Playstation Vita nyitójátékok villámtesztje

  • Írta: InGen
  • 2012. február 8.
  • little deviants, playstation vita, reality fighters, wipeout 2048
Link másolása
Ahogy fojesz már beszámolt róla, ellátogattunk a Sony hivatalos Vita-bemutatójára, ahol nem csak a gép különböző tulajdonságairól rántották le a leplet, de még játszhattunk is. Négy nyitójáték volt kinn, melyek öt gépen futottak, és a helyszínen lévő újságírók között kézről kézre jártak.

Ennek megfelelően alkalmunk nyílt kipróbálni az Uncharted: Golden Abysst, a Little Deviantst, a Wipeout 2048-at és a Reality Fighterst – elméletileg a ModNation Racers is itt lett volna, de valamiért mégsem volt. Az Unchartedről Daks papa egy külön tesztet kanyarint nektek, hiszen egy orbitálisan jó címről van szó, a „maradékról” azonban összefoglalva írok most. S habár ez csak a teljes nyitókínálat egy része, talán így is meghozza (vagy éppen elveszi) valaki kedvét a PS Vita megvásárlásához(tól).

Wipeout 2048

Számomra van néhány rejtély a játékiparban, s az egyik ilyen rejtélynek mindig is a Wipeoutot tartottam. A Sony valamiért fontosnak érzi, hogy minden egyes újonnan megjelenő gépén az elsők között legyen egy Wipeout-játék is, de egyszerűen nem értem miért. A 2048, ahogy azt a címe is sejtetni engedi, 2048-ban játszódik, vagyis sokkal korábban, mint a sorozat előző részei, így a lebegős sci-fi versenyzés még csak most alakult ki. Ennek megfelelően a látványvilág és a környezet kicsit emészthetőbb, a helyszínek egy része pedig nagyjából New York különböző ismert területeire épül.


Játékmenet tekintetében minden a régi: versenyzünk, lövöldözünk és power-upokat használunk. Ami feltűnő, hogy a PS3-as verzióhoz képest elég nehézkes az irányítás, amit a készítők azzal próbáltak ellensúlyozni, hogy eléggé széles pályákat alkottak, így bőven van helyünk jobbra-balra csapódni. A látvány egyébként hozza a színvonalat, az anyag gyönyörűen és akadásmentesen fut, a probléma csak annyi, hogy alapból sem egyszerű a sok csicsa között látni, hogy merre kell menni, de az előttünk lévő versenyzők különböző effektusai, plazmacsíkjai és lövedékei méginkább összezavarják a képet. Ezen úgy tudunk segíteni, hogy megelőzzük őket, de ekkor a játék olyan szinten unalmassá válik, hogy a 3 körös verseny második körénél már tovább akartam adni a Vitát egy kollégának, de neki se kellett. Erre jön még a borzalmasan hosszú, 40-50 másodperces töltési idő a pályák között, ami egy kézikonzolnál enyhén túlzás. Szóval továbbra sem értem, mi a jó a Wipeoutban, de akik az eddigieket szerették, azok ezt is fogják, mert teljesen ugyanolyan.


Reality Fighters

A Reality Fighters egy casual verekedős anyag, és nagyon-nagyon jópofa, ugyanis augmented realityre épül. Először is, létrehozhatjuk saját harcosunkat, akit a legapróbb részletekig testreszabhatunk; meghatározhatjuk alakját, ruháját és a mozgáskultúráját is. Ennek megfelelően az "InGen" néven futó bunyós egy 180 kilós állat lett, ágyékkötőben és balerina mozgással – az eredményen már a karakterkészítőben rommá röhögtük magunkat. A java azonban csak ezután jön: a Vita első kameráját használva lefotózhatjuk magunkat, s a játék saját arcunkat varázsolja karakterünkre. Ezt követően pedig még két hangot is fel kell vennünk a marokkonzol mikrofonjával: egyet arra az alkalomra, amikor harcosunk belép a ringbe, egyet pedig arra, amikor megnyertük a menetet – ezek nálam a következők lettek: „Szétverlek, köcsög!”, illetve „Szétvertelek, köcsög!”.


Ezután a gyors verekedést elindítva választanunk kell magunknak egy ellenfelet, valamint pályát is. A játék tartalmaz számos előre elkészített terepet, de a legmókásabb, ha az augmented reality „pályát” választjuk, ekkor ugyanis a PS Vita kamerájával kijelölhetünk egy helyet a valóságban, ahova a játék lepakolja a harcosainkat – például az előttünk lévő asztalra. Ezután a Vita mozgatásával követhetjük az eseményeket: ha például a küzdő felek elmennek jobbra, nekünk is jobbra kell néznünk a géppel, hogy képben legyünk. Később mókás pillanatot okozott, amikot a Vita a rajta lévő karakteremmel együtt a gamechanneles Marco bajtárshoz került, aki 20 perc múlva kitörő ömörrel jött oda tudatni velem, hogy "InGen, szarrá vertem veled egy csajt!"


Little Deviants

A Little Deviants a kötelező casual-minijátékok gyűjteménye, melyekkel remekül ki lehet próbálni a Vita különböző extra irányítási lehetőségeit. A főszerepben mindenhol a kicsi deviánsok vannak, akik aranyos, kukacszerű lények, és a gonosz robotok meg akarják semmisíteni őket. A kedvenc minijátékomban például az volt a feladat, hogy a pici guruló deviánst átgörgessük a pályán, felszedve különböző extrákat, elkerülve a gonosz ellenfelet, s a végén megcélozva a kiutat jelentő portált. Itt a hátsó tapipaddal kell irányítani, oly módon, hogy ha „benyomjuk” hátul, akkor a képernyőn egy kis rész kidomborodik pályából, ilyen módon görgetve előre lényünket. Ennél kicsit könnyedebb az augmented realityre épülő shooter, ahol magunk körül forogva kell lelövöldöznünk az ellenfeleket, elkerülve a baráti egységeket, s persze harcolva az idő ellen és a pontokért. Egy másik minijátékban pac-man szerűen kell összeszedni a labirintusszerű pályán a különböző extrákat, miközben ismételten csak elkerüljük a gonosz robotot, mindezt pedig a Vita ide-oda döntögetésével tudjuk elérni.


Aztán akad olyan is, ahol versenyeznünk kell, a két ravaszt használva gázadásra és fékezésre, miközben a kormányzást ismételten csak a marokkonzol döntögetésével tudjuk elérni. Az egyik kedvencem mégis az volt, amikor adott egy fal, különböző ablakokkal, ahol egyes ablakokon mindig kinéz valaki, vagy előre felé állva, vagy háttal – ettől függően kell őt lelöknünk az ablakból vagy elölről, vagy hátulról megbökve a Vitát – persze, néha pici deviánsok is megjelennek az ablakban, őket ne lökjük le. A Little Deviants ezen kívül is tartalmaz még egy-két minijátékot, de sajnos a sajtóbemutatón, idő hiányában nem volt lehetőségünk mindet végigpróbálni. Az mindenesetre elmondható, hogy az anyag olyan, mint egy addiktív, okostelefonos játékgyűjtemény, rajzfilmes grafikával, ám nagyon jól prezentálja nekünk, mennyi lehetőség van a Vita technikai tudásában. Érdemes elmondani, hogy mind a hátsó tapipad, mint pedig az érintőképernyő nagyon reszponzívan, mindenféle lag nélkül működik.


Vitás kérdések

Habár csak pár nyitójátékot tudtunk kipróbálni, s azokat is viszonylag rövid ideig, egyetlen dolog biztos: a PS Vita a kameráival, érintős irányításával, giroszkópjával, mikrofonjával, hatalmas képernyőjével, két analóg karjával olyan lehetőségeket ad a fejlesztők kezébe, amiről egy okostelefon csak álmodhat. Mindez egyébként az Uncharted: Golden Abyssban csúcsosodik ki, ami rendkívül kreatívan használja ki a marokkonzol összes képességét. Ráadásul biztos, hogy az idők során még durvább címekre számíthatunk, érdekes lesz látni például, hogy Kojima mit kezd majd a cuccal. A PS Vita valóban egy csúcsminőségű gép, s ehhez képest egyáltalán nincs elszállva az ára sem – más kérdés, hogy Magyarországon a legtöbbünk számára persze fájó kiadás lenne még így is. Hogy mennyire lesz érdemes beruházni rá, az valószínűleg a következő egy év játékfelhozatalától függ majd.

Kapcsolódó cikkek

15.
15.
ratchetfan
nem rossz kíváncsi vagyok a későbbi játékokra hozzá
14.
14.
cannondale
#13: 1 ev mulva 2013-ban majd jon a slim valtozat TV-re kotheto 30%-al olcsobban...
13.
13.
samatagrav09
Csak egy kérdésem van menyibe fog ez fájni egy év múlva?
12.
12.
Kumite
#7: Azt írtam a telefonoknál, csak kihagytam a 3DS-t
11.
11.
Kumite
#10: :D
jár a pirospont :)
10.
10.
p3ti
#6: PS dicséret , megvagy.
9.
9.
adriano28
#4: vaterán 10k ért vettem meg a dobozát :DDD
8.
8.
simon 555
#4: multkor még annyi volt:D
most már felment 67-re.
de azért az sem olyan sok.USA-ból meg még olcsóbban ki lehet jönni.
7.
7.
azurda
#6: + a játék(ok) annak jó választás
6.
6.
Kumite
Tényleg jó gép. Aki nem zsebben akarja hordani a kézikonzolját ÉS HD konzolos élményt ÉS hátsó érintőképernyő által nyújtott újdonságot akar ÉS idegenkedik a Nintendotól (van itt ilyen? :) ) ÉS többet akar, mint amit az iPhone, Android vagy WP7 nyújt neki

ÉS!!! van 80-90 ezer forintja gép + memkarira, annak jó választás.

Én is elfogadnék egyet a 3DS mellé kiegészítő gépnek.
4.
4.
azurda
#2: Hol lehet anyiért kapni az alapgépet mert én is csak 70- látam
3.
3.
azurda
Én gondolkodok a vételen ,de elég szegényes ez a játék kínálata.
Nem arról volt szó hogy mire kijön több mint 80 játék közül lesz választható?
2.
2.
simon 555
1.
1.
Freed
Nagyon szupernek tűnik és nyilván az is...Na de basszus 70-80 ezer forint!!!!...Nagyon durva.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...