HWSW: Úton van az Intel-AMD szerelemgyerek

  • Írta: Shifty
  • 2017. november 7.
  • Hardver
Link másolása
Három lapkát tokoz egybe legújabb, a nyolcadik generációs Core-családot erősítő processzorain az Intel, amelyből rendhagyó módon az egyiket konkurensétől, az AMD-től vásárolja a gyártó.

Immár hivatalos: az AMD Radeon GPU-it választotta új, diszkrét grafikus egységgel szerelt, nyolcadik generációs (mobil) processzoraihoz az Intel. A bejelentés az elmúlt közel egy év pletykái alapján már nem meglepő, a termék fejlesztése ugyanis a félvezetőipar egyik legrosszabbul őrzött titkaként vonulhat be a történelembe. Ennek ellenére még bőven van miről beszélni, az új processzorok ugyanis mind az Intel, mind pedig az AMD számára komoly jelentőséggel bírnak, utóbbinak elsősorban technológiai, előbbinek pedig leginkább gazdasági szempontból.

Íme, az Intel-AMD szerelemgyereke!

A közel sem minden részletre kiterjedő bejelentés alapján immár biztosra vehető, hogy az Intel új irányát képviselő processzorai egy négymagos Kaby Lake CPU-t, egy Radeon GPU-t, illetve utóbbihoz kapcsolódóan egy 2 vagy 4 gigabájt kapacitású HBM2 típusú memóriachipet vonultatnak majd fel egyetlen tokozáson. A CPU lapka megegyezik a nyolcadik generációs mobilprocesszorokról már ismert egységgel, így az lényegében négy darab Skylake-magot és 8 megabájt harmadszintű gyorsítótárat kínál. Bár az Intel egyelőre erről sem beszélt, a lapkában vélhetően megmaradt a GT2-es típusú integrált Intel grafikus egység, amit energiatakarékosság címszó (Switchable Graphics) alatt akár ki is aknázhatnak majd a processzorra építő gyártók.

A CPU-nál érdekesebb a szomszédban található Radeon GPU, amelyről nagyon szűkszavúan beszél az Intel sajtóközleménye. A lapkát (vagy lapkákat) az AMD "semi-custom", vagyis a megrendelő igényei szerint testre szabott dizájnokat tervező divíziója készítette, ugyanaz, amelynek a 2013 óta piacra került Xboxok és PlayStationök processzora is köszönhető. Egyelőre nem derült ki, hogy az Intel számára tervezett GPU-k pontosan mely grafikus mikroarchitektúrát alkalmazzák, azonban vélhetően a Polaris GPU-knál (például RX 4xx és 5xx) megismert GCN4-ről lehet szó, a Vegákkal megjelent GCN5-öt egyelőre megtartja magának az AMD. Ez ugyanakkor nem jelent túl nagy hátrányt, a két fejlesztés gyakorlati teljesítménye között ugyanis nem mutatnak számottevő eltérést a független mérések.

Érdekelnek a további részletek? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...