HWSW: Az év végén is lejtőn maradt a PC-piac

  • Írta: Shifty
  • 2018. január 13.
  • Hardver
Link másolása
Zsinórban hatodik éve mutat csökkenést a PC-piac, a tavalyi utolsó negyedévben elsősorban az Egyesült Államok gyenge vásárlókedve miatt - derül ki a Gartner kutatásából.

Világszerte mintegy 71,6 millió PC-t értékesítettek a gyártók 2017 utolsó negyedévében a Gartner frissen közzétett elemzése szerint, ami 2 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért eladásokat. Ezzel folytatódik a PC-piac zsugorodása, amely az elemzőcég szerint így már zsinórban a tizenhárom negyedéve zajlik. Ráadásul nemcsak az ünnepi szezont is magába foglaló negyedik negyedév mutat visszaesést 2016-hoz képest, a teljes évet nézve is csökkenés tapasztalható: a 2017-ben eladott összesen 262,5 milliós érték 2,8 százalékkal kevesebb, mint a 2016-ban értékesített eszközök száma. Éves szinten így már hat éve tart a folyamatos konszolidálódás.

A kutatók szerint a csökkenés mögött elsősorban az Egyesült Államok piaca áll, míg más régiókban, például az ázsiai és csendes-óceáni térségben, Japánban és Latin-Amerikában növekedést produkáltak a gyártók, továbbá az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA térségben is csak kismértékű visszaesés volt tapasztalható.

Érdekelnek a további részletek? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

77.
77.
CitromH
Elolvasva a kommenteket, egy picit túlgondoljátok a dolgokat szerintem. Csak abba gondoljatok bele: Én 2011 óta egy i7 2600k procit nyúzok, abszolút tuningmentesen. Igaz 3X cseréltem videókártyát, és a memóriát is feltoltam 16gbra (bár nem éreztem indokoltnak, csak miért ne.) És egy gamer PCről beszélünk.

Szerintetek a céges és állami beszerzések mikor történnek? Amikor elavul a géppark, vagyis nem megfelelően futnak a programok, vagy ha tönkremegy egy gép (vagy ha szeretne valaki jól járni egy kis közbeszerzéssel)

Röviden: ha egy gamer PC ennyire stabilan tartja magát, akkor vajon egy céges/állami gépet mennyi időnként kell vajon cserélni? ...

76.
76.
Formula1fanatic
#75: Engem régóta érdekelnek a hardverek, és szívesen segítek másoknak. Régen próbálkoztam hardverek eladásával is, de hamar be kellett látni, hogy a jobb árlistákhoz komolyabb forgalmat kell bonyolítani, hogy meg lehessen belőle élni :)
75.
75.
delphijos
#73: Ezt mondjuk megértem. Lehet ebben az is benne van, hogy az idő elteltével talán kevesebb az olyan ember akinek a pc egy "misztikus doboz", és összerakást mondjuk nem mernek megkockáztatni, de annyi ismeret már van, hogy egy MM-es gépben "mi van", és az mennyiért kapják. És ugyanezért a pénzért kb. mire számíthatnak ha hozzzád mennek mondjuk....
74.
74.
delphijos
#72: Ez valóban így van, de a véleményem továbbra is az hogy a nagy pc "fölvevő" piac még mindíg a nagyvállalatok, kormányzatok, stb... és ha feltételezzük hogy ebből a listából nagy többségben ők voltak a vásárlók, és ez 70M gépet tett ki ( és ebben még benne vannak a magánszemélyek is akik szintén vettek ilyet, azért pl. USA-ban ez nem ördögtől való, itthon valóban más ) szerintem ugyanennyi idő alatt 10M összerakott gép az nem kevés. De tény hogy könnyebb lenne ha lennének számok.
73.
73.
Formula1fanatic
#70: Még azt hozzátenném, hogy az utóbbi években sokan kértek meg, hogy rakjak nekik össze egy gépet az adott keretből, előtte meg egybe gépeket vásároltak rendszerint. Ebből jött az hogy a legtöbben összerakatják, változik az emberek hozzáállása, szerintem rájöttek, hogy így olcsóbban megússzák mintha az MM-ban vagy a Tescoban vennék meg :D
72.
72.
Formula1fanatic
#70: Oké, én a saját tapasztalataimra hagyatkoztam, ez még nem minden valóban. Viszont még mindig nem értem honnan jön ez a 10%. Semmi értelme ennek így. Hasra ütés szerű tipp, ami simán lehet, hogy nagyon messze áll a valóságtól.
71.
71.
delphijos
#63: Ez is hogy jön ide? A volumenre akar vonatkozni? Egy a fenti listában szereplő PC gyártókhoz képest ez igenis jóval kisebb, Ezzel mi a gond ? Vagy ott dolgozol és sértőnek találtad?
70.
70.
delphijos
#67: Szó sincs "pontos" statisztikáról, kb. annyira releváns mit az hogy Te a saját tapasztalatod alapján azt írod hogy " a legtöbben már összerakatják valahol vagy valakivel az új gépüket, így a komplett gépet legfeljebb a cégek veszik meg". De szerintem egy negyed év alatt ha a gyártók 71 milát adtak el, akkor ha 7-10 millióra saccolom az itt nem szereplő kézzel összerakott gépeket azt kb. reálisnak gondolom. És az kb. a teljes eladás 10%-a.
68.
68.
Formula1fanatic
#67: Még azt hozzá tenném, hogy ebben a táblázatban az eladott komplett gépek szerepelnek, a magánszemélyek alkatrészekből összelegózott egyedi cuccai nem. Nem mindenki játékra rakatja össze magának, az én ismerőseim nagy részének melóra kell, nem játékra.
67.
67.
Formula1fanatic
#55: az lemaradt, hogy honnan vannak ezek a "pontos" statisztikai adatok hogy: "A 71 millió mellett a szerelt gépek száma lehet mondjuk ennek a 10%-a."
66.
66.
Formula1fanatic
#55: Nem értem ezt miért ezt írod, hiszen pont az volt a mondandóm lényege, hogy a legtöbben már összerakatják valahol vagy valakivel az új gépüket, így a komplett gépet legfeljebb a cégek veszik meg, de nyilván nem a tescoból. A statisztikában pont a komplett gépes eladások szerepelnek.
65.
65.
CitromH
#64: Azért az a legkevesebb az is 20% körüli (csak az ubit néztem). Az rengeteg pénz.
Egyébként mit értessz az alatt, hogy játszhatatlan fos?
64.
64.
kamgecam
Hát igen sajnos ez tény. Bár nem csodálom, amennyi game játszhatatlan fos pécén. Dehát miért is törjék magukat a fejlesztők ha a legkevesebb bevételük pc-s játékokból van. Érthető.
63.
63.
Ooorky
#62: Végül is olyan kis ügyfeleket szolgálnak ki, mint a Debreceni Egyetem, BKV, Suzuki, Audi, Mercedes, Rába...
62.
62.
delphijos
#59: Ez most komoly? Egy CÉGRŐL beszélünk. Az ha ügyfeleknek és saját magának is PC-ket “rak össze” ennek mégis mi köze az otthon alkatrészekből való összerakáshoz? Nekik nem a fő profiljukat a PC gyártás ( de a volumen is jóval kisebb ) de azért ne mossuk már össze a kettőt. De ha úgy jobb , akkor ne “saját építésének” hanem “otthoni összeszerelésnek” hívjuk azokat amiket az emberek otthon , alkatrészekből raknak össze. De azért úgy érzem elég nyilvánvaló volt hogy mire gondoltam.
59.
59.
Ooorky
#55: Sikerült elég hülye példát felhoznod, mivel pont a Telekom a legnagyobb IT szolgáltató Magyarországon (övék győri T-Systems és debreceni IT Services Hungary) és saját építésű gépeikkel látják el az ügyfeleiket...
55.
55.
delphijos
#50: Mint mondtam, az ember hajlamos másképp nézni a dolgokat. Te összeraksz gépeket mondjuk 20 embernek, de hányszor hív mondjuk a Telekom hogy kell nekik ezer gép, rakd már össze. Ja, és persze a KOMPLETT konfigra kell a garancia. És főleg ebben a statisztikában az ilyen gépek vannak túlnyomó többségben. A 71 millió mellett a szerelt gépek száma lehet mondjuk ennek a 10%-a. És lehet hogy még durván túlbecsültem, És még ezek sem mind gamer gépek. Erre gondolok.
52.
52.
Formula1fanatic
#13: DOTA-t kihagytad annak van a legnagyobb játékos tábora a világon. Már önmagában ez az egy játék visz mindent a PC javára.
51.
51.
Formula1fanatic
#8: Mit jelent nálad a fullos gép? Mit jelent nálad az átlagos használat? :D
50.
50.
Formula1fanatic
#6: Nekem mások a tapasztalataim, de jól írtad, hogy szerinted. Az összes rokon és ismerős velem rakatja össze mindig az új PC gépét, rám bízzák az alkatrészeket is. A rászánt összeget mondják meg egyedül. Van hogy kicsit drágábban de olyan is, hogy olcsóbban jövök ki, ebből nem szokott gond lenni.
49.
49.
mestermagyar
#48: Már csak a bibircsókos szemüveges PC-seket kell lefényképezni és a szövegeddel egybeillesztve olyan progpagandát lehet készíteni hogy a nácik irigykedni fognak.
47.
47.
GAMEROD
A PC piacról meg a büdös életben nem fog senki pontos képet kapni. A PC gyártók előre elkészített PC-ből azért, mert az elmúlt 30 év egy kalap alá van véve, és ezekhez viszonyítják lépcsőzetesen az elért eredményeket negyedévről negyedévre ami alatt már lecsengett 20 generáció. De van egy másik nagy szelete a tortának a gyártón kívül alkatrészekből összerakott PC-k amik pontos számát soha senki nem fogja tudni kiszámolni, mert lehetetlen meghatározni hogy az adott hardvert új gép összerakására, vagy használtba szánják, vagy egyáltalán mibe szánják. Mint ahogy azt is hogy a használt alkatrészekből hány "új" PC születik. Mióta nem az IBM az egyedüli monopól PC gyártó, azóta akkora kavarás lett a piacon típus, gyártó, generáció szerint hogy nem lehet valós statisztikákat csinálni.
46.
46.
GAMEROD
Mondjuk a végtelenségig nem lehet semmi profitját és eladásait növelni, elérnek egy maximum csúcsot, és onnantól kezdve már nem lehet minden rekordot megdönteni ugyanúgy mint egy magasugrásban. Ebben az is közrejátszik, hogy a PC-t nem lehet rendesen kategorizálni, és nulláról kezdeni az elért eredményeit, mert mindnek más a felépítése de ugyanúgy használható. Nem úgy mint egy PS4-nél ami kijött 2 éve, mert annál természetes hogy növekszik az eladás mert kisebb az időintervallum amiben számítják, és egy külön kategória az elődjéhez képest emiatt komplett cserére szorul az egész hardver.
44.
44.
Darksiders84
#43: Ja és év végén pangás időszakban előadni mint nagy csaták a szópárbaj földjén gamkapocs módon prezentálva kellemes ünnepeket békés összekavarást ámen
43.
43.
#41: Ezeket le kéne menteni esküszöm XD
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...