2020 legjobb játékai - szerintetek

Link másolása
Minden év végén hagyomány nálunk, hogy megszavaztatjuk veletek az elmúlt esztendő legjobb játékait. Tavaly sem volt ez másként, lássuk, hogy mely címek voltak 2020 legjei szerintetek!

A tavalyi év sem sikerült éppen túlzottan erősre játékfronton, a koronavírus-járványnak hála a kiadók és fejlesztők számos címet voltak kénytelenek elhalasztani, és ugye eleve tudtuk, hogy a konzolos generációváltás felemás szájízt hagy maga után: sok csapat ilyenkor már, vagy éppen ellenkezőleg, még nem akar piacra dobni semmit.

De ne panaszkodjunk, azért így is volt mivel játszani, és a legtöbb esetben a szavazásunk kategóriáit is bőséggel meg tudtuk tölteni! Összesen tizenhat díjnak kerestünk gazdát: tizenegy kategóriában az előre megadott lehetőségek közül választhattátok ki a kedvenceiteket (egyszerre akár többet is), ötben pedig ti magatok nevezhettétek meg, hogy mely címeknek kellene érmet akasztani a nyakába.

Ezúton is nagyon köszönjük nektek a részvételt, ahogy mindig, most is érdekes eredmények születtek: lássuk hát, hogy melyek voltak 2020 legjobb játékai szerintetek!

Az év akció-kalandjátéka

Most is ez volt az egyik legtömöttebb kategóriánk, érdekes azonban, hogy nagyon kevés olyan cím akadt közöttük, amelyik kiemelkedő mennyiségű szavazatot tudott bezsebelni. Ezek tükrében talán nem meglepő, hogy a legjobb akció-kalandjáték a The Last of Us: Part II lett, amelyre a résztvevők 50,5 százaléka százaléka szavazott.

Az ezüstérem is egy PlayStation-exkluzívé, a szavazók 33 százaléka gondolta úgy, hogy a Ghost of Tsushimának ott van a helye az év legjobbjai között - csak helyeselni tudunk! A dobogó harmadik fokára - mondhatni papírforma szerint - az Assassin’s Creed: Valhalla állhatott fel, méghozzá a voksolók 24,9 százalékának hozzájárulásával.

Az év lövöldéje

Nem okozott meglepetést a lövöldék kategóriája sem, már ami az aranyérmest illeti: 45,9 százalék tett pipát a DOOM Eternal mellé, így az id Software remekbe szabott shooterét kiálthatjuk ki az év legjobbjának. A pazar látvány, a semmivel sem összekeverhető hangulat és brutalitás mellett tökéletes gunplayt kaptunk ezúttal is, egyértelmű, hogy jár neki a trófea!

Amikor már mindenki azt hitte, hogy a battle royale-meccs lefutott, jött az Activision, és piacra dobta a free-to-play Call of Duty: Warzone-t. A játék a legjobb dolog volt, amit a tavaszi bezárkózás mellé kaphattunk, aligha meglepő, hogy olvasóink 21,3 százaléka le is szavazott rá, így ő lett a kategória ezüstérmese. A harmadik - kisebb meglepetésre - a Half-Life: Alyx lett 16,5 százalékkal, de nem sokkal maradt el a Call of Duty: Black Ops - Cold War sem - rá 15,1 százalék szavazott.

Az év szerepjátéka

Tisztában vagyunk vele, hogy a Cyberpunk 2077 címe a fél internet számára vörös posztó, a CD Projekt RED fejlesztésére azonban nem véletlenül szokás megosztó darabként hivatkozni - bizony, rengetegen szeretik a lengyel csapat játékát. Erről árulkodik a szavazásunk végeredménye is: a résztvevők 57,7 százaléka szavazott V kalandjára, ami így lazán elvitte a kategóriáját.

A többi dobogós ugyanis jócskán lemaradva érkezik, igaz, itt is akadnak érdekességek! Az ezüstérmet például megosztva kapja az akció-szerepjátékos vonalat erősítő Hades és Nioh 2, amelyekre egyaránt 10,4-10,4 százalék szavazott, míg a harmadik helyezettünk az Animal Crossing: New Horizons lett 9,3 százalékkal. (Igen, tudjuk, hogy életszimulátor, és nem szerepjáték, de egyszerűen nem találtunk neki jobb helyet, sorry!)

Az év platformere és ügyességi játéka

A maga módján okozott meglepetéseket, és szoros lett a platformerek és ügyességi játékok kategóriája, ahol végül az Ori and the Will of the Wisps győzedelmeskedett 33 százalékkal. A rajongók sokat böjtöltek a Moon Studios új játékáért, amely végül nem is okozott csalódást: változatlanul elbűvölő, a játékmenete pedig tökéletesen adagolja a platformrészeket és a harcot.

A Crash-rajongók se kámpicsorodjanak el, a Crash Bandicoot 4: It’s About Time végül a második lett, miután a résztvevők 26 százaléka voksolt rá, míg a bronzérmet a Fall Guys: Ultimate Knockout csípte meg 18,2 százalékkal. A PlayStation 5 mellé csomagolt Astro’s Playroom igazi meglepetés volt, miután jóval többet tudott nyújtani, mint egy egyszerű techdemó: a szavazók 16,1 százaléka ezt honorálta is.

Az év kaland- és puzzle-játéka

Újabb népszerű kategória következik, itt ráadásul nem volt olyan cím, amelyik látványosan el tudott volna húznia a többiektől. A győztes végül az Amnesia: Rebirth lett, miután a szavazók 15,3 százaléka gondolta úgy, hogy a horrorsorozat legújabb felvonása megér neki egy pipát. Nem lett különösebben szép vagy kifinomult, de az atmoszféra és a sztori bőven kárpótol majd!

A második helyezés egy magyar fejlesztés lett, a Chicken Police az olvasóink 12,5 százalékát győzte meg, amely így a Call of the Sea-t is felülmúlta - utóbbinak 11,2 százalék jutott. Viszonylag sok szavazattal zárta a voksolást a The Dark Pictures: Little Hope is, az antológiasorozat folytatása 10,4 százalékot kapott.

Az év stratégiája

Egész szorosan alakult a stratégiák kategóriája is, végül azonban a Desperados III győzedelmeskedett, miután a résztvevők 23,8 százaléka adta neki a voksát. Hiába, a Mimimi Games csapata zseniálisan támasztotta fel a sorozatot, és valószínűleg minden idők egyik legjobb valós idejű taktikai játékát hozta össze.

A Desperados mögött a Crusader Kings III érkezik szorosan, amire az olvasók 19,4 százaléka szavazott, míg a harmadik helyezettünk a Gears Tactics lett 14,7 százalékkal. Nem maradt le sokkal az XCOM: Chimera Squad sem (13,9 százalék), és sok szavazatot (11,1 százalék) gyűjtött be az első nap erejéig ingyenessé tett Total War Saga: Troy is.

Az év verekedős játéka

Valószínűleg a szavazás legeseménytelenebb kategóriája volt a verekedős játékoké, ha nem jut eszünkbe, hogy 2020-ban jelent meg a Mortal Kombat 11: Aftermath, akkor valószínűleg két ördögszekér is eltáncol a szavazatokat összesítő grafikon mellett. Így viszont a Mortal Kombat-kiegészítő győzött, méghozzá jókora előnnyel: 88,2 százalék adta rá a voksát.

A látványos különbségről nem csak a szűkös kínálat tehet, a többi megjelenés ugyanis erősen rétegcím volt. A One-Punch Man: A Hero Nobody Knows talán még az ismertebb címek közé tartozik, de így is 4,9 százalékra futotta neki, míg a harmadik helyezettünk a Granblue Fantasy: Versus című fejlesztés lett 3,6 százalékkal.

Az év sportjátéka

A sportjátékok kategóriája sem okozott meglepetést, már ami a győztest illeti: a FIFA 21 magabiztosan zsebelte be az aranyérmet, miután a résztvevők 25,9 százaléka pipálta ki a címét. Noha a tavalyi epizódra alaposan rányomta a bélyegét a generációváltás, úgy tűnik, sokatok számára így is kihagyhatatlan darab volt.

A folytatás már több érdekességet tartogat, meglepetésre ugyanis a Skater XL lett az ezüstérmesünk 13,1 százalékkal, ami jól mutatja, mennyire ki voltatok már éhezve egy gördeszkás játékra (a Tony Hawk-kollekciót a felújított címek kategóriájába száműztük). A dobogó harmadik fokára az eFootball: PES 2021 állhatott fel 12,4 százalékkal, és viszonylag sok (10,5 százalék) voksot kapott az NBA 2K21 is.

Az év versenyjátéka/szimulátora

Stílszerűen ebben a kategóriában volt a legnagyobb a verseny, a dobogós helyezések között alig néhány szavazat döntött mindössze. Végül a Microsoft Flight Simulator emelkedett ki győztesen a csatározásból (23 százalékkal), ami persze annak tükrében nem meglepő, hogy az anyag a maga nemében egy technológiai csoda, ráadásul lényegében bárki ki tudta próbálni a Game Passnek hála.

A második helyre a DiRT 5 gördült be a szavazók 22,9 százalékának jóváhagyásával, míg a harmadik a Star Wars: Squadrons lett 22,1 százalékkal. Jól mutatja, hogy mennyire szoros lett a szavazás vége, hogy ott volt még az élbolyban az F1 2020 is: a résztvevők 20,8 százaléka gondolta úgy, hogy jó dolog volt virtuálisan pótolni a tavalyi Forma 1-es szezon elmaradt futamait.

Az év felújított/bővített kiadása

Felújított és bővített kiadásokból tavaly sem volt hiány, így ezúttal is számos cím képviseltette magát ebben a kategóriában. Noha a látványosan nem tudott elhúzni, így is szép számmal kapott szavazatot a Demon’s Souls; a résztvevők 32,7 százaléka gondolta úgy, hogy a PlayStation 5 nyitócíme pazarul sikerült, ezért megérdemelné a trófeát.

Nem sokkal maradt el tőle a kategória ezüstérmese sem, a Mafia: Definitive Edition 29,3 százalékkal futott be a második helyre, míg a harmadik helyezettünk a Final Fantasy VII Remake lett. Utóbbi esetében több szavazatra számítottunk, a 15,9 százalék talán annak szólt, hogy inkább megvárjátok, míg egyben végigjátszhatjátok a remake-et.

Az év platformja

Ezúttal a platformok kategóriája is ígért némi izgalmat, elvégre a generációváltás miatt új szereplőkkel bővült a szavazásunk is. Attól persze érthető okokból messze vagyunk, hogy ezek a gépek átvegyék a vezetést, így nem is meglepő, hogy a győztes 2020-ban is a PlayStation 4 lett, méghozzá a résztvevők 41,4 százalékának hozzájárulásával.

A PC így most is a második helyre szorult, igaz, ezúttal sem látványos a különbség a két platform között: utóbbinak 38,1 százalék jutott ezúttal. A harmadik helyezettünk egy újonc, a PlayStation 5 lett, amely a maga 20,6 százalékával könnyedén maga mögé tudta utasítani az Xbox-konzolokat és a Nintendo Switchet is.

Az év multiplayere

Következzen az első olyan kategória, ahol már ti jelölhettetek egy-egy címet, itt ráadásul nem volt megkötés az, hogy 2020-as legyen a választott játékotok. Oké, a győztes speciel pont tavalyi megjelenés volt: a Call of Duty: Warzone meggyőző többséggel vihette haza az év multis anyagának járó díjat, miután a szavazatok 19,6 százalékát zsebelte be.

A folytatásban is kitart a Call of Duty-uralom, miután 7,8 százalék mondta azt, hogy Black Ops - Cold War ide vagy oda, ő még mindig a Modern Warfare többjátékos részét nyúzza rendületlenül. A dobogó harmadik fokára is egy rég(ebb)i ismerős állhatott fel, az Apex Legends a szavazatok 5,2 százalékával köszönte meg a bronzérmet.

Az év játéka

Ehhez a kategóriához is eljutottunk végre, és bár a fentiek tükrében voltak tippjeink a végeredményt illetően, arra nem számítottunk, hogy a The Last of Us: Part II ilyen fölénnyel lesz az év játéka a Gamekapocs olvasói szavazásán. A résztvevők 43,6 százaléka voksolt mellette, ennél pedig nincs jobb bizonyíték arra, hogy a ti fejeteket is elcsavarta a Naughty Dog alkotása.

Hiába övezte balhé a megjelenést, a második helyre még így is odaért a Cyberpunk 2077, amely a szavazatok 18,7 százalékával zárta a voksolást. A harmadik helyezettünk is egy PlayStation-exkluzív, a Ghost of Tsushima 11,2 százalékot zsebelt be, így a Sucker Punch alkotását kiálthatjuk ki az év harmadik legjobb játékának.

Az év fejlesztője

Ez a kategória ezúttal nem hozott meglepetést, a játékfejlesztők iránti szimpátiátok tökéletesen szinkronban van azzal, hogy mennyire kedveltétek a tavaly kiadott játékaikat. Ennek megfelelően az év fejlesztője a Naughty Dog lett, amit a szavazatok 43,8 százalékával jutalmaztattok meg a The Last of Us folytatásáért.

Az ezüstérmet Lengyelországba postázzuk, a dobogó második fokára ugyanis a Cyberpunk 2077-et fejlesztő CD Projekt RED állhatott fel a voksok 15,7 százalékával, míg a harmadik dobogósunk a Sucker Punch, amely 8,8 százaléknyi szavazatot kalapozott össze a Ghost of Tsushimának hála.

Az év csalódása

Eddig az év legjobbjairól esett szó, szokásunkhoz hűen azonban szenteltünk egy kategóriát azoknak a játékoknak is, amelyek különösen nagy csalódást okoztak valamiért. Talán nem olyan meglepő, hogy a versenyt itt (is) jókora előnnyel tudta megnyerni a Cyberpunk 2077, egészen pontosan a szavazók 54,4 százaléka rá voksolt.

Voltak azonban még olyan címek, amelyekkel nem mindenki volt maradéktalanul kibékülve: a második helyen holtversenyben, 6,9-6,9 százalékkal végzett a Marvel’s Avengers és a The Last of Us: Part II. A bronzérmesünk így a végtelenül rosszul sikerült XIII Remake lett, amely a szavazataitok 5,6 százalékát szerezte meg.

A legjobban várt játék

Zárásképpen pedig következzen a jutalomkategória! Ezúttal is megkérdeztünk titeket, hogy mely címeket várjátok a legjobban a közeljövő felhozatalából, ezt a szavazást pedig lazán behúzta a God of War: Ragnarök, egészen pontosan a résztvevők 33,7 százaléka mondta azt, hogy ezzel a játékkal mindenképpen játszani szeretne majd.

Bár jócskán lemaradt, a második helyezett is egy PlayStation-exkluzív lett, amely ráadásul garantáltan keresztgenerációs cím: a Horizon: Forbidden West a szavazatok 9,3 százalékát kapta meg tőletek. A harmadik helyre a From Software és George R. R. Martin közös projektje, az Elden Ring ért oda 5,7 százalékkal - a játékról továbbra sem tudni semmit, de láthatóan nagyon bíztok benne!

A Gamekapocs szerkesztősége is összeválogatta a kedvenceit - ezekről itt olvashatsz bővebben!

Kapcsolódó cikkek

21.
21.
Fata Morgana
Az év szerepjátéka a CP2077???
Valami baj van a világgal mindig is tudtam....
20.
20.
Jhonyy
Tlou2 az év játéka, hát szeretném ha készülne ahoz hasonló játék, legalább mind story....Minden fillért megért az biztos
19.
19.
#16: Jaj én ott lent másik címről beszéltem és bizony, akinek még nem volt kedve a következményeket látni, nem próbált velem (nagyon helyes) a tlou2-ről beszélni :)

Azt bírom a tlou2 témában, hogy az elégedetlen játékosok általában a 10 éve kb perelhető szintű, a mai divatos-trendi irányzatokkal kapcsolatos zaklatás okán vannak bepörögve. Akik válaszolnak, azok meg elmesélik a történet értékeit és nincs a kettő között összefüggés. Neo azt mondja, hogy bátor és egyedi történeteket hasonló érzelmi töltettel különféle egzotikus fűszerek nélkül is le lehet adni, pl ott van ugyan ilyen a Metal Gear Solid 3, vagy a Spec Ops: The Line. De amúgy továbbra sem szeretnék senkivel sem beszélni erről *az év játékáról*.
18.
18.
#16: De talán ez volt a céljuk, nem? Hogy van a kis Ellie, immunis meg minden szegényke, micsoda cumi, erre a végére pszichopata kb :) És te meg erre érzed hogy rohadjon meg az egész, na ezt akarták elérni, hogy ezt érezd, vagy hogy hát megértsd, vagy felfogd ilyen-olyan módon megéld. Amúgy meg az ilyesmi netes hisztiről mindig ilyen Dallas meg Esmeralda (vagy újabban Star Wars) jut eszembe, hogy fúj, hülye fejlesztők, meghalt Joel bürühühhhüüh :DD Szánalom, mit össze nem sírnak mindenért egyesek :)
17.
17.
almaspite
#16: érdektelen fadarabokká teszi őket a játék.*
16.
16.
almaspite
#6: Hát azért nem. Én végig játszottam és nekem a legnagyobb csalódás marad az évre. Ismerőseim körében, is hasonlóan gondolunk rá. De hát az embernek egy több sebből vérző történetet, szerethető karakterekből leamortizált teljesen érdektelen fadarabokká teszi őket. Mellesleg ami vicces, mert az első résznek a legnagyobb érdeme volt, hogy szerethető karaktereket épített fel. Itt elérték, hogy még a régi karaktereknek a sorsa is hidegen haddjon. Ezek után meg az a sok logikátlan marhaság a történetbe.
És ez a játék lett az év játéka a Ghost of Tsushima helyett. Felesleges vitatkozni. Örüljenek neki akik szerették a játékot, majd a háromnál robban a bomba megint, vagy nem.

Az hogy szarul ment, hidd el nem... Sok fan is azért dobált kést, meg hangoztatta, hogy az első csoda után, ezt b*szták az arcukba, mert nincs is ps4-ük és ps3-ba rakták be a játékot. Ugyan már.
15.
15.
Hab
#10: Én talán egyszer cseréltem csapattagot az egész játékban. :D
11.
11.
delphijos
Én megint csak örülök hogy az Ori nyert, sok más cucc mellett ezek kicsit kevés “időt” kapnak, pedig....
10.
10.
#8: Pl ugye úgy érdemes fejleszteni a csapattagokat, hogy nem mindenkit mindenre, hanem specializálódni kell. Jó, hogy van lehetőség új alakokat verbuválni és a bázison tartani őket, meg széttuningolni őket mondjuk fegyver, armor tuningra. Aztán ha kell valami menjél vissza a helyre (eleve), vedd le a ruhát az emberedről, dobd ki a partiból, add hozzá a másik embert, add neki oda a ruhát, tuningold és vissza minden. Nekem valahogy mindig úgy jött ki, hogy 5 perc játékhoz kb 6 percet kell szórakozni a menüben. Ilyet egyik hasonló stílusú cuccban nem tapasztaltam. Nem sokat segít rajta, ha mondjuk az armor szaki a csapatban van és ezért a képességért cserébe mondjuk nem tud jól lőni, vagy harcolni.
8.
8.
Hab
#7: Nekem maximum az inventory-val volt problémám. Milyen szarakodásra gondolsz konkrétan?
7.
7.
#5: Wasteland 3 nagyon jó RPG, de annyira túltolták a menüben való szarakodást, hogy sokat látott veterán CRPG rajongóként is félbehagytam, miután többet kellett mikromenedzsmentelni, mint amennyit a játék játszani engedett. Csak simán túlestek a ló másik oldalára és kipatchelhették volna belőle a felesleges kköröket - de nem tették.
6.
6.
#3: Szerintem, akik csalódtak benne, azoknak elég nagy része nem játszott a cuccal, vagy egyszerűen szarul ment a PC-jén, meg az Xbox One-ján [...] Ez a GK, ember, itt a 2013-as meg nem nevezett platform 2020-ban az év játékra alkalmas gépe.
5.
5.
Hab
Vicc, hogy a CP a legjobb RPG. Az meg pláne, hogy a Wasteland 3 fasorban sincs. :(
4.
4.
csoki0619
Örülök, h a Last of us az év végére a helyére került!
Megjelenéskor játszottam ki, és mikor a végére értem, szétnéztem a neten, h kinek h tetszett az élmény. Hát mit mondjak, rossz volt azt a sok rosszat olvasni és hallgatni róla, ami akk körülvette a játékot. Hála istennek mostanra átbillent a mérleg nyelve.
3.
3.
A Fénybenjáró
Azért az kemény, hogy a Cyberpunk lett az év legjobb szerepjátéka (és a 2. legjobb játék) és egyszerre a legnagyobb csalódás. Annyit mindenképp el lehet róla mondani, hogy nem egy szokványos játék. :D
2.
2.
Marcus88
Papírforma lett nagyjából minden.
1.
1.
Azt sejtettem előre, hogy az év legnagyobb csalódása a CP lesz, de azt is, hogy a tlou2 is dobogós lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...