Assassin's Creed: Syndicate - Jack the Ripper teszt

  • Írta: zoenn
  • 2015. december 23.
Link másolása
Hasfelmetsző Jack rémtettei máig megoldatlan rejtélyt jelentenek, a Ubisoft pedig lecsapta a labdát, a Syndicate első DLC-jében a gyilkos után eredünk és örömlányok vérében tapicskolunk.

Ha egy médiatermék elején olyan felirat ékeskedik, hogy „megtörtént esemény alapján”, akkor a végeredménynek nagy eséllyel semmi köze nincs a valósághoz. A filmesek gyakran dobálóznak a kifejezéssel, és ugye az Assassin’s Creed-sorozat is nagy kanállal merít a történelemből, de azért itt tömény fikcióról van szó. Így aztán a Syndicate első fizetős bővítményét is átitatja a művészi szabadság, noha a témaválasztás roppant kockázatos. Mert ugye itt van nekünk egy arctalan gyilkos, aki London Whitechapel negyedében filézett ki anno jó pár örömlányt két évtizeddel az alapjáték történései után – ebből pedig bármi kisülhet. Szerencsére a Ubisoft jól tudja, hogy az alapjátékban eldurrogtatott időhúzó sablonok egy DLC esetében nem működnek.

Főszereplőnk, Evie Frye húsz év után tér vissza a brit fővárosba egy indiai kiruccanás után, csak azért, hogy Jack körmére nézzen. Immáron 1888-at írunk, az ikerpár hölgy tagja időközben vonzó középkorúvá vált, elszántsága és akrobatikus képességei azonban semmit sem csorbultak. Testvére, Jacob köddé vált, és olybá tűnik, hogy Hasfelmetsző Jack keze van a dologban, így aztán Evie egy percig sem habozik, hogy felkutassa fivérét. A tíz fő küldetésből álló történet jóval izgalmasabb, mint az alapjátéké, ráadásul komorabb is, térdig gázolunk a mocsokban, minden szürke és depressziós, a bűnesetek pedig kellően gyomorforgatók. Helyileg a Whitechapelben bóklászunk a legtöbbet, a többi kerület zárva lesz előttünk. A szegénynegyed nem sokban változott, az olyan apró finomítások, mint a hólepte utcák csak jót tesznek neki. Néhányszor megfordulunk Londonon kívül is, meglátogatjuk a kísérteties Cotswolds-kastélyt, illetve felkeressük a Temze mocsaras torkolatvidékét is – remek felüdülést nyújtanak a szmogos városi utcák után.

A DLC itt tényleg nem viccel: az érett téma érett játékost kíván, Evie pedig kellően okos nő, óvatosan közelíti meg helyzetet. Kiegészítőről lévén szó, a narratíva kötöttebb, és noha a sztori érdekes, idő hiányában igazi mélységet nem kap. A párbeszédek ellenben továbbra is játék pozitívumai közé tartoznak, némileg javítják az összképet, ha már a szereplők kibontására nem volt lehetőségük az íróknak. A játszmába természetesen a titkos szervezetek is beleszólnak, kapunk egy párhuzamos szálat is, melyben Jacket irányíthatjuk. A fickó irtó gyorsan támad, kését tövig mártja áldozataiban, gyorsan kereket old bárhonnan, ám sajnos csak viszonylag rövid szakaszok keretében bújhatunk a bőrébe. A befejezés kellően kielégítő, kapunk egy nagy csavart is, összességében elégedetten álltam fel mellőle. Jack pedig az egyik legjobban eltalált gonosztevő a sorozatban, az alapjáték szinte ugyanolyan kiskirályai mellette csak kéregető utcakölyköknek tűnnek.

A játékmenet nem változott túlzottan, a már ismerős nyomozós szekvenciák kibővített, változatosabb és érdekesebb formáival találkozunk. Ráadásul nem bújnak el úgy a játékban, mint korábban, lényegében ezek viszik tovább a cselekményt. Ezúttal nem kell olyan időhúzó dolgokkal foglalkozni, mint a területfoglalás, a bandaháborúzás, itt tényleg csak a történetre kell összpontosítanunk. Azért újdonságok is akadnak, amelyek remekül illeszkednek a már meglévő formulába. Bekerült a kalapba egyfajta félelem-rendszer. Ha elérjük a maximális harmadik szintet, az ellenfelek egyszerűen megfutamodnak előlünk, és erre mi is rásegíthetünk: hallucinogén porokat, félelembombákat készíthetünk, melyek sokszor kihúznak a slamasztikából. Ráadásul a vadiúj játékszerek mellé friss képességek is dukálnak, noha jópárat egyszerűen elvettek tőlünk a készítők – sebaj, itt úgysem volt rájuk szükség.

A Jack the Ripper nem túl hosszú játékidején a mellékküldetések javítanak valamicskét. A témaválasztásnak megfelelően elsősorban bajba jutott örömlányok segítségére siethetünk Evie-vel. Végre őket is emberszámba veszi a játék, nem csak buta áldozati báránykáknak tűnnek. Hősünk elég sokat diskurál velük, így megismerhetjük hányattatott sorsukat. A társadalom peremére szorult kurtizánok munkája cseppet sem veszélytelen, de ott lesz nekik Evie, aki bosszút áll a bántalmazásokért, kiszabadítja az elrabolt lányokat. Egy idő után persze ismétlődővé válnak a maszek munkák, ám így is remekül bemutatják a helyi viszonyokat és kellő felüdülést nyújtanak a nyomozós szekvenciák közben.

A Ubisoft végre ráérzett arra, hogy miről is kell szólnia egy DLC-nek, a lehúzás szerencsére távol áll a Jack the Rippertől. A repetitív feladatok kivágásával tényleg csak a lényegre koncentrálhatunk, nem vonja el a figyelmünket semmi. A DLC kellően sötét atmoszférával bír, Hasfelmetszőt irányítva pedig szinte legyőzhetetlennek érezzük magunkat, az a pár új játékmechanikai elem pedig tovább színesíti az alapokat, igaz, nincs szó komoly változásokról. A szezonbérlet tartalma eddig tehát kiállta a próbát, ha az alapjáték sztoriján csak nagyokat ásítottál, ezen biztosan nem fogsz.

A játék PC-re, PS4-re és Xbox One-ra jelent meg, mi a PS4-es verziót nyüstöltük.

21.
21.
kata2006
tudnátok nekem küldeni egy linket ahol letölthetném a jack the rippert?

köszi
20.
20.
Mekee85
#17: szövegértelmezés barátom, szövegértelmezés...
"Testvére, Jack köddé vált, és olybá tűnik, hogy Hasfelmetsző Jack keze van a dologban, így aztán Evie egy percig sem habozik, hogy felkutassa fivérét."
Erre gondoltam... a TESTVÉRE nem Jack, hanem Jacob...
19.
19.
Macifasz
Jó volt ez, csak kár, hogy direkt idegesítőre, frusztrálóra és szopatósra csinálták az egészet. :-D Az alap játékban is volt egy két olyan fő illetve mellék küldi, amin érződött, hogy szánt szándékkal csinálták meg úgy, hogy agyfaszt kapj a végére de az, hogy itt 90%-ban így van megalkotva az összes, az azért kicsit túlzás. :-D De összességében nem volt rossz, Jack kellőképpen beteg volt, bár számomra lehetett volna picit sötétebb, picit horrorisztikusabb az egész DLC. Az alap játékban is elfért volna több éjszakában és ködben játszódó küldi, de erre a DLC-re ez még inkább igaz. Az újítások nem rosszak, csak nem túl hosszú életűek. Egy-két kötelező jelleget leszámítva szinte nem is használtam őket, hanem maradtam az alapjátékban betanult és továbbra is jól működő receptnél.
18.
18.
DarkLord
Nekem nem tűnt ez tíz küldetésnek talán 5-6 lehetett, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy hangulatos lett és jól illeszkedett a játékba. Nekem tetszett, mint ahogy a fő játék is. (még én is meglepődtem anno ezen, de tény :D)
17.
17.
Yetikee
#14: Arra nem gondoltál,hogy a hasfelmetszőt lehet irányítani?Leírják az elején,hogy Jacob eltűnt..
15.
15.
Sucre
Sziasztok!
Nemtudja valaki,hogy tartalmazza e a DLC magyar feliratot mint az alapjáték ?
14.
14.
Mekee85
Csak nekem tünt fel hogy evie tesojàt elirta a kedves tesztelő? Mert ő nem jack, hanem Jacob... Vagy tàn nem véletlen és egy rejtett spoiler? :)
10.
10.
drat576
#9: Szerintem a Rogue-ról beszélt.
3.
3.
kamgecam
Kár hogy nem különálló akkor tuti vétel lenne.
1.
1.
DON GONDOCS
Nemis emlékszem mikor volt utoljára teljes értékű story dlc, nem csak az AC-ben, úgy általánosságban.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...