Pro Evolution Soccer 4 Bemutató

  • Írta: fojesz
  • 2005. január 30.
Link másolása
Megszoktuk, hogy minden évben játszhatunk a legújabb, a legszebb és a legjobb FIFA epizóddal. Mindenki ezzel játszik, hiszen ez napjaink legkeresettebb és legismertebb foci játékprogramja. Ám az utóbbi időben egy sorozat magasan veri az EA Games által kiadott játékokat, ez pedig a Pro Evolution Soccer széria, aminek immár negyedszerre örülhetünk.

Az első két rész nagyon sikeresen szerepelt PlayStation – ön (az első még 1996-ban jelent meg), így ettől a sikertől felbuzdulva a játék kiadója, a Konami, úgy döntött, a játék megjelenik PC-re is. Sokan nagyon örültek is neki, illetve az EA Sports is belehúzott, ugyanis megjelent az első igazi konkurenciájuk. Meg is jelent a harmadik rész, és mindenki csak ámult, hiszen a játék grafikája simán verte a „nagyokat”, és a hangulata sem volt rossz. Egy-két dolog viszont elválasztotta a tróntól, így mindenki epekedve várta a folytatást, amit leteszteltem és minősítettem Nektek.

Amikor elindítjuk a gámát, egy nagyon hangulatos videó tárul szemünk elé, ahol a legszebb pillanatokat láthatjuk, ami megtörténhet egy focimeccsen. Gyönyörű gólok, nagyon szép fejesek és ezek mind egy animációban, ami szintén nagyon szépen és élethűen lett megalkotva.

Ugye a játék egy konzolos konverzió, így rögtön sikerült is belepakolni azokat a hibákat, amelyek hátrányai egy PS-nek, illetve egy konzolos játéknak. Rögtön a menüben is érezhetjük ezt, ahol nincs egér, tehát billentyűvel fogunk lépkedni a menüpontok közt. Egy-két eldugottabb részhez megcsinálták, de akkor a főmenüben miért nem? Ki tudja… Ezt még el is tűrnénk, ha minden egyértelmű volna, de nem. A menü rendezetlen, bonyolult és a legfontosabb részek el vannak dugva. Tovább nehezíti dolgunkat, hogy amikor valamit kéne leütni (pl. delete), akkor a játék nem fogadja el a megnevezett gombot, hanem a PS joypad-ének megfelelően kell megnyomni a billentyűt (tehát például a négyzet az „S” betűnek tekinthető nálunk). Egy idő után biztos, hogy elveszünk a beállításokban, de gyakorolni kell sokat, és menni fog. (:D)

Több menüpont közül válogathatunk a főmenüben, így kezdhetünk egy barátságos mérkőzést, egy „Master Legue”-t, egy „Legue-t” vagy egy „Cup-ot”. Ezeken kívül találhatunk egy tréning menüpontot, illetve a beállítások és kilépés parancsokat. A játékmódokat nem kívánom részletezni, mert nevük elárul mindent, és bármelyiket választjuk, jól fogjuk érezni magunkat, hiszen a hangulat mindenhol megvan.

Ha elindítunk egy mérkőzést, beállíthatjuk a meccs hosszúságát (maximum 30 perc), hogy melyik stadionban akarunk játszani, és milyen időjárásban. Persze van még egy-két beállítás, de szerintem ezek a legfontosabbak. Igen sok féle stadion van, valamelyik kopottasabb, valamelyik körül futópálya található, így választék lesz bőven.

Bevonulnak a csapatok egy szép animáció mellett, és végig hallgatják saját himnuszaikat, majd bevonul a bíró is (igen, ebben az epizódban már spori is van!), és kezdődhet a játék. A meccs hangulata nagyon jó, a közönség tombol és hallgatjuk a kommentár hozzáfűzéseit. Nagyon szép gólokat tudunk produkálni, ha belejövünk a játékba, ám ezelőtt sűrűn gyakoroljunk a tréning pályákon. Ugyanis ha valaki (úgy, mint én) a FIFA-hoz van szokva, jelentősen meg fog döbbenni a játék nehézségén. Ez kiküszöbölhető egy kis gyakorlással, és utána bátran vágjunk neki valamelyik bajnokságnak.

Mint a FIFA 2005-ben itt is kreálhatunk magunknak csapatot, ami nagyon jó dolog. Ha valaki játszott a Tony Hawk’s Underground 2-vel, emlékezhet rá, hogy berakhattuk a saját képünket a játékba. Nos, ezt itt úgy tehetjük meg, hogy rajzolunk egy logót vagy szerkesztünk egy képet, és ezt beillesztjük a játékban. Nagyon sokféle mez, nadrág és egyéb ruha van a választékban, így a színek különböző kombinálásával a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ám, ha nem akarunk saját csapatot csinálni, választhatunk a tekintélyes mennyiségű válogatott (akár a magyarokat is), vagy a sok Sport Club csapata közül.

A játék grafikája lehengerlő, konzolos létére, nemhogy csak szép, de a FIFÁ-t simán veri. Szerintem a FIFÁ-nak a legnagyobb grafikai hibája a közeli animációk rondaságában rejlett, például úgy nézett ki emberünk közelről, mint egy megviselt birkózó :D. Itt ezek az animációk szinte filmszerűek, nagyon szépen és részletesen ki vannak dolgozva. A rengeteg kameraállás miatt többféleképpen is letesztelhetjük a játék grafikai motorját. Nagyon jól néz ki, amikor a labda, esős időjáráskor beleesik egy tócsába, azután pedig nagyokat fröccsenve tovább gurul.

A játék fizikája is nagyon odavág, ami szerintem alap egy ilyen stílusú programnál. A labda visszapattan a palánkról és a kapuháló mozgása is sokkal életszerűbb, mint eddig. Ha valakinek rúgjuk a labdát , az lehet lepattan róla, de az is lehet, hogy sikeresen le tudja venni azt. A közönség is jó, bár nem túl szép, itt szintén láthatunk ugráló embereket, nagy zászlólengetéseket, de ennyi, ezen még van mit javítani.

A mesterséges intelligencia is sokkal jobb lett. Ellenfeleink körültekintően, finoman passzolgatják a labdát és próbálnak betörni (illetve gólt lőni), hogy ez sikerül-e nekik az rajtunk múlik illetve a nehézségi szinten. Ebből öt darab van, és a nagy „fifásoknak” még a legbénább szint is veszélyt jelenthet, így ahogyan már említettem, gyaksizzunk sokat a tréningen. Nagyon jó, hogy az ellenfél is hibázik végre, de sajnos mi is hibázhatunk ha rossz helyre lőjük a lasztit, de lehet emberünk egy látványos levétel közepette tovább tudja rúgni a bőrt.

Az irányítás gamepaddel a legegyszerűbb, mivel a billentyűzetnek sokkal lassabb a reagáló képessége, így nehezebb lesz a játék. Az irányítás icipicit eltér a FIFÁ-tól, de nem jelentős mennyiségben. A beállításaival fogunk vesződni legtöbbet, hiszen amikor a billentyűket lőjük be, akkor is a jó öreg joypad van kiállítva, mindenféle körökkel és négyzetekkel…

A zene nagyon jó, sokkal jobban tetszett ez a válogatás, mint a legutóbbi FIFÁ-é. Keveredik benne rengeteg műfaj, és feldobja a hangulatot, ezt megígérhetem. A kommentár is jó, semmi bajom nem volt vele.

A játék egy DVD-n terpeszkedik el, így jó, ha beszerzünk egy olvasót, ha élvezni akarjuk a játékot. (:D)
De a játék megköveteli a 800Mhz-s processzort, a 128 Mb RAM-ot illetve a 32 megabájtos videokártyát. Nekem ezekkel a következő tapasztalataim voltak (az én gépem: AMD2600+; 512Mb RAM; Gf FX 5200): míg a FIFA 2005-nek kb. ugyanilyen gépigénye volt és mindent maximumra húzva, nagy felbontáson is szaggatás nélkül ment, ez nagyobb felbontásoknál és az animációknál (a góllövés után például), úgy beszaggatott, mint a disznó. Tehát kénytelen voltam lejjebb venni a részletességből.

Tehát a véleményem a Pro Evolution Soccer negyedik részéről, hogy nagyon jó játék lett, ami gyökeresen eltér a FIFÁ-tól. Így ha egyikkel sem játszottunk, teljesen mindegy melyiket próbáljuk ki, ugyanúgy tetszeni fog. A PES egy-két dolog terén - mint például a grafika vagy hangulat - nagyon jó, de sajnos neki is megvannak a hibái, mint pl. a konzolbetegség. Ettől függetlenül tegyetek egy próbát a játékkal, mert megéri… Micsoda? Totti viszi a labdát, lepasszolja Vierinek, Vieri lő, és góóóóóóóóóóóóóóóóóól!!!

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...