Komoly leépítésekre készül az Activision-Blizzard

  • Írta: szlav
  • 2019. február 10.
  • Gyászhír
Szörnyen döcögős évet tudhat maga mögött az Activision-Blizzard, hiszen több húzócímük is a vártnál jóval gyengébben teljesített. Ennek nyomán pedig hamarosan akár több száz munkavállalójuk is állás nélkül maradhat.

2018 egész biztosan nem az Activision-Blizzard éve volt. A StarCraft 2, Diablo III és a Hearthstone egész évben csupán takaréklángon égtek, a Heroes of the Storm csapatának leépítésével pedig a vállalat gyakorlatilag bevallotta: hivatalosan is elvesztették a MOBA-versenyt. A World of Warcraft legújabb kiegészítője, a Battle for Azeroth ugyan hihetetlenül erősen startolt, a fejlesztőcsapat kétségbevonható döntéseinek hála azonban a játék az első néhány hónap után rengeteg előfizetőt veszített. Az PR-szempontból katasztrofális BlizzCon után pedig okkal rengett meg a rajongók bizalma a vállalat jövőbeli terveit illetően. A helyzet komolysága pedig csak egyre cudarabbnak látszott, miután a Blizzard elnöke, Mike Morheim 27 év után végleg elhagyta a vállalatot, a pénzügyekért felelős Spencer Neumann pedig átpártolt a Netflixhez.

A koporsóba az utolsó szöget talán a januári hír verte be, a Bungie ugyanis bejelentette: szakít a vállalattal és magával viszi a Destiny-franchise-t is. Csupán két cím maradt tehát az Activision-Blizzard zászlóshajójának élén. Az Overwatch remek ívű karriert futott, a Call of Duty: Black Ops IV pedig a tavalyi év egyik legsikeresebb játéka lett, az eladások azonban mindkét cím esetében lelassultak. Ennek nyomán az Overwatch bolti ára gyakorlatilag megfeleződött és a Black Ops 4 is megkapta a maga olcsóbb kiadását.

Az Activision-Blizzard márpedig egy óriási vállalat, s mint olyan, nem futhat a végtelenségig stagnáló címekkel. Kétségtelen, hogy egy újabb nagy dobásra van szükségük, de mivel ilyesmi nem várható a közeljövőben, úgy tűnik, hogy a vállalat a működési költségek visszafogása mellett döntött. A Kotaku információi szerint ugyanis a jövő hét kedden (február 12-én) történő üzleti konferenciahívás alkalmával a vezetőség bejelenti majd, hogy az erőforrások átrendezése során több munkatárstól is megválnak majd. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor ez a szám elég vészesen fest: akár több száz ember is munka nélkül maradhat.

A Kotaku egyébként többször is megkereste az üggyel kapcsolatban az Activision-Blizzard szóvivőjét, választ vagy kommentet azonban nem kaptak a kérdéseikre. A cégen belüli források szerint egyébként nem a fejlesztői részleg felett leng a guillotine, elsősorban a kiadással és a marketinggel foglalkozó csapatok dolgozóit fenyegeti a leépítés. Mivel a Destinyt támogató csapatok - legyen szó PR-ról, közösségi médiás támogatásról, vagy marketingről - alól a Bungie távozása teljesen kihúzta a szőnyeget, az itt foglalkozó munkatársak is könnyen az átszervezések áldozatául eshetnek.

49.
Nyarlako
#47: Én nagyon örülnék egy WC4nek csak épp esélyt nem látok rá. A 2. gyerekkorom meghatározó játéka volt és a 3.at is imádtam. De ez a mostani Blizzard...
48.
Ooorky
Mondjuk az valamennyire vicces, hogy a körökre osztott stratégiák élnek és virulnak, az rts meg lassan kihal, Petrogliph féle mehh játékokat leszámítva nem is emlékszek a közelmúltban új megjelenésre.
47.
KőbányaKispest
#46: Engem/téged hol érdekel, hogy nem robbant bankot. Hagy adja csak ki a remastert a W3-ból, köszönöm szépen, majd én meg jópár majom eljátszunk vele.
46.
Nyarlako
#45: Sajnos nem. Van pár vén majom akiket érdekel, de ma már rts-el nem lehet bankot robbantani. Sajnos ez már csak álom marad és ameddig lehet addig fejik a wowot, vag csinálnak valami mobilos szart.
45.
Perseus84
Most kene bejelenteni a Warcraft 4-et. Azzal berobbannak ujra. Mar kb 20 eve nem volt uj resz erre kiadjak a 3 remasteredet. Besz... s
44.
Batman
#42: A wownak már régen befellegzet tünde uram!
43.
Nyarlako
#42: Van sok szerencsétlen aki nem tud leszakadni akkor sem ha utálják. Olyan az a szar mint valami drog, nehéz leszállni róla. Én is visszaestem párszor. Francba kívántam mégis toltam.
42.
Lorthirash
Az aki azt gondolja hogy a WoW-nak mostanába vége lesz súlyos tévedésben van.
Van egy olyan masszív bázisa a játéknak akik talán soha nem fogják otthagyni.
41.
Lorthirash
#3: Itt egyedül az Activision a lélektelen. a Blizzard nagyon is minőségi termékeket dobott piacra mindig is.
40.
Lorthirash
#25: A WoW soha nem fog kihalni. Egyébként meg az activision bassza szét az egész céget. Mindent elküldték már pár nagy Blizzardos arcot is pl: Mike Morhaime stb..
39.
SLi
egyből az elbocsátás az első, azonnal az egyszerű dolgozók szenvednek a "vezetők" ostobábbnál ostobább döntései miatt, ki gondolta volna hogy dilettáns kretének
38.
Juha
#31: Amíg néhány noname fejlesztő indie játékokat több fantáziával, "lélekkel", és fizikával jobban kiad Early Accesként, mint egy-egy nagyobb kiadó, aki csak a grafikára gyúr, addig lehet én is inkább az előbbiek közül szemezgetek. Oké, hogy komplett fostengert kell áttúrni érte, de nagyon sok gyöngyszem is van, ami meglepően jó.
Az a baj, hogy AAA játéknál már szinte a címéből tudod, mire számíthatsz (mert vagy folytatás, vagy ha direkt kerülnéd is a spoilert, mindenhol belefutsz), no meg a sok dlc, mikrózás stb. is elvette a kedvem ezektől.
37.
Nyarlako
#31: A vásárlóközönség is nött, mióta nem kell saját engine csak liszensz rengeteget jelent. Ami rettenetesre duzzzadt az a marketing, de amikor valami szar az sem menti meg a bukástól. Na meg az Activisionnél is a fejesek olyan bónuszokat osztogattak egymásnak mint egy lottó fönyeremény akkor is amikor estek az eladások, és nem a fejlesztésbe lett visszaforgatva az se.
36.
t0mchee
Bar sajnálom azokat akik elveszítik a munkájukat emiatt, de a cég megerdemli amit kap. Az utóbbi pár évben dobták a komplett rajongó taborukat a casualokért.
35.
Gamelord
#29: Ez azért nem igaz, mert jöttek új játékok, újabb próbálkozások. A baj ott van, hogy vannak ezek a játékok, de ülnek rajta, és sokkal tovább várnak a semmire, mint kéne. Ez a wow kieg volt pl a kedvencem eddig, csak 1,5 hónap után elfogyott minden content, és úgy gondolták hogy még hónapokig ez így elég lesz. Hát nem, elment rengeteg játékos. Diablo 3 ugyanez lényegében.
31.
shatterhand
#27: Nincs állandó. Konnek mennek a stilusok. Msi jatekipar messze nem hasonlítható a regivel. Nőttek a koltsegek, a fejlesztesi idők. Vannak kisebb cegek/kiadók. De amint ők kiadnak vmit mar "ingyen se kene olyan randa' jelzőt kap.
Marad a f2p, AAA, mobil es az indie
30.
zoli12i
Bungieval és az ők gagyi játékával nem sokat vesztettek.
29.
Batman
Nagyon elkurvult mind a két cég sajnos. A Blizzard csak ül a tökein és 20 éve ugyanabból élnek, az Activisiont meg hagyjuk is.
28.
Nyarlako
#27: Szerkesztés milyen jó hogy van. Látszik hogy lassan 2020.
27.
Nyarlako
#26: Csak éppen gyönyörüen beemelték a free to play modellt a teljes árú játekokba, a birka közönség pedig benyelte mint gyöngytyúk a meleg taknyot.
Söt még védik is. Még jó hogy nem érdekel a multi, de már ott tartunk hogy single játekokba is beleteszik és mikrotranzakciós modell köré építik fel lásd az új AC.
A birkák akik meg tegnap még azt bégették hogy négy láb jó, két láb rossz elolvassák a nagy okosságot arról hogy csak így lehet fedezni a költségeket meg éhenhalna enélkül a kiadó aztán máris váltanak arra hogy négy láb jó, két láb rossz.

Érdekes mindig remekül megvolt a játekipar ilyen szarságok nélkül, és igen, addig fognak elmenni a pofátlansággal ezek a cégek ameddig van vásárló a mocskukra.
Az meg lesz, söt még ingyen shill army is ami védi öket foggal-körömmel.
26.
shatterhand
#25: Mivel senki sem dolgozik ingyen igy a "ingyen volt koszi"-t vmibol kompenzalni kell. Ha skinbol akkor abbol. Es igen, a jatekot mocskos kapzsi cegek adják ki mert nekik van penzuk. Onnantol kezdve a jatekipart vagy elfogadod vagy magadtol dobsz ossze vmit a garazsban.
Nem jell alszentnek lenni. A játékosok minel kevesebb penzt akarnak kolteni. A készítők meg nrm jótékonysági intezmen nel dolgoznak. Termeszetes dolog hogy az ember tobb penzt akar maganak, mas meg rohsdjon meg.
25.
markoci555
Mi a **** kéne nekik? állandó multizó emberek akik veszik a skint meg mindent?
Menjenek már a *****ba, starcraft 2, diablo 3 jó kis játékok voltak, kitolja az ember single-be, és jöhetne az új rész. De nem...
Heros of the storm? Legjobb moba, egyszerűsége miatt imádom, plusz náluk vannak a jogok a karakterekre a játékaikból. Akkor építsük le! Ezaz!
OW-t nagy ívben le****om, mikor tf2 és paladins ingyen van.
Destiny 2-t odaadták ingyen, rohadt jó kis játék köszi.

Van még más? Wow az szépen (nagyon) lassan kihal de ezt úgy is tudni lehet.

Az egyelen pozitívum mostanában az a régi játékok remastered kiadása, de valamiért nem képesek a többivel is megtenni, pl warcraft korábbi részei, diablo 1 stb.
24.
Nyarlako
#23: Hát, majd kiderül. Szerintem szarnak arra mit akarnak a régi fanok, és az elsödleges piac vele ázsia lesz.
23.
almaspite
Szeretném megkérdezni attól az illetőtől akitől megkaptuk mennyire le nézzük a blizzard döntéseit, hogy mennyire vakok vagyunk abban hogy kisebbségi rétegként nem tudunk elismerni egy mobilos diablot. Ezek szerint nem lehet csak úgy bankot robbantani hogy bedobunk egy címet egy jóval nagyobb réteghez.
Remélem elolvasod és mondasz rá egy konkrét okok, hogy mégis miben tévedtünk amikor azt mondtuk a rajtnál elvérzik a dolog?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...