A PS-exkluzívok stúdiói lobbiztak a PC-s portokért

  • Írta: szlav
  • 2022. január 16.
  • Hír
Link másolása
A Sony sokáig kötötte az ebet a karóhoz, ha a PlayStation-konzolok exkluzív címeiről volt szó, az elmúlt években azonban egyre több sikerjáték talált utat PC-re is. Cory Barlog szerint ezt a fejlesztőstúdiók nyomásának köszönhetjük.

Néhány nappal ezelőtt a számítógépes játékosközösséghez is megérkezett God of War, a SIE Santa Monica Studio 2018-as remekműve. Kratos és Atreus kalandjára ez idáig úgy tekinthettünk, mint a PlayStation-konzolok egyik platformexkluzív címére, a közelmúltban azonban a Sony olajágat nyújtott a PC-s játékosok felé is az olyan megjelenésekkel, mint a Days Gone, a Horizon: Zero Dawn vagy a Death Stranding. És hogy minek köszönhető ez az új irány? Nyilvánvaló, hogy a Sony üzleti szempontból is jól járt az említett címek újrakiadásával, de a God of War tervezője, Cory Barlog szerint elsőként a cég saját stúdiói gyakoroltak rá nyomást.

A Game Informer interjújában Barlog elárulta, hogy a Santa Monica Studio és más prominens Sony-csapatok már egy jó ideje szajkózták, hogy jó ötlet lenne PC-re is kiadni a PlayStation-konzolok sikercímeit. Barlog elmondása szerint a stúdiók képviselői újra és újra felvetették ezt a propozíciót az anyavállalatuknak, egy idő után pedig annyi indítványozást kapott ezzel kapcsolatban a Sony, hogy képtelen volt megkerülni ezt a továbbiakban.

A God of War atyja szerint könnyen elképzelhető, hogy a feletteseik egyszerűen belefáradtak abba, minden alkalommal ezt a témát hallgassák, így végül beleegyeztek a platformexkluzivitás enyhítésébe. Mindez persze igen újkeletű dolog, így a vállalat továbbra is kísérletezik azzal, hogy milyen formában érdemes PC-re is kiadni a legnagyobb PlayStation-címeket - egyelőre úgy tűnik, hogy a legfeljebb néhány évig tartó konzolexkluzivitást találják a megfelelő üzleti megoldásnak.

51.
51.
delphijos
#42: Ez már egyszer régebben leírtam, de mintha az ablakon kiabáltak volna ki. Akkor a Netflix / HBO / Disney példát is felhoztam, akik meg az AWS-en vannak, az Amazonnak meg ott van a Prime, de nem az van hogy ha túl jók a filmek , vagy nem azt csinálják amit az Amazon mond, akkor kidobják őket. Ez nem óvoda.
50.
50.
Zuzmo
A Microsoft pedig megveszi az Activision Blizzardot is.
https://news.xbox.com/en-us/2022/01/18/welcoming-activision-blizzard-to-microsoft-gaming/
49.
49.
taktaharkányi
#48: Minden foshalmaz, aki/ami nem adja kezedbe a saját álló répácskád, hogy megkínálj vele pár fillért...
48.
48.
crytek
#47: Nem termelek semmit sem. Az ethereumot veszem / eladom.. (mondjuk jelenleg csodára várak mert lassan csődbe megy ez a foshalmaz)
47.
47.
Ooorky
#45: Pc-ben csak egy intel igp van neki, azon termeli a crypto csilliárdokat.
Torrentezni nem szokott, csak én húzom vele az agyát, epic-et meg elvből utálja, mert steam-es hoarder.
Többi stimmel :-P
46.
46.
crytek
#45: Fejezd be a hazudozást megkérlek rá
1. Nincs game torrent mióta win 10 van
2. Nincs epic ingyen gaming mert rühellem őket
3. Nem közepes pcm van hanem jelenleg egy vga nélküli (intel hd530) foshalmaz ezért csak a Series X megy régóta

Legközelebb kérdezz, de valótlanságokat ne terjesz
45.
45.
Windrider
#40: Egy baja van vele, hogy pénzbe kerül. Ahogy a kommentszekciókból levettem, totálisan játékfüggő, de egyben a leg-fillérb@szóbb ember a világon. PC-n se hajlandó játékokra költeni, akkor se, ha az a játék JÓ. Egy közepes PC-vel tolja a letorrentezett/ ingyen epic store-os játékok tömkelegét, és közben köpködi a konzolosokat. Én ezen csak röhögni tudok :D
44.
44.
crytek
#40: Félreértetted. Nem a sonyval van a bajom amiért nem veszek sony játékokat. Szimplán nem adok játékért pénzt. Pcből kiindulva. És igen inkább nem játszom valamivel amihez nem jutok hozzá ingyen/game pass/ps+ keretein belül...

Csucsima jön majd pcre szóval
Nioh meg sose érdekel mivel ezekkel nem tudok játszani
43.
43.
nemfontos
#29: A microsoft eladja az azure -ból a tárhelyet. Neked is, nekem is, sony -nak is, bárkinek is... Ez ennyire egyszerű. Semmi más hülyeséget nem kell belelátni. Felhő tárhely egyébként másnak is van, - pl amazon -ról hallottatok biztos... gondolom - de a sony -nál nyilván kiszámolták hogy az azure most jobban megéri, és ennyi...
Olyan hülyeségeket találtok ki hogy elképesztő.... :D
42.
42.
nemfontos
#27: Ez egy marhaság... már meg ne haragudj. Ezek a nagy multik nem sértődős kislányok az óvodában. Csak az üzlet számít, semmi más. Emlékezz rá, hogy pl az apple és a samsung épp rommá perelték egymást, miközben a samsung továbbra is szállította az alkatrészeket, az alma meg továbbra is fizette őket...
Semmi jelentősége nincs annak hogy az ms kinek ad servert, és kinek nem. Csak az számít, hogy a végén ki legyen fizetve a számla.
Arról nem is beszélve, hogy a cégek sem azt csinálnak amit akarnak, mert megfelelő törvényi szabályozások gondoskodnak róla, - vagy legalább próbálnak, - hogy a normális működést fenntartsák a gazdaságban. Abba pedig ilyen butaságok nem férnek bele, amit írsz.
41.
41.
nemfontos
#39: Persze hogy a pénz keresés. Mint minden vállalatnak. Minden, mindig csak és kizárólag azért van, hogy pénz jöjjön belőle.
De ez nem mond ellent annak amit én mondtam.
40.
40.
nemfontos
#21: De mi ez a fóbiád a ps exkluzívokkal szemben? Ezt egyszerűen nem értem... Én játékokkal játszom, és nem érdekel ki adja ki, nem érdekel ki fejleszti, nem érdekel mennyit keresett vele stb stb... az érdekel, hogy akarok -e játszani vele, vagy sem.
Pl a nioh 2 -t egyszerűen imádom... megunhatatlan játék. Ps -en játszhatok vele, vagy pc -n. Box -on nem...
A "ghost of t. is fantasztikus játék, semmiképpen nem hagytam volna ki, és nem vagyok kisegítve azzal, ha van hasonló játék más platformon... mert nem hasonló játék kell, hanem EZ A JÁTÉK kell. Ne játsszak vele azért mert a sony fizette a fejlesztését? Miért ne?
Vagy ne játsszak persona 5 -el mert a sony fizette? Miért ne? (az utóbbi 10 év egyik legjobb rpg -je. De említhettem volna a final fantasy VII remake -et is. (bár az elvileg majd lesz pc -n valamikor, de várjon rá akinek két anyja van)

Szóval nem értelek...
39.
39.
crytek
#37: Ez urban legend nem következmény..a sonynak a célja a pénzkeresés mindegy hogy milyen formában..
38.
38.
nemfontos
#9: de miért lenne valaki "vérpcs"? Mi értelme annak? Szerelmes vagy a gépbe vagy mi?
Te vagy az ezermester aki csak olyan dolgokat javít meg amit lehet csavarkulccsal mert van egy csavarkulcsod, és te aztán nem fogsz a kezedbe se kalapácsot, se csavarhúzót? Mire jó ez?
37.
37.
nemfontos
#5: nem nyer sokkal többet. Marketing célból adja ki pc -re a játékokat, aminek két következménye lesz:
1) beszed még egy kis aprót, azoktól akinek telik vga -ra.
2) megismerteti a játékot előbbiekkel, akik aztán majd nézegethetik hogy az új epizód megjelenik ps -re, ezért jó eséllyel akarnak majd venni egyet.

A sony -nak a LEGFONTOSABB hogy vegyél egy gépet tőlük, mert ezen nyújtja a tartalmakat.
36.
36.
nemfontos
#3: Mert idióták... komolyan mondom. Ha nekem kell egy játék, akkor kell a gép amin megy a játék. Ha durcizok és azt mondom hogy "akkor nem játszok vele"... az kinek rossz? Csak nekem nem igaz?
35.
35.
nemfontos
#2: "akik kifejezetten játékok miatt vesznek PS-t"

Hát mi másért vásárolna bárki konzolt? :D
34.
34.
godach
#32: Hol van tonna?
Talán 5 mario játékot tudok felsorolni, meg 10 másikat ami nem jelent meg wii-re vagy wiiu-ra. Felmegyek most a nintendo storera és olyan ilngyenes androidos fosokkal van tele, ami itt 10 eurótól kezdődik.
Nekem NES óta van nintendo, a WiiU-nál volt, hogy nem vettem meg első nap (+- 3 hónap) és nem is bántam meg. Azóta is csak egyhelyben toporognak.

Tény, hogy amik vannak 1st party címek, azok kiválóak de ahhoz marhagyenge a felhozatal, hogy mindenki jól érezze magát.
Exkluzív van bőven azoknak, akiknek mindegy mivel játszanak. Akik viszont csak RPG, csak FPS, csak Sport játékokat akarnak, azoknak a Nintendo most csődöt mondott. De nem gond, kiegészíti a szolgáltatást a sok androidos fos.
33.
33.
taktaharkányi
#32: Megragadtad a vita lényegét, ahogy látom. :)
32.
32.
Animejetix
A Switchből 4 év alatt eladtak több mint 100 milliót. Az exklúzív címeiből amikből egy tonna van, azokból alsó hangon eladnak 20-30+ milliókat, nem úgy mint a PS esetében ahol 8-10 milliónál már könnyek hullanak a büszkeségtől. :D
A számok adják magukat, nem a kisujjamból szopom ki.
31.
31.
taktaharkányi
A kezdetek óta lehet tudni, hogy nem cloudpark bérlésről van szó, hanem együttműködésről... Aminek egy része az, hogy a Sony használja az Azurt a cloud gaming és a streaming szolgáltatások tekintetében. Emellett pedig félvezetők kutatásáról, szenzorok optimalizálását segítő AI kutatásról, remote technológiák fejlesztéséről is van szó (ami ha szarul is, de már akkor volt a Sony-nak az előző genben, amikor a MS még azt se tudta, hogy egyszer game pass-e lesz). Na de aki abban a hitben akar élni, hogy a Sony lassan a MS-tól fog engedélyt kérni, hogy aznap én csinálhassanak valamit, az legyen boldog ettől. Szerencsére a lényeg az, hogy egy kölcsönösen előnyös együttműködésről van szó, amivel valószínű ők is jól járnak és mi is.
30.
30.
delphijos
Olyan szinten el vagytok varázsolva, hogy tényleg nem látom értelmét vitázni.
29.
29.
crytek
#26: Ilyet nem mondott ,de mivel semmit se tudunk simán elképzelhető hogy van ilyen pont a szerződésben is.

Pl az ps+/gold/game pass/ps nowba kerülő játékok kiadói is lehet nem csak simán "nesze itt van 2 milla azt add a szarod" pénzt kapnak hanem lehet egyéb dolgok is vannak a háttérben.. pl add a játékod cserébe amíg a game passban/ ps nowban van minden store eladásból a 100% a tied semmit nem szedünk le stb..

Nagyon de nagyon belenéznék ezekbe a pénzügyekbe mi hogy merre.. biztos érdekes lehet
28.
28.
Helium Prime
Bár végülis,ha így nézzük igen bármikor megtehetik,hogy nem újítanak meg egy szerződést!
Ezt nevezhető kibas.ásnak is!
27.
27.
Helium Prime
#26: Nem mondtam semmi olyat,hogy bosszúból kidobnák a Sonyt! :) Még mindig értelmezési problémáid vannak!Viszont az tény,hogy rá vannak utalva a dedikált szerverekre és,ha esetleg megint gusztustalanul kezdenék húzogatni az oroszlán bajszát akkor nem biztos,hogy szerződést újításra kerülne sor! :) Egyenlőre nem Microsoft az akit ki kell segíteni bármiben is és mielőtt az anyagiakat hoznád érvként hát eddig sem Sony tette őket gazdaggá!Meg az is tény,hogy előtte nem igazán jöttek PC portok és a Gamepass rendszerért sem ujjongtak a Japánok!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...