HWSW: Ötszáz gigabájtos lemez a Sony-tól

  • Írta: Daks
  • 2007. november 8.
  • Érdekesség
Link másolása
Ötszáz gigabájt egy lemezen: a Sony már 2010-ben piacra dobná holografikus adattárolóját - számolt be róla Nagytestvérünk, a HWSW.
Ötszáz gigabájt egy lemezen: a Sony már 2010-ben piacra dobná holografikus adattárolóját - számolt be róla Nagytestvérünk, a HWSW.

Egy szingapúri technológiai konferencián lebbentette fel a holografikus adattárolással, lemezzel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeiről a fátylat a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártója, a Sony. A vállalat sikerrel rögzített hét rétegben adatokat egy ilyen lemezre.

A vállalat terveiben azonban ennél magasabb rétegszám, 20 réteg szerepel, mellyel már 500 gigabájtnyi adat lehetne eltárolható egyetlen 8 cm-es holografikus lemezre. Ez a kapacitás több mint százszorosa egy normál, 12 cm-es átmérőjű, írható (egyrétegű) DVD-lemezének, és több mint 300-szorosa egy hasonló méretű, 8 cm-es változatnak. A Nikkei Business Publications anyaga szerint a Sony már 2010-ben piacra szeretné dobni ezt az adattárolót.

Ezeknél a lemezeknél -- lásd több mint két éve született cikkünk -- az információkat ugyanis nem bitről bitre, egymás után sorban írják fel a lemez felületére, hanem a kétdimenziós vonalkódokhoz hasonló "könyvlapokként", blokkokban tárolják el az adatok egy-egy szeletét. Ezeket a lapokat képérzékelő szenzorok segítségével olvassák vissza, majd dekódolják az adatokat.

Érdekel a Sony ötszáz gigás lemeze?
Irány a Nagytestvér!
22.
22.
ACDC 4ever
Mocskos milliárdos japcsik.:
21.
21.
t.roli
Mr 14. Már előre félek h ha biztonsági másolatot kell csinálni a görögországi kirándulásunkról, nehogy téves legyen a home videó és 5 évet kapjak...
20.
20.
pstomi
Akko a ez lesz majd a Playstation 4 adattároloja?
19.
19.
Mr 14
téves, a biztonsági másolatért minimum 5 évet kapsz :D
18.
18.
Petike x
Ez az, osszátok csak, minek nekünk ekkora lemez, Bill papa úgyis megmondta hogy "640 Kilobájt mindenre elég!" XD XD



De most komolyan, arra nem gondoltatok hogy mire ez elterjed, ennyi lesz egy átlag játék/film mérete?

Vagy hogy ez is olcsóbb lesz mikor milliárdszám gyártják?

Vagy hogy nem számít ha tönkre megy egy karcolástól, mert mindenből lehet akármennyi biztonsági másolatod???
17.
17.
t.roli
nem tom honnan veszitek azt, h ha rászáll egy tollpihe dobhatod ki.... Ien marhaságokat. Kőkorszakban is biztos így gondolkoztak még... Amúgy teljesen máshogy lesz a tárolás. Lehet rádobhatsz egy téglát akkor is működni fog. Nem tudhatjuk miből áll ez

16.
16.
air 2
Sztem 2010,kicsit korai időpont,egy új optikai formátumnak.Még a blue-ray,és a hd dvd se terjedt el rendesen.Bár ez az 500GB nem nekünk ,"natúr felhasználóknak"készül.....A Playstation4-ben meg holografikus meghajtó lesz???
15.
15.
Rod
ja... és ha rász*rik egy légy, kis is lehet dobni a kukába :) 20 réteg esetén (de már 2 réteg esetén is) elég 1 aprócska karc és KUKA
14.
14.
yousif
hájjja... tudod?! az egész inteneten lévő anyagot ki tudod írni 3-4 DVD-re... pornó nélkül.... :P
13.
13.
FeroxX
12.
12.
ACDC 4ever
Na ez már elég lenne, hogy jobb kommentárokat készítsenek a

FIFA-hoz
11.
11.
Hablaty
Ha egy meghajtóban folyton ez lenne, winchester helyett is lehetne használni.Szal mér nem csinálnak inkább nagyobb vinyót???
10.
10.
szutsroland
Egyetértek t.roli-val! Fejlődni kell, de persze ez még kiscipőben van, és mikor már oda jutunk, h kell a fel-terra tárhely, akkor bizony ez már tök általános lesz, úgy mint ma a DVD. (Azért kb 8-10 éve még mekkora dolog volt a CD is, a DVD-ről nem is beszélve...)

huszti: is-is. :)
9.
9.
huszti
de gondolom ezt az 500 GB-s izét se arra találták ki, hogy én kiírjak rá akármit, hanem a cégeknek
8.
8.
huszti
de sztem még bőven elég a Blu-ray és a HD DVD ;), ráadásul, ha van 400 giga cuccom (márha elfér a vinyómon), akkor azt nem fogom kiírni, hanem elviszem vinyóstól...:D
7.
7.
t.roli
Microsoft semmit mert az szoftvergyártó cég...



Nem holnapra készítik ezeket hanem 2010 re. Nem lesz olcsó de mindig meg kell fizetni az újat. Ha bejön jobban a Blue rax az is olcsóbb lesz. Ha bejön a holo lemez jobban, az is annyi lesz mint most a dvd. Kb 3 év és az a 400 Gb is kevés lesz. HD filmek, HD zenék, HD-s játékok... Szal nem kéne megállni a fejlődésben csak azért mert most dobtak ki egy újat...
6.
6.
I
Ezt a Sony találta ki, úgy olvasom. Mit fog erre a MS kitalálni vajon??? :D
5.
5.
Callation
Akkora minek?

Nekem össz. 400gb a gépem mégis csak félig van pedig van rajta 30 játék!
4.
4.
Utys
huszti: Ehez készült olvasó? :D



Kicsit úgy vélem drága lesz. Milyen jó, hogy kardoskodnak a bluray mellett, aztán szinte már is dobnak ki egy újabb adathordozót. Mondjuk az már ciki lesz, ha háromszor annyi adat fér majd a kezembe lévő kis cuccra, mint a vinyómra :P (naja, mostmár lassan eljön az ideje, hogy vegyek egy nagyobb vinyót :P)
3.
3.
Direct x 10
szerintem ez hülyeség nézzük azt egy bluray 25 vagy 50gb-os 6000 vagy 10000forint és egy iró 100000ft akkor ez mennyi lessz egy havi fizetés
2.
2.
huszti
ááááh..és ezt mi fogja beolvasni, he?:D
1.
1.
KD
már itt tartunk?....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...