Kontrollerkiegészítő érkezik az Apple-kütyükhöz

  • Írta: fojesz
  • 2013. szeptember 20.
  • Hardver
Link másolása
Nyár óta tudjuk, hogy az iOS hetedik főverziója már támogatja a third-party gamer kiegészítőket, de a dolog mostantól válik érdekessé, hogy a gyártók elkezdik bemutatni az ilyen kütyüiket.

Az Apple még a júniusi WWDC-n jelentette be, hogy az iOS 7 támogatni fogja a third-party gamer kiegészítőket, és most, hogy az új operációs rendszer világszerte elérhetővé vált, érkezhetnek is azok a kütyük, amik a mobilon játszók életét hivatottak megkönnyíteni.

A ClamCase által gyártott GameCase például ilyen lesz: bár a kontrollerkiegészítő megjelenési dátuma és ára még nem ismert, az tuti, hogy használható lesz az iPad 2-vel, az iPad Minivel, az iPhone 4 után megjelent összes iPhone-nal.

Első blikkre az Xbox 360 kontrollerére hasonlít, még akkor is, ha az analóg karok csöppet másképp helyezkednek el - a lényeg úgyis az, hogy rajta legyen minden fontosabb gomb. A ClamCase állítólag több iOS-fejlesztővel is azon dolgozik, hogy olyan játékok jelenjenek meg, amik támogatják a kiegészítőt.

29.
29.
greenmelon
#28: Hát nem tudom te hol olvastál ilyet, de wikipédián ez áll:
"...the device features an up to 2 GHz quad-core ARM Cortex-A9 MPCore processor"
28.
28.
RangerFox
#25: Nem keverem a ps3-mal, 2,9ghz max 3,2ghz az a9 mag.
27.
27.
greenmelon
Amúgy aki amiatt hisztizik, hogy jaj minek a sok szar mobilos játékhoz ilyen kütyü, annak ajánlom áttanulmányozni az OnLive rendszerét. ;)
26.
26.
xSHx
Érdekes, én pont egy ilyen kontrollert képzeltem el, csak androidhoz. :-) Agyalok a témán, mert ez az ami kell egy telóhoz, hogy alkalmas legyen játékra. Ok, vannak tipikus tapira kihegyezett játékok, de az igazi konzolélményhez kell a hardveres gomb, stick. Ezért is játszok keveset, sőt szinte egyáltalán telón. LG 4XHD tulaj vagyok, amibe Tegra3-as proci van, és elég jól néznek ki rajta a gammák. A Tegra4 meg még durvább. Uh véleményem szerint van létjogosutsága a mobiljátékoknak és konkurenciája a marokkonzoloknak. És ahogy az idő halad, hatványozottabban fejlődik. Már csak frankó, igényes címek kellenek!
25.
25.
mestermagyar
#23: A csúcstelón azért nem szaggat, mert talán a 80% körüli piaci részesedéses android 70-80%-át nem azok teszik ki, és talán utóbbiakat is meg karják maguknak nyerni. Tehát nem tudni ezt, a gta 3 is kijött anno, és máris volt hozzá grafikai növelés moddal (vagyishogy a pc-s max grafikára), mert egyszerüen a jobb telefonok sokkal jobb grafon is elvitték már akkor is.

Rákerestem, és én úgy látom kevered a ps3-al, ugyanis az megy 3,2 ghz-n. Ha 3,2ghz-n ment volna, akkor a sony rég nem a qualcommtól redelne procit a telóihoz. :P És amúgy már a tavalyi s4 pro magjai is erösebbek egy a9-nél, nemhogy most.
24.
24.
Grabowsky30+
Az ilyen cuccokkal nekem a legnagyobb bajom, amikor kéne tuti nem lenne nálam! Az okos telefonnal az a jó, hogy nálad van általában mindig és az egyéb funkciókat használhatod rajta ha szükséges, pl játék vagy navi stb! Viszont nem valami életszerű, hogy egy telefonos gamepad is lapul a zsebembe hátha kell!
23.
23.
RangerFox
#21: Meg a mobil játékok nem preferálnak a vramból, vagyis teljesen felesleges. De például ott van egy népszerű arcade játék a jetpackjoyride: Egy androidos csúcstelón nem szaggat de ha megnézed hogy ilyen a grafikája ps vitán és a rombolható talajt is megnézed (ami telókon nincs) akkor észreveheted hogy mennyit ér a VRAm. Persze ez egy nagyon kicsi hardver igényű játék, de ez az egy van, ami mind a két platformra elérhető.
22.
22.
RangerFox
#21: Pedig a VRAM ilyen sokat számít. Telókba meg nem igen raknak, gondolom a marketing és az ára miatt. Amúgy a ps vita procija biztos hogy 2 Ghz felett van, külsős források szerint 2,9Ghz maximumon 3,2ghz. Egyáltalán nem melegszik a vita.... Az a13 és a15 procik nem sikerültek túl jól, ezeket ne hozd fel példának. Lehet hogy az új krait procik gyorsabbak mint a vitában lévő proci de azt azért ne felejtsd el hogy a magasabb órajel eléggé megdobja a teljesítményt. Na mindegy, az a lényeg hogy a ps vita hardvere jó, a telefonoké is.
21.
21.
mestermagyar
#19: A krait 400 2,3 ghz-n fut, az az a9 a vitában meg elvileg 2ghz-n már súlyosan melegszik. De figyelj, azt a procit 2011 végén adták ki a vitában, azóta meg egy halom új a9-es proci is napvilágot látott. Ezenkívül már idén a qualcommon kívül a15-ös proci van, mert az a9 elavult (tegra 4, és az exynos 5, amit még 4 a7-es mag is támogat, és amit az utolsó kernel/verziófrissítéssel feloldottak, hogy egyszerre menjena 4 a15-össel). Tehát ez nem lehetséges. A mostanihoz képest a 2 éves arm technológia messze hátrébb áll, sokkal gyorsabban fejlödik, mint egy x86.

De ha még ez nem lenne elég, akkor egy snapdragon 800 lejátszik/felvesz 4k-s felbontást, és 7.1-es hangzásrendszert is müködtet akár. Azért vedd figyelembe, hogy a telefon emellett eleve fullhd kijelzövel szokott csúcskategban jönni.

Nem tudom, hogy lehetne nyersen erösebb. A vram ennyire számítana? Akkor az már biztos lenne telefonban is.
20.
20.
RangerFox
#18: De igazad van, keverek nagyon! :) Tényleg bezárja. De akkor is futtatható 1 játék míg interneten megy még egy, megy közben a YT, email, facebook, skype. Ezt egy telefon sem tudja.
19.
19.
RangerFox
#17: Utána néztem: a ps vita prociban is és gpuban is jobb a telóknál. GPU SGX543MP4+ 128mb VRAM mind az adreno mind az SGX-eket kenterbe veri. Prociban pedig: Lehet hogy a Krait 400 újabb archiektúrájúak, de az órajel sokkal nagyobb vitában (bár igaz ez nem sokat számít) de a sony valamilyen speckó kivitelt rakott bele ami nem szokványos a9-es proci, hanem egy fejlettebb kivitel kisebb áram felvételt és nagyobb számítási sebességet eredményezett.. Kb mondjuk hogy még egy szintben vannak bár egy konzolt nem lehet egy mobilhoz hasonlítani... És vitában fél giga ram van nem 2. És a ramot főleg maga a rendszer foglalja le, nem az appok..
18.
18.
Yanez
#16: Ha én egy másik játékot kapcsolok be, akkor ugyan szüneteltethetem a PS gombbal, de a játékból kilép. Direkt leteszteltem épp most! Csak azok a kezdő izéknek a képe marad meg és utána újból be kell lépni a gammába. Nem vagy Te koktélos, mert valamit nagyon keversz? :)
17.
17.
mestermagyar
#14: S4-ben sgx544mp3 van, míg ps vitában sgx543mp4+ van, a kettő fajta gpu mag tulajdonképpen ugyanaz, csak a ps vitában lévő egy picikét a sony igényeinek módosított változat. Tehát azért ez nem igaz, a ps vita gpu-ja az év eleji gpu-kat még lekörözte. Egy krait 400-as CPU mag az a9-nél lassabb? Na ne viccelj. :P

Abban egyetértünk, hogy a grafikát a csilli-villi tesztprogramok használják ki csak sokszor.

Azért 6 játék picit túlzásnak hangzik számomra, de az android is ugyanúgy el tud futtatni rengeteg mindent azon a 2 giga ramon.

A borsos ár nálam nonexsistens, mert Kínából rendelek telefont. :P
16.
16.
RangerFox
#15: Na akkor lehet hogy keverünk valamit.. Szóval van a vita. Memo kártyán van 6 játék. Mindegyiknek az ikonját megérinted. Előjönnek a kezdő izék. Mindegyiknek megnyomod a startot. Majd mindegyiket szünetelteted a ps home gombbal. Tehát nem lép ki a játékból, csak szünetelteti de ha újra elindítod ott folytatod ahol abbahagytad. Én erre értettem.
15.
15.
Yanez
#14: "...egyszerre akár 6 játékot is megnyithatsz ..."-ezt meg honnan a bánatból vetted??? Csupán egy játékot futatthatsz Vitán, ha mégegyet meg akarsz nyitni, akkor az előzőből kilép és erre még egy kérdés is bevillan a kijelzőn. Mondjuk a browser, egy játék meg a Youtube simán fut egyszerre, de nem 6 játék! Nézz utána!
14.
14.
RangerFox
#13: Belekötnék egy mondatodba: Kétlem hogy tavaly ilyen erős proci lett volna mint ps vitában. A mostani snapdragon 800-asokra is köröket ver a ps vita procija, a GPU.-val pedig már nem, hiszen az S4-ben erősebb van. Meg persze vitában "csak" 05 gb ram van. De mégis ps vitán sokkal jobban futnak a játékok, az appok, egyszerre akár 6 játékot is megnyithatsz egyszerre. Amúgy ne hogy azt hidd hogy a telefonok annyi erőforrást igényelnek... Lítiumi ion akksik vannak benne, (általában) az okostelók procija és gpuja elég keveset használ. Sose használja ki semmi sem pl egy S4 vagy Z1 hardverét, max 50%-on üzemelnek. Sajnos ma már odáig jutottunk hogy fölösleges dolgokat pakolnak a telefonba, amiket senki nem használ ki és ezért kapjuk rá a borsos felárat...
13.
13.
mestermagyar
#11: A telefonok zömén is az, az iphone föleg jó az optimalizáció. De céleszközzel nem mindig könnyü felvenni a játékok/teljesítmény terén a versenyt, tehát azért persze sokkal jobban lehet egy ps vitát optimalizálni, mint telefont többszázmillió appra. (Technikailag amúgy a telefonok, és a ps vita hardvere ugyanolyan alapúak (ARM), és a telefonok tavaly hasonló tudású procit használtak, persze gpu-ban gyengébbek voltak.)

Annyira nem ismerem az akksikat, de a telefonokba azért nem nagyon kerülhetnek primitív akksik, mikor egy olyan apró testbe kell berakni egy csomó eröforrást.

Na, de majd inkább visszatérek erre~3-4 hónap múlva, ha talán a kezemben lesz egy telefon kontrollerre illesztve. Akkor meglesz a véleményem, most csak logikusan/praktikusan a számomra legjobb választást preferálom. :P
12.
12.
kibz
Sztem igenis nagy jövő elé néz az okostelefon, mint játékplatform.Sőt nemsokára megjelennek az első készülékek, amiken dedikált gombok vannak a kényelmesebb játékélmény èrdekében.Igaz h komplexebb játèkokra nem alkalmas, viszont legalább innovatìvabbak lesznek a fejlesztők a korlàtokhoz mérten.Egy rayman legends szintű játékélmény sztem nemsokára elérhető lesz mobilról is.Viszont külön öröm lenne ha egy kicsit a co op jàtèkra is ràgyúrnának, és több játékban jelen lenne...
11.
11.
RangerFox
#8: Ne a miniamperek száma legyen a mérvadó! A ps vita hardvere elég komoly az optimalizáció pedig eléggé meglátszik az akkuhasználatnál is. Az akku típusa is sokat számít. A ps vitában meg nem tipikus teló akksi van.... Ps vitán 6 órát folyamatosan lehet játszani, míg okostelón kb 2.5 órát. Amúgy a telefonálás elképzelhető lenne vitán, ha ki lehetne hangosítani. Azért egy üzleti hívást nem vitáról kezdeményeznénk.. :DD
10.
10.
mestermagyar
#9: Jaa, csak én az iphoneval asszociáltam ezt. :P
9.
9.
greenmelon
#7: Pont egy ipad mini van a képen szóval nem csak egérmozi van az epölnél se...:D
8.
8.
mestermagyar
#4: Téves, a ps vita 2210mah, mialatt a második félévben a telefonok közül pár már 3000 mah körülit kapott. Persze jobban merül, mivel rengeteg programot is futtat néha egyszerre, az erösebb procinak/gpu-nak is kell a "benzin", nomeg a fullhd képernyönek, és a telefonnál folyton használt simnek. De azért mellette szóljon, hogy energiaspórolás terén messze fejlettebb, és ugye erösebb procinak nem kell maxon futnia.

A jobb játékokat nem vitatom, a psp-n is mindegyik pozitív emlékként maradt meg bennem. :D Telefonálni ps vitával? Rosszabb, mint a 6 inches tepsi telefonok. XD
7.
7.
mestermagyar
#1: Azért már rengeteg emulator (többek között már a psp is) elérhetö telefonokra, és rengeteg jó grafikájú is jön, élen a gameloft kreálmányaival. Én ezt gondolom:Ez a jövö, ezt kell szeretni.

Iphone-ra persze szerintem is kicsit kevésbé van értelme, mert egérmozi a képernyöje egy androidos csúcshoz képest.

De én speciel az új telómhoz fogok venni egy moga pro-t, mert biztos kafa. :D
5.
5.
Yanez
4.
4.
RangerFox
#3: Ps Vita 3G. :D A sim kártya a 3g internet miatt lehet jó de persze csak hordozható konzolnál. De egy hordozható konzolnak pl nagyobb az akksija mint egy telónak így többet tudsz jobb játékokat játszani és a telefont sem nélkülöznéd. Ebből a szempontból jó dolog a sim kártya konzolokba.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...