Strange Brigade teszt

  • Írta: Daks
  • 2018. szeptember 3.
Link másolása
Négyezer évig volt bezárva. Névtelen sírba temették, rangját elvették, életét és uralkodását kitörölték a történelemkönyvekből. De most visszatért, és mindezért kész kegyetlen, véres bosszút állni!

Egyiptom, 1930-as évek. Seteki, a boszorkánykirálynő élőholt múmiaseregének élén háborúba indul, hogy visszavegyen mindent, amitől megfosztották. Teste és lelke egy ásatás során került felszínre, a kincsvadászok még azelőtt meghaltak, hogy tudták volna, mit szabadítanak a világra. A bukott uralkodó vérszomjas hadjárata ellen pedig csak egyetlen szerveződés tudja felvenni a harcot. A brit különleges erők még annál is különlegesebb osztaga - a Strange Brigade!

A Rebellion a Zombie Army Trilogy után egy stílusban hasonló, ám játékélményét tekintve merőben lazább és szórakoztatóbb akciójátékkal tért vissza. A Strange Brigade a múlt század első felének pulp filmjeit eleveníti meg egy egyiptomi környezetben játszódó, kötöttségek nélküli, akár négyjátékos mókának is otthont adó shooter formájában, ahol egy dolgunk van csak. Kinyírni az összes rohadt múmiát, ami csak az utunkba kerül - meg a királynőjüket - ezzel állítva vissza a békét a Nílus völgyébe, a fáraók földjére. Jól hangzik, ugye?

A játék történeti módja mintha a Tomb Raider-sorozatot keresztezné a Left 4 Deaddel. Egyedül, vagy akár négyen útnak indulva arannyal teli katakombákon keresztül vezet az utunk a királynő felé, feladványokat kell megoldanunk és csapdákat az előnyünkre használni, miközben vérszomjas múmiák ezrei leselkednek ránk. De nem kell nagyon komolyan venni az egészet. A játék a fura főszereplőkkel és a folyamatosan viccelődő mesélővel együtt a lazább vonalat képviseli, és ennek megfelelő a kihívás is. Halomra kell lőni benne mindenkit: rotorként pörgő pengék és földből kijövő lándzsahegyek útjába csalni, felrobbantani, felégetni, vagy felszeletelni őket - hatalmasakat kurjongatva közben.

A pályák viszonylag zártak és egyirányúak, mégis lehet kicsit felfedezni, többféle módon bejárni őket. A csapóajtókat és csapdákat úgy tudjuk aktiválni, ha belelövünk a mellettük lévő gombba, a legjobb móka pedig, ha hordaként tereljük az ellenséget a vesztükbe - a múmiák egy része lassú és agyatlan, akik általában csak akkor támadnak, ha a közvetlen közelükben vagyunk. Vannak viszont kifejezetten agresszív példányok is, akikkel nem árt vigyázni. Tűz- és savköpő múmiák, minotauruszok, óriásskorpiók, nyilakkal, lándzsákkal vagy kardokkal felszerelt őrök - a legjobb védekezés ilyenkor a támadás. Ez a kettősség pedig egy kifejezetten szórakoztató, pörgős és élvezetes akciójáték egyvelegét adja.

A megölt ellenségekért pénzt kapunk, amivel a táborokhoz érve mindenféle fegyvereket és titkos ládákat tudunk aktiválni. Arzenálunkban olyan darabok kaptak helyet, mint a forgótáras pisztoly, a dinamit, az automata géppuska, a shotgun, a lángszóró, a mesterlövészpuska, vagy a gránátvető, és bár ezek nagyja korabeli technika, időről-időre kapunk olyan kísérleti felszereléseket is, amik lepipálnak minden mai fegyvert. A legjobb pedig, hogy mindig nálunk van egy amulett, amely a különleges képességünket aktiválja. Csak szívjuk el vele a legyőzöttek lelkét, és ha megtelik, máris lehet aktiválni - pusztító csapást végezve magunk körül.

Kalandjaink során sűrűn találkozunk fejtörőkkel. Különböző hieroglifákat kell megfejtenünk, és útkeresőt, vagy más klasszikus puzzle-t játszani, melyek vagy továbbjutásunkat biztosítják, vagy olyan rejtett ajtókat nyitnak meg, melyek mögött még több pénzt, különleges fegyvert, vagy fegyverupgrade-hez szükséges drágaköveket találunk. Maga a kampány egyébként nem túl változatos, néha nekünk kell előre nyomulnunk, néha pedig bezárnak minket egy helyre, és minden irányból ránk szabadul a gonosz, de az atmoszféra és a hangulat nem rossz. Sőt, kifejezetten fun, ha többet is tudjuk tolni.

A kampány mellett lehetőségünk van még két játékmódban bizonyítani. A Horde egy klasszikus hordajáték, melyben főhadiszállásunkat kell védenünk az egyre erősebb hullámokban támadó ellenségtől. Egyetlen kicsi pisztollyal kezdünk, majd ahogy verjük vissza a támadásokat, úgy tudunk venni egyre jobb és erősebb fegyvert, amivel már a nagyobb fenevadak ellen is ki tudunk állni, apró negatívum viszont, hogy ahogy a kampányban, úgy itt is előre megépített csapdák vannak csak. Újakat nem tudunk lerakni, se mondjuk védelmet építeni, mint a Metal Gear Survive-ban, de ettől függetlenül is jól lehet vele érezni magunkat - a rekordok döntögetése kitart egy darabig, ha rákap az ember.

A harmadik és egyben utolsó lehetőség a Score Attack. Ezeken a pályákon már újra el kell jutnunk A-ból B-be, a játékmód légyegét pedig az adja, hogy minél több pontot szerezzünk az ellenségek kiiktatásával. Amit úgy lehet kimaxolni, ha mindent bevetünk. Robbanó hordókat, csapdákat, különleges fegyvereket, amulettel előhívható támadásokat - egy szóval mindent, ami látványos, ami pedig ezt az amúgy is pörgős módot még izgalmasabbá teszi, hogy a korábbi kettőnél itt jóval több fegyverünk van, a játék csak úgy adagolja a stukkereket, a pálya meg inkább hasonlít egy mészárszékre, mint egy egyiptomi ásatás helyszínére.

Egyedül, vagy legfeljebb négyen mindhárom játékmód játszható, viszont online csak - split screen nincs a Strange Brigade-ben. Neten tolva a kalandokat viszont tudunk ismerősökkel és idegenekkel is játszani, még hagyományos szerverbrowser is van, aminek nagyon örültem. Az élmény összességében rendben van, a játék szuperül hozza a 30-as, 40-es évek pulp horrorjainak hangulatát - még a feliratok is abban a stílusban készültek -, és kidolgozottságban sem tudunk belekötni. A látvány nem egy eget rengető valami, de például a konzolos verzió alacsony felbontása ellenére is rendben van - és nincs benne motion blur, aminek kifejezetten örülök. A hangok elmennek, egyedül csak a karakterek mozgása nem valami nagy eresztés. Hőseink életszerűtlenül gyorsan reagálnak mindenre, és még darabosak is, de ez betudható a játék komolytalanságának, laza stílusának is.

A Strange Brigade nem az év fejlesztése, de 10 ezer forint alatti nyomott árának, és szuper hangulatának, illetve izgalmas co-op lehetőségeinek köszönhetően simán a fogyasztható, élvezhető darabok közé tartozik. Ha egy pár héttel korábban érkezik, akkor a nyári uborkaszezont simán elviszi a hátán, most viszont itt a szeptember, és a figyelem a nagyobb játékokra összpontosul. Ettől függetlenül, aki szerette a Zombie Army Trilogyt, és épp most kifejezetten co-op shootereket keres, az nevezzen be rá barátokkal közösen - nem fogja megbánni!

A Strange Brigade PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi ez utóbbin teszteltük.

4.
4.
zozo76hun
el lehet vele lenni egy darabig, de hamar unalmassa valik. mi ketten estunk neki a haverral, 200ft-os game pass araban, igy turheto, de amugy nem fizetnek erte. a grafika nehol egesz pofas, de a jatekmenet mar elavult, meg ugy az egesz.
3.
3.
FrankBlack
Ez a játék elsőre nekem a Deadfall Adventures-t juttatta eszembe, ami nem volt nagy szám, de jól szórakoztunk vele.

A teszt jó lett. Tetszik a játék hangulata, a környezet, és hogy olyan könnyed, nem veszi magát komolyan.

Egyetértek azzal, hogy a nyári uborkaszezonban jobb lett volna a megjelenés, akkor talán még én is fontolóra vettem volna a beszerzését, de most hogy jönnek sokkal jobb cimek is, erre nem fogok most költeni. A nyomott ár meg amúgy lehetne még nyomottabb is szvsz. Szóval kivánságlistára téve, és majd később olcsóbban jó lesz ez ;)
2.
2.
elgeri
Én nemrég próbáltam ki a "Zombie Army Trilogy"-t, ami ugyebár ugyanennek a csapatnak egy nagyon hasonló koncepciójú játéka. Hát sajnos többszöri próbálkozásra sem tudtam megkedvelni. Legalábbis kontrollerrel nagy kínszenvedés volt az egész (pedig tudok kontrollerrel játszani). Sajnos ettől se várok többet.
1.
1.
B-Shaggy
Nem tudom, hogy kommenteltem-e itt valaha, de valahányszor akármilyen hír/videó jött a játékról, mindig az volt az érzésem, hogy ez max 6.5-öt kap majd bármelyik oldal tesztjében. Sütött róla a középszerűség.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...