Óriási lebőgések voltak a múlt hónapban

  • Írta: fojesz
  • 2010. november 18.
  • Biznisz
Link másolása
Nem véletlen, hogy a vártnál kisebb mértékben nőttek az amerikai játékeladások, elemzők szerint egy sor húzócímnek vélt program hasalt el a kasszáknál októberben. Többek között lebőgtek a legújabb Nintendo-exkluzív címek, az új Tony Hawk-részből pedig nevetséges 3 ezer példány kelt el!

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az amerikai játékeladásokat összegző NPD Group jelentése szerint a várt 15 százalékos növekedés helyett csupán 6 százalékkal nőttek a szoftvereladások, s bár ez szép eredménynek tekinthető a konzolértékesítések mellett, az összesített mutató így is mínuszba fordult. Az elemzők szerint nagyon egyszerű oka van mindennek: októberben számos sikervárományos cím bőgött le, ráadásul nem is akárhogyan. Mielőtt belevágnánk, ne feledjük: a világ legnagyobb játékos piacáról van szó.

Az NBA 2K11 és a Fallout: New Vegas megfelelt az elvárásoknak, és a toplista élére is kerültek, azonban a múlt hónapban kizárólag Wii-re megjelent NBA Jam és az EA Sports-féle MMA csúfosan megbuktak, Evan Wilson elemző szerint egyiknek sem futotta 50 ezer eladott példányra. Michael Pachter a Wii-exkluzív, ráadásul Ninendo által fejlesztett címeken akadt ki: a Kirby's Epic Yarn éppen, hogy lecsúszta a 100 ezres becsléseket, míg a Wii Party messze elmaradt a 150 ezres elvárásoktól. Wilson ezen eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a Nintendo-játékai 44 százalékkal kevesebb bevételt hoztak a cégnek, és hasonló teljesítményt várnak a következő két hónapra is, ami nem túl jó hír a japánoknak, akik a karácsonyi szezon sűrű felemlegetésével hadakoznak a Wii és a DS temetése ellen.

Nem megy jól a zenei játékoknak sem, igaz, a Rock Band 3 állítólag jól teljesített. Szeptemberben már hallottunk a Guitar Hero: Warriors of Rock lebőgéséről (egy hónap alatt 100 ezer példány sem kelt el belőle), most pedig a DJ Hero 2-t emlegették fel a szakértők: a játékra 59 ezren voltak kíváncsiak, míg az első rész már az első héten 123 ezres eredménnyel büszkélkedhetett. 

A másik gyenge pontot a gördeszkás játékok jelentették: a korábban leépítéseken is átesett Robomodo ugyan hosszútávra tervez a Tony Hawk-sorozattal és a hozzá készített gördeszka-kontrollerrel, kérdés viszont, hogy az első hetes 3 ezer eladott példány alapján, az Activisionnek lesz-e kedve folytatni a szériát. A Tony Hawk: Ride-ból tavaly egy hónap alatt 114 ezer kópia talált gazdára, s már az sem volt jó eredmény: ha lehet, a mostani azt is túlszárnyalja. Bukta volt a Shaun White Skateboarding is, a játékból 6 ezer darabot vittek el, ami szintén jelentős visszaesés a korábbi snowboardos részekhez képest.

Az októberi eredmények után az elemzők átgondolják a korábban megfogalmazott előrejelzéseiket, abban pedig már most egybeértenek, hogy a következő hónapban és a pénzügyi év végén (azaz márciusban) nem, vagy csak kis mértékben nőnek majd az eladások.

12.
12.
bsg09
És a PC-s játékipar haldoklik :D
11.
11.
fojesz
#10: "MMA szerintem leginkább annak köszönheti a szar eladásokat, hogy fű alatt jött ki. Alig reklámozva."

Teljesen egyetértek, számomra tök meglepő volt, hogy bár az EA állandóan azt mondta, mennyire fontos lesz neki ez a frencsájz, mégsem volt mögötte normális reklámkampány.
10.
10.
tjames
MMA szerintem leginkább annak köszönheti a szar eladásokat, hogy fű alatt jött ki. Alig reklámozva.
TH meg már régen süllyesztőben...nemigaz hogy csak most jönnek rá a fejlesztők...
9.
9.
wigyory
Számomra sem jelentenek ezek a gamek igazán semmit.Bukhat a felsoroltak akár mindeggyike./Saját véleményem/
7.
7.
CJgabor
három... ezer?XDDD ennyire trágya vagy mi?
am sztem a skate 3 sokkal jobb lehet, nem kéne a tonihókot erőltetni.
6.
6.
Top Secret
#1: Ja és igen megéri beruházni rá szerintem nagyon tartós játék és bocs a dupláért.
5.
5.
Top Secret
#1: Én is ezt kérdezem az 1 megvolt az nagyon tetszett.
4.
4.
.LnB
Unalmasak a játékok mostanába sajnos, egyik sem mutat fel ujdonságokat, sablongamek buknak ennyi. ja lehet , ogy az nfs is bukik, mert pl engem is hidegen hagy.
2.
2.
Tyebeca
A zenés játékok terén a személyes tapasztalatom az hogy A Rock Band 3 zenei felhozatala végett a leggyengébb a sorozatban. Talán a Gay Hero-hoz (Band Hero) hasonlítható. A GH Warriors of Rock-ban valamivel jobb a tracklist, viszont még mindig nem GH 3 Legends of Rock. Szóval ne is csodálkozzanak hogy kevés fogy belőle ha kevés bennük az ismert dal.
1.
1.
Sousuke1989
Ennyire rossz lett volna a Dj Hero 2? Pedig karácsonyra arra szeretnék beruházni. Valakinek van tapasztalata vele, hogy megéri vagy sem?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...