Visszaestek a Nintendo Switch eladásai

  • Írta: szlav
  • 2022. május 11.
  • Biznisz
Link másolása
Nem kell féltenünk a japánokat, hiszen a Nintendo Switch továbbra is a játékpiac jelenleg legjobban fogyó konzolja, az elmúlt év eladásai azonban némileg visszaestek a korábbi rekordokhoz képest.

A minap a Sony pénzügyi beszámolójából megtudhattuk, hogy a tartós készlethiánynak hála a PlayStation 5 eladásai nem érték el a vállalat célkitűzéseit, és úgy tűnik, hasonlóképpen járt a Nintendo is. A kiotói konzolgyártó éves üzleti jelentéséből kiderült, hogy habár az elmúlt egy évben kétszer több Nintendo Switch talált gazdára, mint PlayStation 5, a 23,06 milliós példányszám mintegy 20 százalékkal múlta alul a 2020-as év rekordnak számító eredményeit. A különféle modellekre lebontva egyébként még mindig a Switch alapmodellje a legnépszerűbb (ebből a gépből 13,56 millió fogyott), amelyet a Switch Lite (8,5 millió), majd a Switch OLED követ (5,8 millió).

Nem csak a konzolok eladásai, de a Nintendo összesített termékeladásai is visszaestek némileg az elmúlt évben. A konzolokat, kiegészítő hardvereket, játékokat és a Nintendo Switch Online bevételeit is összesítő szám 13,1 milliárd dollárra rúgott idén márciusig, amely 3,6 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző évhez képest. Régiókra lebontva egyébként ismét az amerikai eladások vezetik a listát (innen érkezik a bevétel 43,5 százaléka), amelyet Európa 25 százalékkal, Japán 21,2 százalékkal, az egyéb összesített régiók pedig 10,35 százalékkal követnek. A kifejezetten a Nintendo Switchhez kötött adatokhoz hasonlóan a mobilos és a kifelé licencelt címek bevételei is megcsappantak némileg. Ezen a vonalon 6,5 százalékos csökkent az évről évre számított bevétel összesítése.

Habár a fenti adatok láttán azt a következtetést vonhatnánk le, hogy gyenge évet zárt a Nintendo, a ténylegesen értékesített Nintendo-termékek száma sosem volt még ilyen magas - ez minden bizonnyal a folyamatosan növekedő aktív játékosszámnak köszönhető, amely mára átlépte a 100 milliós álomhatárt. Az összesített szoftvereladások csak tavaly 235 milliós példányszámmal zártak, amelyből alaposan kivették a részüket a Nintendo újabb exkluzívjai is. A Pokémon Brilliant Diamond és Shining Pearl párosa például 14,65 milliónál, a Pokémon Legends: Arceus pedig 12,64 milliónál jár.

Hasonlóan jól teljesített a már több mint öt éve pörgő Mario Kart 8 Deluxe is: a Nintendo Switch abszolút bestsellere már 45,33 millió példányban talált gazdára, amelyből 9,94 millió darabot tavaly adtak el. A legnépszerűbb játékok toplistáján az Animal Crossing: New Horizons tartja a második helyet a maga 38,64 milliójával, amelyet a Super Smash Bros. Ultimate (28,17 millió), a The Legend of Zelda: Breath of the Wild (26,55 millió), illetve a Pokémon Sword és Shield (24,27 millió) követ.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...