A Tribeca Filmfesztivál díjazni fogja a videojátékokat

  • Írta: gorien
  • 2020. szeptember 27.
  • Hír
Link másolása
Jövőre a Tribeca Filmfesztivál egy új díjkategóriát is bemutat: a videojátékokét. Igaz, évek óta jelennek már meg a filmfesztivál díjának jelöltjei között játékok, de a következő fesztivál lesz az első, ahol saját kategóriát kapnak.

Nem a New York-i Tribeca Filmfesztivál az első, amely a videojátékokat díjazásra érdemes, történetmesélő médiumnak tartja. A brit filmakadémia például már 2003 óta jutalmazza a BAFTA Games Awarddal a legkiemelkedőbb játékokat, de az alkotóknak szánt Fellowship-díj is többször landolt már a videojáték-ipar szereplőinél: legutóbb Hideo Kojimának ítélték meg.

Hideo Kojima a Tribeca Filmfesztivál azon döntnökei között is ott lesz, akik a következő fesztiválon a frissen alapított Tribeca Games Awards odaítéléséről határoznak. Rajta kívül Geoff Keighley, az Electronic Arts-társalapító Bing Gordon, Sam Lake, a Remedy kreatív igazgatója, valamint Kiki Wolfkill, a Halo Transmedia & Entertainment vezetője is a bizottság tagja.

A Tribeca Filmfesztival 2011-ben köszöntött jelöltjei között egy videojátékot, az L.A. Noire-t, az azt követő években a Shadow of the Tomb Raider, a Firewatch, a What Remains of Edith Finch és God of War is megfordult a jelöltek között. A fesztivál társalapítója, Jane Rosenthal szerint „egykor a médiumok között éles határ volt, amely mára elmosódott – a történetek játékokká váltak, a játékok történetté. Rég ideje már, hogy ennek a folyton változó világnak a képviselőit is elismerjék.”

A Tribeca Games alelnöke, Casey Baltes ehhez annyit tett hozzá, hogy ez a díj válasz lesz a játékosközösség elhivatottságára, hiszen a játékok a történetmesélés kifinomult terepének bizonyultak, amelyek nemcsak narratív, de művészeti szempontból is hihetetlen értéket képviselnek.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...