Disney Dreamlight Valley teszt

Link másolása
A Disney Dreamlight Valley egyértelműen egy fiatalabb korosztálynak készült, viszont azoknak a felnőtteknek is kiváló kikapcsolódást és szórakozást nyújthat, akik a Disney meséken és a The Sims-frencsájzon nőttek fel.

A Disney Dreamlight Valley egy pihentető életszimulátor és kalandjáték, ami a gyerekkorunk animációs filmjei és a mai modernebb Disney mesék világába kalauzolja el a játékosait. Erre a számomra elképesztően izgalmas koncepcióra már régóta szüksége volt a Disney- és Pixar-rajongóknak: szerencsére a Gameloft meg is valósította ezt a projektet. A kezdetben francia, majd később amerikai játékfejlesztő cégnek nem először van dolga Walt Disney világával, ők fejlesztették a Disney Speedstorm autóversenyzős kalandot, a Disney Magic Kingdoms és a Getaway Blast! címeket is. Ezeknek a játékoknak az ismeretében kijelenthetem, hogy a cikkem témájául szolgáló alkotás messze a legszórakoztatóbb az összes Disney-s videójáték közül. Nézzük is, hogy miért gondolom így!

Az alaptörténet igazából semmi extra: egy felnőtt nő vagy férfi visszatér gyermekkori háza hátsókertjébe, hogy visszaemlékezzen a régi szép időkre, de nosztalgiázás közben egy fának dőlve elalszik. Az egész játék tehát egy álomkép, amiben a játékos lesz egy gyönyörű vidéknek, Dreamlight Valley-nak az uralkodója: ezt a varázslatos környéket pedig nem mások, mint a kedvenc Disney és Pixar karaktereink lakják. Mivel az álomba csöppent játékos nem emlékszik arra, hogy ki ő, és hogy hol van pontosan, elindul, hogy felfedezze ezt a világot és hogy kiderítse, miért van itt. Ekkor találkozik Merlinnel, aki az egész játékon végigkalauzolja majd, és kezdődhet a tutorial.

Hamar kiderül, hogy uralkodóként és a játék főhőseként meg kell szabadítanunk Dreamlight Valley-t a gonosz „felejtéstől”, vissza kell hoznunk minden korábbi lakót, akik elmenekültek és egy meseszép környezetet kell varázsolnunk a vidékből. Innentől a játékos szabad kezet kap: kertészkedhet, csinálhatja a küldetéseket, hogy minél több karakter lakjon a birodalmában, illetve a felszabadított területeket díszítgetheti és fejlesztheti. Emellett saját ruhákat is tervezhet, plusz a kis házikónk is csak ránk vár, hogy szépítgessük. Egyszóval rengetegféleképpen eltölthetjük az időnket Dreamlight Valley álomvilágában: ha valaki belekezd, akkor garantáltan benne is ragad.

Ami a legnagyobb erőssége a videójátéknak, hogy fantasztikusan építi fel az igazi Disney hangulatot és remekül játszik azokkal az eszközökkel, amik az emberből előhozzák a nosztalgiát. Az egyik ilyen eszköz, ami a legfeltűnőbb, a zene: számtalan példát lehetne arra mondani, hogy miért zseniálisak a hangok a játékban. Akárhányszor bemész egy karakter házába, mindig meghallod azokat az ikonikus dallamokat, amik az adott meseszereplőhöz köthetők. Amikor Stitch házába mész be, akkor Elvis Presley jól ismert akkordjai csendülnek fel, ha Anna és Elsa palotájába látogatsz el, akkor pedig a nagyon elcsépelt „Legyen hó!” szólal meg. Ilyen hangulatteremtő eszköz még maga a látványvilág: szemet gyönyörködtető helyszínek vannak Dreamlight Valley-ben: kis helyen, mutatósan elfér egymás mellett Ariel és Eric tengerpartja, Zordon elefánttemetője és Elsa jégpalotája is.

A látványhoz sorolnám azokat a ruhadarabokat és bútordizájnokat, amiket a különböző animációs filmek ihlettek és amiket Dagobert bácsi boltjában lehet megvásárolni. Egyik legnagyobb boldogság volt számomra megszerezni Rontó Ralph kertésznadrágját, de pont ugyan ekkora öröm volt berendezni a konyhámat úgy, ahogy a L’ecsóban van Linguininek. Ezt a kohéziót erősíti az is, ahogy fel vannak építve a küldetések. Akinek megjön a kedve a Disney Dreamlight Valley-hoz, az a játékos valószínűleg jól ismeri a legtöbb Disney és Pixar mesét, ezért nyilvánvalóan nem akarja ugyanazokat a történeteket végigjátszani, amit a képernyőt már számtalanszor megnézett. A Gameloft csapata erre egy nagyszerű megoldást talált ki: minden misszió új és új történetekkel hozakodik elő úgy, hogy közben szorosan kapcsolódik a karakter eredeti meséjéhez. Erre egy jó példa az, amikor Stitch mindenhova gúnyrajzokat rak ki Donald Kacsáról és a játékosoknak kell uralkodóként neki elmagyarázni, hogy így nagyon magasra fog ugrani a rosszaság szintje. Az is egy ilyen pazar küldetés volt, amikor Simbának kellett segíteni bogarakat gyűjteni azért, hogy megszerettessük párjával, Nalával az ínycsiklandó ízeltlábúakat.

Véleményem szerint az is klasszul van kitalálva, ahogy új lakókkal, karakterekkel ismerkedhetsz meg: be lehet menni a Disney-kastélyba, ahol a szemkápráztató látvány mellett rengeteg zárt ajtó tárul a szemünk elé. Amennyiben elég dreamlightot sikerült összegyűjtened a missziók során, kinyithatsz egy ajtót, ami egy különleges, távoli helyre visz. Ott lehetőséged van összebarátkozni a helyi lakókkal, később pedig meginvitálhatod őket Dreamlight Valley-ba. A fő küldetések mellett persze folyamatosan nyitott a kertészkedés, a kraftolás, a főzés és a divattervezés lehetősége: ezekkel viszont vigyázni kell, ugyanis nagyon addiktívak! Ha például a kedvenc meséd egyik ikonikus ételét szeretnéd saját kútfőből megfőzni, akkor az órákba is telhet: így töltöttem el egy délutánt a Rontó Ralph-ból jól ismert My Hero sütemény elkészítésére.

Mint minden videójátéknak, ennek a címnek is vannak hibái és hiányosságai. Számomra a legzavaróbb dolog a Disney Dreamlight Valley-ban a párbeszédek kivitelezése volt. Teljesen megértem, hogy ezt a rengeteg meseszereplőt nehéz lett volna leszinkronizálni, de azt soha nem fogom, hogy miért kell alávágni ilyen idegesítő hangfoszlányokat. A The Sims esetében sem élő nyelvet beszélnek a simek, viszont ott legalább mondatokban kommunikálnak egymással. A Disney-s szimulátorban rengeteg szöveget kell elolvasnunk, és minden egyes bekezdésnél hallgathatjuk ezt az idegesítő aláfestő mormogós nyögdécselést. Őszintén nem tudok rá jobb szavakat kitalálni. Emellett a Disney Dreamlight Valley jelenlegi állapotában még rendelkezik néhány grafikai hibával is, annak ellenére, hogy több, mint egy évig early access verzióban is játszható volt. Nem szokatlan látvány a környezetet díszítő elemekben, növényekben fennakadó karakter és a beszélgetés közben pörgő partner sem.

Ezektől az apróbb hibáktól eltekintve a Disney Dreamlight Valley egy kimondhatatlanul kreatív és kreativitásra ösztönző videójáték, ami egyaránt lekötheti órákra a gyerkőcöket és a felnőtteket is. Külön plusz pont a Gameloftnak, hogy egy olyan játékot készítettek a fiatalabb generációnak, ami kedvességre, az állatok és növények szeretetére tanítja a gyerekeket. Emellett persze varázslatos dolog, hogy mesenézés és egyhangúság nélkül is tölthetek időt a kedvenc Disney és Pixar karaktereimmel.  

A Disney Dreamlight Valley 2023. december 6-án jelent meg PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X-re, Nintendo Switch-re, illetve PC-re. Mi Xbox One-on teszteltük.

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...