A mikrotranzakciókból is jól elél a Take-Two

  • Írta: Shifty
  • 2019. augusztus 6.
  • Biznisz
A Take-Two is megtartotta aktuális negyedéves pénzügyi beszámolóját, aminek az a legnagyobb tanulsága, hogy a kiadó a bevételeinek több mint a felét már mikrotranzakciókból szedi össze.

A Take-Two 2020-as pénzügyi évének első negyedéves beszámolója szerint 540 millió dollárt szedett össze a kiadó, amiből a nettó bevétel 422 millió dollárra rúgott. Ez 46 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőtti eredményhez képest. Ráadásul ennek a bevételnek a 67 százalékát a visszatérő vásárlói költések, vagyis a DLC-k, mikrotranzakciók adják, ami az egy évvel ezelőtti végeredményhez képest 55 százalékos emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a teljes bevételből 382 millió dollárt, vagyis közel 91 százalékot az ilyen jellegű vásárlások tettek ki.

Ami a játékok eladásait illeti, ott sincs oka panaszra a Take-Two-nak, hiszen az NBA 2K19 már 12 millió, a Red Dead Redemption 2 25 millió, a Civilization VI 5,5 millió, a Borderlands-sorozat pedig 48 millió eladott egységnél jár, amiből csak a második rész 22 millió darabbal veszi ki a maga részét. Érdekes részlet, hogy májusban még csak 43 millió eladott darabnál jár a sorozat, vagyis a harmadik rész bejelentése alaposan megdobta az eladásokat, mert három hónap alatt további ötmilliót passzoltak el a sorozat egyes darabjaiból.

A jövőt illetően bizakodó a kiadó, hiszen előrejelzésük szerint 860 és 910 millió dollár közé esik majd a második negyedéves bevételük, ráadásul a Q2-ben a visszatérő értékesítések még tovább emelkednek. A kiadó szerint évente további 20 százalékos növekedés várható ezen a területen, míg a digitális értékesítés 40 százalékos emelkedést mutat majd.

18.
Kawada
#17: nem rézem= nem érzem... :l
13.
Kawada
#8: "Félreértés ne essék, nem ezt gondolom rólad, vagy bárkiről itt (dehogynem...), egyszerűen a 3. és 4.komment után kicsit kikívánkozott belőlem."

Ezzel zártam amúgy... Ahogy utaltam rá, nem kifejezetten nektek szólt. De van egy olyan trend ma, hogy minden szar, bezzeg anno, stb. Én ettől agyfaszt kapok, és kicsit kezdtetek ilyen irányba menni...
12.
Kawada
Kár ilyen hosszú komment, hogy bizonyítsd, hogy a mainstream mocsokbam guberálsz kizárólag. Multiplatform, mainstream ip-ket soroltál... Gratulálok.

Amúgy pont Skyrimet felhozni... Te a korábbi Elder Scroll játékokról hallottál? Mert pl. az ES3-hoz képest egy skyrim már pont az általad sírt egyszerűsödés egyik ékköve... Falloutra is emlékszem, végigvittem vagy 3szor a 2. részt és nagyon jól emlékszem, hogy egy bugos foshalom volt az egész megjelenéskor... És azóta is az egyik legidegesítőbb gamebreaking bug kapcsolódik hozzá. Annyira 20-24 évs pöcs vagyok, hogy nekem már a Fallout 3 is kisebb szentségtörés volt, és ha Falloutotni támad kedvem, legfeljebb a Wasteland 2 jöhet szóba...

Egy szóval nem mondtam, hogy a mai rrendek jók, vagy pártolnám akár a lootboxot, akár a mikrotranzakciós genyóságokat. Azt mondtam, ha nem találsz jó játékor, rossz helyen keresed. Amúgy tévedtem, te fogyatékos vagy, nem kiégett...
8.
Neotechtr
#6: Jaj várjunk már. Én ezt nem úgy értettem, hogy én, vagy más nem tud semmivel játszani, mert nincsen jó játék! Csak gondolom onnan jött ez, hogy a 3 írta hogy kvázi nincs minőségi (AAA) felhozatal, de a 2-re. Mikrotranzakciós cikk. Azt mondja a 2, hogy a mikrotranzakciós rendszernél jobb lenne, ha inkább több új játék, több jó játék megjelenésével és ezek sikereivel keresnék magukat halálra a kiadók. De inkább az új jó játékok helyett nagy lendülettel készülnek az Anthem-ek.

Fallout, Az új IP Anthem. Moba láz van? Moba lesz. DayZ láz van? DayZ klón lesz. PUBG láz van? Kártyás fos játék láz van? Ezek jönnek unalomig. Meg ugye a live service, havidíj, és nem csak a season, hanem year pass-ek. A mikrotranzakció benne van ám az összesben, az a része működik minden játéknak hibátlanul megjelenéskor. Ó, hát ott igazán kreatív meglepetés mechanikákkal állnak elő a játékok. Csak nem lehet vele játszani, mert nincs játék, csak egy storefront. Nem akarsz loot-ot eladni, mert messze van? Jaj hát itt van egy item, neked van kitalálva olcsón.

De ha 10-et veszel, akkor kapsz ám kedvezményt.
Meg majd gondolom jön hozzá a sok pongyűjtős füzet, mint a penny-ben.
Majd kapod a húsvéti jelmezt érte.
De csak ha összejött az 55 pont.
230€-s eredeti ár helyett 2.99-ért.

És ez, vágod, az új Fallout. Aminél már a tervező asztalnál a rajzokon úgy volt kitalálva a sok x, hogy sehol se legyen egy kereskedő a közelben. Fallout. Mond neked az a cím valamit? És az, hogy Elder Scrolls, vagy Skyrim? Jön az új ES is. Hogy lesz kitalálva? Mint a nagybecsű Morrowind, vagy mint az új Skyrim? Hát nem. Úgy lesz kitalálva, mint egy távolkeleti F2P mmo, csak teljes áron.

Vegyél gashát!
Majd kapsz egy teleportot.
Majd kapsz egy 7 napos lovat.
Kapod a naponta ismételhető küldetés jegyet. Bármennyit elnyomhatsz egy nap!

Ennél nem lenne jobb, ha jó játékok jönnének? Mert ezt az új rendszert sokan pénztárcával támogatják és működik, most kezdi még csak mindenki egyszerre csinálni. Hát nem most kellene leszavazni a rendszert? De. Nem volt jobb a Witcher? Nem volt jobb a Deus Ex? A Metal Gear? Quake? Bármelyik? Hallottál te ilyenekről? Játékokról hallottál. Nem erről.

Filmes példa. Azt vágod, hogy 1994 októberben egyszerre volt a moziban a ponyvaregény, Forrest Gump, a Remény rabjai, az Oroszlánkirály és a Jurassic Park? Mi van most ott? Halálos iram 8 helyett halálos iram spinoff? Már semmi bajom vele, félre ne érts, szerintem jövő héten elmegyek rá. De azért érted már? Egy darab öt soros és két másfél soros mondat miről szól?

Hát nem. Te neked fogalmad sincsen arról, hogy mi itt miről beszéltünk magyarul. Egyszerűen nem érted a lényeget, csak próbálsz beállítani fogyatékosnak engem, meg hozod az 5 életes gamer gyerekeket magad után. De közben kiégésről beszélsz? Azt sejted pár emberre? Mert nekem úgy tűnsz inkább, mint egy 20-24-es kicsit tompa gyerek, akinek az arca nagy, pedig még az életében sem játszott két jó játékkal sem.

Az van, hogy neked kéne tudnod, hogy mibe érdemes beleszólni. Tudom, hogy fáj, hogy ilyen láma vagy, meg szerepelni akarsz, de szerintem itt három hasonló látásmóddal és kritikus felfogással rendelkező komment találta meg a közös nevezőt éppen egy darab valamiben. Tudod, a játékipar mostani üzleti állásáról, ami a játékipar mostani üzleti megoldásairól, az értelmes embereknek való hír alatt volt.

Érted, te meg itt kiégésről beszélsz...? Én kérek elnézést.
7.
godach
Nincs játék? Érdemleges és jó? Ne nevettessetek már,. Ha 5 életem lenne is kevés lenne..
6.
Kawada
#5: Nem is fogyatékos... bocsánat... el kéne gondolkozzon azon, hogy kell-e még ez az egész játékososdi neki. Mert simán benne van a pakliban, hogy egyszerűen csak ki van már égve az ember, de a rutinszerűvé váló folyamattól nehezen tud elszakadni, és nem éri annyi inger vagy nincs olyan helyzetben, hogy mással foglalkozzon mellette (akár munka, család, sport, stb.).

Félreértés ne essék, nem ezt gondolom rólad, vagy bárkiről itt (dehogynem...), egyszerűen a 3. és 4.komment után kicsit kikívánkozott belőlem.
5.
Kawada
#4: Megvesz, kipróbál, nem tetszik, refund... így működik a mai világban. Senki nem árul zsákbamacskát, a megjelenés napján már full walkthrough van, PS esetében elég sok demo elérhető, metacriticsen játékonként ér el az ember 90 sajtóterméket és több ezer Pacsirtát meg pár normálist is, hogy elolvassa, mi a vélemény a játékról.

Aki a mai világban nem talál napi 2-3 órányi játékra való minőségi cuccot egész évben, az egy fogyatékos, már bocsánat...
4.
Neotechtr
#3: Úgy látszik, hogy a mi pénzünk nem kell nekik. Így legalább marad pénz lóvéra, meg távirányítós integetőgépre.
1.
strike19
Hát ez elég szomorú.
Mennyivel jobb lenne ha új játékok hoznának neki lóvét.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...