Jogi lépések a The Witcher 2-kalózok ellen

  • Írta: zoenn
  • 2011. december 14.
  • Hír
A CD Projekt karhatalommal szeretne fellépni a szerepjátéka illegális másolatát futtató kalózok ellen. Első lépésként már bérelt egy német ügyvédi irodát döntései foganatosításához: aki másolt verzióval játszik, ne lepődjön meg azon, hogy 1200 dollár befizetésére kötelező csekket hoz a postás.

Ríviai Geralt második kalandja PC-n nagyjából egymillió példányban fogyott, de a lengyelek belső számításai alapján körülbelül négymillióan warezolták le a torrentoldalakról. A CD Projekt megunta, hogy a kalózok egy centet sem fizetnek a masszív élményért, ezért léptek. IP-címek alapján kiszűrik az internetszolgáltatók segítségével az illegális The Witcher 2-t futtató játékosok címét, majd barátian küldenek egy csekket a részükre. 1200 dollárt kell befizetniük szűkös határidőn belül, vagy jogi lépésekre számíthatnak. Ezzel szeretné visszaszerezni a lengyel vállalat az elvesztett pénzt.

Elsőként Németországban foganatosítják az intézkedést, melyre tényleg nem volt még példa korábban. A másolt példányokkal kacérkodóknak bizonyára elkerekedik a szeme, amint meglátják a bírság befizetésére felszólító levelet - lehet, hogy a CD Projekt megoldása követendő példa lesz a jövőben? Pedig a The Witcher 2 tényleg megéri az árát, még hazánkban is, ahol teljesen magyar nyelven került a boltokba. Szóval, ha bűnt követtél el, rághatod a körmödet, várva azt, hogy mikor csenget (kétszer) a postás.

38.
walaki
#35: "és még elvárják, hogy vegyek meg minden játékot?"
Már ki várna el ilyesmit? Csak azt vedd meg amivel játszol. De itt nem érv az, hogy szegény tanuló vagy és alig van pénzed. Én is vennék drága sportkocsit, de nem telik rá, ettől még nem sétálok be a szalonba és verem az asztalt, hogy hogy képzelik a sokmilliós árat egy Porsche Carreráért, amikor nekem nincs is annyim. Gondolkozz egy kicsit, ez nem kötelező dolog. Ha valamire nincs pénzed akkor bírd ki nélküle és kész. Vagy vegyél fel hitelt ugye...
37.
thernielle
Öhhöhhö... bárcsak minél több warezoló majom adósodna el román valutában, azt kívánom rosszmájúan, bwahhahha! Nyilván nem lesz az egészből semmi, de ha már pár tucat embernek kiküldik és hír lesz belőle, az is el fog gondolkodtatni sok embert. Remélhetően. Vagy nem. Igazából azt sem bánom. Csak szívjanak, szívjanak! Azon kevesek egyike vagyok, akik konzolokkal és PC-vel is bírnak és minden játékot eredetiben vásárolnak meg. PC-re és konzolra is. Vagy van még egyáltalán rajtam kívül ilyen fanatikus állat? :) Így hát azt gondolom, hogy egy olyan "elit társaság" tagja vagyok, akiknek kezet-lábat csókolhattok itt sokan, mert nekünk köszönhetitek, hogy egyáltalán játékot töltögethettek le a langymeleg félhomályban. Úgy repesne a szívem, ha a közeljövőben kiérkezne pár csekk kis hazánkban is, el sem tudjátok képzelni! :D Trololololo?
36.
erasmus
#35: "és még elvárják, hogy vegyek meg minden játékot?"
Senki nem várja el, azt vedd meg amivel játszani akarsz.
Szerintem is hülyeség az egész tipikus elrettentés ua, csak kicsit normálisabb mint az usa-ban, mikor valakire rábizonyították hogy 10 zeneszámot töltött le és fizethet utána milliókat $ban.
35.
JcGross
Ez pont nem érint mert én megvettem, de attól még felháborító! Nem vetem meg egy 10000 Ft-os játékot, és ezért 280.000 Ft-ot fizessek érte? Ezt hogy gondolták? Még ha előtte mondták volna, hogy aki letölti számítson rá, hogy kemény eljárásokat fogunk indítani, akkor azt mondanám valamilyen szinten elfogadható, de akkor sem ekkora büntetés mellett. Eddig szerettem a CD Project-et, de most utáltam meg! Nem dolgozok, tanuló vagyok, havi szinten kb 20-25 000 Ft-hoz jutok hozzá, és még elvárják, hogy vegyek meg minden játékot? Plusz még mellé kell egy megfelelő számítógép is amit megint nem ingyen kapok. És akkor már nem is marad semmire sem pénzem. Amúgy szerintem nem lesz ebből semmi, az EU-ban olyan jogszabályok vannak amik ezt az eljárást lehetetlenné teszik.
34.
Bré
Dinamikus ip powaaaa:DD
33.
kebi90
#31: Ennyi erővel a Rage nevezetű játéknál is verték a mellüket... és nézd meg most, egy kalap s**r... Ezért szedem le először torrentről és úgy veszem meg, nem akarom a pénzem szarba fektetni, már bocs a kifejezésért. :)
32.
colly91
hehe, nekem megvan eredetiben a játék, de azt megnézem, hogy ki fog bírságot fizetni! Arra meg még inkább, hogy bizonyítják rá az illetőre! :D Tipikus reklámhír az egész, hogy több médiát kapjon a játék, ennyi az egész!!
31.
daenath
Az is idiota aki ezta jatekot letoltotte, nem volt draga meg megjeleneskor sem, raadasul egy igen jo minosegi jatek, nem tucat aru + extrak is voltak a CE kiadashoz :D
29.
manderel
Engem szerencsére nem érint. A kevés 1. napos vételeim egyike. :)
28.
SLi
#24: igen, nagynak hangzik ez a 4 millió, de ebből 3,5 semmikép nem vette volna meg a játékot, inkább nem is tolta volna ha nem lehet leszedni.
27.
Dcrysis02
#26: -keresett + származó

bleh, hosszú nap volt.
26.
Dcrysis02
Azért azt is vegyük figyelembe hogy nem lenne ekkora káruk a kalózkodásból ha csak PC-re készült volna a játék. Ne értsetek félre, jöjjön csak 360-ra, mert mi már rég megkaptuk a játékot, de ugye egy multiplatform játékhoz nagyobb tőke kell, mivel nagy pénzeket kell a konzolok gyártóinak kicsengetni, ha azt szeretnéd hogy megjelenhessen a játékod a gépükre.

Fogadni mernék hogy a PC-s eladásokból keresett pénzük 40-50%-a a Microsoft zsebében (fog) landolni/t. Így meg ugye máris érthető miért csinálnak belőle ekkora ügyet. Valahol érthető.
25.
Dercsi
Mindenféleképpen megoldható, ha akarják. Napokban olvastam létrehoztak egy weboldalt hogy ha rámész kiírja mit mikor töltöttél le...évekre visszamenőleg is akár... http://pcforum.hu/hirek/13409/Leleplezi+egy+uj+weboldal+hogy+miket+toltottunk+le+eddig+torrenten.html?utm_source=normalrss
Sokan azzal védekeznek hogy "csak" megnézték érdemes-e megvenni. Akkor mondjuk ha azóta megvette az eredetit akkor is meg büntetik? Technikailag kivitelezhető, de a gyakorlatban drágább lesz a hús mint a leves.
24.
Senshi
"Ezzel szeretné visszaszerezni a lengyel vállalat az elvesztett pénzt."
Szerintem ez így baromság, mert attól hogy nem tudják letölteni biztosan nem vették meg volna még 4 millióan. Másrészt, rengeteg ember 'demóként' tölti le a játékokat, és ha tetszik neki megveszi (szerintem az 1 millió eladás között is vannak ilyenek). Szvsz az elképzelés nem rossz, de a megoldás gyatra.
23.
Fantom333
#13: teljesen egyetértek... a lopás az lopás... erre épkézláb ellenérvet senki nem fog tudni hozni... az már más kérdés, hogy ez ilyen formában kivitelezhető-e (mert valószínűleg nem)...
22.
Donpedro
A mai jogrendszerben ez kivitelezhetetlen. Ha együtt is működnek az ISP-k, maximum a rapidshare huszárokat tudják megfogni. A torrentnél ugyanis mivel szeletekben történik az adatátvitel, nem lehet rábizonyítani hogy X letöltött Y dolgot ekkor és ekkor. A bíróság pedig ez alapján tud ítélni.
21.
menjapipaba
Ha ezt csinálják, akkor legalább adjanak ki minden játékból egy demo-t amivel mondjuk 5 percig tudsz játszani nem az a lényeg, csak sok ember azért warezol mert nembiztos h fut a gépén, vagy kíváncsi rá milyen mielőtt kiad érte 10 mátyást.
Másrészt meg miért nem az olyan csapatokat keresek meg akik feltörik?
20.
pepsus
Eu parlamentbe most hoztak vmi vackot hogy senki se kenyszeritheti a netszolgaltatokat arra hogy kiadjanak barmit a felhasznalokrol. Ugyhogy kivancsi vagyok hogy gondoltak ezt.
19.
The Lone Drow
Ez a hír nem újdonság. Még a megjelenés előtt is volt egy ilyen tervük, csak aztán azt hittem, hogy elfelejtették. Amúgy ez tökéletesen úgy járt, mint az Alan Wake. Mind kettő exkluzív cím (volt?) és alig vitték, pedig egy mestermű mind kettő.
Én is spóroltam ennek a játéknak a gyűjtői kiadására, nem is keveset. Kb az utolsó pillanatban lett meg rá a pénz. Hozzátenném, hogy szerintem ez sokkal inkább rétegjáték lett, mint a Skyrim. És mivel egy évben jelentek meg, így díjakat sem nagyon tudott bezsebelni a VGA-n sajnos.
18.
Grabowsky30+
Pontosan akkora szemétség szar félkész játékokat 0 supporttal, szuper trailerekkel gyönyörű dobozban 40 euroért kiadni, mint letölteni kalózba maradjunk ennyibe! Ami jó azt úgyis megveszik, amit nem vesznek azon meg el kell gondolkodni miért! Mondjuk ez a fenyegetőző stílus szerintem pont az ellenkezőjét fogja szülni! Engem nem érint a dolgom ez a witcher pont nem az én játékom se letölteni se megvenni nem fogom, de ha engem fenyegetne egy játékkiadó lehet, hogy ezt rossz néven venném!
17.
kebi90
Akkor mi van, ha én le töltöttem és utána meg is vásároltam??? De egyébként nekem változik az IP címem, nem értem, hogy akarják ezt kivitelezni. :)
16.
balint23h
Nálunk csak a rendőrök tudnak bűntetni. Lehet továbbképzést kéne tartaniuk pár játékkiadónak.
15.
barackostej
Egyetértek az 9. kommentelővel. Ez csak egy megfélemlítés, egy mérges lépés a CD Projekt részéről. Ha ilyen egyszerű lenne valakit elkapni, akkor a nagyobb zene és játék kiadók már évek óta alkalmaznák és a cyber-bűnözők sem nagyon lennének.
Nehéz a warez elleni küzdelem, de azt hiszem a kiadóknak ugyanúgy le kell nyelniük ezt, mint amikor én is lenyelem azt, hogy a pénzemért (akár 10-12 ezer Ft) egy optimalizálatlan, rövid játékot kapok. (Itt most nem a Witcher 2-re gondoltam, hanem mindenki helyettesítse be ide annak a játéknak a címét amivel így járt)
14.
romulan
Ad 1: Ha ilyen könnyű lenne fellépni a kalózkodás ellen, már rég megtették volna.
Ad 2: Amennyiben mégis lehetséges, sokkal bölcsebb lenne kifizethetetlen büntetések előtt barátian rábeszélni a kedves delikvenst, hogy legyen szíves megvásárolni az adott terméket, melyért cserébe a kiadó eltekint mindenféle eljárástól. (Vörös fejjel és habzó szájjal az internetes kalózkodás ellen sem viszik majd sokra.)
13.
gkanczler_syh
Én tökéletesen egyetértek a CD Projekt eljárásával, sőt, szerintem jobb volna, ha inkább ez lenne a tendencia és nem az, hogy különböző másolásvédelmi eljárásokkal nehezítik meg a becsületes vásárló játékélményét.
Azoknak, akik "felháborítónak" tartják a cég jogi lépéseit, javaslom, hogy gondoljanak bele, hogy mit szólnának ahhoz, ha az ő munkájukat úgy honorálná valaki, hogy azt elveszi, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül használja, profitál belőle, csak épp annak nem fizet érte, aki megdolgozott érte. Ezt lehet divatosan "kalózkodás", vagy "warezolás" vagy bármilyen más sújtalan kifejezéssel illetni, de ez attól még szimpla lopás marad és mint tudjuk, a lopást a tövény bűnteti.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...