HWSW: Zuhanórepülésben a PC-piac a járvány miatt

  • Írta: fojesz
  • 2020. április 14.
  • Hardver
Link másolása
A szegmens majdnem 10 százalékkal zsugorodott az idei év első negyedében az IDC szerint, írja a HWSW. A nagy gyártók közül csak a Dell tudott erősödni, ő is csak minimálisan.

Bár a COVID-19 világjárvány rengeteg dolgozót kényszerített távmunkára, a villámgyorsan felhúzott otthoni irodák és a velük érkező asztali PC- és notebookvásárlási hullám az IDC szerint kevés volt hozzá, hogy megőrizze a PC-piac tavaly indult felívelését. A kutatócég adatai szerint a 2020-as Q1 jelentős visszaesést hozott a szegmensben, még az egyébként ugyancsak mínuszos, tavalyi első negyedévhez képest is.

pcpiac2020q1idc

Ez a teljes piacot nézve fájdalmas, 9,8 százalékos csökkenést jelent, az idei Q1-ben így összesen 53,2 millió PC talált gazdára. A visszaesés főként a járvány miatt Kínában leálló gyártósoroknak köszönhető: míg januárban még a tavalyihoz hasonló kapacitáson üzemeltek a gyárak a komponensek zöméért felelős régióban, februárban már érezte a szegmens a koronavírus miatti bezárásokat, amelyek a gyártás mellett a logisztikai ágazatokra is hatással voltak. Sok gyártó így nem tudta megfelelően kiszolgálni a távmunkázók, illetve a kijárási korlátozások idejét videojátékokkal elűző vásárlók miatt megnövekedett keresletet.

A nagy gyártók közül csak a Dell tudott erősödni - további részletek a HWSW cikkében!

5.
5.
Az egy dolog, hogy csak egyes márkáknak a kész és egyben eladott gépei vannak benne az ilyen felmérésekben, de a mostani csökkenést a koronavírusra fogni, az kb az az örök élet+végtelen lőszer kártya felmutatás a befektetőknek. Ilyenek, hogy Lenovo, HP, Dell, Acer kész és egybe árusított PC-k meg azok a dolgok, amiknek kurvára nincs köze a *valós* PC piachoz.

Jelen pillanatban embernek nincs oka PC-t venni, mert ami a mostani genes játékokat bírja még egy fél évig, az már jó lesz erre a generációra, miközben az új konzolok rajtjához jön minden gyártó egy új generációs termékkel proci/videokártya, alaplap, chipset szinten.

Tehát már most lelövöm a poént: ha év végén és jövő év elején az új konzolokkal együtt fellendül a PC-s piac, akkor nem szeretnék ilyen szakmailag korrektül leírt mondatokat olvasni, hogy "Vége a járványnak és a nehéz idők után most újra kezd visszatérni a vásárlási kedv", mert az sem a koronavírus miatt lesz.
4.
4.
mestermagyar
#3: Amúgy őszintén nincsen bajom ha kicsit összezsugorodunk. Addig jó valami, amíg kevésbé akarja és kell kiszolgálja a casual réteget.
3.
3.
mestermagyar
Szerintem egyszerűen csak a kész PC-ket vették figyelembe, a komponenseket meg le se szarták.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...