Komoly leépítésekre készül az Activision-Blizzard

  • Írta: szlav
  • 2019. február 10.
  • Gyászhír
Szörnyen döcögős évet tudhat maga mögött az Activision-Blizzard, hiszen több húzócímük is a vártnál jóval gyengébben teljesített. Ennek nyomán pedig hamarosan akár több száz munkavállalójuk is állás nélkül maradhat.

2018 egész biztosan nem az Activision-Blizzard éve volt. A StarCraft 2, Diablo III és a Hearthstone egész évben csupán takaréklángon égtek, a Heroes of the Storm csapatának leépítésével pedig a vállalat gyakorlatilag bevallotta: hivatalosan is elvesztették a MOBA-versenyt. A World of Warcraft legújabb kiegészítője, a Battle for Azeroth ugyan hihetetlenül erősen startolt, a fejlesztőcsapat kétségbevonható döntéseinek hála azonban a játék az első néhány hónap után rengeteg előfizetőt veszített. Az PR-szempontból katasztrofális BlizzCon után pedig okkal rengett meg a rajongók bizalma a vállalat jövőbeli terveit illetően. A helyzet komolysága pedig csak egyre cudarabbnak látszott, miután a Blizzard elnöke, Mike Morheim 27 év után végleg elhagyta a vállalatot, a pénzügyekért felelős Spencer Neumann pedig átpártolt a Netflixhez.

A koporsóba az utolsó szöget talán a januári hír verte be, a Bungie ugyanis bejelentette: szakít a vállalattal és magával viszi a Destiny-franchise-t is. Csupán két cím maradt tehát az Activision-Blizzard zászlóshajójának élén. Az Overwatch remek ívű karriert futott, a Call of Duty: Black Ops IV pedig a tavalyi év egyik legsikeresebb játéka lett, az eladások azonban mindkét cím esetében lelassultak. Ennek nyomán az Overwatch bolti ára gyakorlatilag megfeleződött és a Black Ops 4 is megkapta a maga olcsóbb kiadását.

Az Activision-Blizzard márpedig egy óriási vállalat, s mint olyan, nem futhat a végtelenségig stagnáló címekkel. Kétségtelen, hogy egy újabb nagy dobásra van szükségük, de mivel ilyesmi nem várható a közeljövőben, úgy tűnik, hogy a vállalat a működési költségek visszafogása mellett döntött. A Kotaku információi szerint ugyanis a jövő hét kedden (február 12-én) történő üzleti konferenciahívás alkalmával a vezetőség bejelenti majd, hogy az erőforrások átrendezése során több munkatárstól is megválnak majd. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor ez a szám elég vészesen fest: akár több száz ember is munka nélkül maradhat.

A Kotaku egyébként többször is megkereste az üggyel kapcsolatban az Activision-Blizzard szóvivőjét, választ vagy kommentet azonban nem kaptak a kérdéseikre. A cégen belüli források szerint egyébként nem a fejlesztői részleg felett leng a guillotine, elsősorban a kiadással és a marketinggel foglalkozó csapatok dolgozóit fenyegeti a leépítés. Mivel a Destinyt támogató csapatok - legyen szó PR-ról, közösségi médiás támogatásról, vagy marketingről - alól a Bungie távozása teljesen kihúzta a szőnyeget, az itt foglalkozó munkatársak is könnyen az átszervezések áldozatául eshetnek.

Ezek is érdekelhetnek

49.
Nyarlako
#47: Én nagyon örülnék egy WC4nek csak épp esélyt nem látok rá. A 2. gyerekkorom meghatározó játéka volt és a 3.at is imádtam. De ez a mostani Blizzard...
48.
Ooorky
Mondjuk az valamennyire vicces, hogy a körökre osztott stratégiák élnek és virulnak, az rts meg lassan kihal, Petrogliph féle mehh játékokat leszámítva nem is emlékszek a közelmúltban új megjelenésre.
47.
KőbányaKispest
#46: Engem/téged hol érdekel, hogy nem robbant bankot. Hagy adja csak ki a remastert a W3-ból, köszönöm szépen, majd én meg jópár majom eljátszunk vele.
46.
Nyarlako
#45: Sajnos nem. Van pár vén majom akiket érdekel, de ma már rts-el nem lehet bankot robbantani. Sajnos ez már csak álom marad és ameddig lehet addig fejik a wowot, vag csinálnak valami mobilos szart.
45.
Perseus84
Most kene bejelenteni a Warcraft 4-et. Azzal berobbannak ujra. Mar kb 20 eve nem volt uj resz erre kiadjak a 3 remasteredet. Besz... s
44.
Batman
#42: A wownak már régen befellegzet tünde uram!
43.
Nyarlako
#42: Van sok szerencsétlen aki nem tud leszakadni akkor sem ha utálják. Olyan az a szar mint valami drog, nehéz leszállni róla. Én is visszaestem párszor. Francba kívántam mégis toltam.
42.
Lorthirash
Az aki azt gondolja hogy a WoW-nak mostanába vége lesz súlyos tévedésben van.
Van egy olyan masszív bázisa a játéknak akik talán soha nem fogják otthagyni.
41.
Lorthirash
#3: Itt egyedül az Activision a lélektelen. a Blizzard nagyon is minőségi termékeket dobott piacra mindig is.
40.
Lorthirash
#25: A WoW soha nem fog kihalni. Egyébként meg az activision bassza szét az egész céget. Mindent elküldték már pár nagy Blizzardos arcot is pl: Mike Morhaime stb..
39.
SLi
egyből az elbocsátás az első, azonnal az egyszerű dolgozók szenvednek a "vezetők" ostobábbnál ostobább döntései miatt, ki gondolta volna hogy dilettáns kretének
38.
Juha
#31: Amíg néhány noname fejlesztő indie játékokat több fantáziával, "lélekkel", és fizikával jobban kiad Early Accesként, mint egy-egy nagyobb kiadó, aki csak a grafikára gyúr, addig lehet én is inkább az előbbiek közül szemezgetek. Oké, hogy komplett fostengert kell áttúrni érte, de nagyon sok gyöngyszem is van, ami meglepően jó.
Az a baj, hogy AAA játéknál már szinte a címéből tudod, mire számíthatsz (mert vagy folytatás, vagy ha direkt kerülnéd is a spoilert, mindenhol belefutsz), no meg a sok dlc, mikrózás stb. is elvette a kedvem ezektől.
37.
Nyarlako
#31: A vásárlóközönség is nött, mióta nem kell saját engine csak liszensz rengeteget jelent. Ami rettenetesre duzzzadt az a marketing, de amikor valami szar az sem menti meg a bukástól. Na meg az Activisionnél is a fejesek olyan bónuszokat osztogattak egymásnak mint egy lottó fönyeremény akkor is amikor estek az eladások, és nem a fejlesztésbe lett visszaforgatva az se.
36.
t0mchee
Bar sajnálom azokat akik elveszítik a munkájukat emiatt, de a cég megerdemli amit kap. Az utóbbi pár évben dobták a komplett rajongó taborukat a casualokért.
35.
Gamelord
#29: Ez azért nem igaz, mert jöttek új játékok, újabb próbálkozások. A baj ott van, hogy vannak ezek a játékok, de ülnek rajta, és sokkal tovább várnak a semmire, mint kéne. Ez a wow kieg volt pl a kedvencem eddig, csak 1,5 hónap után elfogyott minden content, és úgy gondolták hogy még hónapokig ez így elég lesz. Hát nem, elment rengeteg játékos. Diablo 3 ugyanez lényegében.
34.
Ultimate
#29: Lényegében az activision is azt teszi csak ők évente kifosnak egy új modot teliáron.:)
33.
Ultimate
#31: "Nőttek a koltsegek, a fejlesztesi idők."

Ahogyan a bevétel is a nagyobb vásárlóbázis miatt.
Egyébként nem hiszem hogy pont egy activision blizzard költségei nőnének az évente kifosott copypaste COD-al,pláne úgy hogy a legnagyobb munkája az egészben nagyjából a pályaeditorral pályákat összerakó emernek van minden évben.:)
31.
shatterhand
#27: Nincs állandó. Konnek mennek a stilusok. Msi jatekipar messze nem hasonlítható a regivel. Nőttek a koltsegek, a fejlesztesi idők. Vannak kisebb cegek/kiadók. De amint ők kiadnak vmit mar "ingyen se kene olyan randa' jelzőt kap.
Marad a f2p, AAA, mobil es az indie
30.
zoli12i
Bungieval és az ők gagyi játékával nem sokat vesztettek.
29.
Batman
Nagyon elkurvult mind a két cég sajnos. A Blizzard csak ül a tökein és 20 éve ugyanabból élnek, az Activisiont meg hagyjuk is.
28.
Nyarlako
#27: Szerkesztés milyen jó hogy van. Látszik hogy lassan 2020.
27.
Nyarlako
#26: Csak éppen gyönyörüen beemelték a free to play modellt a teljes árú játekokba, a birka közönség pedig benyelte mint gyöngytyúk a meleg taknyot.
Söt még védik is. Még jó hogy nem érdekel a multi, de már ott tartunk hogy single játekokba is beleteszik és mikrotranzakciós modell köré építik fel lásd az új AC.
A birkák akik meg tegnap még azt bégették hogy négy láb jó, két láb rossz elolvassák a nagy okosságot arról hogy csak így lehet fedezni a költségeket meg éhenhalna enélkül a kiadó aztán máris váltanak arra hogy négy láb jó, két láb rossz.

Érdekes mindig remekül megvolt a játekipar ilyen szarságok nélkül, és igen, addig fognak elmenni a pofátlansággal ezek a cégek ameddig van vásárló a mocskukra.
Az meg lesz, söt még ingyen shill army is ami védi öket foggal-körömmel.
26.
shatterhand
#25: Mivel senki sem dolgozik ingyen igy a "ingyen volt koszi"-t vmibol kompenzalni kell. Ha skinbol akkor abbol. Es igen, a jatekot mocskos kapzsi cegek adják ki mert nekik van penzuk. Onnantol kezdve a jatekipart vagy elfogadod vagy magadtol dobsz ossze vmit a garazsban.
Nem jell alszentnek lenni. A játékosok minel kevesebb penzt akarnak kolteni. A készítők meg nrm jótékonysági intezmen nel dolgoznak. Termeszetes dolog hogy az ember tobb penzt akar maganak, mas meg rohsdjon meg.
25.
markoci555
Mi a **** kéne nekik? állandó multizó emberek akik veszik a skint meg mindent?
Menjenek már a *****ba, starcraft 2, diablo 3 jó kis játékok voltak, kitolja az ember single-be, és jöhetne az új rész. De nem...
Heros of the storm? Legjobb moba, egyszerűsége miatt imádom, plusz náluk vannak a jogok a karakterekre a játékaikból. Akkor építsük le! Ezaz!
OW-t nagy ívben le****om, mikor tf2 és paladins ingyen van.
Destiny 2-t odaadták ingyen, rohadt jó kis játék köszi.

Van még más? Wow az szépen (nagyon) lassan kihal de ezt úgy is tudni lehet.

Az egyelen pozitívum mostanában az a régi játékok remastered kiadása, de valamiért nem képesek a többivel is megtenni, pl warcraft korábbi részei, diablo 1 stb.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...