#IDARB teszt

  • Írta: Daks
  • 2015. február 11.
  • idarb, teszt, xbox one
Link másolása
A Games with Gold februári teljes játékaként jelent meg Xbox One-ra. Először csak annyit mondtam, meh. A PlayStation Plus ajándékai mindig jobbak. Aztán leszedtem. És felkiáltottam, váááááó, hát ez mekkora király mááár!

Hatalmas pixelek, idióta zenék, és egy mini aréna, két szabadon lebegő kapuval. Az #IDARB az esport történelem legkisebb és legcukibb bajnokságát nyitja meg előttünk, a közösségi ötleteléssel készült játékban apró kockahősök esnek egymásnak, egyszerű az egész, mint a foci. A labdát az ellenfél kapujába juttatva pontokat kell szerezni csapatunknak, a játék viszont sík terep helyett egy többszintes, pallókból és falakból álló térben zajlik. Teljes oldalnézetben. És elképesztő tempóban.


Különös születésű játék az #IDARB. A fejlesztésért felelős Other Ocean egyszer postolt egy piros négyzetet a Twitteren - innen egyébként a játék logója is - és megkérdezte a rajongóit, hogy mit csinálnának vele. Az ötletek csak úgy özönlöttek, a hosszú beszélgetések sorai között lassan elkezdett kialakulni egy játékkoncepció, formálódott a stílus, és megszülettek az első komolyabb döntések is. A munkába bárki beleszólhatott, az eredményt pedig most vehetjük kezeink közé. A multiplayer aréna labdajátékok zsebforradalmárának kikiáltott #IDARB 1v1, 2v2, 3v3 és 4v4 meccsekben küldi padlóra agysejtjeinket, a játék tökéletes levezetés egy League of Legends, CS:GO, Starcraft vagy Call of Duty maraton után. Itt már nem kell annyira koncentrálni. De még mindig együtt vagyunk barátainkkal. És hatalmas fun az egész.


A szabályok egyszerűek. A pálya két végén van egy-egy kapu, mindkét csapat a saját térfeléről indul. Sípszóra a labda lepottyan a játéktér közepére, érte kell menni, majd megkaparintva azt, gólt szerezni. Aki besétál vele az ellenség kapujába, az egy pontot kap, aki közelről bedobja, az kettőt, aki távolról, az hármat, akinek pedig előtte megpattan a labdája néhány pallón, az szorzókat is bezsebelhet. Négy negyed alatt kell lealázni az ellent, félidőben pedig minijátékok is várnak ránk; űrcowboyként kell lövöldözni egymásra a súlytalanságban, de van Duck Hunt, meg Flappy Bird is, elképesztő az egész.


De nem kevésbé ötletes az sem, ahogyan a twitteres eredet visszaköszön a játékban. Megfelelő hashtaggal tudunk szöveget íratni a meccsek üzenőfalára, illetve lehet szívatni a játékosokat is. Megcsavarhatjuk a pályát a tengelye körül, átkapcsolhatjuk a színeket, sőt, még Rick Astleyt is beküldhetjük a képernyőre pár másodpercig, Never Gonna Give You Up - énekli lelkesen. Csak be kell írni az @idarbwire után a meg felelő parancsot, és már megy is a hashbomb, a teljes listát ide kattintva találod. De az alkotók elborult agyát képviselik még a karakterek is. A játszható figurák között nem csak rengeteg popkulturális és híres alak található meg, de a beépített karakterkészítő segítségével mi magunk is tudunk újakat csinálni. Csak keressünk rá kedvenc mese-, játék-, vagy filmhősünk pixelarizált képére a Google-ben, és próbáljuk lemásolni négyzetről-négyzetre, szuper lesz így pályára lépni, főleg akkor, ha a csapatunkból mindenki megcsinálja a saját szereplőjét. Family Guy a Simpson család, a Walking Dead, vagy a South Park ellen? Mekkora már!


A régi telefonok csengőhangszerkesztőjére emlékeztet még a zenestúdió is, komponálhatunk apró hőseinkhez illő zenéket, illetve a karakterrajzoláshoz hasonlóan lehet még csapatzászlót is tervezni. Jópofa dolog pedig, hogy az összes saját alkotást tovább is lehet adni, a játék mindenről generál egy QR kódot nekünk, amit elküldhetünk barátainknak, ők beolvassák azt a Kinect segítségével, és már használhatják is az új szerzeményt. S mit csináljon az ember akkor, ha megunta az online mókázást, de még nem akar aludni? A beépített receptkönyvnek köszönhetően vadi új kajaleírásokat szerezhet, már csak a cicafotók cserélgetése hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a kör.


Szuper kis játék az #IDARB. Amennyire egyszerű és együgyű az egész, annyira nagy móka vele letolni néhány meccset esténként, nagyon jók a karakterek, és a karakteralkotási lehetőségek. Barátaink mellett rengeteg szívatásban lehet részünk, mindez viszont nem jelenti azt, hogy a játék tökéletes lenne. Mindössze egyetlen pálya van benne, amit nem csak hamar ki lehet ismerni, de ugyanilyen könnyen meg is lehet unni. A meccsek hiába élvezetesek, ha egy idő után ugyanolyanok lesznek, a többjátékos multiplayer pedig igencsak becsapós. A játék csak két konzolt tud összekötni egymással, tehát ahhoz, hogy 1v1-nél nagyobb meccseket játsszunk, mindkét helyen kell lennie második, harmadik, negyedik kontrollert használó barátoknak is, nekem csak egy van, így automatikusan kimaradok a nagyobb meccsekből. Amit nagyon sajnálok. Ezt leszámítva viszont nem lehet rossz szavam rá. Csúcsszuper úgy, ahogy van!

 

12.
12.
PaprikaJancsi
11.
11.
Simsfan
Emlékeztek még az Aliens: Colonial Marines pontozására...?
10.
10.
ikaralyos01
#9: Milyen lehetett a többi ? :D
9.
9.
Lorthirash
Nagy játék, ez az első játszható goldos játék xbox one-n :)
5.
5.
Spectrum
Meh. Erre valók az új konzolok? Tényleg szomorú, hogy ezek a primitív böngészős flash játékok így mennek.
4.
4.
br1Koo
rákerestem az idarb fragmovie-ra de látom még nincsenek pro csapatok :_OO
3.
3.
dalfakaszto
Ez komoly?Csak ez miatt veszek egy one-t.
2.
2.
KőbányaKispest
#1: Én meg annyit mondok rád, hogy meh
1.
1.
PaprikaJancsi
Először annyit mondtam, hogy meh. Aztán leszedtem, és annyit mondtam, hogy meh.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...