HWSW: Ismét megállt a PC-piac zsugorodása

  • Írta: Shifty
  • 2019. július 16.
  • Hardver
Link másolása
Az elmúlt negyedéveket jellemző folyamatos visszaeséseket követően a legutóbbi hónapokban végre megállt a PC-piac zsugorodása. Az enyhe növekedés mögött elsősorban a vállalati Windows 10-migráció állhat.

Az előző negyedéves hanyatlást követően nagyon enyhe növekedést mért a PC-piacon a Gartner. A friss kutatás szerint 2019 második negyedévében közel 63 millió darab személyi számítógép fogyott, szemben az előző év hasonló időszakának 62 milliós darabszámával. A nagyon szerény, mindössze 1,5 százalékos bővülés mögött a továbbra is napirenden lévő vállalati Windows 10-es átállás húzódik, amelyhez a cégek új üzleti PC-ket vásárolnak. Az enyhe fellendülésből csak az első három helyet elfoglaló gyártó tudott profitálni, a többiek részesedése kivétel nélkül csökkent.

Mikako Kitagawa, a piackutató szenior elemzője a Windows 10-es migrációnak hála kifejezetten sok új asztali PC-t tudtak értékesíteni a gyártók, miközben a notebookokra irányuló kereslet csökkent. A gyártók számára ugyancsak kedvező, hogy az Intel ellátási problémája az utóbbi pár hónapban enyhült. Ahogy arról a HWSW többször beszámolt, a chipgyártó tavaly ősz elején nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben az immár négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala a vártnál csak sokkal lassabban javul.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

13.
13.
user101
Hát, ha nem egy darab otthoni pc-től lesz "okos és szakértő" az ember, hanem monjuk 20+ év tapasztalata van 100+ géppel, lannal, dhcp-vel, vpn-el, speciális szoftverekkel és eszközökkel, saját fix ip-s web / mail / ftps kiszolgálóval akkor látott már nem egy csodát. Higgyétek el van az a pont amikor visszasírjátok a w7-et és nem a hardver / szoftver minősége miatt... Talán nem egy amatőr fotel-szakértő gamer vélemémnye kéne, hogy kompetens legyen, mert irreleváns, hogy az egy darab szaros gépén az átlag gamer milyen torrentezett windowst tenyészt...
11.
11.
Heldengeist
#9: Van választás? A MS monopolhelyzetben van, a munkahelyek OEM gépeket vesznek csoportos licenccel, a MS meg már csak 10-et hajlandó adni, a Win7 támogatása egyébként is fél év múlva véget ér. Az egyszeri dolgozónak van a legkisebb beleszólása, mit használjanak, arról menedzseri szinten döntenek, ahol kb. annyi az igény, hogy menjen az Excel azt jóccakát, a többit majd az IT megoldja.
5.
5.
logic5
#1: Mindjárt meg leszel kövezve, me a VINTÍZ SZ@R! Mármint sokak szerint. Érdekes, a BÉTA óta használom, és sosem volt gondom vele. Normális gépre kell tenni azt annyi. Ahogy te is leírtad. Teljesen jól működik. Tény, hogy egy SSD nem árt, de már fillérekért lehet kapni.
3.
3.
zozo76hun
#2: nekem itthon mar tobb mint 10 eve nincs windows. linux es osx van. teljesen jok. persze ebbol az is kovetkezik hogy nem jatszok mar PCn tobb mint egy evtizede.
2.
2.
Animejetix
#1: Hát úgy igazából már a netbookok és notebookok ja meg a laptopok jórészét eleve úgy adják el hogy linux fut rajtuk. Jómagam 7 éve Linux Mintet vagy Ubuntot tolok, totál jók, gyorsak, de stabilabbak is, jóval kevesebb kraftot is igényelnek, 2019-ben már ott tartunk hogy windows már csak játékra kell... minden másra Macintosh OSX, linux, mobil
1.
1.
Na igen, sok helyen elment még a Windows 7 különféle célokra, de a 10-es már teljesen leváltja. Ugye itt a Microsoft azt kommunikálta, hogy nem lesz minden évben új Windows, de a régi feljődik majd folyamatosan. Szerintem ez így is van, minden újabb build hoz valamit, de közben a rendszer hozzáfejlődik az egyre újuló géppark képességeihez. Korosabb gépeknek persze már túl nehéz lesz ez a rendszer. Hiába van egy atom procis 10 éves laptopod, nem fogsz tudni Win10-el youtube-ot meg facebook-ot egyszerre nézni. Viszont, ha megvan a rendes vas a rendszer alatt, akkor az eddigi legjobb windows szerintem a 10-es.

Én most csak olyan kicsi-nagy-akármilyen hordozható PC-t, netbook-ot vennék, amin a Win10 jól fut.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...