The Walking Dead - 8. évad sorozatkritika

  • Írta: zoenn
  • 2018. április 23.
Rickék és a Megmentők háborúja végre lezárult. A nyolcadik évadban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a Negan bandájával való összecsapás pedig elkerülhetetlenné vált. Csak épp azok a fránya súlypontok csúsztak el.

Végre az AMC is rájött arra, hogy a valaha szebb napokat látott széria megérett a váltásra. Sajnos ezzel csak az évad végén szembesülünk, addig túl kellett élnünk Scott M. Gimple showrunner megkérdőjelezhető vízióját 16 epizódon keresztül. Úgy látszik, az alkotók nem tanultak az évek során felgyülemlett megannyi negatív kritikából, önkényesen visszafogták a gyeplőt, és egy hét eseményeit több évadra bontották. (Igen, ez választ ad arra a kérdésre is, hogy miért nem nő még a terhes Maggie hasa.) Habár a történések indokolttá tennék, hogy a stáb biztos kézzel vezényelje le a hetedik évad végén belengetett háborút, helyette maradt a toporgás, a köldöknézegetős dráma, a súlytalan párbeszédek és a szűkmarkúan mért, sótlan akció.


Miután hőseink lerázták magukról a Megmentők rémuralmát és felállították bázisukat Hilltopban, újra kell szerveződniük ahhoz, hogy végre leszámoljanak a környéket rettegésben tartó Negannel. Innentől a meggyengült felek szövetségkereséséről szól a nyolcadik nekifutás tetemes hányada, a kapkodás viszont nem jár sikerrel, ezzel Rickék elég hamar szembesülnek, amikor ostromra indulnak a Megmentők bázisára. A mérleg nyelve hol az egyik, hol a másik frakció irányába billen, egyszerű adok-kapokká válik a háború. Világossá vált, hogy tisztességes eszközökkel nem lehet megnyerni az elhúzódó csatát.

Aztán a képregény sztorijával ellentétben a készítők olyat húztak az évad első felének végén, amire nem sokan számítottunk. Egy kezdetek óta jelenlévő szereplő kiírása nagy merészségre vall, és dicsérendő, hogy ennek a személynek a „végakarata” egyfajta alternatív célt adott hőseinknek a féktelen vérontás helyett: a megbékélésre való szándék végig ott lebegett a levegőben, de a szerencsétlen véletlenek és a rossz döntések miatt nem valósulhatott meg. De komolyan gondolta bárki is, hogy Rick és Negan egyszer, egymás kezét fogva virágot fognak szedni a járkálókkal teli réten?


A mellékszereplők ezúttal sokkal nagyobb szeletet haraptak a tortából, mint amit megérdemeltek volna. Maggie már-már zsarnoki módszerekkel terelgeti Hilltopot, semmibe véve a foglyok kívánságait. De ott volt még Negan első tisztje, Simon is, aki szerint az ember nem erőforrás, és radikális eszközökkel kell eltiporni mindenkit. Még jó, hogy Stephen Ogg alakítása elvitte a hátán a karaktert. Morgan magánakciói is sok játékidőt emésztettek fel: rá kellett jönnie, hogy nem minden barátot tud megmenteni, és eközben kíméletlen gyilkoló géppé vált – nyoma sincs már a korábbi humánus modorának, önmagára és másokra is veszélyessé vált. A karakter itt elfogyott, nem véletlen, hogy sorsa egészen másfelé sodorja majd.

Persze nem volt hiány árulásokból és csapdaállításból, ahogy azt a fináléban is láttuk, talán már túlzásba is vitték az írók. A frakciókon belüli nézeteltérések mind-mind közrejátszottak abban, hogy mindent egy lapra tegyenek fel hőseink, és megtörténjen az, amire már mindenki számított. Azért azt megjegyezném, hogy az utolsó epizódban látott fordulattól tényleg tátva maradt a szám, szerencsére az alkotók mertek eltérni az alapanyagtól, és igyekeztek megfelelni a rajongóknak – egyetlen egyszer sikerült is!


Sajnos ugyanis az egész évadra jellemző, hogy a készítők nincsenek tisztában azzal, hogy mi a jó nekünk, nézőknek. Nem hiszem, hogy nem olvasnak fórumokat, mégis úgy tűnt, hogy művészi szabadság címszóval máshová helyezik a súlypontokat, mint az elvárható lenne. Inkább elidőznek olyan részleteken, amire nincs szükség a fő konfliktus szempontjából: ott van mindjárt az említett szereplő halála, kinek hattyúdala kerek egy epizódot tesz ki, és ezenkívül semmi fontos nem történik a túlélőkkel. Ezzel felesleges volt indítani az évad második felét.

Értem én, hogy fontos játszani a nézők érzelmeivel, de egy idő után inkább fárasztó lesz a toporgás, mint megrendítő. Miért kell az egyszerűbb dialógusokat ennyire túlírni? Értjük mi a lényeget és a morális helyzetet anélkül is, felesleges elidőzni a részleteken, inkább haladjunk szépen előre! De nem. A készítők újra és újra ugyanabból az eszköztárból építkeznek, csak ugye minden a fejükre nő, az igazán élvezetes karaktereket pedig hosszú részeken át pihentetik.


Miért kell egy Jeffrey Dean Morgan kaliberű színészt ennyire háttérbe szorítani? A végén persze ő is megkapja az őt megillető figyelmet, de akkor már úgyis késő. Ezekiel ebben az évadban semmi hasznosat nem tett, cserébe kaptunk egy botos skizofrént, és annak ellenpólusát, az idegesítően pacifista Jesust, valamint egy őrült tudóst, Eugene-t, akiről végképp nem tudjuk eldönteni, merre húz a szíve. De sorolhatnám még a többieket is, akik csak úgy „ott voltak”, fenyegetőn néztek és harcoltak az iszonyúan kínos akciójelenetek során.

A rendezést tekintve sem brillírozott idén a The Walking Dead. A fontosabb részeket rendre a maszkmesterből lett direktor, Greg Nicotero kapta, de amikor képes volt az utolsó, minden eldöntő ütközetet öt percben lerendezni, elszakadt nálam a cérna. Voltak ugyan apró kísérletezések, időrendi váltások, de nem sokat tettek hozzá az egészhez. Változásokra lenne szükség, mert a lejtmenet elég nyilvánvaló. Így idővel még a veterán rajongók is elpártolnak a sorozat mellől.


Őszintén remélem, hogy az AMC végre tehetséges showrunnert kerített a kilencedik évadra, mert a Gimple-éra alatt nagyon elfáradt az egész koncepció - bár nekem Angela Kang csak simán a korábbi döntéshozók neveltjének tűnik. Friss arcok, tehetséges rendezők kellenek és egy tökösebb sztori, mint amilyen a Fear of the Walking Deadnek is van. Októberből tiszta lappal indul az egész, meglátjuk, hogy az új irány megérdemli-e a figyelmünket!

Gamekapocs értékelés: 5.5

The Walking Dead
Showrunner: Scott Gimple
Szereplők: Andrew Lincoln, Steven Yeun, Chandler Rigs, Scott Wilson, Norman Reedus, Chandler Riggs, Danai Gurira, Lauren Cohan, David Morrissey
Rendezte: Ernest R. Dickerson, Michelle MacLaren, Gregory Nicotero, Guy Ferland
Író: Scott Gimple, Robert Kirkman, Greg Nicotero, Angela Kang
Producer: Frank Darabont, Robert Kirkman, Gale Ann Hurd, David Alpert
Vágó: Julius Ramsay, Hunter M. Via, Nathan Gunn
Fényképezte: Michael Edison Satrazemis
Zene: Bear McCreary
Évadok száma: 8
Epizódok száma: 16

25.
codehook
#23: Mivel kb ok ketten "igazi" szineszek akik rendelkeznek kello tapasztalattal.
24.
Aang
#23: Szerintem Rick-et és Carol-t és Morgan-t játszó színészek is emlékezetesek. A többiek meg hozzák, amit kell. Én pont az ellenkezőjét gondolom, szerintem szinészekben rendkívül erôs a walking dead. Egyedül Maggie-t játszó színésznőt érzem gyengének.
Bár a mostani évadzáróban nagyot alakított.
23.
Mortis
#22: haha, ez mondjuk helyes meglátás: szörnyűek mindketten. :D
de azért a felhozott Tara is elég sokat szerepel;s hogy őszinte legyek a Walking Dead soha nem az erős színészi játékokról volt híres: kiemelkedő Negan és Shane volt az elejéről.
22.
Aang
#21: Tehát azért rossz a the walking dead, mert vannak benne, gyengébb mellékszereplők. Akik kb három percet szerepelnek, két epizódonként.
Ellenben a trónok harcával e-téren nincsen gond. Ahol ráadásul ilyen "zseniális" színészek a főszereplők! mint Kit Harington, vagy Emília Clark:)
21.
adamsfamily
A vége jó volt,de ami az utolsó 2 szezonban történt,azt 1 szezonba is bele lehetett volna préselni,ha nem mennek el ebbe a művészfilmes irányba amibe néha kikacsintgattak.
A walking dead legnagyobb baja szerintem az lett,hogy az első néhány szezonban még odafigyeltek,hogy milyen színészeket válogatnak be,az utóbbiakban pedig boldog boldogtalanra szerepet osztottak.Ott van példának Tara-t játszó színész,akinek 1 arca van.Amikor gyászolta a barátnőjét(dagadt szemüveges csaj a nyíllal a szemében),az arca konkrétan unott volt.Fingja nincs az érzelmek kimutatásáról,de ő csak egy példa.Akad még pár ilyen színész.
Sokan ezért kaszálták a sorozatot.
20.
ollie92
#17: Nem kell olyan szigorúan értelmezni. Csomószor lassult le, de számomra az első fele akkor is jobban tetszett. Börtönben nem is voltak sokáig, aztán megint útra keltek.Amint lekempeltek Alexandriában, egész befékelt...
18.
Ramirezx
Èn nem láttam, de szerintem nem is jó!
17.
Aang
"Míg az első évadok rövidebbek, akciódúsabbak voltak"
Értem, tehát szerinted egy the walking dead 2. és 4. évad akció dúsabb volt, mint mondjuk a 6. évad. :)
Na innen látszik, hogy nem is nézed a sorozatot.
16.
ollie92
Neked nagyon véged lehet :D Az összes TWD és FTWD részt láttam :)
15.
Aang
#14: Ja hogy te a fear is the walking dead-ről beszélsz.
Bocsesz, akkor ez a hozzászólás nem neked szólt :)
14.
Aang
#13: Akkor jó hogy hozzászólsz, egy the walking Dead cikkhez:)

Érdekes hogy csomó oldalon olyanok fikázzák a sorozatot, akik nem is nézik.
És vagy azt próbálják beadni, hogy nézik, és nem tetszik.
(Mint ollie92 kolléga lejjebb, aki jól láthatóan lebukott)
Szóval srácok értem hogy kell másokat követni. Meg mindig kell valami, amin a feszkót le lehet vezetni a gyűlölettel.
És lehet intelligensnek látszani, ha olyan filmeket sorozatokat imádtok(pl trónok harca) vagy utáltok(the walking Dead), amit a trendek megkövetelnek tőletek.
De azért legyen már benneteket annyi intelligencia, hogy nem xaroztok olyasmit, amiről f.ngotok sincsen.
Ezzel csak magatokat égetitek.
13.
Mr.Dead
#10: Csak az FTWD harmadik évadáig el is kell ám jutni. (Nekem nem sikerült) egyébként a nagy többség azt is kaszálta
12.
NemecsekErno
#11: Az elsőre ugyanezt mondanám, de több helyről olvastam, hogy a 3. igen jó lett.

Amúgy nálam a TWD az 5. évadtól maradt ki érdektelenségből kifolyólag.
Majd ha egyszer azt olvasom, hogy az X. éved volt a sorozat legjobbja, ami végre beváltotta az összes hozzá fűzött reményt, akkor majd gyorstekerésben végignézem a kimaradt epizódokat.

Kár, mert az első pár évad nagyon jó volt.
11.
Mortis
#10: a 2. évad is lassú és unalmas volt.
10.
ollie92
Ezen a sorozaton látszik, hogy a minőséget cserélték a mennyiségre. Míg az első évadok rövidebbek, akciódúsabbak voltak, később a rendezőcserével majd a hatalmas budgetcuttal teljesen elkúrták. Érdemes a FTWD figyelni, ott a 3. évad elég húzós lett, remélem a 4. évad is hozza a szintet.
9.
Mortis
akkor ezek szerint nem maradtam le semmi érdekesről. én a 3. rész végén döntöttem el( haverommal akivel együtt nézzük, egyetemben) hogy én erre nem kívánok több időt pazarolni. úgyis jön új történetszál, ha az jól sikerül majd nézem onnan, addig is megelégszem a képregénnyel. nevetséges ,hogy egy olyan feszes és sebészi precizitással megalkotott story arc-kot mint az All Out War ilyen rosszul adaptáltak.
#3: SPOILER A Whisperers-szökre gondolsz vagy erre a Commonwealth-re, ami 3-4 füzete van? az előbbi egy nagyon jó mini arc volt, érezni hogy tanultak abból, amit a show csinált a rövid kannibálos történetszálból a Terminus képében - véleményem szerint az egyetlen sorozat változtatás, ami jobb mint a képregényes eredeti.
az utóbbi érdekesnek tűnik, de még nagyon az elején vagyunk és ezzel a Mercer-rel a Governor-újrázását is el tudnám képzelni, ami marha unalmas és lusta húzás volna.
8.
Aang
#5: Mi volt a baj a karakterekkel?
Spoiler:
Ők negan halálát akarják.
Rick szerint meg negan életben hagyása, jelenti a béke lehetőségét.
(És Carl miatt is hozta meg ezt a döntést)
Az hogy Maggie meg daryl összeesküdnek hogy kicsinálhassák, is totálisan érthető.
Az a kérdés, hogy meddig mennek majd el.
Ennyi.
7.
Aang
#6: Szerintem a hatodik évad volt a legjobb. A második mellet a kedvencem.
Az 1. a 5. és a 8. évad sajna gyengébb mint a többi. Valamiért mindig visszaesik a minőség, egy-egy évadra. Fúra.
6.
Anti4730
Halál unalmas lett ez mar kb a hatodik évadtól. Nemrég néztem végig a z nationt, es egész jo volt, bár az is csak harmadik evadig, onnantól valami elszakadt mert valami rém szar lett:D
De ugyanígy a walking dead is halál unalmas lett.
5.
Yanez
#4: Nem érted, nem az összeesküvés ötletével van bajom, hanem a karakterekkel. Ám itt most nem szeretnék spoilerkedni.
4.
Aang
#2: A vége zseniális volt.
Az összeesküvéses jelenet, meg előre vetíti a későbbi eseményeket.

Az évad első fele, egy-két epizódon kívűl, valóban rém gyenge volt. De a második fele, egész jóra sikerült.
Úgy összességében nem volt rossz.
3.
mephi
#1: Butaság, amit írsz. Olvastam a képregényeket, és bár megnéztem az összes részét a sorozatnak, rengetegszer fogtam a fejem. Teljesen egyet értek a cikk írójával Zoennel, hogy bizony itt a rendezőn múlott sok dolog. Egyszerűen nem értem, hogy voltak képesek ezt a Savior szálat ennyire elbaltázni.
Nagyon remélem, hogy a folytatásban tényleg mások kezébe kerül a rendezés, mert most a képregényben egy olyan szál jön be, ami nekem nagyon tetszett.
2.
Yanez
Nekem elment az évad, de ezzel le is kellett volna zárni az egész szériát. Talán eljött az az idő, hogy én is kukázom a folytatást. Az uccsó rész vége egy nagy vicc volt számomra, különösen az az "összeesküvés" jelenet. Az mi akart lenni?
1.
amadeusz gyermeke
Húzás már le a redőnyt ,s ennyi
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...