszani játékokkal az emberek egy jó nagy része nem venne játékokat.
4.
Ooorky
#3: Á nem, switch hirdetések fele cfw-s...
1.
Dresa
Ez mit takar pontosan? Mikre lehet ebből következtetni és milyen károkat tudnànak ezzel okozni? Ha valaki jobban tájékozott elárulhatná :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...